واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مهر گزارش میدهد؛
دانش رسانهای گلستان کم است/نفستنگی مطبوعات محلی
شناسهٔ خبر: 3569783 - سهشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۰
استانها > گلستان
گرگان- نشست در خصوص بحران مخاطب در بین مطبوعات محلی در حاشیه جشنواره و نمایشگاه مطبوعات گلستان تنها با ۱۱خبرنگار برگزار شد. خبرگزاری مهر- گروه استانها: جشنواره و نمایشگاه مطبوعات گلستان در اولین سال برگزاری خود در دهه ۹۰ با استقبال رسانههای محلی در غرفه داری برگزار شد. دومین روز این نمایشگاه خیلی نتوانست اهالی رسانه را راضی نگه دارد. هوای بارانی گرگان در کنار استقبال کم از این نمایشگاه توسط مردم نشان داد که به درستی رسانههای استان از بحران مخاطب رنج میبرند. شاید به همین خاطر بود که در دومین روز برپایی این نمایشگاه، نشست بحران مخاطب در بین رسانههای محلی برگزار شد تا حداقل خبرنگارهای علاقهمند بتوانند در فضایی دوستانه بهنقد و بررسی این موضوع بپردازند. این نشست تنها با ۱۱ خبرنگار برگزار شد. این در حالی است که تعداد غرفههای این نمایشگاه بیشتر از ۱۵ غرفه بود. یعنی اگر هر رسانه بهطور میانگین ۲ خبرنگار داشتند بازهم باید تعداد بیشتری در این نشست شرکت میکردند. نکته جالبتوجه این است که وقتی این تعداد خبرنگار را در کنار بیش از ۴۰۰ خبرنگار، روز خبرنگار میگذاریم این سؤال برایمان پیش میآید که بقیه خبرنگارهای استان کجا هستند؟ چرا همیشه در روز خبرنگار شمار زیادی بهعنوان خبرنگار مطرح میشوند و چرا در نشستهای تخصصی که میتواند سطح سواد خبرنگاران را بالا ببرد این قشر حضور بسیار کمرنگی دارند.
کپیبرداری مطبوعات محلی از خبرگزاریها این نشست با حرفهای شبیردائمی استاد دانشگاه و کارشناس رسانه، شروع شد. او در ابتدا به اداره شدن خانوادگی مطبوعات محلی اشاره کرد و از این مسئله بهعنوان یک آسیب نام برد. او در ادامه موضوعاتی مثل توجه نکردن به رویدادهای محلی و استانی و تولید محتوا نداشتن این رسانهها را موردنقد قرارداد. دائمی که خودش مدیریت روابط عمومی دستگاه های مختلف را بر عهده داشته و اکنون مدرس این رشته است در ادامه صحبتهایش به کپیبرداری مطبوعات محلی از خبرگزاریهای استانی اشاره کرد. او کپیبرداری این مطبوعات از سایتهای روابط عمومی دستگاههای اجرایی را هم بهعنوان مشکل دیگر مطرح کرد. دائمی در انتهای صحبتهای خود تأکید کرد که اگر مطبوعات محلی محتوی مناسبی نداشته باشند نمیتوانند مخاطبی جذب کنند.
مردم ما اهل مطالعه نیستند در ادامه، رحمتالله رجایی شروع به صحبت کرد. رجایی در ابتدا از برپایی نمایشگاه ابراز رضایت کرد و این نمایشگاه را گامی به جلو عنوان کرد. او معتقد بود هرچند که شاید برگزاری نمایشگاه ایراداتی داشته اما برگزاریاش نقطه قوتی برای ادامه راه خواهد بود. او در همان کلام اول آب پاکی را ریخت و عنوان کرد که مردم ما چیزی نمیخوانند، چه برسد به اینکه بخواهند مطبوعات و رسانه را مطالعه کنند. او فرهنگ مردم ما را «فرهنگ شفاهی» نامگذاری کرد و گفت: باید قبول کنیم که مردم ما اهل مطالعه نیستند. رجایی برای اثبات حرفهای خودش خبرنگاران حاضر در نشست را به تفکر در خصوص وضعیت کتابخانهها و کتابفروشیها فراخواند. او مطرح کرد که روزبهروز شاهد مرگ کتابفروشیها هستیم و کتابخانهها به قرائتخانه برای کنکوریها تبدیلشده است.
بحران مخاطب در حوزه مطبوعات محلی پدیده تک عاملی نیست مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان بعد از صحبتهای رجایی شروع به صحبت کرد. حجت الاسلام علیاصغر فضیلت بهعنوان متولی رسانه و مطبوعات محلی در گلستان گفت که بحران مخاطب در حوزه مطبوعات محلی پدیده تک عاملی نیست. او دلیل بعضی از مشکلات در این حوزه را خود مطبوعات مطرح کرد. عواملی مثل نداشتن محتوا قابلقبول که شبیر دائمی هم به آن تأکید زیاد داشت. حجتالاسلام فضیلت حتی یک گام جلوتر رفت. او نداشتن تولید محتوایی را «ضعف آموزش حرفهای» عنوان کرد. مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان عامل دیگر بحران در این زمینه را تکیهبر بخش دولتی مطرح کرد. او گفت: دولتها از عمر دائمی برخوردار نیستند. دولتی که در محدوده زمانی خاص سکان امور اجرایی کشور را بر عهده دارد اگر مطبوعات را تهدیدی برای خود بداند آسیبی بهجا میگذارد که برای سالیان سال در بدنه مطبوعات می ماند. حجتالاسلام فضیلت بابیان اینکه ما متدین به دینی هستیم که کتاب معجزه آن است و به قلم قسمخورده است، ادامه داد: اگر به یک باور عمومی رسیده باشیم که مطبوعات می توانند به عنوان ارکان مهم توسعه باشند شرایط بهتر خواهد بود. گلستان استانی توسعه نیافته است محمد آریان نیا سخن گوی خانه مطبوعات گلستان نفر بعدی بود که به بیان اظهارنظراتش در این خصوص پرداخت. او ابتدا چرایی به نقدو بررسی گذاشتن این موضوع را مطرح کرد. آریان نیا گفت: ما باید به این شجاعت برسیم که در این حوزه مشکلداریم. او تأکید کرد که ما با مخاطب زنده هستیم. آریان نیا، توسعهنیافتگی گلستان، جمعیت ۵۰ درصدی روستانشین را بهعنوان عواملی مطرح کرد که باعث شده مطبوعات محلی ما با بحران مخاطب روبرو باشد. به طوری که شاید توقع زیادی باشد در روستایی که هنوز در زیرساخت های اولیه با مشکل روبه رو است بخواهیم که مطبوعات محلی بخوانند. او از «شبکه های اجتماعی تلفن همراه» به عنوان یک رقیب قدرتمند برای مطبوعات یاد کرد و ادامه داد که اگر ما رسانه ای ها به خودمان نجنبیم خیلی زود فضا را به این رقیب واگذار می کنیم. آریان نیا «تغییر ذائقه مردم از رسانه مکتوب به رسانه مجازی» را هم به عنوان یکی دیگر از عوامل بحران مخاطب مطرح کرد. نشست در خصوص بحران مخاطب در بین مطبوعات محلی که در حاشیه جشنواره و نمایشگاه مطبوعات گلستان تنها با ۱۱خبرنگار برگزار شد با 8 خبرنگار به پایان رسید. آنچه که به وضوح روشن است کمبود تولید محتوا در مطبوعات محلی است که دلیل اصلی آن به نبود خبرنگار در استان برمی گردد. شاید بهتر باشد در جلسه های بعدی چنین نشست هایی ابتدا به چرایی بحران خبرنگار در استان پرداخته شود و فرهنگ و ارشاد گلستان و یا حتی خانه مطبوعات به عنوان متولیان این قشر در جامعه به آمارها و تعداد اعضاء اکتفا نکنند. چرا که آمارهای ارائه شده با آنچه که در رسانه های استان دیده می شود تفاوت زیادی دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]