واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: گزارش «ابتکار» از واکنش لحظه به لحظه کاربران اینترنتی درباره اخبار انتخابات
ابتکار در گزارشی آورده است:
به گزارش نامهنیوز، در عصری که نام ارتباطات بر خود دارد، فضای مجازی و شبکههای اجتماعی در برابر فضای اجتماعی، آثار متقابلی بر هم دارند. به همین ترتیب، این روزها فضای مجازی تاثیر زیادی در نتایج آزمونها و رقابتهایی همچون انتخابات دارد و البته خود نیز بر از فضای انتخاباتی تاثیر میپذیرد. در انتخابات اخیر، نقش شبکههای اجتماعی در تبلیغات انتخاباتی انکارناپذیر بود و حتی برخی چهرهها و گروههای سیاسی، اولویت خود در تبلیغات را بر پایه فضای مجازی گذاشته بودند. در مقابل نیز افراد جامعه در فضای مجازی اغلب بدون واسطه و با تعارف کمتر و احساس آزادی بیان بیشتر به بیان افکار و احوال خود میپردازند. در زمانهای مختلف نیز برخی موضوعات در فضای مجازی برجسته میشوند و تقریبا هر کسی از ظن خود یار موضوع شده و به بیان اظهارنظر و طرح دیدگاهها و یا بیان و ثبت احوال خود میپردازد. انتخابات به عنوان موضوعی مهم در فضای سیاسی اجتماعی جامعه، افراد بسیاری را تحت تاثیر قرار میدهد و شکی نیست که انتخابات و فضای مجازی آثار متقابل فراوانی بر هم دارند. در حالی که بارها در مورد تاثیر فضای مجازی بر انتخابات سخن گفته شده است، این بار به تاثیر انتخابات بر فضای مجازی و روایت این رویداد از دیدگاه این فضا پرداختهایم.
حال و هوای فضای مجازی قبل از برگزاری انتخابات
قبل از انتخابات بحث غالب در فضای مجازی پیرامون رای دادن یا رای ندادن و بیان دلایل آنها بود. البته نحوه این نوع فعالیتها از سوی گروههای مختلف سیاسی متفاوت بود. اغلب طرفداران اصلاحطلبان تاکید داشتند که همه مدافعان این حزب باید به لیست کامل رای بدهند یا استفاده از مصادیقی همچون اینکه اگر حسن روحانی در سال 92 از هر صندوق 4 رای کمتر میآورد هماکنون رئیس جمهور نبود، مردم را به حضور پای صندوقها ترغیب میکردند. و در همین شرایط در کانالهای اصولگرایان بحث بر این بود که هر چند در انتخابات مجلس شورای اسلامی باید لیستی رای داد تا هیچ یک از اعضای فهرست اصلاحطلبان به مجلس راه نیابند، این موضوع برای انتخابات مجلس خبرگان رهبری مطرح میشد که با توجه به آرای بالای چهرههایی همچون آیتالله هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی و لیست مورد حمایت آنها (خبرگان ملت) خطر حذف آیات جنتی، محمدتقی مصباحیزدی و محمدیزدی وجود دارد. در نتیجه برخی از حامیان اصولگرایان، هواداران این جریان را ترغیب میکردند که تنها به این سه تن رای دهند. استدلال آنها این بود که با آرای چهرههایی مثل هاشمی رفسنجانی و روحانی نمیشود کاری کرد و بقیه لیست جامعتین نیز تا آن جا که با لیست خبرگان ملت مشترک هستند، رای خود را خواهند آورد. در این میان استدلالهای طرفداران عدم شرکت در انتخابات هم جای خود را داشت که از طیفهای مختلفی همچون مخالفان نظام جمهوری اسلامی تا ناامیدان از تاثیر انتخابات بر فضای سیاسی و شاکیان از نتایج بررسی صلاحیت کاندیداها را در بر میگرفت.
دابسمشهای انتخاباتی
دابسمش یکی از شیوههای محبوب شده در فضای مجازی است که در آن افراد با لب زدن به جای صدای فردی دیگر و بعضا اضافه کردن برخی حالتهای نمایشی، ویدیوهایی میسازند. این قابلیت در انتخابات هم به کار گرفته شد. به ویژه پس از انتشار ویدیوی حمایتی رئیس دولت اصلاحات از لیستهای امید و خبرگان مردم، بخشی که وی جمله «تکرار میکنم، به تمامی هر دو فهرست» را میگوید، سوژه دابسمشهای تبلیغی زیادی شد. این در حالی است که اصولگرایان چندان از این شیوه بهره نبردند و ویدیوی معروفی در این زمینه از سوی حامیان این جناح دیده نشد. در ایام تبلیغات انتخاباتی، سرود شاد تبلیغاتی دو کاندیدا در خراسان و شمال کشور نیز از سوژههای جذاب فضای مجازی بود. همچنین برخی تبلیغات و اقلام تبلیغاتی جالب، عجیب و خلاقانه نیز مورد توجه کاربران فضای مجازی قرار گرفت.
فعالیت در فضای سایبری در روز برگزاری انتخابات
در روز برگزاری انتخابات هم در فضای مجازی نوع فعالیتهای انتخاباتی به این سمت تغییر کرد که رایدهندگان از مشاهدات عینی خود و یا آنچه با آن مواجه شده بودند، خاطره تعریف میکردند و فیلم، عکس و یا متون حاصل از آن را در شبکههای اجتماعی قرار میدادند. از دیگر فعالیتهای افراد در این فضا گذاشتن تصویر انگشت جوهری یا تعرفه رای یا لیست مورد نظر خود و یا عکس سلفی با تعرفه، هنرمندان و چهرههای محبوب سیاسی در اینستاگرام بود. در این میان این موارد، میتوان به چنین متنهایی اشاره کرد که در روز انتخابات در فضای مجازی منتشر شدند: « پای صندوق بودم ماموره پرسید خبرگان هم رای میدی؟ با صدای بلند گفتم هر دو لیست، تکرار میکنم، تمام هر دو لیست! طرف اخماش رفت تو هم ولی اون یکی جوونتره خندید»/« ما الان نزدیک به یک ساعته در صف هستیم و تا رای دادن اقلن نیم ساعت دیگه مونده. سهم داشتن در تعیین سرنوشت سخته»/«اگر نظر منو میخواید، برای رای دادن نرید مسجد. یه مدرسه پیدا کنید برید که نوستالژی هم بزنید این وسط. خیلی باحاله»/«اطراف ترمینال جنوب رای دادیم. از حدود ۲۵ نفری که اطرافم رای مینوشتند، لااقل ۱۵ نفر را دیدم که به لیست امید کامل رای دادند. در همین حد»/«میگن اصغر فرهادی فقط اسم کوچیک نامزدها رو نوشته تو برگه رای»/«من ایران زندگی نمیکنم و نمیتونم رای بدم، برای همین دنبال کسی میگردم که نتوانستمام رو با نخواستناش طاق بزنم و جای من رای بده» و ....
واکنش به نتایج آراء کاندیداهای انتخاباتی
بعد از اعلام نتایج آراء انتخابات هم فعالیتها در شبکههای اجتماعی لحظه به لحظه بهروزرسانی میشد. در شهرستانها به دلیل رقابت تنگاتنگی که بین رقبای انتخاباتی وجود داشت نتایج با نگرانی بیشتری دنبال میشد. اما در تهران تاخیر در اعلام نتایج نهایی هیجان بیشتری در بین همگان ایجاد کرد. بازار شایعه هم داغ بود. بعد از اعلام نتایج کاندیداهای تهران نیز افزایش آمار رای اصلاحطلبان و قرار گرفتن نام غلامعلی حدادعادل رئیس فراکسیون اصولگرایان مجلس نهم در هفتمین جایگاه پیروزشدگان و در نهایت تنزل این جایگاه به رتبه 31 این لیست، داغترین بحث شبکههای اجتماعی شد که البته این موضوع با شوخیهایی هم همراه شده بود. شعرهایی در این مورد سروده شد و متون طنزی که یا از قول این چهره اصولگرا که تنها رقیب لیست اصلاحطلبان برای ورود به مجلس دهم بود، نوشته شد و یا از عباراتی همچون «خانه تکانی در پارلمان» و «از بهارستان رد شدم جلوی مجلس یه بنر زده بودن روی آن نوشته بود: با مدیریت جدید» و .... استفاده شد البته اصولگرایان هم در این مورد واکنشهایی داشتند اعم از اینکه محور بحثهای خود را بر «تمام ایران تهران نیست» قرار دادند و سعی کردند با معرفی خود به عنوان پیروز انتخابات در کشور (فارغ از شرایط نابرابر تعداد و وزن کاندیداها و نیز نادیده گرفتن کاندیداهای انتخاب شده از لیست اصلاحطلبان و اصولگرا نامیدن کاندیداهای مستقل) پیروزی اصلاحطلبان در تهران را کمرنگ جلوه دهند. تعدادی از آنها نیز با نوشتن یادداشت پیرامون دلایل پیشیگرفتن رقیب در انتخابات و انتشار آن در فضای مجازی نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند.
بیان مطالبات، آخرین مرحله از فعالیت انتخاباتی در فضای مجازی
بعد از اتمام انتظار مردم برای اعلام اسامی رتبههای بالای تهران که قرار است به عنوان وکلای آنها در مجلس دهم بر کرسیهای صحن تکیه بزنند در نهایت مطالب منتشر شده در فضای شبکههای اجتماعی به مطالبهگری مردم از وکلای جدید خود در نهاد قانونگذاری کشور تغییر یافت تا جایی که هماکنون مطالبات آنها در فضای مجازی منتشر شده و مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
منبع: روزنامه ابتکار
۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۶:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]