پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1850207845
ادعای هسته ای شدن عربستان و فقدان دکترین امنیت ملی منسجم
واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
ادعای هسته ای شدن عربستان و فقدان دکترین امنیت ملی منسجم
ارتش عربستان، ارتشی بسیار ضعیف است و نمی تواند از عربستان در برابر کوچکترین حمله ای دفاع کند یا در حملات عربستان به کشورهای دیگر موثر باشد. از این رو مقامات عربستان برای برطرف کردن این ضعف میل دارند به سمت بمب اتم حرکت کنند.
مقامات سعودی در سال های اخیر به مناسبت های مختلف از تلاش برای دستیابی به تسلیحات هسته ای سخن گفته اند. این مسئله در آستانه مذاکرات هسته ای ایران و گروه 5+ 1 تشدید شد و پس از توافق هسته ای نیز همچنان از سوی عربستان مطرح می شود. در روزهای گذشته نیز اخباری مبنی بر تلاش عربستان برای کسب تسلیحات هسته ای انتشار یافته است. در یکی از این اخبار دیمیتری مدودف می گوید که برخی کشورها به دنبال تولید تسلیحات هسته ای پس از حوادث خاورمیانه و شمال آفریقا هستند. او به یاد می آورد که یکی از همکاران سعودی او طی نشستی در چارچوب اتحادیه عرب گفته بود که عربستان سعودی در شرایط معینی به تسلیحات هسته ای می اندیشد. این نخستین بار نیست که ریاض در مظان پیگیری تسلیحات اتمی قرار می گیرد. مطابق با اسناد افشا شده توسط محمد الخلیوی، دیپلمات سابق سعودی، عربستان از 1975 به دنبال تملک تسلیحات هسته ای بوده است. در این مطلب سعی می شود در ابتدا پیشینه تلاش های عربستان برای دستیابی به تسلیحات هسته ای بررسی و در ادامه اهداف و موانع عربستان در این مسیر تحلیل شود.
پیشینه تلاش های عربستان برای دستیابی به سلاح هسته ای
از اواسط دهه 1990 میلادی گزارش های متعددی در رسانه های غربی به چاپ رسیده اند که از تلاش عربستان سعودی برای دستیابی به سلاح هسته ای خبر می دهند. ثروت نفتی عظیم این کشور در کنار روابط گسترده و رو به رشد آن با پاکستان و چین از یک سو و ترس بیهوده از هسته ای شدن ایران و ضعف استراتژیک عربستان از سوی دیگر، از دلایل اصلی روی آوردن ریاض به پیشبرد یک برنامه هسته ای مخفی ذکر شده است. گفته می شود که ریاض به واسطه این برنامه به دنبال دستیابی به بازدارندگی به شکل مستقل است.
اولین زمزمه ها درباره حرکت عربستان به سمت دستیابی به سلاح هسته ای با فرار محمد خیلوی، دیپلمات سابق عربستانی در سازمان ملل، در سال 1994 به آمریکا شنیده شد. خیلوی با انتشار اسنادی اعلام کرد که عربستان از سال 1975 و به دنبال شکست اعراب در جنگ 6 روزه با اسرائیل، برنامه ای تحقیقاتی را برای ساخت بمب هسته ای و مقابله با اسرائیل آغاز کرده است. به گفته خیلوی برنامه هسته ای مذکور تحت مدیریت و نظارت شاهزاده سلطان بن عبدالعزیز آل سعود، وزیر دفاع وقت و برادر ملک فهد، شکل گرفت و در مرکز تحقیقات هسته ای "الخرج" واقع در مجتمع نظامی السلیل به اجرا درآمد.
بنا به اظهارات خیلوی، عربستان در دهه های 1970 و 1980 کمک های مالی بسیاری به برنامه های ساخت بمب هسته ای پاکستان و عراق نمود به این امید که آنها پس از ساخت تسلیحات هسته ای آن را در اختیار ریاض هم قرار دهند یا چتر هسته ای خود را بر سر عربستان نیز بگسترانند. عربستان یکی از امضاکنندگان معاهده منع گسترش هسته ای NPT و پروتکل الحاقی است. البته ریاض این کار را داوطلبانه انجام نداد و درواقع مجبور به امضایNPT و پروتکل الحاقی شد.
مقامات سعودی تا مدت ها اعلام می کردند که ممکن است روزی معاهده فوق را بپذیرند، اما در سال 1988 به دنبال فشار شدید آمریکا مجبور به امضای معاهده شدند. اگرچه ریاض شریک استراتژیک قدیمی آمریکا به حساب می آمد و در طول جنگ سرد در کنار آن بود، اما خرید مخفیانه 36 فروند موشک میانبرد CSSاز چین فرصت مناسبی در اختیار مقامات واشنگتن قرار داد تا سران سعودی را به خاطر بی خبر گذاشتن آمریکا از چنین معامله ای تحت فشار قرار دهند. در دهه 90 نیز عربستان60 فروند موشک بالستیک با قدرت حمل کلاهک هسته ای از چین خرید. در سال 2012 نیز رئیس جمهور چین با ملک عبدالله توافقنامه ای در زمینه هسته ای امضا کرد. در سال 2015 نیز عربستان با کره جنوبی قراردادی برای ساخت دو راکتور هسته ای به ارزش دو میلیارد دلار منعقد کرد که مدت زمان ساخت آن 20 سال پیش بینی شده است. در سال 2015 عربستان همچنین با روسیه قراردادی برای ساخت16 راکتور هسته ای منعقد کرد. گری سیمور که تا مارس 2013 مشاور باراک اوباما بود اعلام کرد که عربستان با پاکستان تفاهمی دارد که در شرایط اضطراری پاکستان در تحویل سلاح هسته ای به عربستان تردید نخواهد کرد. در 30 مارس 2015 نیز عادل الجبیر، وزیر خارجه کنونی عربستان که سفیر این کشور در آمریکا بود اعلام کرد که عربستان ساخت راکتورهای پیشرفته هسته ای و همچنین بمب هسته ای را در دستور کار خود جهت مقابله با ایران دارد. محمد بن نواف بن عبدالعزیز، سفیر عربستان در انگلیس نیز از امکان دستیابی عربستان به سلاح هسته ای در جهت مواجهه با ایران خبر داده است.
عربستان دو نوع موشک استراتژیک در اختیار دارد که گروه اول «ریاح الشرق» هستند که شامل دو نوع می باشند، موشک های دی اف-3 آی که میانبرد هستند و قادر به حمل کلاهک با قدرت انفجاری بالا است که در سال 1971 تولید شده است و تنها دو کشور عربستان و چین از آن استفاده می کنند. نوع دیگر موشک های دی اف- 21 که میانبرد هستند و قادر به حمل کلاهک هسته ای می باشند و در سال 2008 مورد بازنگری قرار گرفتند و تنها چین و عربستان از آن ها استفاده می کنند. گروه دوم موشک های عربستان موشک های «شاهین» هستند که قادر به حمل انواع کلاهک ها از جمله هسته ای هستند که برد آن ها به 900 کیلومتر می رسد و در پاکستان توسعه داده شده اند.
آیا عربستان توان هسته ای شدن دارد؟
اگر عربستان سعودی تصمیم به تملک تسلیحات هسته ای بگیرد مانند هر کشور دیگری تنها از دو راه یعنی تولید آن در داخل و یا تهیه آن به واسطه سایر کشورهای دارنده تسلیحات می تواند به مقصود برسد. عربستان فاقد معادن اورانیوم و همین طور فاقد راکتور تحقیقاتی و چرخه سوخت هسته ای است. مرکز تحقیقات و تکنولوژی ملک عبدالعزیز در بیش از 20 سال گذشته، فعالیت هایی را در تولید ایزوتوپ، تحلیل اورانیوم و سایر شاخه های تحقیقاتی تحت نظارت متخصصان خارجی آغاز کرده، اما اهداف و ساختار آن با روند تولید تسلیحات فاصله زیادی دارد. ممکن است عربستان سعودی جهش هایی را برای سال های آتی در نظر گرفته باشد. به لحاظ فنی عربستان در 10 الی 15 سال آینده قادر خواهد بود، گام های غافلگیر کننده ای در پیشرفت تکنولوژی هسته ای بردارد. حتی اگر عربستان چنین موفقیت هایی بدست آورد، حرکت به سمت تولید تسلیحات هسته ای بسیار دشوار و هزینه بر خواهد بود.
به محض افشا شدن نیات نظامی عربستان در فعالیت های هسته ای، ایالات متحده چتر حمایتی خود را از شبه جزیره عرب برخواهد چید و در همراهی با سایر قدرت های بزرگ، تحریم های مالی و اقتصادی گسترده ای را وضع خواهد کرد تا عربستان را وادار به کنار گذاشتن فعالیت های نظامی اش کند. در این میان کشورهای عرب خلیج فارس به منظور دورماندن از آسیب و اتهام به همکاری با عربستان، احتمال بیشتری دارد که با قدرت های بزرگ علیه عربستان همکاری کنند و یا با اتخاذ بی طرفی و فاصله گرفتن از ریاض، رهبران اتمی سعودی را تنها بگذارند. با این وجود به نظر نمی رسد، سعودی ها این سطح بالا از خطر را با هدف تولید داخلی تسلیحات هسته ای بپذیرند.
مسیر بعدی عربستان این که کسب تسلیحات اتمی را از طریق خرید آن از کشورهای دارنده جستجو کند. پاکستان و کره شمالی احتمالاً تنها نامزدهای موجود در لیست عربستان هستند. روابط ویژه عربستان و پاکستان موجب شده که نوک پیکان سوظن ها این رابطه دوطرفه را هدف بگیرد. عربستان سعودی مهمترین حامی مالی پروژه هسته ای پاکستان از دهه 1980 بوده است. بازدید سلطان بن عبدالعزیز، وزیر دفاع وقت عربستان از یک آزمایشگاه تحقیقاتی در پاکستان به سال 1999، که به نوبه خود اولین بازدید یک مقام خارجی از یک آزمایشگاه سری در زمینه تسلیحات هسته ای بود، زنگ خطری برای جهان به حساب آمد.
در سال 2003 یک مقام ارشد اطلاعاتی رژیم اسرائیل در گزارش به کمیته دفاع و روابط خارجی کنست خبر داد که در سفر عبدالله ولیعهد وقت عربستان سعودی به اسلام آباد، موافقتنامه ای میان دو کشور مبنی بر خرید کلاهک های اتمی پاکستان در صورت دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای منعقد شده است. به همین ترتیب لفاظی های فراوان دیگری را هم در این رابطه می توان شنید اما با تمام این احوال، امکان انتقال تسلیحات اتمی پاکستان به عربستان سعودی بسیار ناچیز است. بر اساس گزارش نشریه نشنال ژورنال، پنتاگون برنامه های سرّی برای تامین امنیت هسته ای پاکستان در اختیار دارد که می تواند در برگیرنده طرح هایی برای نظارت و جلوگیری از انتقال این تسلیحات بدون مجوز ایالات متحده باشد.
یکی از روش های تامین امنیت در زرادخانه های هسته ای پاکستان توزیع قطعات تسلیحاتی در بیش از 15 پایگاه مختلف است که جابه جایی کامل را نمی تواند دور از دید و نظارت قرار دهد. پاکستان همچنان متحد آمریکاست و امیدوار است که در آینده نیز در این مقام بماند. اتحاد با آمریکا تضمینی برای حفظ تعادل ژئواستراتژیک میان هند و پاکستان است و البته به همراه سرازیر شدن سالانه 2 میلیارد دلار به خزانه دولت پاکستان. درصورتی که افشا شود پاکستان تسلیحات هسته ای را در اختیار عربستان و یا هر کشور دیگری نهاده، باید انتظار سخت ترین واکنش ها شامل قطع کمک های مالی و همکاری های نظامی را از سوی نزدیک ترین متحدانش یعنی چین و ایالات متحده داشته باشد.
فرصت های سیاسی خرید تسلیحات هسته ای از کره شمالی برای عربستان سعودی مهیاتر است، اما ربودن آنها آسان تر نیست. سرکشی، انزوای سیاسی و سرگشتگی اقتصادی کره شمالی انگیزه لازم را برای انتقال تکنولوژی و یا تسلیحات هسته ای به کشورهای متقاضی فراهم کند. برخلاف پاکستان، ایالات متحده نظارتی بر زرادخانه های هسته ای کره شمالی ندارد؛ هرچند که ممکن است چین اطلاعات بیشتری در اختیار داشته باشد، اما جامعه بسته کره شمالی، این امکان را فراهم ساخته که تصمیمات و اقدامات بیشتری از سوی پیونگ یانگ دور از رصد قدرت های بزرگ صورت بگیرد. در این مورد نیز گذشته از اینکه خرید تسلیحات هسته ای از هر کشوری نقض تعهدات عربستان در پیمان جامع منع گسترش تسلیحات هسته ای است و اقدامات تنبیهی ایالات متحده و شرکای بین المللی اش را به دنبال خواهد داشت، مسافت جغرافیایی دو کشور و عبور محموله ای شامل کلاهک های اتمی از گذرگاه های تحت نظارت قدرت های بزرگ، در عمل امکان وصول تسلیحات به عربستان را کاهش می دهد و حتی پس از ورود به خاک عربستان سعودی نیز به سختی می تواند آن را از دیدگان اطلاعاتی و نظامی سایرین مخفی نگه دارد.
بنابراین عربستان بیش از آن که امکان عملی هسته ای شدن را داشته باشد، در توهم این هدف گرفتار است و البته هر از چندی ادعاهایی را در این زمینه مطرح می کند.
به طور مشخص حرکت عربستان در مسیر دستیابی به سلاح هسته ای معضلات متعدد و پیچیده ای دارد که می توان آنها را به سه دسته زیر تقسیم کرد:
در لایه نخست بحث روابط با آمریکا مطرح است. هرچند روابط ریاض و واشنگتن فراز و نشیب هایی را در سال های گذشته تجربه کرده اما ماهیت روابط همچنان استراتژیک است و گمان نمی رود که در آینده ای نزدیک این ماهیت تغییر یابد. حرکت ریاض به سمت دستیابی به سلاح هسته ای چه ازطریق ساخت و چه ازطریق خرید آن بدون شک تا حد زیادی روابط دو کشور را تحت تأثیر قرار می دهد و به شدت متشنج می سازد؛ چراکه آمریکا به خاطر منافع ملی خود و حمایت از رژیم صهیونیستی آشکارا نشان داده که تحمل هسته ای شدن هیچ کشور واقع در منطقه حتی عربستان را ندارد. از سویی به نظر نمی رسد که عربستان حاضر باشد بزرگ ترین تأمین کننده تسلیحات متعارف خود یعنی غرب و در رأس آن آمریکا را از دست بدهد و از تضمین های نسبی امنیتی آن در شرایط کنونی چشم پوشی کند. علاوه بر این همپوشانی منافع حیاتی دو طرف در حوزه هایی چون امنیت منطقه ای و جهانی و ثبات اقتصادی، خود عامل دیگری است که عربستان را از هسته ای شدن بازمی دارد.
نکته دوم این که عربستان سعودی امضاکننده سه رژیم مهم منع گسترش تسلیحات کشتار جمعی در جهان یعنی معاهده منع گسترش هسته ای NPT، کنوانسیون تسلیحات شیمیایی CWC و کنوانسیون تسلیحات بیولوژیک BWC است و علاوه بر آنها پروتکل الحاقی را پذیرفته و پروتکل مقادیر کم SQP را امضاء کرده است. طبق پروتکل مقادیر کم، عربستان اعلام کرده که هیچ طرحی برای ساخت تسلیحات، تأسیسات یا انبارهای هسته ای ندارد و خود موظف است تا هرگونه فعالیت در زمینه ساخت تسلیحات را به آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارش نماید. لازم به ذکر است که عربستان به خاطر این پروتکل از بازرسی تسلیحاتی آژانس معاف شده است.
مانع مهم دیگر این که عربستان سعودی تجربه بسیار کمی در زمینه فناوری و انرژی هسته ای دارد و فاقد بنیان های صنعتی و فنی برای رسیدن به چرخه سوخت هسته ای است. علاوه بر کمبود نیروی متخصص، منابع طبیعی مورد نیاز، توانایی فنی و تجربه علمی، سرعت انتقال فناوری هسته ای به عربستان کم بوده و بسیاری بر این باورند که عربستان برای انتقال فناوری مذکور همانند لیبی به زمانی بیش از دو دهه نیازمند است. این کمبود علمی و فنی و بازه زمانی طولانی برای رسیدن به فناوری هسته ای ، ساخت بمب داخلی را تا حد زیادی غیرممکن ساخته و چاره ای جز خرید بمب از خارج و از کشورهایی چون چین یا پاکستان باقی نگذاشته است. اگر چنین خریدی آشکارا انجام شود تحمل پیامدهای آن برای ریاض غیرممکن است و درصورت پنهان کاری، داشتن بمب به خودی خود هیچ نوع بازدارندگی ای برای عربستان ایجاد نخواهد کرد.
چرایی طرح ادعاهای هسته ای شدن
با وجود موانعی که پیش روی عربستان جهت هسته ای شدن است، چرا مقامات سعودی هر از چندی این ادعاها را مطرح می کنند؟ در این زمینه یک علت مهم وجود دارد و آن ضعف نیروهای متعارف نظامی عربستان است.
اگرچه عربستان هر ساله میلیاردها دلار خرج خرید ادوات و تسلیحات نظامی می کند، اما ارتش این کشور به لحاظ کمبود پرسنل و تجربه از کارایی موثر برخوردار نیست. کاستی های عمق استراتژیک نیز بیش از پیش به این ناکارآمدی کمک می کند. نشانه هایی از نگرانی مقامات سعودی از چنین ناکارآمدی ای را می توان در خرید ادوات نظامی سیار و متحرک بسیار توسط ریاض بعد از اشغال کویت مشاهده کرد به امید اینکه هرچه بیشتر از ضعف های نظامی متعارف آن کاسته شود. جنگ یمن نیز به صورت کامل این ضعف عربستان را نشان داد. چرا که ارتش عربستان، ارتشی بسیار ضعیف است و قادر نخواهد بود از عربستان در برابر کوچکترین حمله ای دفاع کند یا در حملات عربستان به کشورهای دیگر چندان موثر باشد. از این رو مقامات عربستان برای برطرف کردن این ضعف میل دارند به سمت بمب اتم حرکت کنند.
نتیجه گیری
به باور اکثر کارشناسان، عربستان فاقد یک دکترین امنیت ملی منسجم است که بتواند بنیانی اساسی برای به دست آوردن و استفاده از تسلیحات هسته ای فراهم کند.
عربستان در جنگ یمن نشان داد که از کمترین تجربه نظامی برخوردار است و چشم بسته، بدون هدف و با عدم محاسبه نسبتا دقیق دست به عملیاتی زده که همچون باتلاقی سرمایه های ملی و ذخایر ارزی سعودی ها را می بلعد و هنوز به راه حلی برای خروج از آن دست نیافته اند.
چند روز قبل پایگاه خبر العالم گزارش داد که فرماندهان ارشد سعودی در نامۀ فوق محرمانه که از طریق شبکههای اجتماعی افشا شده است، به "محمد بن نایف" ولیعهد سعودی تأکید کردهاند، اهداف اعلام شدۀ عملیات "طوفان قاطعیت" علیه یمن، به دلیل ناتوانی و کوتاهی نیروهای زمینی در انجام مأموریتهایشان عملی نشده است. این فرماندهان نظامی سعودی در نامه خود هشدار دادهاند که اعزام نیروی زمینی به سوریه، ثبات و امنیت ملی سعودی را متزلزل خواهد کرد و پیامدهای بسیار خطرناکی را در پی خواهد داشت.
بر این اساس آرزوهای عربستان برای دستیابی به سلاح کشتار جمعی هسته ای، که از هر نظر محکوم است، در شرایط عدم برخورداری از کمترین راهبردها و بینش های نظامی، یک فریاد توخالی است. به عبارت دیگر ادعاهایی که هر از چندی سعودی ها در زمینه برخورداری از سلاح هسته ای منتشر می کنند، قبل از هر چیز از عدم برخورداری آنان از راهبرد منسجم نظامی و امنیتی خبر می دهد.
تاکنون هیچ سند رسمی ای که نشان دهد عربستان به دنبال ساخت تسلیحات هسته ای است به دست نیامده و مقامات سعودی اظهارات افرادی چون خیلوی را به شدت تکذیب کرده اند. بر اساس اطلاعات موجود، تأسیسات و توانایی های شناخته شده عربستان به خوبی نشان می دهند که برای یک برنامه هسته ای نظامی مناسب و کافی نیستند. هرچند گمانه زنی های مبنی بر علاقه عربستان به دستیابی به سلاح هسته ای به خصوص بعد از سال 2003 یعنی اشغال عراق توسط آمریکا به چشم می خورد، اما عربستان فاقد یک سیاست هسته ای منسجم است و به نظر می رسد که حتی تصمیمی جدی برای راه اندازی یک برنامه هسته ای ملی ندارد. با در نظر گرفتن شرایط امنیتی عربستان بعید است که این کشور در کوتاه مدت به دنبال دستیابی به سلاح هسته ای باشد چرا که دستیابی به سلاح هسته ای بیش از آنکه تأمین کننده منافع سیاسی و اقتصادی استراتژیک عربستان باشد، معضلات و دشواری های بسیاری برای آن ایجاد می کند که رفع آنها فراتر از توان دولتمردان سعودی است. عربستان فاقد ظرفیت و توانایی داخلی برای ساخت زرادخانه هسته ای است و به دلیل پیامدهای ناگوار خرید سلاح هسته ای از یک کشور خارجی بسیار بعید است که به دنبال چنین گزینه ای باشد. به نظر می رسد که در میان مدت هم دستیابی به سلاح هسته ای جایی در استراتژی امنیت ملی عربستان نداشته باشد و حرکت به سوی آن در درازمدت و با درنظرگرفتن شرایط امنیتی، اقتصادی و سیاسی و پس از مهیاشدن زیرساخت های لازم مورد توجه قرار گیرد. فرید زکریا "در یادداشتی در روزنامه واشینگتن پست نوشت: «عربستان سلاح هسته ای نخواهد ساخت؛ زیرا عربستان نمی تواند سلاح هسته ای بسازد. عربستان حتی یک خودرو نیز تولید نکرده است. عربستان فقط می تواند چاه حفر کند و نفت استخراج کند.» عربستان از کجا می خواهد دانشمندان خود را برای کار بر روی برنامه مخفی خود آموزش بدهد؟ سیستم آموزشی این کشور عقب مانده و ناکارآمد است .بنابراین ادعاهای عربستان در مورد تسلیحات هسته ای بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد و نمی توان آن را در قالب دکترینی منسجم قرار داد.
یوسف شفیعی پایگاه بصیرت انتهای متن/
http://fna.ir/P6OQM
94/12/08 - 02:30
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
از ادعای سایبری عربستان تا سرنخ های چند حادثه امنیتی
رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور از پیدا شدن سرنخ هایی از دست داشتن سعودی ها در چند حادثه ضد امنیتی کشورمان خبر داد به گزارش پارس به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان سردارسرتیب پاسدار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور بااشاره به ادعای عربستان در خصوص حمله به پایگاه هایبهورزان خانه های بهداشت دانشکده علوم پزشکی مراغه با نحوه اجرای برنامه ملی Ira PEN آشنا شدند
به گزارش خبرگزاری موج کارگاه پنج روزه آموزشی اجرای برنامه ملی پن برای گرو های مختلف بهورزان خانه های بهداشت دانشکده علوم پزشکی مراغه برگزار شد در راستای اجرای برنامه ملی Ira PEN در شهرستان مراغه کارگاه آموزشی پنج روزه برای بهورزان در محل آموزشگاه بهورزی برگزار شد در این کارگا۱۵ هزار نیروی مردمی برای شرکت در عملیات آزادسازی موصل داوطلب شدند
زاهد الخاتونی نماینده استان نینوا در پارلمان عراق در سخنانی از داوطلب شدن ۱۵ هزار نیروی مردمی از این استان برای مشارکت در عملیات آزادسازی شهر موصل خبر داد زاهد الخاتونی نماینده استان نینوا در پارلمان عراق امروز دوشنبه در سخنانی از آمادگی کامل نیروهای مردمی این کشور برای مشارکسرمربی اسلوونیایی تیم ملی بانوان: تلاشم بهتر شدن والیبال ایران است
یکشنبه ۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۲ ۱۹ مربی خارجی تیم های ملی والیبال بانوان ایران بعد از جلسه با مسئولان فدراسیون در نشست خبری شرکت کرد به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا مایدا چیچیچ مربی اسلوونیایی که برای قبول هدایت تیم های ملی والیبال بانوان بامداد یکشنبه به ایراکشته شدن 1630 نظامی عربستانی در تعز
درحالی که جنبش انصارالله به موشک های آمریکایی جدیدی در یکی از پایگاه های نظامی عربستان در نجران دست یافته منابع نزدیک به هادی از اقدام قطر برای تجهیز بیمارستان های سودان جهت مداوای زخمی های نظامیان متجاوز خبر می دهند اتاق خبر 24 ابراهیم الصعده یکی از فرماندهان میدانی جنبش انبرگزیدگان جشنواره ملی - وقف چشمه همیشه جاری - معرفی شدند
پایگاه خبری تحلیلی قم پرس مراسم اختتامیه جشنواره ملی وقف چشمه همیشه جاری با حضور مشاور رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در امامزاده جعفر ع یزد با معرفی و تجلیل برگزیدگان این جشنواره برگزار شد به گزارش خبرگزاری مهر حجت الاسلام محمود میرجلیلی معاون فرهنگی و اجتماعی اداره کل اادعای عربستان درباره حضور نیروهای حزبالله در یمن
پنجشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۹ ۲۷ سخنگوی نیروهای متجاوز عربستان علیه یمن مدعی شد که حزبالله نیروهای خود را علاوه بر سوریه به یمن نیز میفرستد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از شبکه عربستانی الحدث احمد عسیری سخنگوی نیروهای ائتلاف تحت رهبری عربستان گفت ما از لبنانادعای عربستان درباره حضور نیروهای حزب الله در یمن
سخنگوی نیروهای متجاوز عربستان علیه یمن مدعی شد که حزب الله نیروهای خود را علاوه بر سوریه به یمن نیز می فرستد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از شبکه عربستانی الحدث احمد عسیری سخنگوی نیروهای ائتلاف تحت رهبری عربستان گفت ما از لبنان می خواهیم تا مانع آن شود که حادعای نیوزویک: احتمال حضور نظامی عربستان در سوریه، تهران را به لرزه انداخت
فرهنگ نگار نشریه نیوزویک در گزارشی مدعی شد تهدید عربستان برای مداخله نظامی در سوریه ایران را ترسانده است به گزارش پایگاه اطلاع رسانی فرهنگ نگار نیوزویک در گزارشی به قلم "جی متیو مکینز" مدعی شد زمانیکه عربستان برای دخالت نظامی در میدان جنگ داخلی سوریه اعلام آمادگی کرنامزد دهمین دوره انتخابات مجلس در گفتوگو با فارس: انتظارات عملی از برجام در حوزه اقتصاد محقق نشده است/ آفت وک
نامزد دهمین دوره انتخابات مجلس در گفتوگو با فارس انتظارات عملی از برجام در حوزه اقتصاد محقق نشده است آفت وکیلالدوله بودن مجلس اعطای قدرت مهار نشدنی به دولت استمحمدرضا زالی با بیان اینکه اثرگذاری برجام در حوزه اقتصاد تاثیر روانی و کوتاه مدت است گفت مردم احساس میکنند این روند-