واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اعتراف كري به حمايت اوباما از فتنه 88
تحريمهاي جديدي به هدف ايران در چله كمان كنگره آماده رها شدن است و وزير خارجه امريكا در جلسه استماعي در كنگره ضمن اعتراف به اينكه حمايت رئيسجمهور امريكا از «سبزها» در سال 2009 يكي از موانع مذاكرات هستهاي بوده است خواست با به تعويق افتادن تحريمهاي جديد مانعي بر سر توافق هستهاي ايجاد نشود.
به گزارش فارس، «استيو چابوت»، نماينده جمهوريخواه ايالت «اوهايو» در بخشي از نشست استماع كنگره با جان كري وزير امور خارجه امريكا از موضع دولت «باراك اوباما»، رئيسجمهوري امريكا در قبال اغتشاشات پس از انتخابات رياستجمهوري ايران در سال 1388 انتقاد كرد و دليل آنچه را كه عدم حمايت دولت اوباما از «دانشجويان و اصلاحطلبان طرفدار دموكراسي در جنبش سبز» خواند، از «جان كري» جويا شد. رئيس دستگاه ديپلماسي امريكا در پاسخ گفت: «تا آنجا كه يادم ميآيد اوباما در حمايت از آنها صحبت كرد و انتقادات زيادي هم از طرف ايران به همين دليل روانه ما شد و همين موضوع يكي از موانعي بود كه ما در طول مذاكرات هستهاي مجبور به عبور از آن بوديم.» وزير خارجه امريكا اضافه كرد: «آنها معتقد بودند ما نه تنها حامي (اين حوادث) بلكه مقصر آن بوديم.» «كري» در بخش ديگري از اين نشست گفت سپاه در واقع نيروهايش را از سوريه عقب رانده است و حضور آنها در سوريه كم شده است.» وزير خارجه امريكا در ادامه ادعاهاي خود گفت: «اين به معناي آن نيست كه آنها در اين كشور درگير نيستند و در انتقال سلاح از سوريه به لبنان فعاليت نميكنند. ما از اين نگرانيم و اين نگراني ادامهدار است.» موضوع «قانون تحريمهاي ايران» (Iran Sanctions Act, 1996) كه در سال 1996 تصويب شد و طبق روال قانوني سال 2016 منقضي ميشود، يكي ديگر از موضوعهاي پرسش نمايندگان از كري بود. نمايندگان كنگره امريكا در ماههاي گذشته با توجه به نزديك شدن به موعد انقضاي اين قانون، خواستار تمديد آن شدهاند. دولت اوباما با بيان اينكه درخواست قانونگذاران امريكايي شتابزده و عجولانه است، هر طرحي در اين باره را به وتو تهديد كرده است. «كري» در پاسخ به سؤال نمايندهاي كه پرسيد اگر دولت اوباما سال 2016 (سال انقضاي قانون ياد شده) را براي تمديد اين قانون مناسب نميداند چه زماني را براي انجام آن ترجيح ميدهد، بار ديگر بر ضرورت اجتناب از شتابزدگي تأكيد كرد و در توضيح بيشتر گفت كه موضع دولت اوباما اين است كه در فرآيند تمديد اين قانون از روند اجراي توافق هستهاي با ايران يا «برجام» بازخورد گرفته شود.
«كري» با تصريح بر اينكه هنوز مدت زيادي از اجرايي شدن توافق هستهاي با ايران نگذشته است، بار ديگر از قانونگذاران امريكايي خواست عجولانه تصميم نگيرند. وي همچنين با يادآوريساز و كار ساده بازگشت تحريمها در صورت تخلف ايران از «برجام» از اهميت تلاشهاي نمايندگان كنگره براي تمديد «قانون تحريمهاي ايران» كاست. «جان كري» گفت: «ما نيازي به قانون تحريمهاي ايران نداريم، چون مكانيسم ماشه (snapback) را داريم.» وي سپس افزود: «نيازي به عجله براي اين كار هم (تمديد قانون تحريم ايران) نيست، چون ما ميدانيم كه ميتوانيم آنچه به آن نياز داريم را پيش ببريم.» منظور از «مكانيسم ماشه» يا بازگشتپذيري خودكار تحريمها، ساز و كاري تعبيهشده در توافق هستهاي است كه به موجب آن اگر ايران تعهدات خود را نقض كرد، تحريمهاي رفعشده اين كشور پس از توافق، به سرعت قابل بازگشت هستند. «جان كري» همچنين يك بار ديگر تأكيد كرد: فرايند اقدام در زمينه وضع تحريم عليه ايران بايد به تبع بازخوردهاي دريافتي از روند اجراي «برجام» انجام شود.
نامه به ظريف درباره قانون ويزا
از جمله ديگر محورهاي اختلاف دولت امريكا با كنگره اين كشور درباره سياستهاي اوباما در مورد ايران، نحوه اجراي قانون اعمال محدوديتهاي تردد براي سفركنندگان به ايران است. كنگره امريكا چند ماه پيش، پس از رايزنيهاي مخفيانه با مقامات كاخ سفيد طرحي را به بهانه مقابله با تروريسم به تصويب رساند كه سفركنندگان 38 كشور سابقاً برخوردار از امتياز سفر بدون ويزا به امريكا را ملزم ميكند در صورت سفر به كشورهاي ايران، عراق، سوريه و سودان در پنجسال گذشته براي اخذ ويزا اقدام كنند. اوباما، ديماه سال جاري اين طرح را امضا و آن را به قانون تبديل كرد. اين قانون، اعتراض ايران را به همراه داشت كه قانون ياد شده را نقض دستكم يكي از بندهاي توافق هستهاي (بند 29) ميداند. پس از اين اعتراضات بود كه «جان كري» در نامهاي به همتاي ايرانياش محمدجواد ظريف مدعي شد دولت امريكا اين قانون را به گونهاي اجرا خواهد كرد كه مخل «برجام» نباشد. از سوي ديگر، قانونگذاران امريكايي نامه «كري» به «ظريف» را نوعي عذرخواهي از ايران و وعده وزير خارجه امريكا براي پايبندي به «برجام» را مصداقي از مماشات دولت امريكا با ايران پس از اين توافق ميدانند. «كري» با بيان اينكه اين نامه را براي معذرتخواهي از هيچ چيز به ظريف ننوشته، تصريح كرد: ايران وضع قانون جديد ويزا را نقض برجام ميدانسته و او به ظريف نوشته كه چنين نبوده است. وزير خارجه امريكا در توضيح درباره استثنا كردن سفرهاي تجاري به ايران گفت كه متن قانون مذكور به وزير امنيت داخلي امريكا اجازه ميدهد برخي از افراد را پس از بررسيهاي مورد به مورد از اين قانون معاف كند.
منبع : فارس
تاریخ انتشار: ۰۷ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۰:۵۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]