واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: حدود 40 روز از آغاز اجرای برجام می گذرد، اما همچنان ارتباطات بانکی از جمله گشایش LC ها و اتصال سوئیفت در هاله ای از ابهام قرار دارد. رئیس دولت یازدهم از همان روزهای اولیه آغاز اجرای برجام، سخن از لغو تحریم سوئیفت و اتصال بانک های ایرانی به این سیستم خبر داده بود. خبری که بعد از آن، بارها از سوی کارشناسان اقتصادی مستقل رد و غیر ممکن دانسته شد.
به گزارش تراز ،حدود 40 روز از آغاز اجرای برجام می گذرد، اما همچنان ارتباطات بانکی از جمله گشایش LC ها و اتصال سوئیفت در هاله ای از ابهام قرار دارد. رئیس دولت یازدهم از همان روزهای اولیه آغاز اجرای برجام، سخن از لغو تحریم سوئیفت و اتصال بانک های ایرانی به این سیستم خبر داده بود. خبری که بعد از آن، بارها از سوی کارشناسان اقتصادی مستقل رد و غیر ممکن دانسته شد. ولی اله سیف رئیس کل بانک مرکزی در روزهای گذشته با تایید اتصال سوئیفت و مخابره ال سی مدعی است که هیچ مشکلی در این زمینه وجود نداشته و این موضوع روال عادی خود را طی کرده و در حال حاضر فعال است. در بررسی دلایل عدم امکان اتصال سوئیفت در 40 روز اخیر باید گفت: در قبل از اجرای برجام و وجود تحریم ها بر علیه ایران، هرگز اتصال برخی از بانک های خصوصی مانند اقتصادنوین، پارسیان، پاسارگاد و... با سیستم سوئیفت قطع نشده بلکه بانک های اروپایی طبق تحریم های بین المللی در صورت همکاری با این بانک ها با جریمه های سنگین آمریکا روبه رو می شدند. در واقع سوئیفت بانک های ایرانی برای کشورهای اروپایی قطع شده و هیچ بانکی در این کشورها حاضر نبود کارگزاری بانک های ایرانی را قبول کند. به عبارت دیگر سوئیفت در حال حاضر به صورت یک طرفه و از سوی طرف ایرانی فعال بوده و تقاضای بانک های ایرانی از سوی کارگزاری ها اروپایی همچنان پذیرفته نشده و این بانک ها هیچ کدام از اعتبارات اسنادی ایران را نمی پذیرند و همچنان امکان افتتاح حساب برای تاجران ایرانی با توجه به اجرای برجام وجود ندارد.
سوئیفت چیست: باید اذعان داشت اگر چه لغو سوئیفت از پیچیدگی های خاصی برخوردار نبوده و می توان سوئیفت را یک ابزار، واسطه و نرمافزار دانست که بانکهای عضو سوئیفت به وسیله آن نقل و انتقالات ارزی خود را انجام میدهند. با توجه به این موضوع که در پسا برجام صحبتهایی در باره اتصال سوئیفت نیز مطرح شده اما به نظر می رسد این صحبت ها بیشتر جنبه روانی و تبلیغاتی داشته و گشایش اعتبار 1000 السی یا اتصال سوئیفت که بالافاصله پس از اجرای برجام از سوی رئیس دولت یازدهم مطرح شد فرآیندی زمانبر بوده که امکان عملیاتی شدن آن در کوتاه مدت وجود ندارد.
برای گشایش ال سی ها که به نرم افزار سوئیفت نیاز دارد باید مراحلی طی شده و برای استفاده از خدمات نرمافزار سوئیفت باید مقدماتی فراهم شود. در حقیقت بانک های مربوطه باید با شرکتهایی که خدمات سوئیفت را ارائه میدهد، توافق نامه و قراردادهایی انعقاد کنند. تا طی این قراردادها مواردی مانند نرخ و مدت و نوع خدمات تعیین شود که این موضوع طبیعتا به گذشت زمان نیاز دارد.این نکته موید این موضوع است که اجرای برجام لزوما هیچ ارتباطی به برقراری اتصال سوئیفت نداشته و صرفا با اجرای برجام بانک های اروپایی به واسطه همکاری با بانک های ایرانی جریمه نخواهند شد. باید توجه داشت در هیچ بندی از برجام به این موضوع که کشورهای غربی حق ندارند در آینده به دلیل سایر موضوعات، این تحریم ها را مجددا وضع کنند وجود نداشته و امریکا می تواند در آینده ای دور یا نزدیک همین تحریم ها را به بهانه های دیگر نیز وضع کند. ضمن اینکه با توجه به عدم همکاری ایران با بانک های اروپایی طی چند سال اخیر ، اتصال مجدد سوئیفت نیازمند به روزآوری نرم افزارهای مربوطه و انعقاد قرارداد میان طرفین است که این موضوع تا به امروز نه تنها رخ نداده بلکه طبیعتا به ما ه ها زمان نیاز بوده و اتصال سوئیفت از فردای اجرای برجام کذب و کاملا غیر ممکن است.
اتصال سوئیفت برای بانک های خارجی الزام آور نیست: موضوع دیگری که در این زمینه باید به آن توجه داشت عدم لزوم بانک های خارجی به همکاری با ایران است. یعنی این طور نیست که اجرای برجام برای برقراری ارتباط میان بانک های ایرانی و اروپایی الزام آور باشد بلکه این اتصال صرفا بر اساس تمایل این بانک ها بر اساس مدیریت ریسک بوده و هیچ اجبار یا مزیتی برای بانک های اروپایی در اتصال سوئیفت و همکاری با بانک های ایرانی، در پسابرجام وجود ندارد. لذا با توجه به موضوع مدیریت ریسک فعلا برخی از این بانک ها نه تنها لزومی برای برقراری سوئیفت ندارند بلکه تمایل چندانی نیز برای آغاز ارتباط با بانک های ایرانی نخواهند داشت.
زمانبندی انتشار: 5 اسفند 1394 - 10:29
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]