واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: روشنگريهاي حضرت فاطمه (س) پس از رحلت پيامبر(ص)
امروز 13 جمادي الاول به روايتي سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) است.
امروز 13 جمادي الاول به روايتي سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) است. گرچه براساس تقويم رسمي كشور و آنچه در سالهاي اخير گذشت، روايت دوم كه سوم جمادي الثاني را سالروز شهادت حضرت ميداند ارجح شناخته ميشود اما از آنجا كه دريايي از مطالب ميتوان درباره حضرت نوشت، اين مناسبت را مغتنم ميشمريم و به گوشهاي از وقايع دوران حيات پر بركتش ميپردازيم.
بعد از جريان سقيفه تعداد اندكي از خواص بر موضع حق پايدار ماندند و با تمام وجود از حريم ولايت دفاع كردند. چهرههاي شاخص مدافعان حريم ولايت از ميان مردان عبارت بودند از سلمان، ابوذر، عمار و مقداد و از ميان زنان حضرت فاطمه زهرا(س). فاطمه (س) به عنوان نزديكترين فرد به رسول الله (ص)، آگاهترين زن به ديدگاهها و نظرات پيامبر پيرامون آينده اسلام ومطلع ترين بانو نسبت به اوضاع و شرايط سياسي و ديني جامعه بود. هم از عمق جريان سقيفه مطلع بود و هم از نقش امامت در نگهباني از دين و ميراث نبوت آگاهي داشت. بنابراين نميتوانست در قبال جريان بهوجود آمده پس از رحلت پيامبر اعظم (ص) سكوت كند. روشنگريها و تلاشهاي حضرت را ميتوانيم ذيل 5 عنوان مرور نماييم:
1 ـ تبيين و ترسيم عمق ماجراي سقيفه: نخستين اقدام حضرت ترسيم چهره واقعي سقيفه و بيان عمق ماجرايي بود كه همزمان با رحلت بنيانگذار اسلام در درون جامعه اسلامي رخ نمود. حضرت در اين باره فرمود: شيطان از كمينگاه خود سر برآورد و شما را به سوي خود دعوت كرد و ديد چه زود و بدون تامل دعوتش را پذيرا شديد و در دام فريبش خزيديد . . براي اقدام خود بهانه آورديد كه از فتنه ميترسيديم در حالي كه در فتنه فرو افتاديد(دلائلالامامه ص 34)
2 ـ معرفي امير مومنان و بيان ويژگيهاي رهبري آن حضرت: دختر پيامبر به مبارزات حضرت امير در دوران پيامبر اشاره ميكند وسپس به نتايج و ثمراتي كه بر پذيرش رهبري آن بزرگوار از سوي مردم مترتب است اشاره ميكند و ميفرمايد: سوگند به خدا اگر پا به ميدان مينهادند و علي را بر كاري كه رسول خدا بر عهده او نهاده بود ميگذاشتند او به آرامي و آساني ايشان را راه ميبرد و شتر خلافت را سالم به مقصد ميرسانيد بدون آنكه سوار بر آن رنجي ببيند و آنان را به آبخورگاهي ميبرد كه داراي آب فراوان و زلال بود به گونهاي كه از دو طرفش سرريز ميكرد و هرگز رنگ كدورت نميپذيرفت و ايشان را سيراب از اين آبشخور بيرون ميبرد. (همان ص 40)
3 ـ سرزنش آگاهان بيتفاوت: حضرت در برابر عناصر آگاه جامعه كه نسبت به مسائل جاري سكوت اختيار كرده بودند موضع گرفته و آنان را نكوهش كرده است: اي گروه مومنان چرا در احقاق حق من سستي ميكنيد؟ چرا چشم فرو بسته پذيراي ستمي هستيد كه بر من روا داشته شده است؟ مگر رسول خدا نفرمود: حرمت مرد در فرزندانش حفظ ميشود؟ چه زود رنگ باختيد و چه شتابان اسير هوي و هوس گشته عليه ما بسيج شديد. (همان ص 36)
4 ـ ياريخواهي از انصار: تلاش حضرت براي استيفاي حق امامت و جلوگيري از انحراف امت به بيانات و خطابه روشنگر محدود نميشد بلكه حضرت همسرش علي (ع) را در جريان ياريخواهي او از انصار بر استيفاي حقوق خويش همراهي ميكرد ابن قتيبه دينوري مينويسد: علي(ع) فاطمه دختر رسول خدا را بر چهارپا سوار ميكرد و شبانه به مجالس و محافل انصار ميبرد و از ايشان ياري ميطلبيد. آنان در پاسخ ميگفتند اي دختر رسول خدا كار بيعت ما با اين مرد تمام شده است. چنانچه همسر و پسر عمويت پيش از ابوبكر از ما بيعت ميخواست بهطور قطع از او روي نميگردانديم. علي (ع) ميفرمود شگفتا انتظار داشتيد جنازه رسول خدا را بدون كفن و دفن ميان خانه بگذارم و براي به دست گرفتن حكومتي كه از او برجاي مانده به نزاع و كشمكش بپردازم؟
5 ـ ايستادگي در برابر حكومت وقت: بررسي ابعاد مختلف سيره سياسي دخت نبي مكرم اسلام مجال ديگري ميطلبد. تأييد موضع اصولي امير مومنان، حمايت از موضع مخالفان حكومت، دفاع از امام زمان خود، استيضاح خليفه در موضوع فدك و دهها مورد ديگر از محورهاي مبارزاتي حضرت در اين مرحله است.
تاریخ انتشار: ۰۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۱:۴۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]