واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: سياست - انتقاد عبادي از اقدامات آمريكا
سياست - انتقاد عبادي از اقدامات آمريكا
شيرين عبادي رئيس و نرگس محمدي سخنگوي كانون مدافعان حقوق بشر روز دوشنبه بيستم خردادماه 1387 همزمان با نشست شوراي حقوق بشر در ژنو با حضور در محل اين مركز به تشريح وضعيت حقوق بشر در ايران پرداختند. قرار است نتيجه اين جلسه در اختيار دبيركل سازمان ملل قرار گيرد. نشست شوراي حقوق بشر كه از روز دوشنبه 13 خردادماه شروع به كار كرده است، محلي جهت حضور نمايندگان دولتها و از سويي فعالان حقوق بشر است. دستور كار اين جلسه كه در حضور نمايندگان سازمان ملل برگزار شد، بر وضعيت حقوق بشر و جامعه مدني ايران متمركز بود. بانكيمون دبيركل سازمان ملل متحد قرار است تا چند ماه ديگر گزارش خود از وضعيت حقوق بشر در ايران را در اختيار كميته سوم مجمع عمومي اين سازمان قرار دهد. در دسامبر 2007 قطعنامهاي در مجمع عمومي سازمان ملل به تصويب رسيد كه در آن نسبت به مسئله حقوق بشر در ايران واكنش نشان داده شده بود، بنابراين دبيركل سازمان ملل را موظف به تهيه گزارشي جهت پيگيري وضعيت حقوق بشر در ايران كرد. از همينرو چهار گروه كاري در روز دوشنبه ميزبان دو عضو ارشد كانون مدافعان حقوق بشر شدند. به اين ترتيب آنان با شركت در يك كنفرانس به تشريح وضعيت حقوق بشر و فعاليتهاي مدافعان در اين زمينه پرداختند. در اين نشست نمايندگان برخي كشورها از جمله فرانسه، كانادا و ايران و همچنين نمايندگان برخي نهادهاي حقوق بشري حضور داشتند.
به اين ترتيب شيرين عبادي برنده جايزه صلح نوبل كه در اين نشست شركت كرده بود، عملكرد عاليترين نهاد حقوق بشر سازمان ملل طي دو سال فعاليت را ضعيف توصيف كرد. اما به گزارش بيبيسي، او در خصوص اقدام آمريكا گفت كه هرچند اين نهاد خوب عمل نكرده است، ولي ما نبايد آن را آنگونه كه آمريكا تعبير كرده است، تعبير كنيم. آمريكا به شدت از شوراي حقوق بشر سازمان ملل انتقاد دارد. اين كشور هفته پيش اعلام كرده بود كه مگر در موارد مطلقا ضروري جلسات اين شورا را تحريم ميكند.
كشورهاي غربي و برخي گروههاي حقوق بشر از تمركز «بيش از حد» شوراي حقوق بشر بر اسرائيل و همزمان برخورد ملايم با برخي كشورها و متحدان آنها كه داراي كرسي در اين شورا هستند، انتقاد كردهاند.
با اين حال روپرت كولويل يك سخنگوي كميسر عالي حقوق بشر با ابراز تاسف از تصميم آمريكا براي خروج از شورا گفت به نظر او مايه تاسف است كه شركت آمريكاييها در شورا در بهترين حالت پراكنده خواهد بود، اما فكر نميكند كه بر حمايت از كميسر عالي اثر بگذارد. شوراي حقوق بشر كه 47 عضو دارد و دو سال قبل جايگزين كميسيون حقوق بشر سازمان ملل شده است، در طول اين مدت 20 بار اسرائيل را به خاطر نقض حقوق مردم در سرزمينهاي فلسطيني و در لبنان محكوم كرده است. به اين ترتيب شيرين عبادي گفت كه سازمان ملل واقعا آخرين اميد بسياري از مردم و بسياري از كشورهاست. اگر سازمان ملل تضعيف شود ما اين اميد و اين پناهگاه و آخرين پناهگاه را از آنها گرفتهايم. او افزود كه ما بايد دنبال راهحل بگرديم كه چگونه ميشود اين روند را معكوس كرد و آنوقت اين شورا ميتواند واقعا موثر باشد. همانگونه كه دورو رومولوس كستي رئيس اين شورا در گفتوگو با خبرگزاري آسوشيتدپرس با اذعان به كاستيهاي شورا گفت كه شوراي حقوق بشر تا راضي كردن منتقدان نسبت به ارزشهاي خود راه درازي در پيش دارد. اما يكي از اهداف نشست روز دوشنبه شوراي حقوق بشر انتقال وضعيت حقوق بشر در ايران بود. ايران يكي از كشورهاي امضاكننده ميثاق جهاني حقوق مدني و سياسي است كه ناظر بر حقوق شهروندي و آزاديهاي سياسي افراد به شمار ميرود. بر اين اساس شركتكنندگان در اين نشست از جمله شيرين عبادي و نرگس محمدي به ذكر مواردي در خصوص مسئله حقوق بشر در ايران پرداختند.
اما نگاه مدافعان حقوق بشر شركتكننده در نشست شورا در كنار طرح مواضع حقوق بشري خود به بحث صلح نيز معطوف شد. همانگونه كه عبادي در قسمت پرسش و پاسخ گفت كه ما با حمله به ايران و تهديد به حمله نظامي مخالفيم چون ميدانيم دموكراسي و حقوق بشر فقط در صلح و آرامش است كه بهبود پيدا ميكند. محمدي نيز با اشاره به فراخوان 28 آبانماه سال 1386 توسط شيرين عبادي و تشكيل كميته موقت صلح گفت كه مدافعان حقوق بشر در ايران در راستاي تثبيت و تحقق صلح و جلوگيري از خشونت و جنگ نيز فعاليت خواهند كرد.
به اين ترتيب شيرين عبادي كه در مقابل پيشنهاد برعهده گرفتن سمت كميسر عالي حقوق بشر سازمان ملل قرار گرفته بود، بهطور تلويحي با رد اين پيشنهاد گفت كه او در ايران زندگي ميكند، در ايران كار ميكند، بنابراين مايل نيست تحت هيچ شرايطي ايران را ترك كند. لوئيز آربور وكيل كانادايي كه اكنون كميسر عالي حقوق بشر سازمان ملل است و چندي پيش با سفر به تهران با برخي مسوولان ايراني ديدار و گفتوگو داشت، در پايان ماه اين پست را ترك خواهد كرد.
از سوي ديگر شيرين عبادي به همراه نرگس محمدي و ثريا عزيزپناه فعال حقوق زنان در اولين همايش جهاني رسانهها با عنوان «نقش رسانهها در برقراري صلح و جلوگيري از جنگ» كه به ابتكار راديو آلمان (دويچهوله) برگزار شد، شركت كردند.
اين همايش با شركت بيش از 90 كشور دنيا در روز دوم ژوئن در شهر بن آغاز و در روز چهارشنبه چهارم ژوئن به كار خود پايان داد. آنان در سخنرانيها و گفتوگوهاي خود با بررسي وضعيت رسانهها و روزنامهنگاران در ايران بر نقش خبرنگاران در گسترش صلح و حقوق بشر تاكيد كردند.
چهارشنبه 22 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 213]