تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 1 بهمن 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):ايمان مؤمن كامل نمى شود، مگر آن كه 103 صفت در او باشد:... باطل را از دوستش نمى پذيرد...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855491957




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ایران روابط سنتی با اروپا را بازتعریف می‌کند


واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
ایران روابط سنتی با اروپا را بازتعریف می‌کند
سفیر ایران در اتریش:
ایران روابط سنتی با اروپا را بازتعریف می‌کند سفیر ایران در اتریش بر این باور است که اروپا به عنوان یکی از قدرت‌ها و بازیگران حایز اهمیت اقتصاد و سیاست بین‌الملل، امروزه در قیاس با گذشته از اعتماد به نفس، توان و ظرفیت کمتری برای پیشبرد داعیه‌های پیشین خود برخوردار است.


به گزارش فرهنگ نیوز، عبادالله مولایی، سفیر ایران در اتریش مصاحبه‌ای را با اعتماد درباره روابط ایران و اروپا داشته است که متن آن به شرح زیر است:

روزهای پسابرجام شاهد تلاش اروپایی‌ها برای نزدیکی به تهران و پشت سرگذاشتن روزهای تحریم و تهدید است. فکر می‌کنید اروپای امروز تا چه اندازه وزنه قدرتی در معادلات بین المللی است؟

مولایی: سوال بسیار مهمی است. ما معمولا به تصویرهای مانوس و شناخته شده از بازیگران سیاست و اقتصاد بین الملل بیشتر توجه داریم و به همان نسبت به پویایی‌ها و دگردیسی‌های زمانه کمتر اعتنا می‌کنیم. اروپای امروز نسبت به گذشته مانند بسیاری از بازیگران نظام بین‌الملل تغییرات حایز اهمیتی یافته است. این تغییرات موجب شده است تا تصویر اروپای امروز دستکم با اروپای دهه گذشته تفاوت‌های معناداری پیدا کند. این تفاوت‌ها هم در نوع نقش و موقعیت اروپا در معادلات منطقه‌ای و بین الملل امروز بازتاب یافته است. در دهه گذشته تکاپوی تبدیل اتحادیه اروپا به بازیگری متمایز سخن رایج ادبیات بین‌الملل این حوزه را تشکیل می داد و برخی از اروپایی‌ها با نوعی بدگمانی به مفاهیم سنت رئالیستی و ژئوپولتیک سنتی نگریسته و به گذار از سیاست قدرت‌محور و نظامی‌گرا می اندیشیدند. البته این روایت از اروپا که توجهات بسیاری را هم در سطوح منطقه‌ای و بین‌المللی برانگیخته بود به روایت غالب هویت بین‌المللی این حوزه تبدیل نشد.

امروزه به نظر می‌رسد اروپا در مواجهه با واقعیت‌های نوپدید سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی در عرصه‌های قاره‌ای و جهانی ناگزیر از بازاندیشی در روایت مزبور شده است. از این منظر، اروپای امروز نوعی دوران گذار را طی می‌کند. در این دوران گذار هم جایگاه قدرت‌های محوری اروپا باز تعریف شده و موازنه پیشین میان آنها تغییر می‌یابد و هم جایگاه بین‌المللی اتحادیه اروپا. از این رو، روایت‌ها و تصویرهای پیشین وضعیت جاری را به تمامی انعکاس نمی‌دهد. واقعیت‌های ژئوپولتیکی و اقتصادی زمانه ما و چرخش‌های گفتمانی ناشی از آنها نشان می‌دهد که برخلاف داعیه نوستالژیک دهه 90 نه تنها اروپا مجددا به مرکز جاذبه اصلی سیاست و اقتصاد بین‌الملل تبدیل نشده است، بلکه جهان مدت‌های مدیدی است که در دوران پسااروپایی به سر می‌برد. در این دوران اروپا در رقابت با قدرت‌های نوظهور به تدریج به بازیگر حافظ وضع موجود تبدیل می‌شود. به بیان دیگر، اروپا به عنوان یکی از قدرت‌ها و بازیگران حایز اهمیت اقتصاد و سیاست بین‌الملل، امروزه در قیاس با گذشته از اعتماد به نفس، توان و ظرفیت کمتری برای پیشبرد داعیه‌های پیشین خود برخوردار است.

با این همه، اگرچه برای ارزیابی واقع‌بینانه و داشتن تصویری عینی‌تر از موقعیت اروپا و میزان نقش‌آفرینی و نوع بازیگری آن توجه به واقعیت‌های پیش گفته لازم است اما از این همه نباید نتیجه گرفت که اروپا در سیاست جهانی به حاشیه رانده شده است. بدیهی است که اروپای امروز همچنان بازیگر اقتصادی، تجاری و صنعتی و دیپلماتیک شاخصی محسوب شده و از نوعی قدرت ساختاری و نفوذ دامنه‌دار در برخی از عرصه‌های مهم جهانی و نهادهای بین‌المللی برخوردار است. باتوجه به این ملاحظات، تردیدی نیست که دگردیسی تدریجی نظام بین الملل و تحولات سیاست و اقتصاد اروپایی از یک سو و اهمیت‌یابی بیش از پیش موقعیت ژئوپولتیک و ارتقای نقش و جایگاه استراتژیک، دیپلماتیک، گفتمانی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در عرصه‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای از سوی دیگر، فصل جدیدی در روابط خارجی و سیاست اروپایی کشورمان گشوده است که می‌تواند تمایزها و تفاوت‌های معنادار و قابل توجهی با فصل‌های گذشته داشته باشد.

بدینسان، واقعیت‌های نوپدید، فرصت‌های کم نظیر و امکان های متنوع دوران پسابرجام زمینه مساعدی فراهم آورده است تا کشورمان بتواند در پرتو آنها به بازتعریف روابط سنتی با همه مراکز قدرت و ثروت جهانی از جمله اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن اهتمام ورزیده و به پیشبرد همزمان نوعی موازنه طبیعی در روابط سیاسی و اقتصادی خود با مناطق مختلف جغرافیایی جهان بپردازد.

اتحادیه اروپا بلافاصله پس از اتهام‌زنی‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی به ایران در سال‌های شدت گرفتن پرونده هسته‌ای از ایران فاصله گرفت. رابطه ایران و اروپا تا چه اندازه تحت تاثیر فاکتوری به نام آمریکاست؟

مولایی: از پایان جنگ‌های جهانی تا امروز یعنی از دورانی که مدیریت غرب سیاسی از اروپا به ایالات متحده منتقل شد، پیوندهای فرهنگی و هنجاری دو سوی اقیانوس اطلس در قالب روابط فراآتلانتیکی از اهمیتی استراتژیک برخوردار شد. در عین حال مهم‌ترین مشخصه روابط اروپا و آمریکا در این دوران سرشت نامتوازن و نابرابر آن بوده است. به سخنی دیگر، نقش بلامنازع آمریکا در تامین امنیت اروپا موجب شد تا اروپا در تحرکات بین‌المللی غرب سیاسی دچار نوعی «کاستی ژئوپولتیک» شده و آمریکا به عاملی موثر و تعیین‌کننده در روابط خارجی این حوزه تبدیل شود.

اگرچه اروپا در پرتو پیشرفت فرآیند همگرایی اقتصادی خود تلاش کرد تا با تبدیل شدن به رقیب اقتصادی آمریکا دستکم در عرصه اقتصاد و تجارت به پیشبرد نوعی سیاست برابری‌جویی با این کشور پرداخته و به تدریج از میزان وابستگی امنیتی و اتکای استراتژیک خود بکاهد اما در این زمینه هنوز چرخش کیفی صورت نپذیرفته است. پایان جنگ سرد و تکاپوی گسترده اروپایی‌ها برای تثبیت موقعیت اتحادیه اروپا در نظام بین‌الملل تلاشی بود برای بازتعریف و برقراری موازنه درمناسبات نابرابر اروپا و آمریکا. این تلاش به ویژه در دوران جنگ آمریکا با عراق نمود یافته و اختلاف نگرش‌ها و رهیافت‌های بین المللی دو سوی اقیانوس اطلس را به نمایش گذاشت اما به فاصله اندکی و در پرتو ظهور شرایط بین المللی جدید مجددا اروپایی‌ها به نقطه پیشین بازگشتند، یعنی وضعیتی که در آن اروپا هنوز هم از نظر استراتژیک و امنیتی به نحو تمام عیاری به آمریکا و ناتو اتکا دارد. یکی از عوامل موثر در تداوم و تعمیق پیوندهای راهبردی اروپا و آمریکا به ویژه در برابر جهان غیرغربی هم به قدرت یابی بازیگران نوظهور و تحولات نوپدید در نظام بین الملل بازمی‌گردد.

روابط ایران و اروپا همواره یکی از مهم‌ترین موضوعات دستور کار روابط اروپا و آمریکا طی دهه‌های گذشته بوده است. با این همه، چشم‌انداز تاریخی مزبور سرشت متغیر داشته و از همگرایی تا واگرایی نسبی آنها در قبال روابط با کشورمان نوسان داشته است. اروپا و آمریکا باوجود برخی اختلاف دیدگاه‌ها و رهیافت‌ها کم و بیش در عرصه راهبردی با یکدیگر همسو بوده‌اند اما در عرصه‌های اقتصادی و تجاری کارنامه آنها از رقابت‌های آشکار و نهان، دغدغه‌های ناهمسان و منافع متفاوت عاری نبوده است.

تاثیر کشورهای کوچک اروپایی مانند اتریش بر تصمیم‌گیری‌های کلان اتحادیه اروپا در قبال ایران و منطقه چیست؟ ما همیشه از اروپا صدای تروئیکای مذاکره‌کننده با ایران را بیشتر شنیده‌ایم اما چه ظرفیتی برای بهره‌برداری از رابطه دوجانبه مشترک با سایر کشورهای اروپایی وجود دارد؟

مولایی: تعبیر و برداشت شما از نقش پررنگ تروئیکای اروپایی یا بازیگران محوری اتحادیه اروپا بسیار گویاست. اتحادیه اروپا عمدتا عرصه و میدان بازیگری آلمان، فرانسه و انگلیس بوده است. این واقعیت موجب شده است تا توجه لازم به موقعیت دیگر کشورهای عضو در اثر گذاری بر معادلات درون اروپایی و بین‌المللی اتحادیه اروپا مبذول نشود. با این همه، واقعیت این است که اروپا ترکیبی از مناطق درون اروپایی و کشورهای مختلفی است که هریک متناسب با وزنه، موقعیت، سنت‌های سیاست خارجی و منافع خود تلاش دارند تا در تعیین و جهت‌دهی به سیاست‌های کلان اروپایی اثرگذار باشند. اروپا نیز به تعبیر رایج و پرآوازه در ادبیات سیاسی این حوزه، حاصل وحدت در کثرت همین تنوع و تعدد اعضا و منافع و گرایش‌های متمایز آنها محسوب می‌شود.

نگاهی به موقعیت و نقش‌آفرینی مناطق انگلیسی زبان، آلمانی‌زبان، فرانسوی‌زبان، اروپای مدیترانه‌ای، اروپای شمالی، بالتیک و بالکان و نوع نگاه آنها به دستور کار و اولویت‌های اتحادیه و روابط منطقه‌ای و بین‌المللی آن بخشی از پیچیدگی‌های امر سیاسی در اروپا را نمایان می‌سازد. به همین سبب، نمی‌توان نوع جایگاه و میزان نقش آفرینی سایر کشورهای عضو از جمله اتریش را در اتحادیه اروپا و روابط خارجی آن دست کم گرفته یا کم اهمیت شمرد. هریک از این کشورها، اتحادیه اروپا را از مزیت و امتیازی خاص برخوردار ساخته‌اند. ازاین رو، نمی‌توان نسبت تعاملی اثرپذیری و اثرگذاری نوع روابط دوجانبه با کشورهای عضو بر ماهیت و چشم‌انداز روابط با کل اتحادیه اروپا را نادیده انگاشت. به ویژه آنکه سیاست خارجی اروپا هنوز عمدتا عرصه نقش‌آفرینی و بازیگری دولت- ملت‌های عضو محسوب می‌شود. توجه به تجربیات دیگر کشورها و مناطق جغرافیایی درباره نحوه تعامل با اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن هم در این زمینه می تواند درس‌آموز باشد.

اروپای امروز چه نگاهی به خاورمیانه دارد؟ جایگاه خاورمیانه در تصمیم‌گیری‌های استراتژیک اروپا چگونه جایگاهی است؟

مولایی: خاورمیانه همواره یکی از کانون‌های اصلی توجه اروپایی‌ها را تشکیل داده است. نامگذاری معاصر این منطقه در معنای امروز هم از منطقی اروپامحور الهام پذیرفته و حاصل تعمیم مفهوم پردازی اروپایی در ادبیات جغرافیایی این منطقه است. خاورمیانه در این معنا از دیرباز و به تناوب یکی از عرصه‌های اصلی تکاپوی ژئوپولتیکی و بازار مهم تحرکات اقتصادی و تجاری بین‌المللی اروپایی‌ها قلمداد شده است. جالب توجه است که سیاست خارجی جامعه اقتصادی اروپا در اوج دوران جنگ سرد یعنی در نیمه دوم قرن بیستم هم با سیاست خاورمیانه‌ای شکل گرفت. در دوره بعد از پایان جنگ سرد هم نگاه برخی کشورهای اروپایی به منطقه به موازات اثرپذیری از همه عناصر و عوامل میراث استعماری گذشته، همزمان بر تکاپوی شکل‌دهی به آرایش اقتصادی و سیاسی محیط پیرامونی برمبنای نگاه، منافع و هنجارهای اروپایی استوار شد. اما بن بست تکاپوی گسترش حوزه نفوذ هنجاری و به تبع آن افول قدرت نقش‌آفرینی سیاسی و اقتصادی اروپا در منطقه و آغاز روندها و بروز چالش‌های جدید، سرشت هویتی و امنیتی نگاه منطقه‌ای اروپا را پر رنگ تر ساخت.

با وجود این، اگرچه خاورمیانه برای اروپا اهمیت استراتژیک دارد اما اروپا هنوز بازیگری استراتژیک در معادلات این منطقه قلمداد نمی‌شود. به بیان دیگر، اروپا در تصمیم‌سازی های استراتژیک خاورمیانه نقش حاشیه‌ای دارد. ازسوی دیگر، باوجود اثرپذیری همه اروپایی‌ها از رخدادها، تحولات و روندهای نوظهور منطقه، خاورمیانه مساله و موضوع همه اروپا نیست. رهیافت‌ها و منافع مناطق جغرافیایی مختلف قاره اروپا به خاورمیانه متفاوت یا دستکم متمایز است. از این منظر، بازیگران محوری اروپا و اروپای مدیترانه ای توجه پررنگ تری به تحولات این منطقه نشان داده‌اند. با این همه، آینده اروپا بی تردید به این منطقه به عنوان یکی از کانون‌های استراتژیک تعیین‌کننده گره خورده است.

تا چه اندازه سیاست های اروپا و آمریکا در قبال منطقه خاورمیانه با هم همپوشانی دارد؟

مولایی‌: سیاست خارجی جهان غرب در دوران جنگ سرد عمدتا عرصه بازیگری و نقش آفرینی آمریکا بود اما پس از پایان این دوران، اروپایی‌ها تحرکات گسترده‌ای برای برخورداری از نوعی سیاست خارجی واحد یا دستکم سیاست خارجی مشترک انجام دادند و گام‌های مهمی هم در این زمینه برداشتند. این تکاپو با وجود همه نوسان‌ها هنوز هم ادامه دارد. اگرچه سیاست خارجی اروپا هنوز «طرحی ناتمام» به شمار می‌آید.

خاورمیانه یکی از مهم‌ترین میدان‌های تمرین یا آزمون سیاست خارجی اروپایی بوده است. امروزه سیاست‌های منطقه‌ای اروپا و آمریکا در معنای عام در چارچوب منافع کلان جهان غرب و در رقابت با قدرت‌های غیرغربی از همپوشانی و همسویی آشکاری برخوردار است، اما در عین حال دو طرف از رهیافت‌های متفاوت و رقابت آمیزی نیز در قبال برخی روندها، تحولات و رخدادهای منطقه پیروی می‌کنند. بخشی از این تمایز از وزنه ژئوپولتیکی نابرابر، منافع اقتصادی ناهمسان و تفاوت در جایگاه بازیگری استراتژیک آنها سرچشمه گرفته است. وانگهی ناهمترازی و عدم موازنه در قدرت موجب شده است تا اروپا ناگزیر نتواند به پیشبرد سیاست متمایز اروپایی بپردازد. درعین حال روشن است که موقعیت و همسایگی جغرافیایی و پیوندهای متنوع با منطقه و اثرپذیری بلافصل از آثار و پیامدهای تحولات و رخدادهای منطقه اروپا را بیش از آمریکا تحت تاثیر قرار می دهد.

آیا اروپا می‌رود تا حضور نظامی بیشتری در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا داشته باشد؟

مولایی: طرح موضوع چرخش استراتژیک آمریکا به آسیا با وجود همه تفسیرهایی که از آن صورت پذیرفته است و تحول یا دگردیسی احتمالی در سیاست منطقه‌ای سنتی آمریکا فصل جدیدی در نسبت اروپا با خاورمیانه گشود. در آن مقطع تعدادی از تحلیلگران سیاست اروپایی، افزایش حضور نظامی اروپا در منطقه را فرجام این چرخش ارزیابی و مداخله نظامی انگلیس و فرانسه در بحران لیبی و افزایش تحرکات نظامی آنها در قبال بحران‌های منطقه‌ای را از نمادهای این تحول قلمداد می‌کردند. مناظره‌های نظری جاری سیاست امنیتی اروپا هم از نوعی تغییر تدریجی فرهنگ استراتژیک و تبدیل مجدد وجه نظامی به یکی از سویه‌های سیاست منطقه‌ای اروپا حکایت دارد. خاورمیانه هم میدان ظهور و بروز این تغییر و تبدیل بوده است. به سخنی دیگر، خاورمیانه به تدریج ذائقه و فرهنگ استراتژیک اروپا را تغییر می‌دهد یا تغییر ذائقه و فرهنگ استراتژیک اروپا در خاورمیانه نمایش می‌یابد.

نکته حایز اهمیت دیگر این است که در حال حاضر با وجود تحرکات نظامی برخی بازیگران اروپایی، اتحادیه اروپا هنوز نه بازیگر نظامی محسوب می‌شود و نه اجماع روشنی درباره فرهنگ استراتژیک آتی آن به چشم می‌خورد. اما نظامی شدن یا به عبارت روشن‌تر پر رنگ‌ترشدن وجه نظامی در سیاست خارجی اتحادیه اروپا به معنای چرخش در فلسفه وجودی و هویتی اتحادیه اروپا خواهد بود. اتحادیه اروپا با طرح موضوع گذار و گسست نسبی از نظامی‌گری و سیاست قدرت محور سنتی در دهه 90، یعنی سال‌های آغازین دوران پس از جنگ سرد، درصدد گشایش فصلی نو در سیاست بین الملل برآمد. جاذبه بین‌المللی فرآیند همگرایی اروپایی نیز تاحدودی از این نواندیشی بین‌المللی اثر پذیرفت. بنابر این بازگشت ضمنی به جهان ژئوپولتیک سنتی به معنای بن‌بست تمایزجویی اروپا و تبدیل آن به بازیگری متعارف درمعنای سنتی خواهد بود.

منبع: تسنیم


94/11/21 - 15:13 - 2016-2-10 15:13:15





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن