واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: امنيت انتخاباتي
روزنامه آرمان در سرمقاله روز خود نوشت:
به گزارش نامه نیوز، امنيت مقولهاي است كه با جوهره زيست اجتماعي سرشته است. امنيت را به صورت كلي ميتوان به معناي وجود صلح و آرامش در جامعه قلمداد كرد. با وجود چنين امنيتي است كه انسانها ميتوانند فارغ از مخاطرات، دلمشغوليها و تهديدها به رتق و فتق امور اجتماعي خود بپردازند و به يك معنا حال و آينده خود را آنچنان كه ميخواهند تنظيم كنند. وجود چنين امنيتي، يكي از نشانههاي سلامت در زندگي اجتماعي- سياسي است.
به ديگر سخن در چنين فضايي شرايطي ایجاد میشود كه انسانها در مناسبات فردي و گروهي خويش نگران جان و مال و ناموس و آبروي خود نيستند. اگر بتوانيم اين رويكرد را درباره امنيت مورد توجه قرار دهيم، به ارزش جوهري امنيت پي خواهيم برد. در اين صورت است كه ميتوان ادعا كرد امنيت به يك معنا قوام بخش جامعه سياسي و جوهره زندگي اجتماعي است.
دقيقا در سايه سار چنين نظام و چنين مفهومي است كه ديگر مفاهيم ميتوانند زمينه رشد و توسعه داشته باشند. از اين منظر امنيت يك بستر و يك زمينه است. امنيت فضايي را ایجاد میکند كه انسان ميتواند به اهداف، غايات و آرزوهاي خود دست يابد. اگر شكوفايي شخصيت انسان، دين، حقوق بشر، دموكراسي و كرامت انساني هم مدنظر باشد، باز ميتوان ادعا كرد كه هيچ كدام از اينها بدون وجود بسترهاي امن و فضاي اطمينانبخش قابل تحقق نيستند. امنيت بستر و ابزاري است براي بناي اهداف بلندي چون دولت كرامتمدار، دولت اخلاقمدار و دولت مردمسالار؛ اما پرسشي كه در روزهاي اخير ذهن و دل نويسنده را مشغول كرده، اين است: آيا ميتوان از مفهومي به نام امنيت انتخاباتي سخن گفت؟
نسبت امنيت و انتخابات چيست؟ تاثيرات متقابل اين دو كدامند؟ پرسشهاي متعدد ديگري را هم ميشود بر اينها افزود اما پرسش مهمتر اين است كه خود حقوق انتخاباتي و نظام انتخاباتي تا چه اندازه زاينده امنيت رواني براي نهادهاي سياسي-اداري، نهادهاي اجرایي، نهادهاي نظارتي، انتخابكنندگان و انتخاب شوندگان است؟ پاسخ اجمالي چنين است: گرچه برآيند انتخابات حل و فصل مسالمتآميز رقابتهای سياسي، اقتصادي و... است اما گاه خطاهايي كه در فرايند مديريت اجرايي و نظارتي انتخابات رخ ميدهد و كاستيهايي كه در قوانين و مقررات نوشته و نانوشته انتخاباتي وجود دارد، مولد تنشهایی در ميان انتخابكنندگان و انتخابشوندگان میشود. بدون پرده پوشي بايد گفت نظام انتخاباتي ايران در حال حاضر از وجود عوامل چندي در اين زمينه رنجور است.
نقصانهاي موجود در قانون انتخابات مجلس را بايد در رديف نخستين عوامل ايجاد اين شرایط نشاند. تا زماني كه ايرادات مربوط به تفكيك دقيق شرايط كيفي و كمي انتخاب شوندگان، فاصله زماني بين ثبت نام تا نظارت، ارتباط بين نظام حزبي و نظام انتخاباتي و... برطرف نشود، برگزاري انتخابات شايسته و مدنظر همه فعالان عرصه سیاست کمی سخت به نظر ميرسد. بنابراین تا پيش از اصلاح قانون فعلي، نهاد ناظر بر مراحل سه گانه انتخابات بهتر است بكوشد رويههايي را در پيش بگيرد كه كاستيهاي قوانین فعلي جبران شود.
منبع: روزنامه آرمان
۲۱ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 8]