واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: در حقیقت، دیپلماسی ورزشی هم میتواند کارکردهای مثبت داشته باشد و هم میتواند به شکل نرم و آرام تأثیر منفی بر سیاست و فرهنگ و جامعه بگذارد.
به گزارش تراز ،ورزش این قدرت را دارد که دنیا را تغییر دهد. ورزش قدرت الهام بخشی دارد.» این گفته نلسون ماندلا، رئیسجمهور فقید آفریقای جنوبی را میتوان مقدمهای برای بحث از ارتباط گسترده سیاست و ورزش در دنیای امروز قرار داد.
امروز قدرت نرم (Soft power) که بر ارزشهای اجتماعی و فرهنگی تمرکز دارد و افکار عمومی را هدف میگیرد، نقش غیرقابل انکاری در تعاملات بین المللی یافته است. یکی از بخشهای مهم در دیپلماسی عمومی، استفاده از ابزار ورزش است. به همین دلیل امروزه ورزش و سیاست به یکدیگر بسیار نزدیک شده، بر یکدیگر اثر میگذارند.
برخلاف دیپلماسی سنتی که تنها بر رابطه میان دولتها توجه دارد در دیپلماسی عمومی، مردم یک کشور هدف اصلی هستند. دیپلماسی فرهنگی و هنری، علمی و دانشگاهی، اجتماعی و توریستی و ورزشی از انواع دیپلماسی عمومی هستند.
استفاده دولتها از قدرت نرم ورزش برای کسب قدرت و ثروت و نقش آفرینی در جهان موجب پیدایش «دیپلماسی ورزشی» شده است. اهمیت این مسأله تا آنجا کشیده شده که حتی با فساد و رانت و رشوه تلاش میکنند میزبانی مسابقات بین المللی ورزشی را به دست آورند.
نکته مهم در این میان آن است که در حقیقت، دیپلماسی ورزشی هم میتواند کارکردهای مثبت داشته باشد و هم میتواند به شکل نرم و آرام تأثیر منفی بر سیاست و فرهنگ و جامعه بگذارد.
با ورزش هم میتوان همبستگی و اتحاد و صلح به ارمغان آورد و هم میتوان با بهره گرفتن از والیبال و کشتی و پینگ و پونگ و بسکتبال، مردم کشورها را وارد یک بازی کثیف کرد. دولتهای غربی از این بازی برای تأثیر بر افکار عمومی کشورهای رقیب و دشمن خود استفاده میکنند تا دولت، کشور و ملت هدف را به شکل نرم و آرام به کوتاه آمدن از مواضعشان وادار نمایند.
با توجه به ویژگیهای مثبت دیپلماسی ورزشی برای کشورمان، نمیتوان به سادگی از کنار آن گذشت: نشان دادن تصویر مثبت از ایران و ایرانی، تماس ملتها و تعامل فرهنگها با هم، کمک به رشد ورزش ایران و برگزاری بهتر و آسانتر مسابقات بین المللی که ایران در آن ها حضور دارد، ایجاد ارتباطات بین المللی برای دستیابی ایران به صندلیهای ورزشی منطقه و دنیا، بهبود رابطه با دیگر کشورها، توسعه تجارت و گردشگری، متحد کردن دوستان و کم کردن دشمنی دولتها و افزایش صلح. به عبارت بهتر ورزش می تواند به همبستگی داخلی، اتحاد بین المللی، تعامل فرهنگی و رشد و توسعه کشور کمک نماید.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار دستاندرکاران کنگره «شهدای ورزش کشور» بدون آنکه به صراحت نامی از دیپلماسی ورزشی بیاورند اما با یک جمله اشارهای به آن کردند: «افتخارِ بالاتر از خواندن سرود ملّى و یا بالا رفتن پرچم در سکوی قهرمانی، اقدام آن ورزشکاری است که حاضر نمیشود با حریف صهیونیست کشتی بگیرد و یا بانوی ورزشکاری که با چادر و یا حجاب کامل اسلامی روی سکوی قهرمانی میایستد.»
به هر حال با توجه به منافع بسیار دیپلماسی ورزشی، نمیتوان از خیر آن گذشت و به آن بیتوجهی کرد اما زمانی که نام وزارت خارجه آمریکا در میان است باید هوشیارانه و هوشمندانه مراقب جنبههای منفی و سلبی آن نیز بود.
"گرگ سالیوان" مشاور ارشد در امور دیپلماسی دفتر ایران وزارت خارجه آمریکا، چند روز پیش از برنامهریزی آمریکا برای دعوت از تیم ملی فوتبال ایران خبر داده است.
سالیوان در حاشیه نشست «دیپلماسی کشتی» در مرکز همایشهای شورای آتلانتیک واشینگتن دی سی اعلام کرد که آمریکا به شدت علاقمند به دعوت از تیم ملی فوتبال ایران و همچنین تیمهای ورزشی بانوان ایران است.
مشاور وزارت خارجه آمریکا گفت: «ما در گذشته تبادل موفقی، به ویژه در رشتههای کشتی، والیبال و بسکتبال با ایران داشتیم اما به دنبال طرحهای دیگر، مثلا دعوت از تیم ملی فوتبال ایران هستیم.»
اما چرا دولتمردان و مردم ما باید مراقب دیپلماسی ورزشی دولت آمریکا باشند؟
1. با سابقه ضدایرانی دولتهای آمریکا نباید از کنار برنامههای آنها با دید سادهانگارانه و سطحی گذشت. به تعبیر بهتر: «دولت آمریکا قابل اعتماد نیست.»
2. این آمریکایی که امروز به دنبال دیپلماسی ورزشی است همان آمریکایی است که در چند سال گذشته حتی تحریمها را به وسایل ورزشی رساند و خرید تجهیزات ورزشی مانند دوچرخه های فوق سبک، تجهیزات قایقرانی، راکت و توپ های ورزش های توپی، شمشیر رشته ورزشی شمشیربازی، هوگو تکواندو، کفش های میخی دوومیدانی را برای کشورمان مشکل کرد. این همان آمریکایی است که با تحریمهایش در مسابقات دوستانه ورزشی دیگر کشورها با ایران و حتی در جذب مربیان ورزشی خارجی برای کشورمان خلل وارد کرد. این همان آمریکایی است که حتی تا پیش از برجام، پول فدراسیون فوتبال کشورمان را بلوکه کرده بود.
3. در حالی برنامه دیپلماسی کشتی و فوتبال از سوی دولتمردان آمریکایی دنبال میشود که هنوز هم در فضای پسابرجام، کنگره تحریم میکند و رئیس جمهور این کشور امضا میکند. این یعنی درهمآمیختن بازی تحریم سخت کنگره و دیپلماسی نرم دولت آمریکا برای رسیدن به اهداف خاص خود.
4. به نظر میرسد آمریکاییها بر هدفهای سیاسی، تبلیغی و فرهنگی تمرکز کردهاند. عادیسازی روابط بدون کنار گذاشتن دشمنی با ملت ایران، تأثیرگذاری فرهنگی و اجتماعی بر جوانان ایرانی و پیدا کردن راهی برای نفوذ برای دولتمردان آمریکای اهمیت ویژهای دارد.
"ماری هارف" سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا پس از تبلیغات فراوان رسانههای این کشور در سال 2014 برای سفر تیم ملی والیبال ایران به آمریکا درباره اهمیت ورزش سیاسی برای دولت آمریکا گفت: «در جریان اهمیت دیپلماسی ورزشی هستیم و بدان توجه زیادی داریم.»
بنابراین در کنار منافع فراوانی که دیپلماسی ورزشی برای کشورمان به ارمغان میآورد این حقیقت را نباید نادیده گرفت که دولتهایی مانند آمریکا در قالب چنین دیپلماسیهایی اهداف مهم و برنامهریزی شدهای را برایمان تدارک دیدهاند. ما نباید در این میدان سادهنگر باشیم و در زمین حریف، بازی بخوریم بلکه با استفاده از جنبههای مثبت دیپلماسی ورزش باید فرصتسازی کنیم و حریف را بازی دهیم.
منبع: جام نیوز
زمانبندی انتشار: 17 بهمن 1394 - 09:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]