واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مهر گزارش می دهد؛
کارتن خوابی اشیاء تاریخی مازندران / اکوموزه ها در بستر فراموشی
شناسهٔ خبر: 3042637 - شنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۸:۳۳
استانها > مازندران
ساری - بیش از ۱۰ هزار گنجینه تاریخی و میراثی مازندران در حال خاک خوردن است و خبری از موزههای منطقهای شمال و بزرگ در استان نیست. خبرگزاری مهر - گروه استانها: ساخت موزه منطقهای شمال، موزه بزرگ ساری و اکو موزه آمل و تنکابن از وعدههای است که سالها روی کاغذ مانده و اجرایی نشده است. ساری باهمه داشتهها و غنای فرهنگیاش مدتهاست در آرزوی ساخت موزه بزرگ استان است و از احداث موزه منطقهای در رامسر، اکو موزه روستایی در تنکابن و آمل هم خبری نشده است. اعتبار ساخت موزه ساری یکبار به دلیل تهیه نشدن زمین به خزانه برگشت داده شد و اکنونکه زمین تهیهشده، از پول خبری نیست. موزه منطقهای رامسر هم قرار است ساخته شود و اکو موزههای روستایی نیز در حد مصوبه ماندهاند. در محدوده روستاهای بلیران آمل و لتاکِ تنکابن، مطالعات ایجاد و راهاندازی دو اکو موزه روستایی که جزء مصوبات سفر دور دوم ریاست جمهوری بوده است در نظر گرفته شد و در این راستا، قراردادی با شرکت مهندسی مآب با شرح خدماتی از سوی دفتر فنی اداره کل موزهها منعقد شد و طرح در کمیته فنی معاونت میراث فرهنگی مورد تأیید قرار گرفت. با توجه به اینکه مطالعات زمینشناسی بلیران منتج به سیل گیر بودن منطقه شد و معاونت عمرانی استانداری مازندران در دولت قبل نیز برای بنیاد مسکن استان تکلیف کند تا اهالی روستای بلیران آمل به دلیل سیلخیز بودن منطقه سریعاً نسبت به جابجایی روستا اقدام کند و موضوع پیگیری موزه مذکور مسکوت و پیگیری اکو موزه روستایی لتاک در دستور کار قرار گرفت.
آثار تاریخی ساری خاک می خورند حسین اسلامی رئیس پژوهشکده فرهنگی ساری شناسی میگوید: بیش از ۱۹ هزار اثر تاریخی بالای هزار سال قدمت ساری در کارتنها خاک میخورد و ساری تنها مرکز استان بدون موزه کشور است و ۱۹ هزار اثر تاریخی بالای هزار سال مربوط به ساری داریم که در کارتنها نگهداری میشود. وی بابیان اینکه ساخت موزه منطقهای در ساری مصوب شده است از عدم اجرای آن انتقاد کرد و گفت: ساری تنها مرکز استان کشور بدون موزه است که این مسئله ننگ است. اسلامی با عنوان اینکه مظلومیت ساری بسیاری زیاد است بیان داشت: ساخت موزه منطقهای در شهرستان الزامی است. همچنین معاون میراث فرهنگی مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر میگوید: قرار بود موزه بزرگ استان در ساری احداث شود و طرح آن تهیهشده و برآورد مالی نیز آمادهشده و در موزه دفاع مقدس در حاشیه رودخانه تجن دو هکتار زمین برای ساخت موزه تخصیص داده شد و میراث فرهنگی نقشه و طرح را ارائه داده است. بالای ۱۰ هزار قلم شیء داریم و در مخزن کدگذاری شده اما برای نمایش گونههای تاریخی مکانی برای نمایش نداریم مهدی ایزدی بابیان اینکه بالای ۱۰ هزار قلم شیء داریم و در مخزن کدگذاری شده اما برای نمایش گونههای تاریخی مکانی برای نمایش نداریم گفت: این آثار مربوط به دورههای متفاوت تاریخی از دوره سه هزار و ۵۰۰ سال قبل از میلاد گرفته تا دوره معاصر، قاجار، ساسانی، اشکانی و غیره را شامل میشود. وی درعینحال با بیان اینکه مازندران تنها استانی است که در حوزه پژوهش باستان شناسایی، نقشه اطلس باستانشناسی را تهیهکرده است گفت: در حال حاضر در موزه بابل یک طبقه آن به آثار دوره تاریخی و باستانی شناسی تعلق دارد و در آمل نیز طبقهای برای نمایش آثار تاریخی اختصاص دادهشده است. معاون میراث فرهنگی مازندران با اشاره به اینکه در حال حاضر بالای ۱۰ هزارشی تاریخی در مخزن کدگذاری شده است و جایی برای نمایش نداریم، اظهار داشت: مازندران با کمبود موزههای تاریخی و باستانی روبرو است.
وی درعینحال یادآور شد: برای ساخت موزه باید یکسری استانداردهای بینالمللی را در نظر بگیریم و در حال حاضر دو درخواست برای ساخت موزه منطقهای در رامسر و موزه بزرگ استان در ساری در دست اجراست. وی با اشاره به اینکه آزمایش خاک موزه بزرگ ساری، تهیه نقشه و ویترین آن انجامشده است گفت: طرحهای برای اجرا ارائهشده اما دستگاههای متولی منتظر اعتبار هستند. ایزدی حفاری غیرمجاز را ازجمله مشکلات فراروی آثار تاریخی بیان کرد و گفت: هر هفته از سوی نیروی انتظامی و یگان حفاظت میراث فرهنگی کشفیاتی از سودجویان انجام و تحویل موزهها میشود. معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی مازندران درباره اکو موزه روستایی در تنکابن و آمل نیز گفت: این طرحها نیز تاکنون اجرایی نشده است. از غرب تا شرق استان منابع و مواریث فرهنگی و تاریخی فراوانی وجود دارد که هرکدام میتواند بهعنوان یک سایت فرهنگی موردتوجه میراث فرهنگی قرار گیرد و باآنکه در سفر دولت قبل به مازندران، اعتبارات خوبی به بخش فرهنگی اختصاصیافته است، اما ساخت موزههای استان همچنان در حد مصوبه مانده است. موزه منطقهای مازندران جزو پروژههای مهر ماندگار دولت قبل بود که میبایست تا پایان سال ۹۱ بهرهبرداری می شد و ۱۵۰ میلیارد ریال اعتبار برای ساخت موزه منطقهای استان در دولت قبلی به دلیل فراهم نشدن زمین موردنیاز این طرح در ساری به خزانه دولت برگشت داده شد، مدتی بعد مراسم کلنگ زنی طرح در زمین تهیه شده از سوی شهرداری صورت گرفت، اما وجود دکلهای برق و عبور کابلهای فشارقوی برق مانع از اجرای طرح شد. در سفر دولت یازدهم به مازندران اعتباری برای موزه بزرگ مازندران درنظر گرفته شد و مازندرانی ها چشم انتظار آن هستند تا موزه بزرگ شمال در پارک موزه دفاع مقدس احداث شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]