واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: واکاوی حادثه تصادف و انفجار تانکر سوخت در نگل/ راه مقصر است یا راننده؟
بار دیگر در مسیر سنندج - مریوان، تانکر حامل مواد سوختی خبرساز شد و متاسفانه پنج تن از هموطنان در این تراژدی انسانی، جان خود را از دست دادند اما آنچه در این میان مهم است تکرار این تراژدی و عدم پیگیری جدی آن است که افکار عمومی را به شدت ناراحت کرده است.
به گزارش ایرنا خبر تصادف یک تانکر ایرانی حامل مواد نفتی با دو دستگاه پژو و پراید در حوالی روستای نگل و در مسیر سنندج به مریوان در شامگاه پنجشنبه هفته گذشته مخابره شد که بر اثر آن متاسفانه پنج تن جان خود را از دست دادند و چند نفر نیز به دلیل سوختگی و جراحت به بیمارستان منتقل شدند.
تصادف تانکرهای حامل مواد سوختی در جاده های استان کردستان به سریالی تکراری تبدیل شده و متاسفانه هر چند مدت یک بار این موضوع تکرار می شود و جا دارد دستگاه های اجرایی مرتبط برای جلوگیری از وقوع چنین حوادثی با جدیت وارد عمل شوند.
جلوگیری از تردد خودروهای حامل مواد خطرناک از جمله مواد سوختی در طول شب شاید بتواند در کاهش تصادفات خودروهای ترانزیتی و سنگین موثر باشد که باید در دستور کار مسوولان قرار گیرد.
تعریض جاده های باریک استان کردستان به خصوص مسیر سنندج - مریوان نیز می تواند به کاهش تصادفات کمک زیادی کند اگرچه تعریض این جاده آغاز شده اما سرعت اجرای آن کند است و با این روند، تعریض این جاده ها سال ها طول می کشد، اما امید است از محل اعتبارات سفر رئیس جمهوری به کردستان، مسیر جدید در اینده نزدیک جایگزین شود.
محور سنندج - مریوان 135 کیلومتر طول دارد و جاده ای بارک، پرپیچ و خم و دره های فراوانی دارد که تردد در حجم بالا بخصوص برای خودروهای سنگین را با مشکلات فراوانی روبرو کرده است و سالانه شاهد حوادث رانندگی فراوانی در این مسیر هستیم.
اگرچه روند تعریض جاده های کردستان و تبدیل آن به بزرگراه چندین سال طول می کشد اما انتظار می رود با برنامه ریزی لازم از سوی دستگاه های مرتبط ، حجم تردد در مسیرهایی مانند محور سنندج- مریوان که جاده های آن کشش تردد زیاد را ندارد، کاهش یابد و از طریق این تدابیر در راستای کاهش تصادفات رانندگی تلاش شود.
بعد از اینکه مرز باشماق مریوان در سال 85 رسمی شد و کردستان به محل عبور و مرور تانکرهای حامل مواد سوختی از کشور عراق به سوی پالایشگاه های داخل کشور تبدیل گردید، واژگونی تانکرهای حامل این مواد نیز در کردستان آغاز شد.
واژگونی تانکرها ابتدا در جاده های بین شهری اتفاق می افتاد و در بسیاری موارد بی احتیاطی راننده، آشنا نبودن رانندگان عراقی به مسیرها، باریک بودن جاده ها و پیچ های زیاد مسیر سنندج - مریوان، از دلایل این واژگونی ها اعلام می شد.
اگرچه آمار دقیقی از این واژگونی ها در دست نیست اما در چند سال اخیر حداقل هر ماه شاهد انعکاس خبر واژگونی یک تانکر حامل مواد سوختی در جاده های کردستان بودیم.
برخی از تانکرها در نزدیکی سدهای استان واژگون می شدند که تهدید جدی برای منابع آبی محسوب می شد و از سوی دیگر محیط زیست نیز از خطرات واژگونی این تانکرها به شدت تهدید می شود.
در حالی که واژگونی تانکرهای مواد سوختی در جاده های کردستان به امری طبیعی تبدیل شده و افکار عمومی به این خبرها عادت کرده است اما در چند ماه اخیر این واژگونی به شهر سنندج مرکز استان کردستان رسیده و از تیرماه امسال تاکنون دو مورد واژگونی تانکر مواد نفتی در این شهر روی داده است.
در هر تصادف رانندگی بلافاصله جاده به عنوان مقصر اصلی شناخته می شود اگرچه نیاز به بررسی های دقیق و کارشناسی دارد اما مردم کردستان معتقدند جاده های این استان به دلیل باریکی، کشش تردد و ترافیک بالا به ویژه برای خودروهای ترانزیتی را ندارند و باید تبدیل به بزرگراه و آزادراه شود.
فرمانده پلیس راهور استان کردستان دلیل وقوع حادثه تصادف تانکر حامل مواد سوختی با دو خودرو سواری در نزدیکی روستای نگل را در شامگاه پنجشنبه اول بهمن ماه عدم توانایی راننده تانکر در کنترل وسیله نقلیه اعلام کرد و گفت: اغلب جاده های کردستان به خصوص محور سنندج- مریوان کوهستانی است و رانندگان برای عبور از این مسیر باید دقت بیشتری داشته باشند.
سرهنگ عیسی گوهری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تصادف تانکر با دو خودرو سواری در نزدیکی یک پیچ در حوالی روستای نگل اتفاق افتاده است و راننده توانایی کنترل وسیله نقلیه را نداشته و منجر به تصادف شده است.
او از رانندگان خواست در مسیرهای کوهستانی با سرعت مطمئنه متناسب با راه و با دقت بیشتری رانندگی کنند.
مدیر راهداری اداره کل راه و شهرسازی کردستان نیز سهم راه را در این تصادف نزدیک به صفر دانست و گفت: بر اساس گزارش دستگاه های مرتبط، سرعت زیاد و عدم توانایی راننده در کنترل وسیله نقلیه دلیل اصلی وقوع این حادثه بوده است.
محمد راشد مدرس گرجی به خبرنگار ایرنا افزود: جاده های کردستان استاندارد راه فرعی دارند اما عملکرد این راه ها ترانزیتی است و روزانه شاهد عبور و مرور صدها دستگاه خودرو ترانزیتی در این مسیرها هستیم که ترافیک را بالا برده است.
او گفت: در این حادثه دو نفر بر اثر تصادف فوت شده اند و مابقی فوت شدگان براثر انفجار بوده است.
او با اشاره به اینکه در محور سنندج - مریوان شاهد جاده ای پرپیچ و خم و در بیشتر مسیرها دارای پرتگاه هستیم از رانندگان خواست به علایم رانندگی مستقر در مسیر توجه داشته باشند و با سرعت مطمئنه حرکت کنند.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی شهرداری سنندج نیز مقصر اصلی در این حادثه را تریلی اعلام کرد و گفت: در این حادثه تانکر حامل مواد نفتی منفجر نشد بلکه انفجار بر اثر باک سی ان جی خودرو پژو اتفاق افتاد.
مرتضی سنندج به خبرنگار ایرنا افزود: هشت نیرو با دو خودرو اتوماتیک را برای اطفای حریق به محل حادثه اعزام کردیم و خود نیز تا بامداد جمعه در محل حضور داشتم.
او معتقد است اطفای حریق خودروهای حامل مواد سوختی یا سایر خودروها به امکانات و تجهیزات نیاز است و مردم بدون این تجهیزات نمی توانند آتش را خاموش کنند و از روی حس انسان دوستی و به خاطر مسائل اخلاقی به کمک حادثه دیدگان می شتابند که ممکن است خودشان نیز دچار حادثه شوند.
وی اظهار کرد: در زمان وقوع حادثه آتش سوزی برای اطفای حریق نیاز به تجهیزات و امکانات است که مردم توان اطفای حریق را ندارند و متاسفانه در بسیاری مواقع مشکلات زیادی برای افرادی که به کمک می روند، بوجود می آید.
او از حس مسوولیت و تعهد اخلاقی و اجتماعی مردم کردستان در شتافتن به کمک حادثه دیدگان قدردانی کرد و گفت: در بسیاری از موارد مردم امکانات لازم برای کمک را در دست ندارند و با دست خالی نیز کاری از پیش نمی برند و تنها جان خود را به خطر می اندازند.
او به جاده باریک محور سنندج - مریوان نیز اشاره کرد و گفت: این جاده کشش این ترافیک را ندارد که باید تعریض سریع آن در دستور کار قرار گیرد اما به صورت موقت می توان از تردد تانکرهای حامل مواد سوختی در ساعات شب جلوگیری کرد.
عبور و مرور خودروهای ترانزیتی از جمله تانکرهای حامل مواد سوختی در محورهای استان کردستان همچنان ادامه می یابد اما مسوولان باید با آسیب شناسی تصادفات چند سال اخیر در جهت رفع تهدیدات اقدام نمایند.
جلوگیری از تردد شبانه خودروهای حامل مواد خطرناک، تجهیز آتش نشانی شهرهای شویشه، سروآباد و مریوان به نیروهای متخصص و امکانات و تجهیزات به روز و مدرن و توجیه رانندگان این نوع خودروها در مورد وضعیت جاده های کردستان می تواند در دستور کار مسوولان قرار گیرد تا از وقوع چنین حوادث دردناک جلوگیری شود.
تجهیز دهیاری ها و شوراهای اسلامی روستاهای واقع در مسیر جاده ها به امکانات و تجهیزات مورد نیاز اطفای حریق و تصادفات رانندگی نیز می تواند در کاهش تلفات موثر باشد که این مورد نیز باید در دستور کار دستگاه های مرتبط قرار گیرد.
در بروز حوادث رانندگی در سطح جاده ها نکته ای که باعث افزایش میزان تلفات می شود عدم آشنایی مردم با کمک های اولیه است که در صورت فراگیر کردن آموزش های تخصصی مربوط به تصادفات رانندگی و یا آموزش افرادی در برخی از شهرها و روستاهای واقع در مسیرهای اصلی می توان به کاهش این تلفات کمک فراوانی کرد.
امید است با اندیشیدن تدابیر لازم از سوی مسوولان شاهد کاهش تصادفات و شدت تلفات در جاده های استان کردستان باشیم.
تاریخ انتشار: ۱۷:۳۳ - ۱۲ بهمن ۱۳۹۴ - 01 February 2016
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 226]