محبوبترینها
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
سه برند برتر کلید و پریز خارجی، لگراند، ویکو و اشنایدر
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1825999344
تغییر محسوس در فضای رسانه ای جهانی درباره ایران
واضح آرشیو وب فارسی:آخرین نیوز: تغییر محسوس در فضای رسانه ای جهانی درباره ایران
در دوران پسابرجام سر خطی ایران در رسانه های جهان ادامه دارد با این تفاوت که این بار موضوعاتی دیگر جای موضوع اصلی یک دهه گذشته را گرفته است و آن مساله همکاری های اقتصادی با ایران در دوران پسابرجام و یا ورود توریست های خارجی به ایران در دوران جدید و مسایلی از این دست است.
عصر ایران: با اجرایی شدن برجام و لغو تحریم های هسته ای، رسانه های بین المللی از حجم اخبار و تحلیل های خود درباره ایران نکاسته اند، بلکه در تغییری محسوس موضوع محوری خبرهای مرتبط با ایران از موضوع "مناقشه هسته ای" به مساله " همکاری های اقتصادی کشورهای مختلف جهان با ایران پسا برجام" تبدیل شده است.
برای اثبات این مدعا کافی است در موتور جستجوی گوگل و در بخش " نیوز" آن واژه "Iran" جستجو شود و حجم اخبار با محوریت " اقتصاد" درباره ایران احساس شود. این تغییر نشانه ی تغییر عمده در رویکرد برخی کشورهای بزرگ جهان نسبت به ایران است، تغییری از یک رویکرد مقابله ای "سخت" به یک رویکرد همکاری "نرم".
البته تغییر رویکرد رسانه های جهانی درباره ایران از زمان توافق هسته ای در 24 تیرماه سال جاری مشهود بود، اما هیمنه مساله هسته ای به قدری روی اخبار ایران سایه افکن شده بود، که دیگر موضوعات در حاشیه قرار گرفته بود.
در جریان دو سال مذاکره هسته ای با گروه 1+5 پس از روی کار آمدن دولت یازدهم نیز مساله محوری اخبار و تحلیل های با موضوع ایران ، مذاکرات هسته ای و موانع و چالش ها و ممکن و یا ممتنع بودن رسیدن به توافق بود.
اما از نیمه های دی ماه سال جاری و از زمان اجرای رسمی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و لغو تحریم های ایران ، مساله محوری در اخبار و تحلیل های رسانه های مختلف بین المللی درباره ایران، موضوع همکاری های اقتصادی ایران و جهان در دوره پسا برجام است.
این اتفاق خود به تنهایی یک مزیت برای کشور محسوب می شود. این بدان معناست که دوران بحران در روابط و سیاست خارجی کشور به سر آمده و طلیعه فصل جدیدی برای ایران آغاز شده است.
همین که در خبرهای مرتبط با ایران موضوعاتی کلیشه ای همچون خطرات برنامه هسته ای، حمایت از تروریسم و ادعاهایی از این دست که در سال ها و دهه های گذشته کشور ایران را به یک سر خط خبری منفی برای جهانیان معرفی کرده بود - و البته برخی رسانه های بین المللی نیز در حرکتی که حساب شده به نظر می رسید، تلاش داشتند این چهره از ایران را به عنوان یک کلیشه جا بیندازند تا در قالب پروژه ایران هراسی منافع و اهداف خاص خود را دنبال کنند – تغییر محسوسی حاصل شده خود یک تحول بزرگ برای منافع کشور و ملت است.
البته در سال هایی که گذشت و "بحران ایران " به عنوان یکی از سر خط های خبری رسانه های جهان مدام دنبال می شد، عده ای در داخل " باد در غبغب " داشتند که با سخنان و اظهارات جنجالی و سیاست هایی نه چندان حساب شده، نخ اصلی رشته افکار عمومی جهانی را در دست گرفته اند و بر این گمان بودند که این حجم خبر و تحلیل درباره ایران به این معناست که آنها به قدری مهم و قوی اند که با یک "تب آنها جهانی می سوزد" ؛ غافل از اینکه "بزرگنمایی تهدید " و سپس تبلیغات خبری روی یک کشور و یا سوژه خاص از زمان فراگیر شدن رسانه های بین المللی، یک تاکتیک در عملیات روانی کشورهای مختلف برای صاف کردن جاده مشروعیت دادن به انجام اقدامات خصمانه علیه آن کشور خاص بوده است و این مساله در دهه گذشته به صورت بالقوه ممکن بود برای کشور ما نیز رخ دهد.
این همان اتفاقی بود که پیشتر بارها برای کشورهای مختلف روی داده بود و نمونه بارز آن عراق در دوره پس از 11 سپتامبر تا زمان حمله آمریکا در مارس 2003 به این کشور به بهانه تهدید آفرینی حکومت عراق علیه صلح و ثبات جهانی و دارا بودن سلاح های کشتار جمعی بود.
عراق در دوره یک سال و نیمه (پس از یازدهم سپتامبر) تبدیل به یک سرخط خبری جدی در رسانه های بین المللی شد و مساله اصلی آن دارا بودن سلاح های کشتار جمعی و خطرناک بودن رژیم صدام حسین بود.
این مساله به قدری تداوم یافت که دولت وقت ایالات متحده آمریکا با فضا سازی بین المللی حتی بدون داشتن مجوزی قانونی از مراجع صاحب صلاحیت بین المللی(شوری امنیت) با همراهی چند کشور متحد خود اقدام به عملیات نظامی علیه عراق و اشغال این کشور و تغییر رژیم این کشور کرد و آن فضا سازی های رسانه ای از این منظر به دولت جرج دبلیو بوش (رییس جمهور پیشین آمریکا) کمک کرد که حمله به عراق نه به عنوان اقدامی عجیب و غیر منتظره بلکه به عنوان پاسخی طبیعی به یک تهدید بین المللی تلقی شود؛ هر چند در آن زمان نیز برخی کشورها (حتی کشورهای بزرگی نظیر روسیه و فرانسه) و رسانه ها و محافل سیاسی (حتی برخی محافل داخل آمریکا) با این اقدام دولت بوش مخالفت کردند ، اما سروصدای جبهه جنگ طلبان و موج رسانه ای که آنها علیه حکومت وقت عراق تنظیم کرده بودند به قدری قوی و موثر بود، که صدای این مخالفت ها با وجود طنین انداز شدن به لحاظ کارکردی در عمل نتوانست جلوی طراحی جنگ عراق را بگیرد.
اشاره به مثال عراق تنها به عنوان یک نمونه از آن روست که یادآوری شود بزرگنمایی تهدید و سر خط خبری "بحران" برای زنده نگه داشتن یک سوژه در رسانه های بین المللی و آسان نمودن انجام اقدامات بعدی با توجه به زمینه چینی افکار عمومی جهانی است؛ البته این به آن معنا نیست که رسانه های بین المللی از یک مرکز مشخص "خط و ربط" می گیرند و به قول معروف " دست همه آنها در یک کاسه است" (هر چند ممکن است برخی رسانه ها چنین باشند) بلکه به این معنا است که یک یا چند کشور خاص می توانند با موضع گیری ها و اظهار نظرات و سیاست های خاص، در فضای رسانه های متکثر بین المللی یک سوژه خلق کنند و آن را پرورانده و به سرمنزل مقصود برسانند.
وقتی یک سیاستمدار مطرح جهانی سخن می گوید طبیعی است که رسانه های جهان آن را منعکس کنند و وقتی در یک بازه زمانی مشخص عده ای از سیاستمداران مطرح دنیا درباره یک سوژه یا کشور خاص سخن می گویند طبیعی است که نقل و تحلیل این سخنان در رسانه های مطرح جهانی، تبدیل به سر خط خبری می شود؛ از این جهت نمی توان تصور کرد یک مرکز برای هماهنگ سازی عملیات روانی – رسانه ای وجود دارد؛ بلکه این شناخت دولتمردان و مشاوران رسانه ای آنها از فضای متکثر رسانه ای در جهان است که می تواند در خط دهی خبری موثر واقع شود.
در مورد ایران نیز در یک دهه گذشته اخبار مرتبط با برنامه هسته ای چند تغییر عمده را تجربه کرده است:
1- در دوره نخست و پس از روی کار آمدن دولت نهم (در تابستان 1384) که همزمان با لغو تعلیق غنی سازی هسته ای و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی و... بود حجم مرتبط با تغییر سیاست های دولت جدید در ایران در رسانه های جهانی افزایش محسوسی یافت. این دوره همزمان با اشتیاق بسیاری از رسانه های جهانی برای مصاحبه با رییس دولت جدیدی بود (احمدی نژاد) که گاه با ایراد سخنان عجیب و غریب تلاش می کرد سر خط خبری این رسانه ها باشد.
2- با تداوم این دوران و با ارسال پرونده هسته ای ایران از شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هسته ای به شورای امنیت و صدور چند قطعنامه پیاپی این شورا علیه برنامه هسته ای ایران و اعمال برخی تحریم ها "بحران برنامه هسته ای ایران" همچنان به عنوان یک موضوع زنده و جذاب خبری در سر خط خبرهای جهان دنبال شد.
این دوره (2007 تا 2009) همزمان مصادف بود با انتشار گزارش ها و تحلیل ها و گمانه زنی هایی درباره احتمال حمله آمریکا یا اسراییل به تاسیسات هسته ای ایران.
3- پس از روی کار آمدن دولت اوباما در آمریکا (20 ژانویه 2009) بحران هسته ای ایران همچنان یک سر خط خبری زنده برای رسانه های جهان بود با این تفاوت که حالا چشم ها به سیاست های جدید دولت آمریکا در این باره دوخته شده بود.
از این دوره کم کم مساله حمله احتمالی آمریکا به تاسیسات هسته ای ایران از سر خط های خبری کمرنگ شد و جای آن را اعمال فشارهای اقتصادی از قبیل تحریم گرفت.
4- از زمان اعمال تحریم های اقتصادی و مالی آمریکا و اتحادیه اروپا علیه برنامه هسته ای ایران (2012) ، این موضوع تبدیل به یک سر خط خبری جدید در قالب سر خط خبری قدیمی "بحران هسته ای ایران " شد.
همه روزه خبرها و تحلیل هایی مبنی بر اعمال تحریم های جدید علیه ایران فضای رسانه ای جهانی را پر کرده بود . این دوره همزمان بود با گمانه زنی های رسانه ای درباره امکان حمله اسراییل به تاسیسات هسته ای ایران و مخالفت دولت اوباما با این مساله.
5- پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری در ایران (ژوئن 2013 - خرداد 1392) و آغاز مذاکرات هسته ای در قالب جدید، تغییر محسوسی در رسانه ها ایجاد شد. این بار و با آغاز مذاکرات تا زمان پایان آن (حدود 2 سال) به جای گمانه زنی درباره حمله احتمالی و یا تشدید تنش احتمالی با ایران بر سر موضوع هسته ای و با تحریم های جدید علیه ایران و... رسانه های بین المللی به نظاره گری و روایت اخبار مربوط به مذاکرات پرپیچ و خم هسته ای پرداختند و سایر جنبه های سر خط خبری" بحران هسته ای ایران" کمرنگ و کمرنگ تر شد به نحوی که انزوای مطلق کابینه دست راستی اسراییل یکی از پیامدهای دوران جدید بود.
در نهایت با توافق هسته ای و اجرای عملی برجام در 6 ماه گذشته سرخط خبری ایران نیز همانند خود ایران وارد دوران پسابرجام شده است. دیگر کمتر خبر و تحلیلی درباره تهدیدات برنامه هسته ای ایران دیده می شود و نه تنها چنین سوژه ای مطلوبیت خود را از دست داده بلکه عملا پرداختن به چنین سوژه ای در دوره جدید خنده دار و مسخره به نظر می رسد.
در دوران پسابرجام سر خطی ایران در رسانه های جهان ادامه دارد با این تفاوت که این بار موضوعاتی دیگر جای موضوع اصلی یک دهه گذشته را گرفته است و آن مساله همکاری های اقتصادی با ایران در دوران پسابرجام و یا ورود توریست های خارجی به ایران در دوران جدید و مسایلی از این دست است.
هر چند در برخی موضوعات از جمله در اختلافات اخیر بین عربستان و ایران حجم قابل توجهی از خبرها و تحلیل های رسانه های بین المللی روی این موضوع و اختلافات منطقه ای ایران با کشورهای رقیب منطقه از جمله عربستان بر سر سوریه و جنگ یمن و مسایلی از این دست متمرکز شد، اما نکته کاملا محسوس در هفته ها و ماه های گذشته تغییر " تِم خبری ایران " در رسانه های جهان است و این تغییر یکی از پیامدهای طبیعی توافق هسته ای و از اقتضائات جدید دوران پسابرجام است.
اینکه به هنگام جستجوی نام ایران در خبرهای بین المللی به جای انبوهی خبرو تحلیل منفی درباره امکان جنگ و تشدید تحریم و ... به خبرهایی چون همکاری و سرمایه گذاری شرکت های بزرگ و بازگشت برخی از آنها به ایران پس از سال ها تحریم برمی خوریم و یا خبرهایی چون مطلوبیت سفر به ایران در مسیرهای گردشگران جهان پس از دوران جدید پسابرجام را می خوانیم، خود فی نفسه نشان دهنده تغییری محسوس در فضای بین المللی درباره ایران است؛ هر چند که ممکن است برخی این را دستاوردی ندانند و یا حتی مخالف آن باشند و حسرت روزهایی را بخورند که موضوع جنگ و تنش مساله اصلی بود و همه روزه خبرهایی از تهدید و تنش و اظهار نظرهای جنجالی و تنش آفرین، میدان دار فضای رسانه ای جهان درباره ایران بود.
یکشنبه, 11 بهمن 1394 ساعت 13:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آخرین نیوز]
[مشاهده در: www.akharinnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]
صفحات پیشنهادی
تغییر محسوس درفضای رسانه ای جهانی بر ایران
در دوران پسابرجام سر خطی ایران در رسانه های جهان ادامه دارد با این تفاوت که این بار موضوعاتی دیگر جای موضوع اصلی یک دهه گذشته را گرفته است و آن مساله همکاری های اقتصادی با ایران در دوران پسابرجام و یا ورود توریست های خارجی به ایران در دوران جدید و مسایلی از این دست است با اجراییظریف: نتایج توافق ایران آثار خوبی بر فضای جهانی ایجاد کرد
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان و دون پرامودوینای آخرین تحولات روابط دوجانبه و راههای گسترش مناسبات سیاسی و اقتصادی را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به روند رو به جلو مناسبات دو کشور اظهار داشت مناسفضای استراتژیک روابط بین ایران و آمریکا تغییری نکرده است
سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان گفت امیدواریم در آینده شاهد گسترش روابط سیاسی و اقتصادی با چین باشیم حسین جابری انصاری در نشست خبری صبح امروز دوشنبه خود با اشاره به سفر رئیس جمهور چین به ایران و دستاوردهای این سفر گفت طی این سفر افق بیست و پنج ساله راهبردی چین و ایران مورد توجابری انصاری: فضای استراتژیک روابط بین ایران و آمریکا تغییری نکرده است
سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان گفت امیدواریم در آینده شاهد گسترش روابط سیاسی و اقتصادی با چین باشیم به گزارش گفت و گو نیوز از خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا حسین جابری انصاری در نشست خبری صبح امروز دوشنبه خود با اشاره به سفر رئیس جمهور چین به ایران و دستاوردهای این سفر گفترسانه ملی چهره واقعی زن ایرانی را نمایش بدهد
معاون رئیسجمهور رسانه ملی چهره واقعی زن ایرانی را نمایش بدهد شناسهٔ خبر 3034234 - سهشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۲ ۵۰ جامعه > جوان و خانواده معاون رئیسجمهور با انتقاد از بازنمایی نادرست از چهره زن ایرانی در برخی مجموعههای تلویزیونی گفت بسیار مهم است که در صدا و سیما چهره واقعیمذاکرات ایران و چین برای همکاریهای مشترک در حوزه فضایی
مذاکرات ایران و چین برای همکاریهای مشترک در حوزه فضایی رییس سازمان فضایی کشور چین به همراه تیمی از متخصصین فضایی این کشور ضمن دیدار و مذاکره با رییس سازمان فضایی ایران از مرکز فضایی البرز و پژوهشگاه فضایی ایران بازدید کرد ۱۳۹۴ پنج شنبه ۸ بهمن ساعت 07 25 به گزارش خبرگزاری پاناچرا بعضیها علاقه دارند که ایران شکست خورده باشد؟/ حقایقی درباره ایستادن روحانی کنار مجسمه آنتونیوس
چرا بعضیها علاقه دارند که ایران شکست خورده باشد حقایقی درباره ایستادن روحانی کنار مجسمه آنتونیوس جامعه > میراث فرهنگی و گردشگری - ماجرای ایستادن حسن روحانی و میزبان ایتالیاییاش کنار مجسمه آنتونیوس باعث شد تا چهره تازهای از ماهیت رسانههای نو به بار بنشیند محمدرسانههای جهان درباره سفر روحانی بهاروپا چهنوشتهاند؟/ایران شانسی برای اروپا
رسانههای جهان درباره سفر روحانی بهاروپا چهنوشتهاند ایران شانسی برای اروپا روزنامه پرشمارگان روسی کامرسانت روز پنجشنبه در مقالهای با اشاره به سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به ایتالیا و فرانسه نوشت سفر روحانی به اروپا نقطه عطفی در روابط ایران و کشورهای غربی است آفتاب در مهشدار سازمان بهداشت جهانی درباره گسترش زیکا
هشدار سازمان بهداشت جهانی درباره گسترش زیکاتاریخ انتشار دوشنبه ۵ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۷ ۴۰ نام زیکا حالا خیلی از کشورها را به ویژه درقاره آمریکا به وحشت میاندازد سازمان بهداشت جهانی هم اکنون هشدار داده که این ویروس جنجالی در حال گسترش در تمام این قاره است بر اساس اعلام سازمانشهردار اصفهان: استفاده درست از ابزار رسانه معادلات جهانی را تغییر میدهد
شهردار اصفهان استفاده درست از ابزار رسانه معادلات جهانی را تغییر میدهدشهردار اصفهان گفت در قرن جدید تعریف قدرت تغییر کرده است و در کنار قدرت سخت قدرت نرم و هوشمند نیز مطرح میشود و در این راستا استفاده درست از ابزار رسانه معادلات جهانی را تغییر میدهد به گزارش خبرگزاری فارس از-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها