واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: از حبس خانگي تا حبس الكترونيكي براي ورود به جامعه
تفكيك زندانيان خطرناك از زندانياني كه مرتكب جرائم خرده شدهاند به منظور كنترل آسيبها و مسائل تربيتي و اصلاحی با اجراي حبس در منزل و حبس الكترونيكي به زودي اجرا ميشود.
نویسنده : بیژن یانچشمه
تفكيك زندانيان خطرناك از زندانياني كه مرتكب جرائم خرده شدهاند به منظور كنترل آسيبها و مسائل تربيتي و اصلاحی با اجراي حبس در منزل و حبس الكترونيكي به زودي اجرا ميشود. بنا به گفته رئيس سازمان زندانها حدود ۲۰ هزار زنداني حائز شرايط استفاده از ظرفيت قانوني نظام نيمه آزادي هستند. اين در حالي است كه اجراي اين طرح بايد با بسترسازي پيوستهاي فرهنگي و اجتماعي همراه شود تا بتواند زمينه اصلاح فرد خاطي را به دنبال داشته باشد.
در بسياري از موارد افرادي كه دست به تخلف ميزنند يا آگاهي كامل از اقدام خود ندارند يا جرم آنان در زمينه جرائم خرد به حساب ميآيد كه مجازات آن با جرائم كلان و خشن بسيار تفاوت دارد و ميتوان با فراهم كردن شرايط زمينه اصلاح و تربيت و بازگشت فرد متخلف را به جامعه فراهم كرد. اين در حالي است كه بسياري از مجرمان خردهپا وقتي دستگير و به زندان منتقل ميشوند در كنار ساير مجرمان قرار ميگيرند و به نوعي با توجه به شرايط زندانها با انواع و اقسام آسيبها و جرائم ديگر آشنا ميشوند. براين اساس است كه اينگونه افراد پس از آزادي از زندان مجدداً دست به ساير جرائمي ميزنند كه آموزش آن را در زندان با همنشيني با ساير زندانيان ديدهاند. اينگونه افراد زندان را نوعي «دانشگاه» براي يادگيري تخلفات تخصصي عنوان ميكنند.
قانون نظام نيمه آزادي براي ۲۰ هزار زنداني
در حالي كه زندانها ظرفيت تعداد محدودي از افراد مجرم را دارند، لازم است براي دستيابي به اهداف تربيتي و كاهش جمعيت كيفري زندانها اقدامات جديد در اين زمينه بهكار گرفته شود. بر اين اساس رئيس سازمان زندانها گفت: موضوع كاهش جمعيت كيفري يكي از دغدغههاي مقام معظم رهبري است كه ايشان با نگاه خاصي اين مسئله را تبيين كردند و خوشبختانه اقدامات خوبي در اين زمينه در شرف تحقق است. اصغر جهانگير با اشاره بهاينكه بايد احساس مشتركي بين تمام افراد مسئول ايجاد شود تا بتوانيم كاهش هدفمند جمعيت كيفري را به نحو شايسته محقق كنيم، افزود: كاهش جمعيت كيفري نيازمند بهرهگيري از ظرفيتهاي قانوني است كه قانونگذار در اختيار مراجع قضايي قرار داده است. رئيس دفتر بازرسي ويژه قوه قضائيه افزود: اگر زندانها را محل اصلاح و تربيت ميدانيم بايد امكانات و اختيارات مورد نياز را نيز به آنها بدهيم تا بتوانند مأموريتهاي خود را به خوبي انجام دهند.
وي گفت: تراكم جمعيت كيفري در زندانها با اصول اعتقادي ما در خصوص رعايت حقوق انساني و اسلامي در تضاد است و به هيچ وجه در شأن نظام اسلامي ما نيست. وي در ادامه با تأكيد بر ضرورت استفاده از تمامي ظرفيتهاي قانوني گفت: هم اكنون حدود 20 هزار زنداني حائز شرايط استفاده از ظرفيت قانوني نظام نيمهآزادي هستند.
جهانگير گفت: ايجاد وحدت رويه و نبود مديريت سليقهاي در كنار توجه به ظرفيتهاي قانوني ميتواند روند كاهش جمعيت زندانيان را تسريع بخشد. مشاور رئيس دستگاه قضا با تأكيد بر لزوم وجود زندان در نظامهاي اجتماعي گفت: زندانزدايي به معناي خالي كردن زندانها و لغو ضمانتهاي اجرايي نيست بلكه كاهش هدفمند جمعيت زندانيان مدنظر است و ميخواهيم به نقطهاي برسيم كه فقط ناامن كنندگان جامعه و اشرار در زندانها باشند.
طرح كاهش جمعيت زندانيان جرائم مالي و سبك
همچنين رئيس سازمان زندانها گفت: حبس الكترونيكي و حبس در منزل از جمله اين طرحهاست كه اقدامات مطالعاتي و همچنين اجراي آزمايشي آن انجام و به زودي مورد اجرا قرار خواهد گرفت. در طرح كاهش جمعيت زندانيان براي حبسهاي كوتاه مدت، جرائم مالي و سبك نيز طرحهاي مختلفي پيشبيني شده است كه به زودي اجرا خواهد شد. جهانگير با اشاره به فعاليتهاي گسترده اصلاحي و تربيتي در زندانها گفت: هدف اين برنامهها بازاجتماعي كردن زندانيان است و ما تلاش ميكنيم با اصلاح شخصيت زندانيان با ارائه آموزشهاي شغلي زمينه را براي ورود آنان به چرخه اشتغال در جامعه فراهم كنيم.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]