واضح آرشیو وب فارسی:فارس: قادری در گفتوگو با فارس:
تزریق پولهای آزادشده به پروژههای عمرانی بر هزینههای جاری کشور میافزاید
عضو کمیسیون بودجه مجلس صِرف هزینه کردن درآمدهای بلوکه شده در پروژههای عمرانی را بهتر از تزریق به بودجه جاری نمیداند چراکه معتقد است اجرای هر طرح توسط دولت، خود به افزایش هزینه جاری نیز منجر میشود.
جعفر قادری نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، با یادآوری اینکه نقش تحریمها در اقتصاد ما بیش از 30 درصد نبوده است، گفت: لغو تحریمها بیش از این میزان نمیتواند به اقتصاد ما کمک کند. *کلید بهرهگیری از توقف تحریمها برای اقتصاد کشور اصلاح زیرساختهاست وی نکته کلیدی در مسیر بهرهگیری از توقف تحریمها برای بهبود اوضاع اقتصادی کشور را اصلاح زیرساختها عنوان کرد و افزود: راهبردهای پولی ـ مالی در صورت اصلاح میتواند لغو تحریمها را برای ما سودمندتر سازد، اما در غیر این صورت نباید انتظار چندانی از رفع تحریمها داشت. *با این حجم فزاینده هزینههای جاری، رونق پایدار اقتصادی نخواهیم داشت قادری گفت: اگر درآمدهای ارزی ما انباشته شود ولی ساختارهای ما اصلاح نشود، به ویژه با این روند رو به افزایش حجم هزینههای جاری، کشور به سمت رشد و رونق پایدار اقتصادی حرکت نخواهد کرد. وقتی دولت، خود مبادرت به اجرای طرحهای عمرانی میکند، خود نیز باید جهت نگهداری آن متحمل هزینههای جاری شود
وی از لزوم کوچکسازی دولت به عنوان پیشنیاز رفع رکود از اقتصاد جامعه نام برد و اظهار داشت: بدون بالا بردن سهم بخش غیردولتی در اقتصاد کشور، اتفاق خاصی در این عرصه حتی با وجود لغو تحریمها نخواهد افتاد. نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی گفت: البته باید توجه داشت که صِرف هزینه کردن درآمدهای ارزی و پولهای آزادشده در پروژههای عمرانی، به خودی خود بهتر از تزریق آنها به بودجه جاری کشور نیست، چراکه اجرای هر طرح عمرانی، خود به افزایش هزینه جاری نیز منجر میشود. وی ادامه داد: وقتی دولت، خود مبادرت به اجرای طرحهای عمرانی میکند، خود نیز باید جهت نگهداری آن متحمل هزینههای جاری شود، از این رو منطقیترین شکل هزینه درآمدهای ارزی و اموال آزادشده، انتقال آنها به صندوق توسعه ملی با هدف توانمند کردن اقتصاد کشور و تقویت نظام بانکی به صورت جهتدار و هدفمند است. قادری به ضرورت بها دادن به بخش غیردولتی در اقتصاد کشور اشاره کرد و گفت: در این صورت دولت نه متحمل هزینه اداره کشور شده و نه ناچار به استخدام بیشتر است. وی تصریح کرد: اگر دولت از درآمدهای ارزی رفع توقیفشده برای افزایش سهم خود استفاده کند، همان روش غلط گذشته را ادامه داده است. نماینده مردم شیراز در مجلس، مشکل همیشگی کشور را نه درآمدهای ارزی، بلکه سیاستهای غلط اقتصادی خواند و گفت: اگر ساختارهای کشور اصلاح شود، با درآمد اندک ارزی میتوان کشور را اداره کرد و اگر اصلاح نشود، با درآمد بالای ارزی نیز نمیتوان از عهده اداره کشور برآمد. به گزارش فارس، مطابق آمارها هزینههای جاری دولت در نیمه نخست سال جاری در مقایسه با نیمه نخست سال 1392 بالغ بر 46 درصد افزایش یافته و از 51 هزار میلیارد تومان به 75 هزار میلیارد تومان رسیده است. همچنین هزینههای جاری سال آخر دولت 77 هزار میلیارد تومان بیش از سال اول آن خواهد شد؛ مطابق لایحه بودجه سال 1395، هزینههای جاری دولت بیش از 197 هزار میلیارد تومان خواهد بود و این در حالی است که در سال 1392 سال اول کار دولت یازدهم هزینههای جاری دولت 120 هزار میلیارد تومان بود. بر این اساس، هزینههای جاری، طبق آمار رسمی در سال 93 بالغ بر 143هزار میلیارد تومان و دو برابر کل درآمد مالیاتی این سال ـ 70هزار میلیارد تومان ـ برآورد شده است، که به آن معناست که نیمی از هزینه جاری دولت از محل فروش نفت و استقراض از بانک مرکزی و ایجاد بدهی برای دولت تأمین شده است.
94/11/10 - 10:19
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]