واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
2 روی صنعت چاقوی زنجان / از ظرفیت صادرات تا عدم موفقیت در بازاریابی
با وجود اینکه استان زنجان دارای ظرفیتهای مطلوبی در حوزه صادرات چاقو است اما عدم بازاریابی موجب شده تا هنوز این صنعت نتواند به جایگاه واقعی خود دست یابد.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، صنعت چاقوسازی در زنجان دارای سابقه طولانی است به گونهای در دوران صفویه با رونق چشمگیر این صنعت مواجه هستیم، زنجانیها در چاقوسازی دارای برند بوده و در ادوار مختلف این صنعت با پیچ و خمهای بسیاری مواجه شده است. در حال حاضر نیز این صنعت در زنجان رونق خود را دارد، اما برخی مشکلات از جمله ورود چاقوهای چینی، عدم بازاریابی مناسب برای این صنعت و کاهش صادرات از جمله مشکلاتی است که این صنعت در زنجان با آن مواجه است، اما روی خوب سکه صنعت چاقوسازی در زنجان، وجود هنرمندان حرفهای و کارکشتهای است که به این صنعت آبرو بخشیده و موجب ارتقای آن شدهاند. در واقع با نگاهی به گذشته این صنعت میتوان متوجه شد که بیش از یک قرن است که تحولی عظیم در این صنعت رخ داده و در دورههای مختلف به منصه ظهور رسیده است. برای مثال میتوان از استادانی همچون عبدالغفار سکاک در دوره صفویه نام برد که علاوه بر اینکه پیشوای دینی مردم بوده است در حرفه چاقوسازی نیز استادی به تمام محسوب میشده است. اگرچه نام استادکاران این صنعت در دورههای مختلف بینام و نشان است، اما میتوان از اساتیدی همچون محمدعلی تحمید فرزند عبدالسلام را به عنوان یکی از رونقدهندگان این صنعت نام برد، همچنین میتوان از یحیی قدوسی به عنوان یکی از زبردستترین استادان چاقوسازی زنجان اشاره کرد، وی در عصر خود صنعت چاقوسازی را به درجه اعلاء ترقی داده و تحولات اساسی این صنعت را باید مرهون زحمات وی و استادان معاصر دیگر دانست، همچنین میتوان از استادانی نظیر استاد یعقوب زنجانی و سید علی سیدی معروف به سید زنجانی نیز باید نام برد به طوری که چاقوهایی که توسط استاد یعقوب زنجانی ساخته میشد معمولا دو تیغه داشته است.
مدیرعامل اتحادیه چاقوسازان زنجان نیز در این زمینه معتقد است، با وجود یک هزار قلم انواع چاقو در زنجان ضروری است برای صادرات آن تلاش بیشتری صورت گیرد. داوود بیگدلی با بیان اینکه عدم بازاریابی مناسب از مشکلات این صنعت در زنجان است، خاطرنشان کرد: برای بازاریابی نیز باید برنامهریزی مناسبی داشت. این مسئول با اشاره به اینکه تبلیغات ضعیف موجب شده تا بازاریابی مطلوبی در این صنعت صورت نگیرد، ادامه داد: استان زنجان دارای ظرفیتهای مطلوبی در این حوزه است که میتواند این صنعت را بیش از پیش ارتقا بخشد. وی با بیان اینکه دیدگاه منفی افکار عمومی نسبت به صنعت چاقو یکی دیگر از مشکلات است، خاطرنشان کرد: هنرمندان چاقوسازی از بیمه هنرمندان نیز محروم هستند و بسیاری از هنرمندان با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند. مدیرعامل اتحادیه چاقوسازان زنجان با اشاره به اینکه ضعف اقتصادی یکی از مشکلات صنعتگران محسوب میشود، یادآور شد: مشکلات موجود در این صنعت مانع ورود افراد جدید به این حرفه شده است. بیگدلی با بیان اینکه صنعت چاقو هنری قدیمی و اصیل در زنجان محسوب میشود، خاطرنشان کرد: باید به این صنعت توجه جدی شود.
*فرآیند طولانی اخذ مجوز صادرات چاقو مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان نیز معتقد است، عدم صدور مجوز صادراتی برای تولیدات صنعت چاقو از مهمترین مشکلات این بخش محسوب میشود. یحیی رحمتی با اشاره به اینکه رفع موانع صادراتی صنعت چاقو فرآیندی زمانبر است، افزود: مراحل دشوار اخذ مجوز صادرات موجبات دلسردی تولیدکنندگان شده است. مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان با بیان اینکه استان زنجان دارای ظرفیتهای مطلوبی در این حوزه است، خاطرنشان کرد: طراحیهای جدید توسط هنرمندان و صنعتگران انجام و به تولید انبوه رسیده است. رحمتی عدم موفقیت صنعت چاقوی زنجان در کسب نشان مرغوبیت کالا یکی از مشکلات این صنعت عنوان کرد و گفت: باید به این صنعت بهای بیشتری داده شود. چاقوسازی در زنجان با مهارت خاصی به دست استادان این صنعت با ویژگیهایی همچون ظرافت، تناسب، تنوع و قدرت برش ساخته میشود به گونهای که تیغه چاقوهای زنجان از شهرت بسیاری برخوردار است. از انواع چاقوها میتوان چاقوی قلمتراش، کشاورزی، قلمهزنی، آشپزخانه، شکاری و صحرائی، قمه، دشنه و قداره نام برد. معاون صنایع دستی استان زنجان با اشاره به صادرات صنایع دستی به ویژه چاقوی زنجان به خارج از کشور اظهار داشت: بیشترین سفارشات چاقوی زنجان از کشورهای عربی به ویژه از عراق است. محمود علیمحمدی کیفیت چاقوهای زنجان را موجب صادرات آن عنوان کرد و گفت: چاقوهای زنجان از نظر کیفیت و زیبایی در دنیا برند هستند و این امر موجب جذب مشتریان کشورهایی اروپایی نیز شده است. وی با بیان اینکه در حال حاضر چاقوی دستساز زنجان قابل رقابت با محصولات آلمانی است، تصریح کرد: در حال حاضر محصولات چاقوی زنجان از گمرک قم به اداره گمرک ایلام ارسال و از آنجا به کشور عراق صادر میشود. معاون صنایع دستی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با بیان اینکه چاقوهای ظریف و با دوام زنجان قابلیت صادرات بیشتری دارد، یادآور شد: چاقوی زنجان شناخته شده و مقام ارزندهای را به خود اختصاص داده است. گفتنی است، تنوع و تمایز این محصول هویت و امتیاز ویژهای را به این صنعت در استان زنجان داده است، استان زنجان در این صنعت دارای پیشینه طولانی است که حمایت مسئولان میتواند موجب رونق جایگاه آن شود. شاید یکی از مشکلات عرصه صنایع دستی زنجان نیز نبود بستهبندی مناسب است که با وجود اینکه این مشکل را هم قبول دارند اما هنوز برای حل و رفع آن اقدام مناسبی صورت نگرفته است، هر چند در سالهای اخیر در زمینه بستهبندی صنایع دستی اقدامات اندکی صورت گرفته است. استان زنجان در زمینههای مختلف صنایع دستی ظرفیتهای فراوانی دارد اما به نظر میرسد هنوز در این عرصه کارهای تخصصی دانشگاهی صورت نگرفته است هر چند در این زمینه اقدامات ابتدایی از جمله برگزاری برخی جلسات و همایشها صورت گرفته است.
94/11/10 - 00:05
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]