واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: کنکاشی در گزینه های اصلاحات روی میز انتخابات
چرا باید محمدرضا عارف و دوستانش که در سال 92 به سود روحانی کنار رفتند، در چنین شرایط پیچیده ای، رئیس جمهور را به صراحت تهدید کردند؟ هشدار آنان به روحانی مبنی بر این که در صورت عدم موفقیت اصلاحات در مجلس، دست روحانی را از پاستور قطع خواهد کرد شاید ریشه در گزینه های روی میز اصلاحات داشته باشد؛ گزینه هایی که هر روز محدودتر شده و به سمت ائتلاف با دولت تدبیر و امید حرکت می کند.
کد خبر: ۵۶۳۳۹۸
تاریخ انتشار: ۰۶ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۲ - 26 January 2016
هر چه به اسفند نزدیک تر می شویم، شرایط بازی انتخاباتی نیز پیچیده تر می شود. نیروهای اصولگرا در پی عبور از تردیدهای ائتلافی هستند و سخنان حدادعادل نیز بیانگر دستیابی به راهکار عملی برای تعیین اعضای نهایی لیست ائتلاف اصولگرایان است و در سوی دیگر معادله، این اصلاح طلبان هستند که باید دست به انتخاب یکی از گزینه هایی بزنند که روی میز قرار دارد.
به گزارش «تابناک» مشارکت در مرحله ثبت نام نامزدها به قدری بالا بود که همچنان بیشترین تعداد نامزد به ازای هر کرسی مجلس در این دوره از انتخابات مجلس مشاهده می شود. در همین حین بحث بررسی اعتراضات برخی از این نامزدها سبب شده تا هنوز نمای دقیقی از افراد حاضر در عرصه انتخابات وجود نداشته باشد، تا جریانات بزرگ سیاسی نتوانند به خوبی در بستن لیست خود اقدام کنند.
اصلاح طلبان در مرحله کنونی امید بسیاری دارند تا در رسیدگی به اسناد و مدارک جدید که نامزدهایشان ارائه کرده اند، تعدادی از آنها مجددا به چرخه انتخابات باز گشته و در تقویت جبهه انتخاباتی شان کمک کنند؛ اما مسئله اینجاست که جریان منتقد در افق سیاسی ایران برای چنین مشارکتی با چه گزینه هایی روبروست؟ و هر یک از این گزینه ها در چه بافتی عملیاتی شده و چه نتایجی خواهد داشت؟
شاید اولین اما بعیدترین گزینه پیش روی حامیان جریان سیاسی اصلاحات، تحریم انتخابات باشد. این گزینه با توجه به فعل و انفعالات روزهای اخیر بسیار بعید به نظر می رسد. از یک سو نوید یکی از اعضای شورای نگهبان مبنی بر احتمال تائید صلاحیت قریب به 15 درصد از نامزدهای تائید نشده موجب افزایش امید این جریان شده است. از سوی دیگر نباید فراموش کرد که تجربه اصلاح طلبان از تحریم انتخابات در دوره هفتم مجلس به قدری برای دولت اصلاحات تلخ بود که آنها علاقه ای به تکرار آن نداشته باشند. از سوی دیگر تحریم انتخابات دوره هفتم مجلس منبعث از احساس موضع برتر اصلاح طلبان بود، چرا که آنها نه تنها اکثریت مجلس ششم، بلکه قدرت اجرایی را نیز در اختیار داشتند. اما در روزگار کنونی، اصلاح طلبان بیش از قدرت، به بقا در بافت سیاسی ایران فکر می کنند که خود نافی هرگونه کناره گیری از بازی قدرت در کشور است. علاوه بر این، تجربه به آنان آموخته است که چندین لایه نامزد داشته باشند و در عمل نیز چنین شده است.
گزینه های دوم و سوم که متناظر به حضور در انتخابات است نیز بر اساس معیار استقلال یا اتحاد این جریان قابل تفکیک از یک دیگر است. در وضعیت مشارکت مستقل، اصلاح طلبان به سمت ارائه فهرست مستقل گام برخواهند داشت. اجرای این سناریو مشروط به این است که یا تعداد قابل توجهی از اصلاح طلبان به ویژه چهره های شناخته شده مانند مهرعلیزاده و معین به عرصه رقابت باز گردند، یا عارف و دیگر چهره های اصلاح طلب بتوانند تعداد قابل توجهی از نیروهای مستقل و پراکنده را در حوزه های کوچکتر برای پیوستن به اصلاح طلبان اغنا کنند. البته مسئله گذر زمان و از دست دادن فرصت کافی برای ساماندهی تبلیغاتی نیز می تواند از موانع مهم پیش روی موفقیت این سناریو باشد.
اما سناریوی سوم یعنی حضور اصلاح طلبان در یک فهرست ائتلافی شاید محتمل ترین گزینه روی میز شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان باشد. غلامعلی دهقان سخنگوی حزب اعتدال و توسعه که به نوعی از حامیان دولت روحانی نیز محسوب می شود نیز امروز اشاره کرده بود که به دنبال ارائه لیست ائتلافی با اصلاح طلبان هستند. نیروهای میانه رو اصلاح طلبان که حول شخصیت عارف شکل گرفته اند بقای جریان را به تعارض با نظام ترجیح می دهند. به همین دلیل است که به صراحت از هرگونه تحریم انتخابات دور می شوند. وزن بالای سیاسی این افراد نیز جذابیت بالایی برای گروه هایی دارد که می دانند اکثریت را به دست نخواهند آورد. بنابراین سبد رای اصلاحات در کنار تعداد بیشتر نامزدهای فهرست ائتلافی، حضور این جریان را در مجلس به واقعیت نزدیک خواهد کرد.
بر پایه این گزارش بدیهی است که ائتلاف با حامیان دولت، یک بازی دو سر برد برای اصلاح طلبان خواهد بود. از یک سو دست این جریان از قدرت قطع نخواهد شد تا امیدها برای بهبود موازنه احزاب و چپ و راست زنده بماند. از سوی دیگر اصلاح طلبان می توانند دولت روحانی را در مجلس تحت فشار قرار دهند. برای این منظور نیز می توانند در رسیدگی به لوایح دولتی ارائه شده به مجلس، موضع گیری کرده و برای موافقت با آنها دست به تعامل بزنند. بنابراین در این سناریو، نه تنها احتمال موفقیت افزایش خواهد یافت، بلکه این اصلاح طلبان خواهند بود که قدرت مانور بالای خود برای تحت فشار قرار دادن دولت حسن روحانی را حفظ خواهند کرد.
نتیجه نهایی این واکاوی شاید این باشد که اصلاحات در ظاهر امر گزینه های متعددی روی میز دارد. اما در جهان واقع، اتفاقات به سمتی پیش می روند که گزینه های نخست کمرنگ تر وکمرنگ تر می شوند. حرکت به سمت ائتلاف و تحت فشار قرار دادن حامیان دولت برای پیوستن به اصلاح طلبان، به قدری جدی به نظر می رسد که باید هشدار محمدرضا عارف را نیز جدی تر برشمرد؛ آنجایی که گفته بود که عبور اعتدالیون از اصلاحات در انتخابات اسفندماه مجلس می تواند در رقابت انتخاباتی اصلاح طلبان با رئیس جمهور در انتخابات دور آتی ریاست جمهوری در سال 96 پاسخ داده شود. البته نباید فراموش کرد که هنوز اخبار قطعی از نتیجه بررسی مجدد صلاحیت نامزدها در دست نیست و نمی توان با قطعیت از سناریوهای مطلوب برای اصولگرایان و اصلاح طلبان نام برد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]