واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: جمعيت ،صنعت ، تخريب محيط زيست/ دل چه كسي به درد ميآيد
وقتي چشم گشوديم آبي بيكران آسمان بود و دشتهايي پاك و مملو از زيبايي با آبهايي روان، بيهيچ آلايندهاي نه صوتي، نه محيطي ونه ...
اما اكنون كه رشد جمعيت به قدري بيسر و صدا صورت گرفته است كه مردم از درك نتايج ضمني آن عاجزند، عده معدودي كه از بيتفاوتيهاي تكاندهنده مردم به هيجان آمدهاند و با فريادهاي بمب جمعيت و انفجار جمعيت به فكر بيدار كردن توده مردم افتادهاند.
نتايج توليد مثل انساني، از اين به بعد ديگر فقط به والدين، خانواده ها و يا حتي كشور متبوع آنها مربوط نميباشد.
تحولات زمين به مرحلهاي رسيده است كه ميزان تولد در هر قسمت از كره زمين در سلامت و بهروزي ساير نفوس كره زمين چه بطور مستقيم و چه غيرمستقيم موثر است و بايد گفت مساله جمعيت يك مساله اساسي است.
اساسيتر و مهمتر از مساله جمعيت مساله محيط زيست است كه بسياري از افراد تا در بحران آن قرار نگيرند، به فكر چاره جويي و رفع مشكل برنميآيند.
مساله تخريب محيط زيست و از بين رفتن منابع طبيعي، بزرگترين، مخوفترين و در عين حال دردناكترين مشكل انسان عصر ما است، محدود بودن كره زمين و باقي نماندن فضاي حياتي، بحران نهايي است.
تنها در صورتي كه بتوانيم تصور كنيم بشر به كمك پيشرفتهاي آينده فناوري و صرف هزينههاي هنگفت راهي براي آنچه خود بر سر خود آورده ميتوان به ادامه وضع موجود اميد داشت.
وقتي كه براي توليد يك سانتي متر خاك بايد ۳۰۰سال بگذرد، وقتي براي رشد يك درخت بايد سالها سپري شود، وقتي نميتوان كوهها و جنگلها را يك شبه خلق كرد چرا با دست خود تيشه به ريشه خود ميزنيم.
چرا بيتوجه به نابودي خود با توليد انبوهي از زباله و آلايندههاي ديگر اين كره زيبا را در معرض نابودي قرار ميدهيم.
وقوع چنين وضعيتي حتي كمبود آب را نيز بدنبال خواهد داشت و از اين رو بايد به فوريت، آموزش و تسهيلات لازم براي رفع بحرانهاي پيش رو بكار برد.
نتيجه ملموس بيتوجهي به محيط زيست، در جهان رو به توسعه به ويژه در منطقهاي كه ما در آن زندگي ميكنيم مسائلي از قبيل رشد سريع بيكاري، پايين آمدن سطح بهداشت عمومي، از دست دادن زمينهاي كشاورزي، از بين رفتن منابع، به هم خوردن نظم محيط زيست و مهاجرت وسيع افراد به خارج از مرزها است.
بيتوجهي به محيط زيست تا چند دهه گذشته محيط زيست را تا حد زيادي با خطر مواجه كردهاست، كاهش نسبت مرگ و مير بدنبال تحولات نسبي موجب دوام و بقاي بشر شده كه خود در نهايت محيط زيست را با خطر مواجه ساخته است.
فشار جمعيت بر خاك براي توليد محصولات كشاورزي زيادتر در عصر حاضر بيشتر از هر دورهاي از گذشته سنگيني ميكند.
ازدياد شهر نشيني و تراكم بيش از حد جمعيت و تجمع مراكز صنعتي قطعا موجب افزايش "دي اكسيد كربن" در بسياري از نقاط شهري جهان گرديده است كه خود تخريبكننده محيط زيست و مهلك نوع بشر است.
از طرف ديگر بيتوجهي افراد به محيط زيست باعث شده كه از منابع بيش از حد و بطور بيسابقهاي استفاده شود كه خود محيط زيست را به خطر مياندازد.
امروزه بيشترين مشكل مربوط به محيط زيست از طرف كشورهاي درحال توسعه است كه طي سالهاي اخير نسبت به افزايش جمعيت و توليد آلايندههاي صنعتي و اتمي در جهان سوم بيتوجه بوده و شاخصهاي اصلاحات جمعيتي خود را مورد ارزيابي قرار ندادهاند.
اين در حالي است كه جوامع صنعتي با امكانات وسيعي كه دارند به كنترل مواليد پرداخته و محيط زيست خود را به شكل منظم و اصولي حفظ ميكنند.
در كشورهاي پرجمعيت، سطح عظيمي از جنگلها از بين رفته و يا مورد استفاده ساختمانسازي قرار گرفته است كه هرگز تجديد نخواهد شد.
افزايش جمعيت باعث افزايش سرانه زباله در جامعه ميشود در نتيجه دفع زباله براي كشورها مشكل آفرين خواهد شد.
از سوي ديگر براي صنعتي شدن يك كشور در حال توسعه به مقادير زيادي سرمايه، مهارت انساني و تعداد قابل ملاحظهاي كارشناس فني نياز است، حال اگر جامعهاي با انبوهي از نفوس جديد مواجه شود كه براي آنها، مسكن، تعليم و تربيت، خدمات اجتماعي و ساير لوازم زندگي را مهيا كند، تمام سرمايه و مهارتها مصرف تامين زندگي و مراقبت از آنها ميشود و طبعا قادر به انجام تحول صنعتي نخواهد شد.
با داشتن حد متوسط جمعيت با صنعت و خدمات و منابع محيط زيست ميسراست ، نه جمعيت كنوني جهان.
اگر به فرزندان خود و خوشبختي آنان اهميت ميدهيم بايد همه همگام با مردم جهان بكوشيم تا به ثبات جمعيتي برسيم، جمعيتي داراي آگاهي و شعور زيست محيطي، جمعيتي كه براي ذره ذره خاك و پاكيزگي محيط زيست احساس مسووليت كند.
استان ايلام به عنوان "عروس زاگرس" و "آلامتو" سرزمين خورشيد شهرت داشته و طبيعت بكر و زيباي آن چشم را جادو ميكند اما از گوشه و كنار هر از چند گاهي دلسوزي خطر فاجعه بياباني شدن و تخريب زيست محيط آن را گوشزد ميكند شايد دل كسي به رحم آيد و فكري بكند.
روند فزاينده بيابانزايي در ايلام در سطح يك هزار و ۶۷۰هكتار كانون بياباني كه در معرض فرسايش قرار دارند، قطع درختان براي ايجاد كارخانه، شكار حيوانان كه در نوع خود كم نظير هستند و... همه خطر بزرگي را هشدار ميدهد.
ايلام، با دو ميليون هكتار مساحت، ۴۳۰كيلومتر مرز مشترك با كشور عراق داراي ۱۷بخش و ۷۵۳آبادي است و ۲۵۰هزار هكتار زمين كشاورزي دارد كه با ۱/۳درصد از اراضي كشور اكنون در رتبه ۲۳جاي دارد.
ايلام با دارا بودن ۱/۷هزار هكتار جنگل و مرتع پنج برابر سرانه كشوري جنگل دارد و اكنون با احتساب دامهاي بومي و مهاجر سه ميليون و ۱۱۸هزار راس دام سبك و سنگين در آن ميزيد كه بيش از پنج برابر ظرفيت مراتع استان هستند و سالانه باعث خسارات هنگفت به منابع طبيعي و محيط زيست ايلام ميشوند.
چرا وقتي كه كشاورزان به دليل نداشتن آگاهي از خطرات سوزاندن بقاياي مزارع خود پس از برداشت اقدام به آتشسوزي مزارع و ايجاد آلودگي زيست محيطي و از همه بدتر مرگ زمين ميكنند، كسي ندايي سر نميدهد؟
چرا دلسوزي از تخريب بيرويه اراضي كشاورزي و مرتعي به وسيله دامهاي مازاد عشاير مهاجر، از قطع درختان، دفع غير اصولي زباله در دامن طبيعت بكر اين ديار فرياد بر نميآورد؟
چرا فقط در هفته از هفته محيط زيست بايد داد از آلودگي محيط زيست زد و در بقيه ايام به راحتي از كنار اين مسايل و مشكلات گذشت؟
مسوول روابط عمومي محيط زيست ايلام گفت: مسوولان بايد با كمك كارشناسان خود و ايجاد تحول و نونگري به برنامههاي مختلف سعي در فرهنگسازي و جذب كمكهاي مردمي و مشاركت آنان در حفظ محيط زيست كنند تا بدين طريق مشكل فزاينده تخريب محيط زيست برطرف شود.
"عليرضا محمدي" افزود: بايد به گونهاي عمل كرد كه همه خانوادهها فرهنگ حفظ محيط زيست را در بين خود تبيين كنند و به جايگاه آن توجه داشته باشند.
وي گفت: اگر هر فردي خود و خانوادهاش را موظف به حفظ محيط زيست كند بدون شك در هنگام تفرج ديگر شاهد باقي مانده زبالههاي رها شده در طبيعت نخواهيم بود.
وي، از مردم خواست در كنار مسوولان و كاركنان محيط زيست براي سلامت و حفظ محيط زندگي خود تلاش كنند.
حدود ۸۷درصد مساحت استان ايلام را جنگل و مرتع تشكيل ميدهد.
هرساله از شانزدهم تا ۲۲خردادماه هفته گرامي داشت محيط زيست است.ك/۴ ۱۱۳۹/۶۳۳/۷۱۷۷
دوشنبه 20 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 336]