واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: 1200ميليارد تومان قاچاق در 87 هزار پرونده
نگاهي گذرا به پروندههاي كشفيات قاچاق كالا در سال 93 نشان ميدهد با وجود تشكيل 87 هزار پرونده تنها 2 ميليارد تومان از جرائم تعيين شده وصول شده، يعني 3/1 درصد از جرائم در نظر گرفته شده وصول شده است.
نویسنده : مهران ابراهیمیان
به گزارش «جوان»، كشفيات قاچاق با توجه به اهميت و نقش كالاها در اقتصاد به دو گروه اصلي تقسيمبندي ميشوند. كالاهاي هدف از قبيل سوخت و فرآوردههاي نفتي، البسه، دارو، گوشي تلفن همراه، كود شيميايي و... بوده كه 8/40 درصد از كل كشفيات قاچاق كالا را به خود اختصاص داده و گروه دوم يعني گروه ساير كالاها نيز 2/59 درصد از كشفيات قاچاق كالا را شامل شدهاند. نگاهي به ارزش پروندهها طي 9 ماهه سال 1393 نسبت به 9 سال 1392 گوياي افزايش چشمگير ارزش پروندههاي متشكله قاچاق و وضعيت نگرانكننده قاچاق در كشور است، به عبارت ديگر ارزش پروندههاي متشكله قاچاق در 9 ماهه سال 1393 نسبت به زمان مشابه سال قبل رشد بيش از 126درصدي داشته است. نگاهي به آمار دريافتي از گمرك، حكايت از ارزش 6/78 درصدي ميزان كشفيات قاچاق طي پنج ماهه سال 1393 نسبت به مدت مشابه سال قبل دارد. در پنج ماهه سال 1393 در ميان كالاهاي هدف گمرك، كشفيات قاچاق البسه در رتبه اول، سوخت و فرآوردههاي نفتي در رتبه دوم و قاچاق دارو با ارزشي معادل 2/52 ميليارد ريال در جايگاه سوم قرار گرفتهاند. لازم به توضيح است كشفيات قاچاق دارو در دوره مورد بررسي 4/3 برابر شده است. همچنين در مورد ارزش كشفيات قاچاق سوخت و فرآوردههاي نفتي نيز بايد گفت كه در پنج ماهه سال 1393، با كاهش 1/94 درصدي نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه بودهايم.
طي 9 ماهه سال 1393، قاچاق دارو بيشترين ميزان را در ميان ارزش كل كشفيات به خود اختصاص داده، به طوري كه در 9 ماهه سالجاري بيشتر از 81 ميليون قلم دارو با ارزشي معادل 159 ميليارد تومان كشف شده است. همچنين در مدت مورد بررسي 5/13 هزار تن مواد خوراكي به ارزش 92 ميليارد تومان بعد از دارو بيشترين مقدار كل كشفيات قاچاق را به خود اختصاص داده است. اين در حالي است كه اين ميزان از كشفيات قاچاق كالا به طور كلي تنها گوياي سهم اندكي از واقعيت قاچاق در كشور است. در حقيقت آمار واقعي كل قاچاق كشور بسيار نگرانكننده بوده و حدود بيش از 90 درصد آمار كشفيات قاچاق برآورد ميشود تا آنجا كه برخي آمارها حكايت از 25 ميليارد دلار قاچاق سالانه كالا به كشور دارد. محدوديت دسترسي به آمار و اطلاعات از جمله ديگر عواملي است كه وضعيت قاچاق در كشور را با ابهام مواجه ساخته است. در اين ميان بايد گفت تعداد پروندههاي متشكله قاچاق تنها گوشهاي از قاچاق كالاي كشور را نشان داده و صرفاً تعداد موارد كشف شده را شامل ميشود. تعداد كل پروندههاي متشكله قاچاق در 9 ماهه سال 93 حدود 87 فقره به ارزش هزار و 200 ميليارد تومان بوده است، اين در حالي است كه به نظر ميرسد پايين بودن نسبت جريمه تعيين شده به ارزش پروندههاي متشكله قاچاق به كاهش ريسك قاچاق منجر شده كه اين موضوع تقويت انگيزه قاچاق براي افراد سودجو در كشور را به دنبال داشته است. اهميت اين موضوع از اين حيث دوچندان است كه به طور مثال ميزان جريمه تعيين شده پروندههاي متشكله قاچاق در گمرك مركز طي پنج ماهه سال 1393 معادل 156ميليارد تومان بوده كه از اين ميزان تنها حدود 2 ميليارد تومان وصول شد.
همچنين درصد جريمه وصولي به جريمه تعيين شده پروندههاي قاچاق تنها به ميزان 3/1 درصد طي پنج ماهه 1393 بوده كه اين ميزان طي پنج ماهه سال گذشته 2/1 درصد بوده است، به همين دليل ميتوان گفت پايين بودن نسبت جريمه وصولي پروندههاي متشكله قاچاق و همينطور طولاني شدن مدتزمان بررسي پروندههاي قاچاق از جمله عواملي هستند كه متأسفانه به كاهش ريسك قاچاق و تقويت انگيزه قاچاقچيان در كشور دامن زدهاند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۵ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]