تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 30 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر كس سه خصلت داشته باشد، دنيا و آخرتش سالم مى‏ماند: به خوبى فرمان دهد و خود به آن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831448544




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

احراز صلاحيت‌ها و رابطه آن با « مجلس دولتي»


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: احراز صلاحيت‌ها و رابطه آن با « مجلس دولتي»
نقش نظارتي شوراي نگهبان در برگزاري انتخابات‌ها و مسئوليت اين نهاد در احراز صلاحيت نامزدهاي انتخابات مجلس، رياست جمهوري و خبرگان رهبري از موضوعاتي است كه...
نویسنده : عباس حاجي‌نجاري 


نقش نظارتي شوراي نگهبان در برگزاري انتخابات‌ها و مسئوليت اين نهاد در احراز صلاحيت نامزدهاي انتخابات مجلس، رياست جمهوري و خبرگان رهبري از موضوعاتي است كه همواره در آستانه انتخابات‌ها به محل چالش برخي فعالان يا گروه‌ها و جريان‌هاي سياسي حامي آنان تبديل مي‌شود. اين امر البته در آستانه انتخابات مهم و تأثير‌گذار دهمين دوره مجلس شوراي اسلامي و پنجمين دوره انتخابات مجلس خبرگان، اهميت مضاعفي يافته است، چراكه برخلاف ادوار گذشته عناصر و عوامل مؤثر در دو فتنه گذشته در آستانه اين دو انتخابات از استراتژي جديدي سخن به ميان آوردند كه در انتخابات گذشته كمتر بر آن تأكيد داشتند و آن فراخوان براي ثبت‌نام گسترده در انتخابات و قرار دادن شوراي نگهبان در برابر فهرست بلندي از ثبت‌نام‌ها بود كه به طور طبيعي در آغاز هيئت نظارت بر انتخابات و سپس شوراي نگهبان را در بررسي صلاحيت‌ها با مشكلات زيادي مواجه مي‌كرد.
در نقد شوراي نگهبان و زير سؤال بردن مسئوليت نظارتي اين نهاد در ادوار گذشته سناريوهاي مختلفي در دستور كار بوده است، اولين سناريو شعار زيبا و جذابي چون «لزوم برگزاري انتخابات آزاد» بود كه تقريباً در تمام انتخابات گذشته با ادبيات‌هاي مختلف در دستور كار بوده است و با اين سناريو هر گونه نظارت بر روند انتخابات توسط هيئت‌هاي اجرايي و نظارت و خصوصاً شوراي نگهبان تخطئه مي‌شده است.
دومين سناريو هجمه به شيوه نظارت شوراي نگهبان يعني «نظارت استصوابي» بود. در دوران اصلاحات با تندترين ادبيات ممكن و با جملاتي همچون «مگر مردم صغيرند كه قيم بخواهند؟» موضوع نظارت شورا مورد سخره قرار مي‌گرفت.
سناريوي سوم طرح موضوع «تقلب» درانتخابات بود. اين سناريو هم قبل از انتخابات براي زير سؤال بردن روند برگزاري آن و بعد از انتخابات نيز در صورت عدم رضايت از نتيجه آن مطرح مي‌شود. اين سناريو حتي توانست به شكل‌گيري بحران‌هايي همچون فتنه بعد از انتخابات رياست جمهوري دهم منجر شود، كه هزينه‌هاي زيادي را بر نظام تحميل كرد وبه رغم گذشت شش سال از آن ماجرا هنوز عاملان آن فتنه حاضر به عذر‌خواهي از مردم نشده‌اند. عوامل مؤثر در آن اگر چه با حضور فعال در انتخابات گذشته و آمادگي همه‌جانبه براي حضور در انتخابات پيش‌رو، بر ادعاي گذشته خود خط بطلان كشيده‌اند، اما هنوز به حمايت معدود حاميان افراطي خود اميد بسته و حاضر نيستند از مردم به دليل هزينه‌هاي كه بر كشور تحميل كرده‌اند، عذر‌خواهي كنند.
اما سناريوي كنوني كه با فراخوان براي ثبت‌نام نامزد‌ها براي مجلس و خبرگان آغاز و پس از اعلام نظر هيئت‌هاي نظارت، اكنون شوراي نگهبان قانون اساسي با كم‌سابقه‌ترين هجمه‌ها به جايگاه اين نهاد قانوني كشور همراه شده است، در عين اذعان به ناكارآمدي سناريوهاي گذشته، با اتكا به قوه مجريه تلاش دارد در يك فضاي رواني، عملاً بستري را فراهم آورد كه شورا از انجام وظيفه قانوني خود كه رعايت حق‌الناس در احراز صلاحيت‌ها است باز مانده و نتيجتاً كساني از اين بستر مجال يابند در عرصه رقابت‌ها حضور يابند كه تكرار مجلس ششم تنها گوشه‌اي از آن است.  آقاي روحاني كه در سخنان چند ماه قبل خود در جمع استانداران گفته بود كه آن جايي كه بايد بگويد فردي براي شركت در انتخابات صالح است يا نه، هيئت‌هاي اجرايي هستند و شوراي نگهبان را تنها ناظر و چشم معرفي مي‌كند كه نمي‌تواند كار دست را بكند، در سخنان روز پنج‌شنبه اول بهمن هيئت‌هاي نظارت را به برخورد جناحي متهم كرده و مي‌گويد كه مجلس خانه ملت است و نه يك جناح و اگر قرار است يك جناح باشد و يك جناح نباشد، انتخابات نمي‌خواهد، همه آنها به مجلس بروند.
آقاي روحاني در عين حال آرايش آينده مجلس دهم را هم مشخص كرده و مي‌گويد ما به عنوان دولت «اعتدال» كه بايد قانوناً بي‌طرف باشيم، اما دلمان مي‌خواهد «معتدلين» به مجلس بروند.  در مورد سخنان رياست محترم جمهور در روز پنج‌شنبه اگرچه گفتني‌هاي زيادي وجود دارد كه در اين مجال قابل ذكر نيست، اشاره به چند نكته ضروري است:
1- هجمه كم‌سابقه شوراي نگهبان و متهم كردن به برخورد جناحي در حالي است كه اين شورا هنوز وارد بررسي فرآيند صلاحيت‌ها نشده و طبعاً با ورود خود و بررسي‌هايي كه فارغ از علقه جناحي است افراد واجد شرايط را براي نمايندگي  مجلس معرفي خواهد كرد.
2- اگرچه تنها مرجع صالح براي تشخيص صلاحيت نامزدهاي واجد شرايط شوراي نگهبان است، اما نگاه اجمالي به فهرست كساني كه در مرحله اول توسط هيئت‌هاي نظارت رد صلاحيت شده يا صلاحيت آنها احراز نشده، نشانه آن است كه در ميان افراد شاخص تعداد زيادي از اصولگرايان هم ديده مي‌شوند كه اين نشان‌دهنده اين است كه نگاه اول نگاه «جناحي» نبوده، به ويژه آنكه در ميان چهره‌هاي موسوم به اصلاح‌طلب اغلب كساني كه از آنها نام برده شده، كساني هستند كه در فتنه گذشته يا نقش داشته يا اينكه در رسانه‌ها و مطبوعات خود از فتنه حمايت كرده و حاضر به فاصله‌گيري از آن نشده‌اند.
3- اما تأكيد بر تشكيل مجلس «معتدلين» نشان‌دهنده اين است كه گويا دغدغه اصلي، فهرست رد صلاحيت شده‌ها نيست بلكه بهره‌گيري از اين فرصت براي شكل‌دهي به مجلسي «دولتي» با بهره‌گيري از فضاي اجتماعي ايجاد شده از بهانه رد صلاحيت‌هاست. اين امر با توجه به موضوع احراز صلاحيت‌هاي نامزدهاي مجلس خبرگان، ممكن است از پيچيدگي بيشتري برخوردار شود.
4- آنچه كه سناريوي احراز صلاحيت‌ها را پيچيده‌تر مي‌كند، پيوند خوردن آن با سياست‌هاي اقتصادي پسابرجام است، در حالي كه انتظار طبيعي مردم از برجام، حل مشكلات اقتصادي و رسيدگي به نيازهاي اصلي مردم است. تبديل موضوع صلاحيت ها به يك چالش سياسي، آيا فرار رو به جلو نيست؟ گذر زمان ابعاد بيشتر اين سناريو را مشخص خواهد كرد.
کارشناس سیاسی


منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۰۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۹





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن