واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر از چهارمحال و بختیاری؛
کاهش کانونهای بیماریزای طاعون دام/ انجام ۷۰۰ هزار واکسیناسیون
شناسهٔ خبر: 3030566 - جمعه ۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۵
استانها > چهارمحال و بختیاری
شهرکرد - کانونهای بیماریزای طاعون نشخوارکنندگان کوچک در استان چهارمحال و بختیاری کاهش پیدا کرده است و این بیمار در این استان کنترل شده است. خبرگزاری مهر، گروه استانها - بهاره صمیمی: طاعون نشخوارکنندگان کوچک یک بیماری ویروسی بسیار واگیر دامهای سبک است. این بیماری در آفریقا، هند خاورمیانه و ایران اتفاق میافتد. این بیماری قابلسرایت از دام اهلی به حیوانات وحشی نیز هست و در مکانهایی مشاهده میشود که دام اهلی در تماس با حیوانات وحشی هستند یا از آبشخورهای مشترک استفاده میکنند. این بیماری با شروع ناگهانی تب، ریزش ترشحات از چشم و بینی، زخم دهان، تنگی نفس، اسهال بدبو و سرفه بروز میکند و دام مبتلا بهشدت لاغر شده و تلف میشود. ترشحات چشم، بینی، آب دهان و مدفوع حاوی مقادیر زیادی از ویروس این بیماری است و شیر حیوان نیز حاوی ویروس است. طاعون نشخوارکنندگان کوچک (Peste Petits Ruminants) یک بیماری بهشدت ویروسی با انتشار سریع است که بیشتر نشخوارکنندگان کوچک از قبیل گوسفند و بز را مبتلا میکند. نشخوارکنندگان وحشی ازجمله کل و بز، قوچ و میش و آهو نیز میزبان این ویروس هستند و از دام اهلی به آنها سرایت میکند. تلفات ناشی از این بیماری در حیاتوحش بهخصوص گونههای کل و بز و قوچ و میش بهمراتب بیش از دام اهلی است.
این بیماری قابلسرایت به انسان نبوده و در اثر تماس با لاشه یا حیوان بیمار نیز، عامل بیماریزا به انسان منتقل نمیشود. عامل بیماری که همان ویروس است در خارج از بدن میزبان، ضعیف بوده و مدت کوتاهی زنده میماند. این بیماری در بیشتر کشورهای آفریقایی و آسیایی (شرق نزدیک، کشورهای حوزه خلیجفارس) دیدهشده و در حال حاضر در هند، نپال، بنگلادش، پاکستان وافغانستان نیز شایع است. در بیشتر مناطق ایران نیز که دارای جمعیت بالای نشخوارکنندگان کوچک هستند دیدهشده است. در این میان استان چهارمحال و بختیاری یکی از مهمترین مراکز پرورش دام سبک(بز و گوسفند) است. در استان چهارمحال و بختیاری ۵۰ کانون بیماریزا وجود داشته است که هماکنون با تلاشهای بسیاری از کارشناسان دامپزشکی به پنج کانون رسیده است. باوجوداینکه مناطق حفاظتشده بسیاری در این استان وجود دارد که محل زندگی حیوانان وحشی ازجمله کل و بز و قوچ است ضرورت حفاظت بیشتر دامها در خصوص این بیماری ضروری است. این بیماری کشنده هماکنون در استان چهارمحال و بختیاری کنترلشده است. بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک مانند بز و گوسفند درمان ندارد یکی از دامپزشکان استان چهارمحال و بختیاری نیز در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک مانند بز و گوسفند درمان ندارد و دام را تلف میکند. رسول موسوی ادامه داد: مهمترین راه مبارزه با این بیماری پیشگیری و واکسیناسیون است. وی اظهار داشت: رعایت نکات بهداشتی در خصوص پرورش دامهای سبک و قرنطینه کردن دامهای بیمار نقش مهمی از جلوگیری از گسترش این بیماری در گله دام دارد.
وی عنوان کرد: دامداران باید دامهای خود را بهموقع علیه این بیماری واکسیناسیون کنند تا از ابتلا دامها به این بیماری جلوگیری کنند. با تلاشهای بسیاری توانستم از ابتدای سال تاکنون ۷۰۰ هزار دام را در مقابل این بیماری واکسیناسیون کردهایم که این بیماری در استان کنترلشده استمدیرکل دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: طاعون نشخوارکنندگان کوچک یک بیماری ویروسی بسیار واگیر گوسفند و بز است که علائم آن در بزغالهها بسیاری خوب دیده میشود. عبدالمحمد نجاتی ادامه داد: این بیماری با ایجاد زخم دهان، اسهال بدبو و خونی، تب و مشکلات تنفسی در دامها خود را نشان میدهد. وی بابیان اینکه در سال ۹۴ در راستای مبارزه با این بیماری با تلاشهای بسیار زیاد توانستیم کانونهای بیماری را از ۵۰ کانون به پنج کانون برسانیم، اظهار داشت: در سال ۹۳، ۱۰۰ هزار دام در مقابل این بیماری واکسیناسیون شدند. وی اظهار داشت: با تلاشهای بسیاری توانستم از ابتدای سال تاکنون ۷۰۰ هزار دام را در مقابل این بیماری واکسیناسیون کنیم تا این بیماری در استان کنترلشده است. مدیرکل دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری در ادامه با اشاره به اینکه حیوانات وحشی ازجمله کل و بز و قوچ نیز درخطر ابتلا به این بیماری هستند، ادامه داد: دامهایی که در مناطق حفاظتشده به چرا میروند باید در خصوص این بیماری واکسیناسیون شوند تا بیماری را به حیوانات وحشی انتقال ندهند. مایه کوبی دام هایی که در مناطق حفاظت شده تردد می کنند نجاتی بابیان اینکه مایهکوبی گلههای گوسفند و بز در منطقه حفاظتشده تنگ صیاد علیه بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک انجامشده است، اظهار داشت: عملیات مایهکوبی جمعیت گوسفند و بز مستقر در اطراف منطقه حفاظتشده تنگ صیاد علیه بیماری طاعون نشخوارکنندگان توسط اکیپهای شبکه دامپزشکی این استان انجام شد. مدیرکل دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری افزود: مایهکوبی گلههای گوسفند و بز با توجه به سیاست سازمان دامپزشکی و در راستای کاهش احتمال انتقال بیماری به جمعیت نشخوارکننده وحشی موجود در مناطق حفاظتشده انجامشده است. خطر سرایت بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک از طریق تماس با تراوشها و ترشحات (ریز قطرهها)، آبشخورها، و بستر حیوان آلوده در مراکز تکثیر حیوانات وحشی پرتراکم افزایش پیدا می کند. اگر بیماری برای اولین بار در جمعیت طبیعی رخ دهد بسیار مسری و واگیردار است. زمانی که حیوانات باهم مخلوط شوند یا حیوانات جدید وارد گله شوند، بیماری گسترش پیدا می کند. تغییرات آبوهوا، شروع فصل باران و سرما و دوره خشکی و همچنین تغذیه نامناسب از عوامل مهم شیوع این بیماری است. دامداران باید با رعایت نکات بهداشتی و انجام مایه کوبی به موقع، دامدام های خود را در مقابل با این بیماری ایمن کنند تا دچار خسارت سنگین نشوند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]