تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 25 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):چه بسیارند دانشمندانی که جهلشان آنها را کشته در حالی که علمشان با آنهاست، اما به حالش...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829885267




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

حال و روز کودکان این نسل خوب است؟


واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
حال و روز کودکان این نسل خوب است؟




این تغییرات و تفاوت های میان کودکان هر دهه، از کجا نشات گرفته است؟ آیا حال و روز کودکان امروز خوب است؟ چه کسانی در حال خوب یا بد کودکان سهیم اند؟





ماهنامه سپیده دانایی - صحرا علومی: این روزها کمتر کسی را می توان پیدا کرد که درباره تفاوت بچه های امروز و دیروز، بحثی نداشته نباشد. اختلاف در ارزش ها، الگوها، رفتار و همه چیزهای ریز و درشت دیگر، گاه بزرگ ترها را به حیرت می آورد و زبان به تمجید می گشایند که بچه های امروزی باهوش ترند و زرنگ تر. گاهی هم فضای گله گذاری را فراهم می کند که حرمت ها از میان رفته و بچه های امروز با دوره های قبل زمین تا آسمان فرق دارند.

 اما این تغییرات و تفاوت های میان کودکان هر دهه، از کجا نشات گرفته است؟ آیا حال و روز کودکان امروز خوب است؟ چه کسانی در حال خوب یا بد کودکان سهیم اند. در همین زمینه با دکتر شیوا دولت آبادی، رییس انجمن روان شناسی ایران و رییس انجمن حمایت از حقوق کودکان به گفت و گو نشسته ایم.


کودکان نازپرورده، کودکان مظلوم



سلامت روان این روزهای کودکان ایرانی چه طور است؟ حالشان خوب است؟

تربیت، همچون دیگر حوزه های مرتبط با انسان، گونه های متفاوتی دارد و نحوه نگاه به دوران کودکی، آینده و جایگاه کودک، منجر به شکل گیری روش های تربیتی متفاوت می شود. بر همین اساس، در ایران هم با تنوع فراوانی رو به رو هستیم. تفاوتی که به ویژه، اقلیم در آن نقش به سزایی دارد.

برای نمونه در بخری نقاط، سخت کوشی به تبع نوع زندگی، از ابتدا به کودکان آموزش داده می شود. اما در نگاه کلی، به خصوص در کودکان طبقه متوسط، شاهد رواج نوعی نازپروردگی و ارضای نیازهای آنی و مادی فرزندان هستیم. والدینی که اغلب فداکاری می کنند و توجه ویژه ای به فرزندان دارند.

آن هم نه با صرف وقت و کیفیت و توجه کردن به شکل گیری شخصیت او؛ بلکه تنها با تامین نیازهایی مادی همچون خوراک، پوشاک، وسائل بازی و... این گروه از والدین کمتر با کودک به گفت و گو می نشینند؛ در حالی که تربیت فرزند، نیازمند تعامل دوسویه، ایده داشتن برای روش های پرورش، مهارت آموزی و آگاهی است.

همچنین طلاق، بیکاری، اعتیاد و سایر آسیب های اجتماعی، جا به جایی فرهنگی و مشکلات درک بین نسل ها، سبب می شود که بسیاری از کودکان مظلوم خانواده ها واقع شوند.

همچون کودکان طلاق، که بی هیچ سهمی در وقوع این اتفاق، آسیب می بینند و در بهترین شکل مدیریت بعد از طلاق هم، فرد خود را با خانواده های دارای آرامش و تفاهم مقایسه کرده و فقدان را احساس می کند.

با توجه به کاستی ها و گوناگونی سبک های تربیتی، آیا روان شناسی به ادبیات کودک به عنوان ابزاری برای ارتقای سطح سلامت روان، توجه کرده است؟

خوشبختانه با رواج تئوری های پیشرفته روان شناسی، به ویژه روان شناسی رشد ذهنی عاطفی و شناختی، نه تنها شاهد تاثیرات آن ها در حوزه آموزش مدرسه ای هستیم، بلکه تاثیر آن بر ادبیات حوزه کودک نیز منعکس شده است.


کودکان نازپرورده، کودکان مظلوم



 امروزه ما قادر به انتقال مفاهیمی به کودکان دبستانی با استفاده از نگاه پیاژه هستیم که تا پیش از آن به نوجوانان آموزش داده می شد. همچنین می توان گفت که از زمان ایجاد کانون پرورش فکری و دسته بندی واژگان و مفاهیم حوزه کودک توسط آن، یک نوع ارتباط میان روان شناسی و ادبیات کودکان شکل گرفته و ادامه پیدا کرده است.

کودکان اغلب با شخصیت داستان ها و کارتون ها ارتباط عمیقی برقرار می کنند. چه میزان تاثیر آن ها را جدی و پایدار می دانید؟

کودکان در سنین پایین، خود را با چهره های داستانی شناسایی می کنند و ممکن است تاثیر آن ها نسبتا جدی باشد اما واقعیت زندگی و تجربه روزمره، بسیار قوی تر خواهد بود. این که والدین و اطرافیان چگونه رفتار می کنند؛ چه تعاملی با یک دیگر دارند یا این که چه نگاهی به پیرامون خود و دیگران دارند، به مراتب قوی تر از این گونه همانند سازی ها است. چرا که تجربه روزمره زندگی ملموس است؛ کودک همواره آن را تجربه می کند و قوی تر از تصاویر خیال پردازانه داستان ها خواهد بود.

مدرسه اولین تجربه تعامل گسترده کودک در زمانی نسبتا طولانی است. اهمیت و جایگاه مدارس در شکل گیری شخصیت کودک چیست؟

مدرسه اولین مکان رسمی است که کودکان در آن، در کنار هم قرار می گیرند و با هم مقایسه می شوند. بسیاری از رفتارهای اجتماعی را فرا می گیرند. صبر برای دریافت پاسخ، فداکاری، کمک به همنوع، در نوبت قرار گرفتن و... جزو اولین تمرین و تجربه مهارت های اجتماعی کودک است. پس در درجه اول باید مدارس را از نظر جایگاه شکل دهی به شخصیت کودک ارزیابی کرد. کودکان در مدرسه شایستگی های خود را محک می زنند، اعتماد به نفس آن ها شکل می گیرد و شخصیتشان رشد می کند.

اما اگر نگاه در مدارس یک سویه باشد و در کنار توجه به کارآیی های شناختی آن ها به کارآیی اجتماعی شان، عاطفه جمعی و خلاقیتشان توجه نشود؛ آن ها در آینده تبدیل به انسان هایی تک ساحتی خواهند شد. افرادی که ممکن است به موفقیت های تحصیلی و یا حتی شغلی دست یابند اما در روابط و مناسبات اجتماعی و خانوادگی خودداری ضعف و کاستی های عمیقی باشند.

در این میان مشاوره و روان شناسی در مدارس برای شناسایی و رفع این کاستی ها چه نقشی دارند؟

در مدارس اغلب شاهد حضور مشاوران کم تجربه تر هستیم و تنها در برخی مدارس غیرانتفاعی از حضور و مشورت روان شناسان استفاده می شود. این در حالی است که باید در مدارس نگاه دقیق تری به کودکان داشت. کم نیستند کودکانی که به دلایلی غیر از استعدادهای ذهنی، همچون مشکلات اساسی درون خانواده و تجربه های تلخ، چون کودک آزاری، فقر، سوءتغذیه، اعتیاد والدین و... فرصت پرورش توانمندی های خود را پیدا نکرده اند.

از همین رو، در کنار توجه به استعدادهای شناختی کودکان، باید کمبودهای ناشی از دوران پیش از ورود به مدرسه نیز شناسایی و رفع شوند، تا سنگ ریزه های این مشکلات با چرخش و گذشت زمان بزرگ تر و تبدیل به یک برچسب نشوند. به همین دلیل، در برخی مدارس، به ویژه در مناطق محروم بیش و پیش از حضور روان شناسان، نیاز به مداخله مددکار اجتماعی ضرورت پیدا می کند.


کودکان نازپرورده، کودکان مظلوم



همچنین باید توجه داشت که نگاه به جایگاه روان شناسی در مدارس باید نگاه ارتقائی باشد. اگر باور معلمان و مدیران، بر این باشد که همه دانش آموزان یگانه اند و دارای توانایی متوسط اما قابل ارتقاء؛ می توان شاهد بالندگی هرچه بیشتر کودکان بود. انگیزه های آن ها را پروش داد و شاهد نسل هایی بارورتر و توانمندتر بود.

بهتر نیست مدارس و والدین و روان شناسان برای پرورش کودکان توانمند تعامل کنند؟

روشن است که همراهی تنگاتنگ پایگاه خانه، مدرسه و متخصصان روان شناسی، منجر به جبران کمبود و نیازهای احتمالی فرزندان و شناسایی استعدادهای آن ها خواهد شد. فراموش نکنیم که طبق آمارهای رسمی وزارت آموزش و پرورش، 48 هزار کودک پایه اول موفق به ورود به پایه دوم نشده اند.

در حالی که سیستم ارزیابی، همواره با روش های دوست دار کودک و همراه با اغماض و چشم پوشی عمل کرده است. این که علی رغم اعمال چنین روش هایی، هنوز آمارها رو به افزایش است، حاکی از عدم شناخت به موقع استعدادها و توانمندی کودکان، عدم ترویج علاقه مندی به دانش و دانستن در میان دانش آموزان، رفع نشدن مشکلات و کاستی های آن ها و نوعی نابرابری در امر آموزش است.

پیشنهاد شما برای پرورش بهتر کودکان این نسل چیست؟

اگر بدانیم که کوچک ترین رفتار ما با کودکان، اطرافیان و دنیای بیرونمان، شخصیت کودک را می سازد، از این فرصت طلاییِ شکل گیریِ ذهن های خالی، بهترین بهره را خواهیم برد و آن ها را آن گونه که لازم و شایسته است پرورش خواهیم داد.

همراه با حس نوع دوستی، رعایت نوبت، مهربانی های عمیق، مشارکت، حل مسئله و هر آن چیزی که به عنوان مهارت زندگی و مهارت های اجتماعی شناخته می شود. البته این موارد را می توان به فراخور ذهن کودک تبدیل به داستان، کارتون، بازی و یا حتی لگوی یک برنامه کرد. در این میان بدون شک ادبیات، به عنوان صیقل دهنده ذهن، دارای جایگاه ویژه ای است.







تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۷





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن