واضح آرشیو وب فارسی:ایران اسپورت: جهان - حضور فعال ساركوزي در صحنه سياسي لبنان
جهان - حضور فعال ساركوزي در صحنه سياسي لبنان
گروه بينالملل: نيكلا ساركوزي رئيسجمهور فرانسه صبح روز گذشته وارد بيروت پايتخت لبنان شد. ساركوزي كه در فرودگاه بينالمللي بيروت مورد استقبال ميشل سليمان رئيسجمهور، فواد سنيوره نخستوزير و نبيهبري رئيس پارلمان لبنان و ديگر مقامهاي لبناني قرار گرفت، اولين رئيسجمهور كشوري غربي است كه پس از انتخاب سليمان به سمت رياستجمهوري لبنان، به اين كشور سفر ميكند. «فرانسوا فيون» نخستوزير و برخي از رهبران احزاب راستگرا و چپگراي فرانسه در اين سفر ساركوزي را همراهي ميكنند و هدف از اين سفر پشتيباني از لبنان پس از بحران سياسي اعلام شده است كه با درگيريها و خشونتهاي خياباني همراه شد.
بحران سياسي لبنان را از آگوست 2006 با خروج وزراي وابسته به جنبشهاي حزبالله و امل از دولت سنيوره به دليل عدم پايبندي اين دولت به تعهدات خود در حمايت از مقاومت، 18 ماه فلج كرد. از پيامدهاي اين بحران، خلاء شش ماهه رياستجمهوري در لبنان بود كه با پايان دوره رياستجمهوري اميل لحود در 24 نوامبر سال گذشته آغاز شد.
اوج اين بحران درگيريهاي خياباني بود كه پس از دو مصوبه هيات دولت لبنان يكي مبني بر غيرقانوني اعلام كردن شبكه ارتباطات تلفني حزبالله كه گزارش وينوگراد آن را يكي از مهمترين دلايل شكست اسرائيل در جنگ 33 روزه سال 2006 با حزبالله معرفي كرده بود و ديگري بركناري سرهنگ وفيق شقير رئيس سازمان امنيت فرودگاه بيروت به اتهام همكاري با حزبالله در نصب دوربينهاي كنترل فرودگاه، بيروت و برخي ديگر از شهرهاي لبنان را در گرفت.
ساركوزي رهبران لبناني را به آشتي ملي از طريق گفتوگو و پايبندي به معاهده دوحه دعوت كرد. پس از درگيريهاي خياباني لبنان كه به كشته شدن 81 نفر انجاميد هياتي ميانجي از سوي اتحاديه عرب به رياست نخستوزير قطر به بيروت سفر كرد و از رهبران جريانهاي رقيب لبناني دعوت كرد تا براي گفتوگو به دوحه پايتخت قطر سفر كنند. رهبران رقيب لبناني پس از پنج روز گفتوگو به توافق رسيدند سليمان را كه آن زمان عهدهدار فرماندهي ارتش لبنان بود، به سمت رياستجمهوري برگزينند، دولت وحدت ملي تشكيل دهند و قانون انتخابات را در پارلمان بررسي كنند.
رئيسجمهور فرانسه در سخنان خود افزود: «معاهده دوحه وضعيت لبنان را بهبود بخشيد و به يك آشتي ملي منجر شد، سليمان مسووليت بزرگي براي به سرانجام رساندن اين آشتي ملي برعهده دارد.» او ادامه داد كه تمام گروههاي لبناني بايد به تعهدهاي خود از طريق گفتوگو پايبند باشند. ساركوزي در بخش ديگري از سخنان خود گفت: «بر لبنان بلاياي بسياري گذشت، تعداد زيادي كشته شدند، بايد به آيندهاي بينديشيم كه بر گفتوگو استوار باشد. آنچه امروز در لبنان رخ ميدهد بسيار مهم است، تمام دنيا به لبنان مينگرد.»
پس از آن رئيسجمهور فرانسه با رئيسجمهور لبنان گفتوگو كرد و سپس به ضيافت ناهار سليمان كه در آن رهبران گروههاي مختلف لبناني از جمله محمدرعد رئيس فراكسيون حزبالله در پارلمان لبنان حضور داشتند، رفت. سليمان در اين ضيافت ناهار گفت: «بحران دردناكي را پشتسر گذاشتيم. معاهده دوحه كه فرانسه از آن پشتيباني كرد، ثبات سياسي را كه مدتهاي درازي در انتظار آن بوديم، به لبنان بازگرداند و اين ما را تشويق خواهد كرد تا دوباره نقش سازمانهاي قانوني را زنده كنيم.» او افزود كه در دل اين سازمانها و از طريق گفتوگو، راهحلي براي تمام اختلافات سياسي خواهيم يافت.
ساركوزي در گفتوگو با روزنامههاي لبناني السفير، النهار و لوريان لوجور گفت: «گفته بودم كه تماسهاي خود را به محض پيشرفتهاي مثبت كه به پايان بحران سياسي لبنان بينجامد، از سر خواهيم گرفت.» ساركوزي و برناركوشنر وزير امور خارجه فرانسه دسامبر گذشته سعي كردند تا ميانجي در بحران سياسي لبنان باشند اما شكست خوردند.
پس از آن فرانسه با متهم كردن سوريه در ايجاد و ادامه اين بحران، روابط خود را با اين كشور قطع كرد. اما فرداي توافق دوحه، ساركوزي با بشاراسد رئيسجمهور سوريه تماس و خواستار از سرگيري روابط شد.
شرط و شروطها باعث تاخير در تشكيل دولت لبنان
چالشها همچنان در مسير تشكيل دولت جديد لبنان قرار دارد، با وجودي كه يك هفته از انتصاب مجدد سنيوره به سمت نخستوزيري اين كشور ميگذرد تشكيل دولت لبنان با شرط و شروطهاي گروههاي رقيب لبناني براي در دست گرفتن وزارتخانههاي سياسي و خدماتي روبهرو است.
بر مبناي توافق دوحه، دولت وحدت ملي لبنان از 30 وزير تشكيل ميشود، با اين تقسيمبندي كه 11 وزير از آن جريان مخالف دولت، 16 وزير از آن جناح حاكم و سه وزير وابسته به رئيسجمهور لبنان باشد. معاهده طائف كه به پايان جنگهاي 15 ساله داخلي لبنان در سال 1989 انجاميد، بر توزيع وزارتخانهها به شكل عادلانه ميان دو طايفه مسيحي و مسلمان تاكيد كرده است. اكنون اما تشكيل دولت جديد نيازمند تسويهاي جديد بر اساس گروهبنديهاي جديد است.
اگرچه سنيها اكثريت جناح حاكم و شيعيان اكثريت جريان مخالف را تشكيل ميدهند، اما مسيحيان و دروزيها نيز هر كدام بخشي از دو جريان رقيب هستند. وزارتخانههاي سياسي عبارتند از وزارتخانههاي كشور، امور خارجه، دفاع و دارايي كه در سالهاي پس از معاهده طائف، ميان سنيها، شيعيان، مارونيها و ارتودوكسها تقسيم ميشوند.
يكي از مهمترين چالشهايي كه در مسير نمايندگي مسيحيهاي عضو جناح حاكم وجود دارد اين است كه آنها خواستار يكي از اين چهار وزارتخانه در دولت جديد هستند. از سويي ژنرال ميشل عون كه عضو جريان مخالف دولت لبنان است خواستار پنج وزارتخانه از 11 وزارتخانه سهم جريان خود است كه از ميان آنها سه وزير مشاور باشند. گويا تشكيل دولت جديد لبنان به دو عامل بستگي دارد: اول؛ توافق جريان اكثريت پارلماني لبنان بر سر وزرايي كه از سوي آنها عضو دولت خواهند شد و دوم توافق جريان مخالف بر سر وزرا و وزارتخانههايشان. پس از آن دو جريان بايد بر سر وزارتخانههايي كه وابسته به آنها خواهد بود به توافق برسند كه اين بزرگترين چالش است.»
سياستمداران دو جريان رقيب لبناني بر اينكه وزارت كشور سهم رئيسجمهور است توافق كردهاند چراكه انتخابات پارلماني لبنان يك سال ديگر برگزار خواهد شد. اكنون دو جريان به توافق رسيدهاند كه وزارت دفاع را نزديكان رئيسجمهور برعهده گيرند، اما گويا اين پايان ماجرا نيست. چراكه جريان مخالف از جمله عون بر به عهده گرفتن وزارتخانه دارايي اصرار دارند. جناح حاكم نيز بر به دست گرفتن وزارتخانه ارتباطات اصرار دارد در حاليكه حزبالله خواهان اين وزارتخانه است.
اختلاف بر سر وزارتخانه دادگستري نيز همچنان پابرجاست.
شنبه 18 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایران اسپورت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 277]