واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
5 ماه بعد از تعطیلی بازارچه «دوکوهانه» ؛ موج مهاجرت از4 روستای مرزی نهبندان استانها > خراسان جنوبی - خراسان نوشت،در گذشته حدود 40 تا 50 نفر در بازارچه دوکوهانه از روستاهای چاه ژاله، معدن حاجات، دوکوهانه و کوه لوله نهبندان مشغول به کار بودند که با تعطیلی بازارچه از مرداد سال جاری در کمتر از 5 ماه این تعداد به کمتر از 10 نفر رسید.
مسئول بازارچه مرزی دوکوهانه نهبندان این مطلب را در حالی عنوان می کند که به گفته وی در زمان رونق این بازارچه این تعداد نیرو به 100 نفر هم می رسیدند.
«علی روشندل» از تبعات منفی تعطیلی این بازارچه مرزی به مهاجرت از روستاها اشاره می کند و می گوید: از زمانی که بازارچه مرزی دوکوهانه غیر فعال شد علاوه بر این که تعداد نیروهای این بازارچه کم شد، جمعیت هر یک از این روستاهای مرزی که بالای 40 خانوار بود، کاهش یافت طوری که اکنون در روستای مرزی دوکوهانه 7 خانوار، معدن حاجات 4 خانوار و در روستای چاه ژاله 17 خانوار زندگی می کنند.
مهاجرت
به گفته وی، بیشتر اهالی بومی این منطقه در این بازارچه مشغول بودند که با تعطیل شدن آن به شهرستان های گرگان، زاهدان، طبس و روستاهای مجاور مهاجرت کرده اند.
روستای دوکوهانه 5 کیلومتر، روستای معدن حاجات 42 کیلومتر و روستای چاه ژاله 12 کیلومتر از بازارچه دوکوهانه نهبندان فاصله دارند.
آن طور که مسئول بازارچه مرزی دوکوهانه نهبندان می گوید: روستاهای معدن حاجات و چاه ژاله که در حوالی این بازارچه بودند و بیشتر نیروها و کارگران این بازارچه از این روستاها بودند اکنون در وضعیت بسیار بدی قرار دارد و بیشتر اهالی آن ها به شهرستان ها و استان های مجاور مهاجرت کرده اند که اگر این بازارچه بازگشایی شود می توانند دوباره مشغول به کار شوند و از مهاجرت روستاییان هم جلوگیری شود.
به گفته «روشندل» روستاهای چاه ژاله و معدن حاجات نهبندان به دلیل کم شدن ساکنان به زیر 20 خانوار، دیگر دهیاری و شورای اسلامی روستا ندارند.
وی تاکید کرد: اگر بازارچه مرزی دوکوهانه نهبندان بازگشایی نشود روستاهای حاشیه نوار مرزی به طور کامل خالی از سکنه خواهند شد. مسئول بازارچه مرزی دوکوهانه نهبندان ادامه می دهد: بازارچه مرزی دوکوهانه نهبندان از مرداد سال جاری تعطیل شد و اکنون هیچ گونه مبادله کالایی در این مرز انجام نمی شود و این در حالی است که دو بازارچه مرزی یزدان و میل 73 درمیان از بهمن سال گذشته تعطیل شده اند.
تعامل تجار افغانی
«روشندل» می افزاید: در گذشته تجار افغانی تعامل خوبی با این مرز مشترک داشته اند اما از زمانی که قانون الزامی شدن سامانه جامع الکترونیکی گمرک در بازارچه های مرزی اجرا شد تجار افغانی هم دست از تبادل کالا از طریق این مرز برداشتند که بنا به گفته های مقامات و تجار افغانستان، آن ها هنوز هم برای تبادل کالا در این مرز تمایل دارند و هر لحظه آماده همکاری هستند.
وی اضافه می کند: این بازارچه مرزی نسبت به دو بازارچه مرزی یزدان و میل 73 تبادل کالای بیشتری داشته طوری که در 5 ماهه اول سال هزار تن کالا به ارزش یک میلیون و 869 هزار و 523 دلار به کشور افغانستان صادر شد که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل 40 درصد از نظر وزنی و 19 درصد از نظر ارزشی افزایش داشته است.
به گفته «روشندل»، عمده کالاهایی که از این مرز صادر شده است انواع مصنوعات پلاستیکی، مواد غذایی شامل رب، نمک و...، تراکتور، تنور گازی و... بوده است که اگر این بازارچه دوباره فعال شود می توانیم این کالاها را با افغانستان مبادله کنیم.
وی اعلام می کند: در 5 ماهه اول سال جاری از این بازارچه 7 تن کالا به ارزش 29 هزار و 484 دلار وارد کشور شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 270 درصد از نظر ارزش کالا و 102 درصد از نظر وزنی افزایش داشته است. وی بازگشایی و فعال کردن بازارچه مرزی دوکوهانه نهبندان را نیازمند راه اندازی سامانه جامع الکترونیک گمرکی می داند و تاکید می کند: برای راه اندازی این سامانه زیرساخت های آن که شامل مسائل سخت افزاری و نرم افزاری است فراهم شود هرچند ایجاد این زیرساخت ها برای دولت هزینه بر است اما باید انجام شود.
کلید واژه ها: گمرک - استان خراسان جنوبی -
سه شنبه 22 دی 1394 - 18:02:30
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]