واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اعتراف به جنایات جنگی سعودی بعد 10 ماه
سرانجام پس از گذشت نزديك به 10 ماه از تجاوز عربستان سعودي به يمن صداي اعتراض بان كي مون عليه رياض براي اولين بار به صورت جديتری شنيده شد.
نویسنده : محمد بابايي
سرانجام پس از گذشت نزديك به 10 ماه از تجاوز عربستان سعودي به يمن صداي اعتراض بان كي مون عليه رياض براي اولين بار به صورت جديتری شنيده شد. آنچه باعث شده دبيركل سازمان ملل ديگر نتواند در مقابل جنايتهاي آلسعود در يمن سكوت و از آنها چشمپوشي كند، ريختن بمبهاي ممنوعه در مناطق مسكوني صنعاست كه كمتر كشوری جرئت آن را دارد.
مقامات سازمان ملل با اعلام اينكه «گزارشهاي وحشتناكي» از استفاده از بمبهاي خوشهاي در مناطق غيرنظامي صنعا وجود دارد، هشدار دادند استفاده از اينگونه تسليحات ميتواند يك جرم جنگی محسوب شود. استفان دجاريك سخنگوي بانكيمون دبیرکل سازمان ملل غروب روز جمعه به خبرنگاران گفت: «دبيركل خصوصاً نگران گزارشهايي درباره حملات هوايي گسترده در مناطق مسكوني و در ساختماني غيرنظامي در صنعاست از جمله ساختمان اتاق بازرگاني، يك تالار عروسي و يك مركز توانبخشي نابينايان.
دجاريك افزود: بان كي مون همچنين گزارشهاي وحشتناكي از استفاده بمبهاي خوشهاي در حملات (روز چهارشنبه) عليه چندين منطقه در صنعا دريافت كرده است، استفاده از مهمات خوشهاي در مناطق پرجمعيت ممكن است به عنوان يك جرم جنگي محسوب شود، هرچند سخنگوي بان كي مون مشخص نكرد كه چه كسي ممكن است از بمبهاي خوشهاي استفاده كند اما خاطر نشان كرد اعضاي ائتلاف به رهبري عربستان سعودي از هواپيما در اين جنگ استفاده ميكنند.
گزارشهاي وحشتناك
به نظر ميرسد منظور دجاريك از گزارشهاي وحشتناك اشاره به گزارشي است كه وب سايت ديده بان حقوق بشر سازمان ملل روز جمعه منتشر كرد. در اين گزارش آمده است: «ديده بان حقوق بشر تصاوير گرفته شده در ششم ژانويه در صنعا را مورد بررسي قرار داده كه بقاياي غيرقابل انكار مهمات خوشهاي از جمله مواد منفجر نشده و... نشان داده ميشود.» بر اساس اين گزارش، ائتلاف عربستاني در بخشهايي از يمن از بمب خوشهاي مدل CBU-58 استفاده كرده است كه در سال 1978 در كارخانه مهماتسازي در ايالت تنسي امريكا ساخته ميشد. سازمان ديدهبان حقوق بشر در ادامه گزارش خود آورده است كه بمبهاي خوشهاي مناطق مسكوني نزديك صنعا، پايتخت يمن را هدف قرار داده و علاوه بر تخريب منازل مسكوني، باعث تلفات و خسارات جاني در اين منطقه شده است.
اين اولين بار نيست كه نهادي بينالمللي از استفاده عربستان سعودي از بمبهاي خوشهاي گزارش ميدهد. ديدهبان حقوق بشر و سازمان عفو بينالملل سال گذشته دستكم استفاده نيروهاي ائتلاف از چهار نوع بمب خوشهاي را در يمن مستندسازي كردهاند، باوجود اين بان كي مون در مقابل اين گزارشها موضع تندي نگرفته بود. به نظر ميرسد تكرار اين حملات و غيرقابل انكار بودن جرائم سعوديها باعث شده دبيركل سازمان ملل بيش از اين نتواند سكوت كند. مردم يمن روز جمعه در اعتراض به استفاده عربستان سعودي از بمبهاي خوشهاي به خيابانها آمده و سكوت و بيتفاوتي سازمانها و دولتهاي غربي را در مقابل جنايتهاي عربستان سعودي محكوم كردند. بمب خوشهاي يكي از مرگبارترين سلاحهايي است كه استفاده از آن در دنيا طبق قوانين بينالمللي ممنوع ميباشد. اين بمب كه براي كشتار هرچه بيشتر انسانها ساخته شده است، پس از انفجار تركشهاي بسياري را به اطراف پراكنده ميكند. استفاده از اين بمب بر اساس توافقنامه بينالمللي سال 2008 ممنوع شده و عربستان از امضاي آن خودداري كرده و دولت امريكا نيز اجازه صادرات بمبهايي را ميدهد كه كمتر از يك درصد بمبچههاي آن منفجر نشده باقي ميماند.
عقبنشيني هادي
از سوي ديگر، اعتراض بان كي مون يك روز پس از آن رخ داد كه عبدربه منصور هادي خواستار اخراج نماينده حقوق بشر سازمان ملل متحد در يمن شده بود. روز پنجشنبه وزير خارجه هادي اعلام كرده بود كه جرج ابوالزلف نماينده حقوق بشر در يمن براي اين پست مناسب نيست و در ارائه گزارش درباره وضعيت حقوقبشر در كشور جنگ زده يمن، بيطرفانه عمل نميكند و به همين دليل از يمن اخراج ميشود. بان كي مون با رد ادعاي هادي اعلام كرد كه كاملاً به ابوالزلف اعتماد دارد و خواستار عقبنشيني هادي از دستور خود شد. پس از اعتراض بان كي مون، ديپلماتهای سازمان ملل روز جمعه به خبرگزاري فرانسه گفتند وزارت خارجه هادي، به طور شفاهي به آنها ابلاغ كرده كه از تصميم اخراج ابوالزلف منصرف شده است اما سازمان ملل همچنان منتظر اعلام رسمي اين مسئله از سوي دولت هادي است.
ديده بان حقوق بشر ميگويد كه چنين توجيهاتي قابل قبول نيست و صادرات اين بمبها بايد ممنوع شود.
صالح قدرتي براي مذاكره ندارد
علي عبدالله صالح رئيس جمهور سابق يمن، مذاكره با دولت مستعفي و فراري يمن به رياست عبد ربه منصور هادي را غيرممكن دانست. وي در سخنراني تلويزيوني كه از شبكه «يمن تودي» پخش شد اعلام كرد با مزدوراني كه به دنبال قدرت هستند، مذاكره نخواهد كرد. اين اظهارات صالح سرنوشت مذاكرات صلح در يمن را كه قرار است با هدف پايان دادن به درگيريها از اواخر اين ماه ازسر گرفته شود، با ترديد روبهرو كرد. در واكنش، احمد عسيري سخنگوي ائتلاف نظامي عربستان گفت كه كشورش هرگز با صالح به صورت مستقيم مذاكره نخواهد كرد.
كمبود شديد تجهيزات درماني
كميته بينالمللي صليب سرخ روز جمعه اعلام كرد، برخي از بيمارستانهاي يمن هدف حملات هوايي قرار گرفته و علاوه بر مجروحان شماري از كاركنان بيمارستانها نيز كشته شدهاند. به گفته مونيكا آرپاگوس هماهنگ كننده صليب سرخ، اجازه داده نميشود دارو و تجهيزات پزشكي از خطوط مقدم به بيمارستانهايي كه به شدت به آنها نياز دارند برسد. بر اساس اعلام كميته بينالمللي صليب سرخ از زمان آغاز حملات به يمن بيش از يكصد بار تأسيسات درماني هدف حمله قرار گرفته است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]