محبوبترینها
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
سه برند برتر کلید و پریز خارجی، لگراند، ویکو و اشنایدر
مراحل قانونی انحصار وراثت در یک نگاه: از کجا شروع کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1825828032
ابهام زدایی از قراردادهای جدید نفتی
واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: ابهام زدایی از قراردادهای جدید نفتی
قراردادهای تازه نفتی سبب طرح نظرهای مخالف وموافق بسیاری در مورد چارچوب های قانونی جذب شرکت ها و سرمایه گذاران بزرگ در صنعت نفت کشور شده است. در برابر انتقادها، طراحان و بسیاری از صاحبنظران مسایل انرژی این چارچوب های نو را الگویی برای مناسبات نفتی برد- برد با شرکت های خارجی و مبتنی بر اصول اقتصاد مقاومتی می دانند.
آفتاب : کمبودها و ضعف های قراردادهای موسوم به «بیع متقابل» که سال ها چارچوب حقوقی مناسبات نفتی ایران و شرکت های خارجی بود، سرانجام جای خود را به قراردادهای تازه نفتی «آی. پی. سی»(Iran Petroleum Contract) داد؛ قراردادهایی که با دستور وزیر نفت بررسی و تدوین آن از مهرماه ١٣٩٢ با تشکیل کمیته ای با عنوان کمیته بازنگری در قراردادهای نفتی کلید خورد.
به گفته طراحان قراردادهای تازه نفتی، این قراردادها افزون بر رفع کاستی های نسخه های جاری و گذشته، با نگاه به آینده و با هدف توسعه کمی و کیفی صنعت نفت ایران تدوین شده است. البته در کنار اظهار نقد و نظرهای کارشناسانه که ضرورت تدوین و اجرای هر طرح نویی به شمار می رود، برخی در نقدهای خود با ابهام آفرینی و بهانه جویی، اهدافی سیاسی را دنبال کردند.
انتقاد از این قراردادها، از زمان مطرح شدن آن آغاز شد. برخی همچنان از قراردادهای بیع متقابل دفاع کردند. عده ای از تاخیر در رونمایی قراردادهای جدید گلایه کردند و این تاخیر را سبب معطل ماندن مهمترین پروژه های صنعت نفت کشور دانستند. شماری هم قراردادهای نو را با قراردادهای دارسی و امتیازنامه رویتر مقایسه کردند.
همچنان که پیش بینی می شد، این روند پس از رونمایی از قراردادهای جدید نفتی در آذرماه امسال نیز ادامه پیدا کرد و هنوز هم یکی از موضوع های حاضر در دستور کار منتقدان دولت است.
نقض قانون اساسی و قوانین بالادستی، نرسیدن به تولید صیانتی در عمل، ابهام های حقوقی، محدود کردن شرکت ملی نفت، کوچ کارشناسان شرکت نفت به سمت طرف های خارجی، ارایه امتیازهای ویژه به شرکت های خارجی طرف قرارداد، مغایرت با اصول حاکم بر اقتصاد مقاومتی، ابهام در نحوه تامین مالی و نقش شرکت های ایرانی در فرآیند اجرای قرارداد، ابهام در رابطه میان دستمزد پیمانکار و هزینه ها، بلندمدت بودن قراردادها و بی توجهی به مساله انتقال فناوری های نو، تنها بخشی از انتقادها و مخالفت هایی است که متوجه قراردادهای جدید نفتی شده است.
در برابر، کمیته بازنگری در قراردادهای نفتی بارها به هر کدام از این انتقادها پاسخ داده و به تشریح آنچه ابهام خوانده اند پرداخته است. در این ارتباط بیان چند نکته ضروری است:
1- اولویت نخست اقتصاد کلان کشور و نیز صنعت نفت به عنوان تکیه گاه اقتصاد ایران، جذب سرمایه گذاری خارجی است. اگر چه با نزدیک شدن به آغاز اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بخشی از موانع پیش روی جذب سرمایه گذاری برطرف می شود اما باید بدانیم که تحریم ها، تنها یکی از موانع مسیر سرمایه گذاری است و سرمایه گذاران خارجی و حتی سرمایه گذاران داخلی، قبل از هر چیز به شاخص های موثر در فضای کسب و کار توجه می کنند.
2- یکی از مسایلی که در حوزه های مختلف اقتصادی مورد توجه سرمایه گذاران قرار می گیرد، قوانین، مقررات و نحوه مناسبات و همکاری ها است. در قراردادهای تازه نفتی فرایندی تدارک دیده شده که پیمانکاران داخلی و خارجی در قالب یک کنسرسیوم (مجموعه شرکت های فعال در یک طرح)، طرح را از کارفرما – که شرکت ملی نفت ایران است – تحویل بگیرند و بر اساس شاخص هایی که در قرارداد مشخص می شود، آن را عملیاتی کنند.
بر اساس این قراردادها، پیمانکاران افزون بر توسعه، مرحله تولید را نیز بر عهده می گیرند. به این ترتیب، روند قراردادهای نو با قراردادهای بیع متقابل به طور کامل متفاوت است و سعی شده جذابیت هایی برای صاحبان سرمایه و شرکت های بین المللی فعال در صنعت نفت ایجاد شود. به عنوان نمونه، یکی از تفاوت های قراردادهای نو، در باز بودن سقف هزینه ها است. در الگوی بیع متقابل، پیمانکار متعهد می شد برای انجام یک طرح توسعه مشخص، میزان معینی هزینه را متعهد شود. در این شرایط اگر برای رسیدن به تولید تعیین شده انجام عملیات تازه ناگزیر می شد، شرکت ملی نفت هزینه آن عملیات را پرداخت نمی کرد زیرا متعهد شده بود که برای رسیدن به مقدار معینی تولید، هزینه ای مشخص انجام بدهد. این شرایط ضمن ایجاد نارضایتی پیمانکاران شاخص و صاحب صلاحیت، انگیزه سرمایه گذاری ها و ادامه همکاری در طرح های نو را به شدت کاهش می داد.
3- بر اساس قراردادهای تازه نفتی ایران، نه تنها اصول حاکم بر اقتصاد مقاومتی نقض نمی شود، بلکه در راستای این سیاست ها گام برداشته می شود.
در بند 12سیاست های کلان اقتصاد مقاومتی، بر «افزایش قدرت مقاومت و کاهش آسیب پذیری اقتصاد کشور از طریق توسعه پیوندهای راهبردی و گسترش همکاری و مشارکت با کشورهای منطقه و جهان به ویژه همسایگان، استفاده از دیپلماسی در جهت حمایت از هدف های اقتصادی، استفاده از ظرفیت های سازمان های بین المللی و منطقه ای» تاکید شده است. در بند 13 نیز مقابله با ضربه پذیری درآمد حاصل از صادرات نفت و گاز از طریق انتخاب مشتریان راهبردی مورد تاکید قرار گرفته و بند 14 این سیاست ها نیز افزایش ذخایر راهبردی نفت و گاز کشور به منظور اثرگذاری در بازار جهانی نفت و گاز و تاکید بر حفظ و توسعه ظرفیت های تولید نفت و گاز، به ویژه در میدان های مشترک را مورد تمرکز قرار داده است. با نگاهی به الگوهای نوین قراردادهای نفتی، می توان دید که این الگوها متناسب با سیاست های اقتصاد مقاومتی تدوین شده است.
4- در فرایندهای نو قرار نیست که ما همچون برخی کشورهای حوزه خلیج فارس میزبانِ تام شرکت های غربی و شرقی باشیم. همچنین قرار نیست امتیازهایی ویژه به شرکت های خارجی طرف قرارداد بدهیم. بر اساس این قراردادها، شرکت های خارجی تنها زمانی می توانند به طرحی ورود پیدا کنند که یک شریک ایرانی داشته باشند. البته این مشارکت اتفاقی تازه نیست زیرا همه قراردادهای دریایی ایران که از ابتدای دهه 60 میلادی شکل گرفته به صورت مشارکت بین طرف ایرانی و خارجی بوده است.
همچنان که تجربه نشان داده است، شرکت های داخلی همواره از تشکیل کنسرسیوم ها سود برده اند و از غیبت آنها متضرر شده اند. قراردادهای جدید نفتی نه تنها برای شرکت های داخلی تهدید به حساب نمی آید، بلکه شراکت طرف ایرانی در چارچوب تازه قراردادهای نفتی یک فرصت طلایی برای شرکت های داخلی و استفاده از ظرفیت های موجود است.
فرجام سخن این که قراردادهای تازه نفتی، تلاش برای تغییر وضعیت موجود به وضعیت مطلوب است؛ وضعیتی که باعث شده حضور سرمایه گذاران کمرنگ شود، بسیاری از طرح ها نیمه تمام باقی بماند و برداشت ما از میدان های مشترک در سطحی قابل قبول نباشد و کشوری چون قطر با جذب سرمایه گذاری، سه برابر بیشتر از ما از میدان مشترک پارس جنوبی برداشت انرژی داشته باشد.
تاریخ انتشار: ۲۰ دی ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]
صفحات پیشنهادی
رئیس کمیته بازنگری قراردادهای نفتی مطرح کرد پاسخ به چند ابهام/ محور مدل جدید قراردادهای نفتی حفظ مخزن است
رئیس کمیته بازنگری قراردادهای نفتی مطرح کردپاسخ به چند ابهام محور مدل جدید قراردادهای نفتی حفظ مخزن استرئیس کمیته بازنگری قراردادهای نفتی با اشاره به این که محور برنامهریزیهایمان در مدل جدید قراردادها حفظ مخزن است گفت با تمام کسانی که در این حوزه میتوانستند موثر باشند مشورتمشوق های تولید غیرصیانتی از مخازن در قراردادهای جدید نفتی
در حالی تدوین گران قراردادهای جدید صنعت نفت معتقد به تولید صیانتی از میدانی هیدروکربوری با روش جدید قراردادی هستند که عملا به دلیل مشوق هایی چون بند ب ماده ۶ این کار صورت خواهد پذیرفت به گزارش عیارآنلاین بررسی کارشناسان و متخصصان امر در قراردادهای جدید صنعت نفت نشان می دهد که اتدوین کنندگان قرارداد فاسد کرسنت قراردادهای جدید نفتی را نوشتند
معاون پارلمانی دولت دهم گفت تدوین کنندگان قرارداد فاسد کرسنت قراردادهای جدید نفتی را نوشتند وی با تأکید بر اینکه اطلاع مجلس از قراردادهای خارجی جزء حقوق حقه مردم و وکلای آنها در خانه ملت است به مسئولان دولتی توصیه کرد چنانچه واقعاً قائل به شفافیت و پاسخگویی هستند در ارسال متن اکشور با قراردادهای جدید نفتی به قبل از ملی شدن صنعت نفت بازمی گردد
نفت نیوز عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و کارشناس برجسته اقتصاد و انرژی گفت متن قراردادهای جدید نفتی که تهیه شده بازگشت به گذشته و مربوط به پیش از ملی شدن صنعت نفت است به گزارش نفت نیوز مسعود درخشان در برنامه گفت وگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما درباره قراردادهای جدید نفتیبحث داغ طراح و منتقدان قراردادهای جدید نفتی
گفتگوی ویژه خبری شنبه شب به موضوع قراردادهای نفتی اختصاص داشت که دکتر درخشان عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی سیدمهدی حسینی رئیس کارگروه بازنگری قراردادهای نفتی و همچنین میرکاظمی نماینده مجلس در این باره به بحث پرداختند بازگشت به دوران پیش از ملی شدن صنعت نفت به گزارش تدرخشان: قراردادهای جدید نفتی نزدیک به دوران کنسرسیومی است که بعد از مصدق ایجاد شد
رئیس کمیته بازنگری قراردادهای نفت عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتگوی ویژه خبری امشب به واکاوی قراردادهای جدید نفتی پرداختند به گزارش ذاکرنیوز موضوع قراردادهای جدید نفتی با حضور "سید مهدی حسینی" رئیس کمیته بازنگری قراردایراد قانونی قراردادهای جدید نفتی/ شاهکار وزارت نفت دولت روحانی در تقدیم انفال به بیگانگان
وزارت نفت در حالی قراردادهای جدید نفتی را به تصویب دولت رسانده و ضمن محرمانه کردن قرارداد اجرای آن را بی نیاز از تصویب مجلس اعلام کرده که با بررسی کارشناسان ۲۱ ایراد اساسی قانونی بر آن وارد است و از همه مهمتر انفال کشور را تقدیم بیگانگان می کند به گزارش قدس آنلاین و به نقل از تسچوب حراج به میادین توسعه یافته در قراردادهای جدید نفتی؛ میادین مشترک فراموش شد!
گروه اقتصادی نسیم آنلاین - مجید پارسا- چوب حراج به ذخایر صنعت نفت و گاز ایران در میانه فعالیت دولت یازدهم واژه ای که با اندکی اغماض می توان به شرایط مندرج در قراردادهای جدید نفتی به کار برد که همین اواخر وزارت نفت از آنها رونمایی کرده است وزارت نفت ایران درابتدای آذر ماه سالج۲۱ ایراد قانونی قراردادهای جدید نفتی/شاهکار وزارت نفت دولت روحانی در تقدیم انفال به بیگانگان
وزارت نفت در حالی قراردادهای جدید نفتی را به تصویب دولت رسانده و ضمن محرمانه کردن قرارداد اجرای آن را بی نیاز از تصویب مجلس اعلام کرده که با بررسی کارشناسان ۲۱ ایراد اساسی قانونی بر آن وارد است و از همه مهمتر انفال کشور را تقدیم بیگانگان می کند به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاریبازگشت ایران به دوران پیش از ملی شدن صنعت نفت با قراردادهای جدید نفتی
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت متن قراردادهای جدید نفتی که تهیه شده بازگشت به گذشته و مربوط به پیش از ملی شدن صنعت نفت است به گزارش خبرگزاری تسنیم مسعود درخشان عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت مهمترین اشکال متن قراردادهای جدید تو-
گوناگون
پربازدیدترینها