تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1835045798
اشرف پهلوی؛ زنی که شاه در مُشت او بود
واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: اشرف پهلوی؛ زنی که شاه در مُشت او بود
با این که سلطنت طلبان، رضا شاه را میستایند و بر سرنوشت محمد رضا شاه افسوس میخورند اشرف اما نه که ستاینده ای ندارد که کم نیستند کسانی که معتقدند بخش مهمی از گرفتاری های شاه به خاطر او بود
عصر ایران؛ مهرداد خدیر- درست 80 سال پس از روزی که اشرف پهلوی همراه پدر (رضا شاه) و به اتفاق چند تن دیگر از زنان خانواده در 17 دی 1314 برای اولین بار بدون حجاب در جشن فارغ التحصیلی دانشسرای عالی شرکت کرد، در 17 دی 1394 در 96 سالگی در مونتکارلوی فرانسه درگذشت.
مرگ او در فرانسه در حالی رخ داد که خانه اصلی اش در نیویورک واقع است. همان خانهای که روزنامه نیویورک تایمز سال گذشته ارزش آن را 49 میلیون دلار برآورد کرد: در محله منهتن، خیابلن بیکمن، پلاک 29.
خواهر دو قلوی محمد رضا شاه پهلوی که 4 ساعت پس از برادر خود در بیمارستان احمدیه تهران به دنیا آمد 35 سال و 5 ماه بیشتر از او زندگی کرد. هر چند که در این سال های آخر به خاطر ابتلا به آلزایمر دیگر هیچ چیز و هیچ کس را به یاد نمی آورد.
34 سال قبل اما - در سال 1980 میلادی و یک سال پس از پیروزی انقلابی که تاج و تخت خانوادهشان را برانداخت - خاطرات خود را در کتابی با عنوان «چهره هایی در یک آینه» آورده بود.
این جمله کاملا مستند نیست اما میتواند مبتنی بر واقعیت باشد که رضا شاه افسوس میخورد که ناچار است از بین فرزندان ارشد دوقلوی خود ولیعهدی و جانشینی را به محمد رضا و نه به اشرف بسپارد چرا که دخترش را به خود شبیه میدانست در حالی که قانونا شاه نمی توانست زن باشد.
شاید به خاطر همین بیاعتمادی بود که وقتی در شهریور 1320 ناگزیر از کناره گیری شد و با تدبیر یا ترفند فروغی سلطنت را به محمدرضا سپرد از دختر جوان و 22 ساله خود خواست در کنار برادر بماند در حالی که دختر بزرگ تر – شمس- همراه پدر به آفریقای جنوبی می رفت.
خلع پدر و پایان اقتدار رضاشاه که فضای سیاسی کشور را گشود فرصتی برای اشرف نیز بود تا هم از ازدواج تحمیلی با علی قوام خود را برهاند و هم از نفوذ فراوان خود بر برادر بسیار خجول و کمرو فاقد قدرت تصمیمگیری خود که به سلطنت رسیده بود بهره برد تا جایی که گفته می شد پادشاه واقعی ایران اشرف است و محمد رضا تنها سایهای از او.
این سخن که اشرف پهلوی بدنام ترین عضو خاندان پهلوی بود تنها مدعای مخالفان حکومت و نیروهای انقلابی نیست. سلطنت طلبان نیز میکوشند از او اعلام برائت کنند . مردم نیز پس از آن که در سال 1960 در فرودگاه ژنو به اتهام همراه داشتن مواد مخدر بازداشت شد اتهام همکاری با باندهای قاچاق مواد مخدر را متوجه او ساختند.
اشرف اما به جز شهریور 20 که شاهد اخراج پدرش بود و سال 57 که ناگزیر از خروج از ایران شد یک بار هم خود طعم اخراج رسمی را چشیده بود؛ سال 1331 خورشیدی و در دولت ملی مصدق.
دکتر محمد مصدق خود اشرافزاده بود اما از فرط ایران دوستی و تقیدات اخلاقی نمیتوانست رفتارها و دخالت های خواهر دوقلوی شاه در امور مملکت را تحمل کند. از این رو در اقدامی تاریخی در 10 مرداد 1331 دستور اخراج اشرف از کشور را صادر کرد.
شهرت اشرف به موارد غیراخلاقی و محبوبیت فراوان دکتر مصدق اما به شاه جوان مجالی نمی داد تا مقاومت یا مخالفت کند. ضمن این که از شایعه تحت نفوذ او بودن نیزاحساس تحقیر می کرد و شاید مصدق او را قانع کرد که این دوری به نفع خود شاه هم هست.
اشرف اما کینه مصدق را به دل گرفت تا جایی که گفته می شود یکی از کسانی که در تدارک برانداختن دکتر مصدق بوده هم او او بود و در آن یک سال که خارج از ایران بود – مرداد 31 تا مرداد 32- تماس ها و ارتباطاتی برقرار کرد و هر چند که خود تایید نکرده اما در مظان این اتهام است که با نام مستعار یا جعلی ( و احتمالا با نام بانو شفیق) قبل از کودتای 28 مرداد 1332 مخفیانه به کشور باز گشته و در کودتا مشارکت داشته و حتی حامل پیامی از دالس رییس وقت سازمان سی.آی. ای بوده است.
بی تردید بخش قابل توجهی از نفرت عمومی از اشرف به خاطر کودتای 28 مرداد است و حتی بر سر زبان افتادن ماجراهای زندگی خصوصی او ناشی از همین موضوع بود.
شاه هم اگرچه قبل از 28 مرداد تذکراتی به او می داد اما از آن پس همان قدر که خود او احساس اقتدار بیشتر می کرد اشرف نیز حرفشنوی ظاهری گذشته را هم کنار گذاشت و تنها کاری که شاه می توانست انجام دهد این بود که او را به مجامع بین المللی بفرستد تا هم از کشور دور باشد و هم ناگزیر از رعایت پاره ای ملاحظات.
او سمت های متعددی داشت: از ریاست سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی تا نیابت ریاست کمیته ملی پیکار با بی سوادی و نیز ریاست سازمان زنان ایران.
مضحک تر از همه اما فعالیتهای حقوق بشری او بود! در حکومتی که به نقض گسترده حقوق بشر متهم بود خواهر شاه رییس کمیته ایرانی حقوق بشر و نماینده ایران در کمیسیون حقوق بشر بود و به لطف پول های هنگفتی که خرج کردند مدتی رییس کمیسیون عالی حقوق بشر سازمان ملل هم شد.
رفتار اشرف چنان بود که تصویر بهتری از شمس و فرح را ترسیم کرد وآن دو و دیگر زنان صاحب منصب و نسبت در عصر پهلوی البته در قیاس با اشرف موجه تر به نظر میرسیدند.
او سه بار ازدواج کرد. در 17 سالگی با علی قوام که حاصل آن تولد فرزندی به نام «شهرام» بود. در سال 1322 به مصر رفت و با احمد شفیق آشنا شد و پس از تغییر ملیت از مصری به ایرانی با او ازدواج کرد. حاصل این پیوند نیز دو فرزند بود: شهریار و آزاده. (شهریار شفیق افسر ارشد نیروی دریایی ارتش شد و بعد از پیروزی انقلاب 57 در پاریس به قتل رسید و نزدیکان اشرف می گویند از این ترور بیش از ان که افسرده شود ترسید و نگران شد که خود او نیز هدف ترور قرار گیرد و به خاطر همین بر محافظت از خود افزود).
سومین ازدواج او بعد از سال 40 خورشیدی و در پاریس به وقوع پیوست. این بار با مهدی بوشهری پور ازدواج کرد.
درباره دربارها و مناسبات آنان همواره داستان ها و شایعاتی در افواه وجود داشته اما اشرف چنان زندگی کرد که انگار این گونه شایعات را با توجه به شخصیت او ساخته اند چرا که اغلب رنگی از واقعیت داشت.
هر چند در مواردی مانند قتل محمد مسعود یا کریم پور شیرازی روشن شد که دخالتی نشده اما به او نسبت داده شد.
از جمله روایت ها درباره اشرف این بود که رضا شاه پس از اطلاع از مهر فرزند خود به «مهرپور» - پسر تیمورتاش دخترش را وادار به ازدواج با علی محمد قوام کرد. اشرف که می خواست پس از تبعید رضا شاه به وصال مهرپور برسد از علی قوام جدا شد اما مهر پور تیمورتاش در سانحه ای جان خود را از دست داد.
این بار اشرف به پسر دیگرتیمورتاش- هوشنگ- چشم داشت ولی شاه جوان، خواهر را برحذر داشت که امکان وصلت با خانواده ای که مورد غضب رضا شاه بوده اند به مصلحت نیست. تیمورتاشی کهدر زندان به دستور رضا شاه سر به نیست شده بود و محمد رضا نگران بود فرزند او روزی در صدد انتقام بر آید و این ازدواج در نگرفت.
سال ها گذشت و موسم انقلاب اسلامی شد.اشرف پهلوی که یک بار در دوره مصدق از کشور اخراج شده بود می دانست که از شعله های انقلاب 57 جان سالم به در نمی برد. پس زودتر از برادر از کشور خارج شد و به دست نیروهای انقلاب نیفتاد.
چنان که گفتیم نگاه مردم و سیاسیون به اشرف مثل زنان دیگر نبود واو را نه تاثیر پذیر که تاثیر گذار و نه تحت قدرت که بسیار قدرتمند می دانستند.
اوریانا فالاچی روزنامه نگار مشهور ایتالیایی که در سال 1358 به ایران آمد و با امام خمینی مصاحبه کرد درباره اعضای خانواده شاه سوال کرد و این که آیا رهبر انقلاب ایران تنها شاه را مجرم می داند یا بستگان او را نیز اگر بتوانند مجازات می کنند.
با توجه به این که رضا پهلوی در آن زمان 19 ساله بوده امام این گونه پاسخ می دهد: « ولیعهد شاه بیاید مثل یکی از مردم اینجا زندگی کند. او کاری به ما نکرده است. هیچ کس هم کاری با او ندارد. اما اشرف که خواهر تنی و دوقلوی شاه است او هم مثل شاه جنایتکار است و او هم به اندازه جنایاتی که کرده باید مجازات شود».
با مرگ اشرف یک فرزند دیگر و شاید آخرین بازمانده از نسل اول بعد از رضا شاه نیز از دنیا رفته است. شاید بتوان گفت اشرف – که رضا خان او را «زهرا» نام گذاشته بود و بعدتر اشرف شد – آخرین بازمانده از نسل دوم بود. این «شاید» به خاطر آن است که از سرنوشت غلامرضا و عبدالرضا پهلوی اطلاعی در دست نیست هر چند که احتمال مرگ آنان بیش از حیاتشان است.
علیرضا پهلوی ( برادر تنی شاه و اشرف) در سال 1333 در سانحه هوایی درگذشت و احمدرضا در سال 61 در فرانسه. محمود رضا در سال 89 در کالیفرنیا و فاطمه هم در سال 66 در لندن. شمس خواهر بزرگ تر و تنی محمدرضا و اشرف نیز 20 سال قبل در کالیفرنیا درگذشت.
طعنه آمیز این که از میان همه فرزندان رضا شاه یا برادران و خواهران محمدرضا تنها همان برادری توانست در ایران بماند ، در تهران بمیرد و در بهشت زهرا به خاک سپرده شود که از دربار طرد شده بود؛ حمید رضا پهلوی که در سال 1371 خورشیدی در تهران درگذشت و مدت زیادی هم پس از انقلاب 57 زندانی نبود.
مرگ رضا شاه در ژوهانسبورگ، محمد رضا شاه در قاهره و برادران و خواهران در آمریکا و انگلستان و فرانسه نشان میدهد که در پی انقلاب ایران چه بر سر آنان آمد تا حدی که دو فرزند شاه هم تاب از دست دادند و در جوانی دست به خودکشی زدند ( لیلا و علیرضا).
با این که سلطنت طلبان، رضا شاه را می ستایند و بر سرنوشت محمد رضا شاه افسوس میخورند اشرف اما نه که ستاینده ای ندارد که کم نیستند کسانی که معتقدند بخش مهمی از گرفتاری های شاه به خاطر او بود و از خاطرات امیر اسدالله علم هم پیداست که این زن چه تصویری از دربار پهلوی در ایران و جهان ترسیم کرده بود. چندان که محمد رضا انگار در مُشت او بود.
اشاره به این نکته هم خالی از لطف نیست که مرگ خواهر دو قلوی شاه با پخش سریال «معمای شاه» هم زمان شده است. سریالی که به خاطر افراط در اصرار بر دو عنصر «وابستگی به انگلستان» و «ترویج بهاییت» و ضعف های مفرط کارگردان در قیاس با آثاری چون «هزاردستان» و « شهرزاد» و شعارزدگی و صرف هزینه های هنگفت با انتقادات فراوان رو به روست و حال با مرگ خواهر شاه این بخت را یافته که نگاههای بیشتری را به سوی خود جلب کند. (نقش اشرف را در این سریال «مژگان ربانی » ایفا می کند).
تاریخ انتشار: ۱۶:۰۷ - ۱۸ دی ۱۳۹۴ - 08 January 2016
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]
صفحات پیشنهادی
دانشگاهیها با پیروزی بر پترو شاگرد دوم شدند/ خودزنی شاهینطبع!
دانشگاهیها با پیروزی بر پترو شاگرد دوم شدند خودزنی شاهینطبع تیم بسکتبال دانشگاه آزاد اسلامی با برتری 82 بر 73 مقابل پتروشیمی بندرامام پایینتر از این تیم در رتبه دوم سوپرلیگ ایستادند به گزارش خبرنگار توپ و تور گروه ورزش باشگاه خبرنگاران جوان دیدار تیمهای بسکتبال دانشگاه آاینبار بعد از تعطیلات لیگ افت نمیکنیم عالیشاه: بازی 6 امتیازی را از استقلال خوزستان بردیم/ خوشحالم پایم به گ
اینبار بعد از تعطیلات لیگ افت نمیکنیمعالیشاه بازی 6 امتیازی را از استقلال خوزستان بردیم خوشحالم پایم به گلزنی باز شدبازیکن تیم فوتبال پرسپولیس گفت خوشحالم که بعد از مدتها پایم به گلزنی باز شد اما در پرسپولیس مهم نیست که چه کسی گل میزند بلکه موفقیت تیم از هر چیزی مهمتر استعالیشاه: خوشحالم پایم به گلزنی باز شد
عالیشاه خوشحالم پایم به گلزنی باز شد بازیکن تیم فوتبال پرسپولیس گفت خوشحالم که بعد از مدتها پایم به گلزنی باز شد اما در پرسپولیس مهم نیست که چه کسی گل میزند بلکه موفقیت تیم از هر چیزی مهمتر است خبرگزاری فارس امید عالیشاه درباره اینکه چه اتفاقی افتاد که پرسپولیسی که در هفتهعالیشاه: بازی 6 امتیازی را از استقلال خوزستان بردیم/ خوشحالم پایم به گلزنی باز شد
پرسپولیس کلاب بازیکن تیم فوتبال پرسپولیس گفت خوشحالم که بعد از مدت ها پایم به گلزنی باز شد اما در پرسپولیس مهم نیست که چه کسی گل می زند بلکه موفقیت تیم از هر چیزی مهمتر است امید عالیشاه درباره اینکه چه اتفاقی افتاد که پرسپولیسی که در هفته های ابتدایی لیگ جزو تیم های پایین جدولگفتگو با بازیگر نقش اشرف پهلوی/ از جوانی تا پیری اشرف پهلوی در «معمای شاه»
گفتگو با بازیگر نقش اشرف پهلوی از جوانی تا پیری اشرف پهلوی در معمای شاه از جوانی تا دوران پیری این شخصیت را با سه گریم متفاوت خودم بازی کردهام مژگان ربانی بازیگر سریال معمای شاه در خصوص ویژگیهای نقش خود و جزئیات آن در گفتگو با خبرنگار حوزه رادیو تلویزیون گروه فرهنگیشاه میگفت اشرف خاری در چشمان من است/ماجرای نامه های عاشقانه اشرف و رزم آرا تا قاچاق خاویار / هر جا سخن از قاچا
خبرگزاری میزان- اسدالله علم به نقل از محمدرضا پهلوی گفته بود این خواهر دوقلو ماننده خار در چشم من است خسرو معتضد در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری میزان در خصوص اشرق پهلوی خواهر فاسد شاه مخلوع ایران گفت تاریخ درباره اشرفی پهلوی دو نوع قضاوت می کند یک قضاوتی که در جامعه ایرااشرف پهلوی خواهر شاه مخلوع ایران مرد
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دیارمیرزا به نقل از میزان اشرف پهلوی خواهر شاه مخلوع ایران در سن ۹۶سالگی در شهر مونت کارلو فرانسه مرد او در کودتای آمریکایی ٢٨ مرداد دست داشت و علاوه بر فساد اخلاقی و مالی مشهور به قاچاق مواد مخدر بود و در سال۱۹۶۰ به اتهام قاچاق هروئین به ارزش ۲ میلیناگفته هایی از روابط شاه و اشرف پهلوی
در طول ماههاى پاییز و زمستان سال ۱۳۵۷ اشرف اغلب اموال گرانبها تابلوها فرشها اندوخته هاى خود را از ایران خارج کرد کاخ اشرف مانند بسیارى از کاخهاى سلطنتى از اثاث خالى شد و آنچه باید به خارج به خانه مسکونى او در نیویورک یا به ویلا در فرانسه رفت صراط موسسه مطالعات و پژوهش هایمرگ اشرف پهلوی در 97 سالگی
مرگ اشرف پهلوی در 97 سالگی اشرف پهلوی خواهر شاه مخلوع ایران در سن 96سالگی در امریکا درگذشت به گزارش باشگاه خبرنگاران گزارش ها حاکی است که اشرف پهلوی خواهر دو قلوی محمدرضا پهلوی آخرین شاه ایران روز پنجشنبه ۱۷ دیماه در سن ۹۶ سالگی در مونت کارلوی فرانسه درگذشته است رضا پهلوی دررایزنی پاکستان با «الجبیر» درباره ایران
رایزنی پاکستان با الجبیر درباره ایران شبکه خبری بلومبرگ گزارش داده مقامات پاکستان با وزیر خارجه عربستان که قرار است به این کشور سفر کند درباره ایران رایزنی خواهند کرد خبرگزاری فارس پاکستان در سفر عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان به اسلامآباد برای ترمیم روابط تهران و ری-
سیاسی
پربازدیدترینها