محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827647054
انتقادهای شگفت امام خمینی در سال 1308 ش از اوضاع زمانه
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
انتقادهای شگفت امام خمینی در سال 1308 ش از اوضاع زمانه وبلاگ > جعفریان، رسول - گرچه این نوشته به عربی و سالها پیش در مجله ای انتشار یافته، اما به نظر می رسد، به عنوان نخستین یادداشت سیاسی از امام آن هم زمانی که ایشان فقط 27 سال داشته و درست پنجاه سال پیش از انقلاب، جالب و خواندنی باشد.
بارها در این باره صحبت شده است که اولین نوشته سیاسی امام خمینی، کدام نوشته است. اهمیت این مطلب از آنجاست که بر اساس آن، می توانیم قدیمی ترین مفاهیم سیاسی شکل گرفته در ذهن امام را بدست آوریم.
اغلب در این باره گفته می شود که کهن ترین مطلب، متنی است که امام در 11 اردیبهشت سال 1323 ش (دقیقا 11 جمادی الاولی سال 1363 ق) نوشته اند. آن نوشته به فارسی و به تمام معنا سیاسی است و چنان که گفته شده امام به درخواست وزیری آن مطلب را در دفتری نوشته شده اند که نزد وزیری بوده ودر حالضر در کتابخانه وزیری یزد نگهداری می شود.
متن آن نوشته در صحیفه امام 1/ 21 - 23 چاپ و در یادداشتی که در library.tebyan.net آمده از آن به عنوان به عنوان «نخستین بیانیه سیاسی امام خمینی» یاد شده است.
به نظر می رسد در ایامی که آن نوشته به قلم آمده، یا شاید اندکی بعد از آن، امام کتاب «کشف اسرار» را نوشته که نقدی بر نوشته علی اکبر حکمی زاده در انتقاد از روحانیت و تشیع بوده و با توجه به آنچه در آن کتاب، از عقاید و آرای سیاسی امام هست، می توان با افکار امام در این سالها که پس از شهریور 1320 است آشنا شد. زمان مزبور سالهای پس از شهریور 1320 است که همه متحول شده بودند و نوشته های سیاسی بسیار فراوان است.
اکنون سوال این است که آیا از پیش از این زمان هم یادداشتی از امام وجود دارد که در باره آرای سیاسی وی نسبت به دوره پس از مشروطه و رضا شاه باشد؟
طبیعی است که امام بعدها در سخنرانی های خود فراوان از دوره رضاشاه یاد کرده و خاطرات و دیدگاه های ایشان در این زمینه در سخنرانی هایشان آمده است. اما سوال این است که آیا نوشته ای از ایشان، از همان زمان وجود دارد یا خیر؟
امروز (13 دی 94) علی الرسم چند ماه گذشته، یکشنبه ها به صورت دو هفته یک بار، ساعاتی خدمت جناب استاد محقق داماد و جناب استاد دینانی در فرهنگستان بودم. بحث در باره روزگار پس از مشروطه و مسائل دین در جامعه و روحانیت و جز اینها بود. دکتر محقق به نوشته ای کهن اشاره کردند که سالها پیش خودشان در یکی از مقالاتشان از امام منتشر کرده اند. مطلب را که آوردند معلوم شد این متن از نسخه ای خطی از یکی از آثار امام تحت عنوان «حاشیه بر شرح حدیث رأس الجالوت از قاضی سعید قمی» است که نسخه آن در کتابخانه مرعشی نگهداری می شود. تا این لحظه، بنده نمی دانم این حاشیه منتشر شده است یا خیر، اما گویا در سی دی منتشره که آثار امام در آن است، وجود نداشت.
متن یاد شده در 22 ربیع الاول سال 1348 ق مصادف با مرداد ماه 1308 ش نوشته شده است. بنابرین زمان آن بسیار قدیمی تر و موقعی است که امام (متولد 1281 ش) تنها 27 سال داشته اند.
این نوشته به عربی اما تماما سیاسی و مربوط به دیدگاه های آن وقت ایشان نسبت به حکومت و نظام سیاسی وقت بوده است. می دانیم که تغییرات در ایران در سال 1306 و 1307 ش آغاز شد، اما به هر روی، ماجراهای پس از مشروطه، روندی را تعقیب می کرد که چندان خوشآیند روحانیت نبود.
چنان که اشاره شد امام این متن را به عربی نوشته اند که بنده گزارش فارسی آن را می آورم، اما تصویر صفحات چاپی مقاله ایشان را هم که متن عربی در آن آمده، عینا در اینجا می گذارم. متن زیر در واقع در انتهای شرح، و به عنوان یادداشت خاتمه نوشته شده است. ایشان چنین مرقوم فرموده اند:
ما در این برگ ها، راه اختصار را در پیش گرفه و از تفصیل و تطویل، چشم پوشی کردیم. مجال تنگ و احوال مساعد نیست. مردمان این زمان هم نسبت به [شنیدن و خواندن] حقایق شوقی ندارند. در این روزگار که روزگار طلایی شمرده می شود [!]، کسب معارف و خواستاری علوم دینی عار در عار است. مردم دسته دسته از این شعار [دین] بیرون رفته، دین شان را بخاطر زخارف دنیوی رها کرده و ایمانشان را برای جلوه های امور طبیعی رها می کنند. آنان دین را کوچک شمرده و دینداران را تحقیر می کنند و برابر اهل شریعت و علم استکبار جدی می ورزند. آنان حرمت اسلام و قرآن را آشکار و پنهان می شکنند، و قوانین ملعونه ای را برخلاف صریح قرآن وضع کرده و در امر قضاوت، از بیّنات و قسَم ها عدول کرده اند، آنچنان که هر فاسق و نادانی در جای پیامبر صلی الله علیه و آله [برای قضاوت] نشسته و امر حکومت بر مردم را هر پست و اوباشی بر عهده گرفته است [و تولی الحکومة علی الناس کل سافل و أرذل]، آن هم با این قوانین ساختگی و عقلهای ناقص. روزگار نسبت به عالمان و متدینان تنگ گرفته و آنان در این بلادی که اشبه به بلاد کفر شده، جایگاهی ندارند. لباسِ [روحانی] آنان را لباس شهرت و ذلّت تلقی کرده، [گویی] بالاترین از این مذلتی برای افراد فرود نمی آید. این همان زمانی است که اهل بیت از آن خبر داده اند که از اسلام جز اسم و از قرآن جز درس آن، چیزی باقی نخواهد ماند. [اللهم عظم البلاء، و برح الخفاء، و انقطع الرجاء، و ضاقت الارض و منعت السماء، فالیک یا رب المشتکی، و علیک المعوّل فی الشدة و الرخاء.. اللهم بلغ مولانا صاحب الزمان عن جمیع المؤمنین و المؤمنات، تحیة و سلاما و اجعله لنا ملاذا و معاذا. اللهم اجعله الداعی الی کتابک و القائم بدینک، و استخلفه فی الارض کما استخلفت الذین من قبله، مکّن له دینه التی ارتضاه له، أبدله من بعد خوفه امنا، یعبدک و لایشرک بک شیئا]
ما سرزمین خود را ترک کرده و از دست این شرور و مصیبتهایی که در این زمان برآمده، به خاطر اطاعت از ائمه معصومین (ع)، به شهر قم، حرم اهل بیت، مدفن فاطمه معصومه دختر موسی بن جعفر پناه برده ایم، جایی که خداوند آن را برای ما و تمامی اهل ایمان خانه امن و سرور قرار داده است، آن هم در زمانی که ریاست علمیه [الرئاسة العلمیه] در دستان «الشیخ الجلیل العابد الزاهد الفقیه»، مولای ما، و کسی که در علوم نقلی اعتماد ما بر اوست، حاج شیخ عبدالکریم یزدی حائری قرار گرفته است.
فراغت از این نوشته در شهر خمین، در روزگاری که به خاطر گرما و تعطیلی درسها از قم مهاجرت کرده بودیم، به انجام رسید، به تاریخ روز 22 شهر رسول الله (ص) ربیع الاول سال 1348.
من السید روح الله الخمینی ابن السید المصطفی غفر لهما.
چنان که گذشت، تاریخ این نوشته سال 1308 شمسی است، زمانی که امام [متولد 1281] تنها 27 سال داشته است. این زمان، تجربه های بیست و دو سه سال پس از مشروطه با تغییراتی که پدید آمده، بر شانه های روحانیت سنگینی می کرده است. روشن است که امام با توجه به این عبارات، این سنگینی را کامل حس کرده و کوشیده است تا خلاصه ای از اشکالات روحانیت را نسبت به وضع موجود در این عبارات نشان دهد. بدون شک می توان گفت تا الان، این کهن ترین یادداشت مکتوب سیاسی امام از اوضاع ایران پس از مشروطه به شمار می آید. ارجاع این نوشته به نسخه حاشیه امام بر شرح رساله راس الجالوت از قاضی سعید قمی است که نسخه آن در کتابخانه مرعشی موجود بوده و در فهرست آن جلد چهارم، ص 61 معرفی شده است. این بخش از متن را بنده از مقاله نخبگان علم و عمل در ایران قسمت هشتم که در مجله نامه فرهنگستان علوم (شماره 12 ، 13) صص 117 ـ 119 آمده و توسط استاد ارجمند حضرت آیت الله استاد دکتر سید مصطفی محقق داماد نوشته شده گرفته و ترجمه کردم. تصاویر صفحات مزبور را نیز در اینجا خواهم گذاشت تا متن عربی آن هم در اختیار باشد تا اگر احیانا در ترجمه بی دقتی کرده ام، دوستان بتوانند از آن استفاده کنند.
یکشنبه 13 دی 1394 - 20:01:46
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]
صفحات پیشنهادی
33 سال پیش در چنین روزی امام خمینی: ننگ نیست که آمریکا در مقدرات مسلمین و منطقه دخالت کند و یک نفر از او نپرسد
33 سال پیش در چنین روزیامام خمینی ننگ نیست که آمریکا در مقدرات مسلمین و منطقه دخالت کند و یک نفر از او نپرسد چرا امام خمینی چرا ما به این روز نشانده شدیم که امریکا از آنور دنیا بیاید و مقدرات کشورهای ما را تعیین کند و مقدرات علمای اسلام را تعیین کند ولو با دست دیگران و به صهفتم دی،سالروز تشکیل نهضت سواد آموزی به فرمان امام خمینی (ره) گرامیباد
هفتم دی سالروز تشکیل نهضت سواد آموزی به فرمان امام خمینی ره گرامیباد هفتم دی سالروز تشکیل نهضت سواد آموزی به فرمان امام خمینی ره گرامیباد ۱۳۹۴ دوشنبه ۷ دي ساعت 05 33 هفتم دی سالروز تشکیل نهضت سواد آموزی به فرمان امام خمینی ره گرامیبادخبر گزاری فارس - در آستانهی سالروز امضای قانون اساسی توسط مظفرالدینشاه نقدهای امام خمینی به قانون اساسی مشرو
در آستانهی سالروز امضای قانون اساسی توسط مظفرالدینشاهنقدهای امام خمینی به قانون اساسی مشروطهیکی از انتقادات امام خمینی رحمت الله علیه به قانون اساسی مشروطه اقتباسی بودن صرف آن از قانونهای اساسی کشورهای اروپایی و لحاظ نکردن احکام اسلام در قانون اساسی بوده است از نظر تاخبر گزاری فارس - گزارش فارس به مناسبت سالروز تشکیل نهضت سوادآموزی به فرمان حضرت امام(ره) مادرانی که به رغم تما
گزارش فارس به مناسبت سالروز تشکیل نهضت سوادآموزی به فرمان حضرت امام ره مادرانی که به رغم تمام سختیها برای آینده بهتر فرزندانشان درس میخوانندیک خانم سوادآموز میگوید آنقدر مشکل دارم که درس خواندن برایم بسیار سخت است چرا که هنگام مطالعه فکر اجاره خانه و مخارج زندگی تمرکزم را بنظریه ولایت فقیه و ثبات آن در اندیشه سیاسی امام خمینی(قدس سره) - بخش اول بحث ولایت فقیه در کشف اسرار
نظریه ولایت فقیه و ثبات آن در اندیشه سیاسی امام خمینی قدس سره - بخش اولبحث ولایت فقیه در کشف اسرارنظریه ولایت فقیه یکی از مهمترین ارکان اندیشه سیاسی امام خمینی قدس سره در ارتباط با رهبری جامعه اسلامی در عصر غیبت امام معصوم ع است چکیده نظریه ولایت فقیه یکی از مهمامام خمینی: «زندگی اعضای خبرگان پایین تر از مردم عادی باشد»
طبق بیان امام ره یکی از ویژگی های اعضای خبرگان رهبری این است که زندگی ساده بلکه پایین تر از مردم عادی داشته باشند به همین دلیل جهت شفاف سازی مسائل و در نظر گرفتن سخنان امام به عنوان ملاکی برای سنجش ضروری است تا کاندیدای خبرگان رهبری لیست اموال و املاک خود را اعلام کنند تا مردحماسه ۹ دی تکراری از انقلاب امام خمینی(ره) بود
فرمانده سپاه شهرستان رباط کریم گفت پیروزی انقلاب اسلامی و رهبری امام خمینی ره سبب شد تا مردم به صحنه ها بیایند و رهبری امام خامنه ای مدظله العالی در 9 دی این اتفاق را دوباره تکرار کرد به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا سرگرد هادی ایلکا فرمانده سپاه شهرستان رباط کریم در گفتنظر سید حسن خمینی درباره اجتهاد در اندیشه امام(+ عکس)
من به همین دلیل آقای قالیباف را می پسندم که کارآمدی را تقویت کرده است زیرا کارآمدی یک دستگاه کار بزرگی است گرچه با یک گل بهار نمی شود و همه دستگاه ها باید اینگونه باشند عصر خبر یادگار گرامی امام گفت پذیرش مکتب امام یکی از اصول موضوعه اجتهاد در آراء و اندیشه های ایشان است و ابزرگداشت حماسه 9 دی در مصلی امام خمینی(ره) ارومیه
طی مراسم باشکوهی سالگرد حماسه 9 دی در مصلی امام خمینی ره ارومیه گرامی داشته شد متن خبر نداردچهارشنبه ۹دی۱۳۹۴در حادثه بیمارستان خمینی شهر، تخلف محرز شده است / خبرهای خوشی برای سال 95 داریم
ابراز نارضایتی از برخی انتقادهای نادرست و برخوردهای سیاسی اعلام خبرهای خوش در حوزه سلامت ابراز امیدواری در خصوص مواجه نشدن بودجه طرح تحول نظام سلامت با مشکل دستور رئیس جمهور در خصوص سازمان تامین اجتماعی و بررسی حادثه بیمارستان خمینی شهر از مهم ترین محروهای اظهارات وزیر بهداشت-
گوناگون
پربازدیدترینها