محبوبترینها
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1854021838
روستاییانی که از دل تاریخ آمده اند
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
روستاییانی که از دل تاریخ آمده اند
ساکنان این روستا هنوز در خانه های عجیب و غریبی زندگی می کنند که اجدادشان هزاران سال پیش در دل کوه کنده اند!
مجله سرنخ - محمدصادق خسروی علیا: کارشناسان می گویند: «پرجمعیت ترین روستای صخره ای در دنیاست.» در این روستا 406 خانه در دل صخره ها با معماری شگفت انگیزی حفر شده است و این خانه ها جمعا 2560 اتاق دارند. نکته جالب و قابل توجه در مورد این آبادی عجیب و غریب این است که هنوز چراغ خانه های سنگی این روستا روشن است و اهالی از این روستای دست کن اجدادی شان دل نکنده اند.
مردم این روستا بازماندگان اقوام باستان هستند و هنوز هم که هنوز است مانند اجدادشان در کیچه (خانه صخره ای) زندگی می کنند و به برخی از آداب و رسوم خاص آن زمان پایبند هستند. این روستای شگفت انگیز در استان کرمان است. روستایی به نام «میمند» که باستان شناسان در مورد معماها و اسرار آن هم اختلاف نظر دارند. در این گزارش با «فریبا کریمی»، مسوول بررسی های ویژه بر سنگ نگاره های میمند همراه می شویم تا با تاریخ شفاهی ساکنانش در هزارتوی این آشیانه های سنگی باستانی سفر کنیم.
نمایی از یک معیشت سنگی
میان یک دشت وسیع و هموار، رشته کوهی از سنگ آذرین و آهکی قد علم کرده که مثل کندوی زنبور عسل حفره حفره است! پیداست نبض زندگی در این دخمه های تاریک می تپد؛ از بدوبدو کردن بچه ها در مسیر مارپیچ باریکی که دخمه های پلکانی رنگارنگی که روی تخته سنگ ها آفتاب می گیرد، از تکاپوی زنان روستایی و از حیوانات اهلی که زیست در این سکونتگاه پرشیب سنگی را خوب فراگرفته اند، این مناظر در بدو ورود هر تازه واردی چشم نوازی می کند و سختی و زمختی کیچه ها را نرم و بی اهمیت جلوه می دهد.
زندگی باصفایی در دل خانه های سنگی، میان اهالی این روستا در جریان است، اما تماشای این مناظر هزاران سوال سخت و کلافه کننده در ذهن آدم به وجود می آورد، سوالاتی که بی شک با تماشای تصاویر این صفحه، ذهن شما را هم به خودش مشغول می کند. این که با وجود این دشت وسیع و هموار، چرا باید آدمی بیاید کوه را سوراخ کند و در دل صخره ها خانه بسازد!؟ چطور پیشینیان و اجداد این اهالی توانسته اند با آن وسایل حفاری ابتدایی و ناکارآمد، خانه هایی در دل کوه حفر کنند که به گفته خانم کریمی همه شان تقریبا 90 متر زیربنا دارند!؟
این سکونتگاه کی و توسط چه اقوامی ساخته شده است؟ این ها اولین و اساسی ترین سوالاتی است که در مورد این روستا مطرح می شود. در ادامه در خلال این گزارش تمام آنچه که کارشناسان در رابطه با این سوالات اساسی پی برده اند، آورده می شود.
روستای 13 هزار ساله!
واقعیتش را بخواهید، سرگذشت این روستای چند هزار ساله در تونل پر پیچ و خم زمان مفقود شده است. باستان شناسان کنجکاوانه به دنبال حلقه گمشده میمند در کتاب اسرارآمیز تاریخ هستند. در کاوش هایی که دی ماه 93 انجام شد کشفیات باستان شناسی تا حدودی توانسته این کنجکاوی را رفع کند تا کارشناسان در چند فرضیه قریب به یقین باستانی در مورد میمند به توافق برسند.
مسوول بررسی های ویژه بر سنگ نگاره های میمند، در مورد زمان پدید آمدن این روستا می گوید: «سه فرضیه در مورد قدمت میمند مطرح است که به ترتیب هرکدام با قوت و یقین بیشتری همراه است. اولین فرضیه می گوید که میمند را «مادها» ساخته اند، در قرون هشتم و هفتم قبل از میلاد مسیح (ع)، ضامن این فرضیه حجاری ها، نوع معماری و سبک خاص و رایج زندگی در این روستاست.
حجاری های روی سنگ ها به خوبی نشان می دهند که قوم باستانی ساکن این روستا «مهرپرست» بوده اند و کوه ها برای آنها نماد جاودانگی بود. آیین و عقاید باستانی آدم هایی که هزاران سال پیش در این روستا می زیستند و باور آنها به تقدیس کوهها باعث شد که آنها سکونتگاه های اینچنینی بسازند و این گونه زندگی کنند.
فرضیه دوم، میمند را متعلق به زمان اشکانیان می داند، به قرون دوم و سوم پیش از میلاد. معتقدان به این فرضیه می گویند که کوج نشنیان زمانه اشکانیان، میمند را ساخته اند. نقاط قوت این فرضیه، سفال هایی است که از این دوران در کیچه ها کشف شده است و همینطور آغل هایی که در هر کیچه وجود دارد.
کارشناسان باستان شناسی معتقدند که در زمان اشکانیان، جمعیت قابل توجهی از کوچ نشینان به اجبار یکجانشین شدند که آن هم به خاطر یورش های بی امان راهزنان و اقوامی بود که شباهت زیادی به بربرها داشتند. در آن دوران، دخمه کوه ها امن ترین مکان برای کوچ نشنیان بود و به این خاطر اولین ساکنان میمند، به دخمه نشینی و کیچه سازی روی آوردند.
فرضیه سوم که درواقع جنجالی ترین فرضیه در مورد میمند است می گوید این روستا قدمتی بین 8 تا 13 هزار سال دارد! در برخی کیچه ها حکاکی هایی کشف شده است؛ نقوشی که انسان های بدوی را در حال شکار با ابزار و وسایل اولیه به تصویر می کشد. نقوشی که انسان های بدوی را در حال شکار با ابزار و وسایل اولیه به تصویر می کشد. برخی از کارشناسان باستان شناسی با توجه به این نقوش معتقدند که انسان هایی در عصر و زمانه شکار، این دخمه های مسکونی را در دل کوه ایجاد کرده اند.»
ردپای تاریخ در میمند
اهالی روستای میمند هنوز از لباس های محلی خاصی برای پوشش خود استفاده می کنند. لباس هایی که بی شباهت با پوشش مردمان زمان ساسانیان و اشکانیان نیست. «گویش میمندی ها ساسانی است.»
به گفته خانم کریمی، روستای میمند هفتمین مکان فرهنگی، طبیعی، تاریخی در جهان شناخته شده و جایزه مرکوری را نیز دریافت کرده است. جایزه ملینا مرکوری جایزه ای است که از سوی دولت یونان و با همکاری یونسکو به آثاری اهدا می شود که دارای شرایط و ضوابط فرهنگی، تاریخی و طبیعی منحصر به فرد باشد. معیشت مردم این روستا همچنان بر پایه دامداری است. هرچند این اواخر به خاطر سفر گردشگران به این منطقه، عده ای از روستاییان در کنار دامداری، صنایع دستی شان را به مشتریان ارائه می دهند و این تازه ترین منبع کسب درآمد مردم این روستاست.
معادله های باستانی و پیچیده میمند
شکی نیست که کیچه های میمند با ابزار اولیه ساخته شده و دست کن است. با این وجود در میمند، معماهای حل نشده زیادی وجود دارد که یکی از آن ها مربوط می شود به چگونگی ساخت این خانه های کوهی. «تا به حال هیچ ابزاری در روستای میمند کشف نشده است که نشان بدهد با آن ابزار، این دخمه های سنگی حفر شده است. اما بی شک با تیشه های آهنگی مخصوص این دخمه های سنگی ایجاد شده اند.
کارشناسان از نوع حفاری ها دریافته اند که علاوه بر تیشه، پیشینیان، قلم های آهنی تیزی در سنگ ها فرو می کرده اند و بعد از شکستن تخته سنگ های بزرگ با تیشه (درست مانند روش هایی که امروزه برای شکستن سنگ استفاده می شود البته معدنچیان این کار را با مته های برقی انجام می دهند) سنگ های شکسته را از دل کوه خارج می کردند.
این کار، بسیار سخت و طاقت فرسا بوده، کارشناسان تخمین زده اند که ساخت هر کیچه با دستگاه های پیشرفته امروزی هفته ها کار شبانه روزی می طلبد. حالا تصور کنید 2560 اتاق 3 در 4 و حتی بزرگتر که هرکدام ارتفاعی نزدیک به 2 متر دارد را در آن عصر و زمانه، پیشینیان مان چگونه ساخته اند!»
اندرونی و کروکی کیچه ها
شاید تصور کنید که منظورمان از کیچه یک اتاقک جمع و جور و ساده و غار مانند است. اینطور نیست. هر یک از کیچه های این روستای صخره ای، یک خانه کامل و درست و حسابی است. «در این روستا همه کیچه ها با یک راهرو باریک شروع می شوند. باریک ترین راهرو کاملا به عمد است. روستاییان می توانستند راهروی ورودی خانه شان را عریض تر و دلبازتر بسازند اما این کار را انجام ندادند. تنها به این خاطر که راهروی باریک یعنی امنیت بیشتر.
از این راهروها که تنها ورودی کیچه هاست تنها یک نفر می تواند عبور کند. این راهروی باریک در آن زمانه ناامن یک مزیت بزرگ به حساب می آمده و به صاحبخانه فرصت می داد که هنگام هجوم غارتگران بتواند یک تنه جلوی تک تک آنها بایستد و اجازه ندهد حرامیان وارد حریمش بشوند. انتهای راهروی ورودی کیچه به سه قسمت تقسیم می شود. در دست چپ راهرو، آغل گوسفندان است، بعد کمی جلوتر، دو قسمت دیگر تعبیه شده که حفره سمت راست شما را می برد به داخل اتاقک مهمان، که اغلب 3 در 4 ساخته شده است.
سمت چپ اتاقک مهمان، بخش اصلی کیچه را تشکیل می دهد. سالن پذیرایی این سالن که اغلب سقفش از دیگر قسمت های خانه بلندتر است (بیش از 2 و نیم متر) دلبازترین قسمت کیچه است و معمولا 3 تا 4 برابر اتاقک مهمان است. در سالن کیچه ها، 2 اجاق یا همان تنور وجوددارد یکی وسط و دیگری در کنج دیوار. میمندی ها هنوز هم که هنوز است با این اجاق ها در فصل زمستان، کیچه ها را گرم نگه می دارند.»
رد پای تاریخ در میمند
بنایی که هزاران سال دوامآورده و آدم ها در دوره های مختلف توانسته اند در آن زندگی کنند و با آن سازگار شوند مطمئنا بنایی نیست که بی حساب و کتاب ساخته شده باشد. بازماندگان کیچه سازان آنقدر این بنا برایشان مقاوم، امن و ایمن بوده که تا به حال دل از آن نکنده اند.
یکی از مزیت های عجیب و غریب کیچه، اختلاف دمای تقریبا 5 درجه ای آن در فصل زمستان و تابستان است. در آزمایشی که سال 83 توسط کارشناسان صورت گرفت، در خرداد ماه این سال، دمای هوای بیرون کیچه اندازه گیری شد. دمای بیرون، 24 درجه سانتیگراد اما داخل کیچه ها 18 درجه. در زمستان همان سال نیز این آزمایش انجام شد دمای هوای بیرون از کیچه 10 درجه سانتیگراد بود اما داخل کیچه ها 15 درجه!
این آزمایش نشان می دهد که خانه های صخره ای میمند در تابستان ها خنکتر از بیرون و در زمستان ها گرمتر است. از همه عجیب تر، زمان سنج و یا ساعت عجیب و غریبی است که کیچه سازان هزاران سال پیش آن را اختراع کرده اند! از ضلع شرقی تا ضلع غربی سالن هر کیچه، چند سوراخ ایجاد شده است که آسمان را نشان می دهد. جالب است بدانید که حتی بازماندگان کیچه سازان در قرن 21، برای اطلاع از وقت و ساعت، از این ساعت ساده اما شگفت انگیز استفاده می کنند، آنها از درون حفره های ایجادشده مکان خورشید را می بینند و زمان را تخمین می زنند.
نکته جالب و قابل توجه دیگر در مورد حجاران کیچه ها این است که آنها در آن زمانه به نوعی یک نوع عایق کشف کرده بودند. پیشینیان کیچه نشین، سال ها پیش روغن حیوانات را در داخل اجاق های سالن کیچه می ریختند. دود حاصل از سوختگی، روی سنگ ها و دیواره های خانه می نشست و مانع ورود آب از منافذ و حتی فرسودگی سنگ ها می شد.
تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]
صفحات پیشنهادی
ایسنا نوشت : دو فیلم «مادر قلب اتمی» و «ناهید» به نمایندگی از سینمای ایران در جشنواره معتبر سینمایی «پالم اسپر
خودرو هایی که در مزایده اسکاتسدیل آریزونا به حراج گذاشته شده را ببینید آکورا NSX 2017 منبع سی ان ان مانیشنبه ۵دی۱۳۹۴مردی که تاریخ را مرمت میکند
یکشنبه ۶ دی ۱۳۹۴ - ۰۳ ۰۱ با آنکه رشته تحصیلیاش حقوق بوده همزمان با دوره دانشجویی کار هنری را هم انجام میداده و بیشتر به هنر گرایش پیدا کرده است حالا نسخ خطی قدیمی و نقاشی لاکی را مرمت میکند و از طریق این هنر روزگار میگذراند به عبارتی او تاریخ را مرمت میکند به گزارش خبرخبر گزاری فارس - فارس گزارش میدهد حضور پررنگ بانوان برای رقابت انتخاباتی در پایتخت تاریخ و تمدن
فارس گزارش میدهدحضور پررنگ بانوان برای رقابت انتخاباتی در پایتخت تاریخ و تمدنبرگزاری دو انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری از مرحله ثبت نام عبور کرد و با توجه به نامهای مختلفی که برای حضور در رقابت انتخابات دیده میشود تحلیلهای مختلفی وجود دارد به گزارش خبرگزاریانتشار رنجنامه تاریخی حسین فدایی خطاب به هاشمی رفسنجانی منتشر
انتشار رنجنامه تاریخی حسین فدایی خطاب به هاشمی رفسنجانی منتشر حسین فدایی دبیرکل جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی و نماینده سابق مردم تهران در مجلس در پی مواضع اخیر و تندتر شدن اکبر هاشمی رفسنجانی تا ساعتی دیگر یک رنجنامه تاریخی خطاب به وی منتشر میکند به گزارش نامه نیوز در اینسردار نقدی: برخی با ژیان آمده و هم اکنون در نیاوران خانه ۶ طبقه دارند
سردار نقدی برخی با ژیان آمده و هم اکنون در نیاوران خانه ۶ طبقه دارندتاریخ انتشار يکشنبه ۶ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۲ ۱۷ سردار محمدرضا نقدی رئیس سازمان بسیج مستضعفین صبح امروز در همایش «واکاوی وقایع سال ۸۸» سخنرانی کرد به گزارش ایسنا مهمترین بخش های سخنرانی سردار نقدی به اینبرخی از افراد با ژیان آمده و مسئول شدهاند اما الان در نیاوران زندگی میکنند!
رئیس سازمان بسیج مستضعفین برخی از افراد با ژیان آمده و مسئول شدهاند اما الان در نیاوران زندگی میکنند رئیس سازمان بسیج مستضعفین گفت برخی با ژیان آمده و مسئول شدهاند اما هماکنون در بالاترین نقطه نیاوران زندگی میکنند چنین افرادی چگونه میخواهند در حکومت اسلامی حضور داشته بادرآمدهاي مالياتي سيگار 16 درصد افت كرد
درآمدهاي مالياتي سيگار 16 درصد افت كرد سبد تورم آذر ماه بانك مركزي كه از تورم تك رقمي 9 4 درصدي نقطه به نقطه اين ماه حكايت دارد ارزاني را گروه دخانيات نيز نشان ميدهد کد خبر ۵۵۶۸۴۹ تاریخ انتشار ۰۶ دی ۱۳۹۴ - ۱۲ ۵۹ - 27 December 2015 سبد تورم آذر ماه بانك مركزي كه از تورم تك رقخبر گزاری فارس - مرتضی سرهنگی در یادواره «مرواریدهای اروند»: اگر تاریخ اسیر داری کشورمان منتشر شود س
مرتضی سرهنگی در یادواره مرواریدهای اروند اگر تاریخ اسیر داری کشورمان منتشر شود سرمان را بالا خواهیم گرفتمرتضی سرهنگی در مراسم گرامیداشت یاد و نام شهدای غواص عملیات کربلای 4 با اشاره به برخورد درست و انسانی رزمندگان اسلام با اسرای عراقی گفت اگر تاریخ اسیرداری کشورمان منتشر شود سسردار نقدی: برخی با ژیان آمده و هم اکنون در نیاوران خانه 6 طبقه دارند
سردار نقدی برخی با ژیان آمده و هم اکنون در نیاوران خانه 6 طبقه دارند چرا برخی روزنامهها عکس خندان جنایتکاران آمریکا را چاپ می کنند اما اگر چهرهای انقلابی حرفی بزند که این روزنامهها خوششان نیاید یک عکس عبوس از او چاپ میکنند اینها مزدور نیستند پولهایی که در آمریکا تصویب شدخبر گزاری فارس - روابط عمومی قرارگاه خاتمالانبیا: تاریخ افتتاح رسمی فازهای 15 و 16 پارس جنوبی تعیین نشده است
روابط عمومی قرارگاه خاتمالانبیا تاریخ افتتاح رسمی فازهای 15 و 16 پارس جنوبی تعیین نشده استروابط عمومی قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء ص هرگونه اعلام تاریخ در خصوص افتتاح رسمی از فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی از سوی فرمانده این قرارگاه را تکذیب کرد به گزارش فارس به نقل از روابط عمومی-
گوناگون
پربازدیدترینها