تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 11 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):عبادت را نزد خويش ناپسند مگردانيد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1847311130




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

از «فرهنگ زیرآب‌زنی» تا «زیرآب‌زنی فرهنگی»/ نردبان بدگویی پلکانی برای سقوط تدریجی اخلاق


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: از «فرهنگ زیرآب‌زنی» تا «زیرآب‌زنی فرهنگی»/ نردبان بدگویی پلکانی برای سقوط تدریجی اخلاق
زیرآب زنی یا بدگویی یکی از ناهنجاری های رفتاری است که کم و بیش در جامعه مشاهده می شود،رفتاری غیر اخلاقی و دور از انسانیت که اغلب در محیط هایی که توهم توطئه و بدبینی در آن حاکم است ظهور و بروز پیدا می کند.

از «فرهنگ زیرآب‌زنی» تا «زیرآب‌زنی فرهنگی»/ نردبان بدگویی پلکانی برای سقوط تدریجی اخلاق
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،زیرآب زنی یا بدگویی یکی از ناهنجاری های رفتاری است که کم و بیش و با شدت و ضعف هایی اکثریت قریب به اتفاق افراد در جامعه آن را حس و تجربه کرده اند.

تخریب نا به حق افراد که در اصطلاح از آن تحت عنوان زیرآب زنی یاد می شود و در شریعت اسلامی نیز مورد نقد قرار گرفته و همواره بزرگان اخلاق، مومنان را بر پرهیز از توسل به چنین روش هایی بشارت داده اند.

در قران کریم نیز با صراحت از غیبت و دخالت در زندگی و جستجو در حریم خصوصی دیگران منع شده است و در سوره هجرات عمق قبح و زشتی این رفتار را به خوردن گوشت برادر مومن تشبیه کرده است.

به تعبیری می توان گفت تجسس،غیبت و بدگمانی سه پایه زیرآب زنی به شمار می رود که هر سه این رفتارها در دین مبین اسلام نکوهیده شده است.

** پیشینه زیرآب زنی

پیشینه و تاریخ زیرآب زنی در ایران به ادوار بسیار دوری باز می گردد که در آن عده ای از مردم در سایه بی قانونی و رقابت ناسالم و برای دست یابی به موفقیت های هر چه بیشتر به تخریب اطرافیان و رقبای خود می پرداختند و با این شیوه در به حاشیه راندن رقبای خود،تلاش می کردند تا نظر مساعد مافوق خویش را جلب کنند.

در گذشته به این دلیل که قانون و به اصطلاح تمامی هنجارها در شاه و سلطان خلاصه می شد و برخی از افراد برای به زیر کشیدن رقبای خود با بدگویی اقدام به تخریب آنها می کردند.

**اصطلاح زیرآب زنی از کجا آمده است

در گذشته برای آزاردادن و ضربه زدن به همسایه،گاهی برخی از افراد با برداشتن و کنار زدن دریچه آب سالم طرف مقابل،باعث تخلیه آب حوضچه ها می شدند و به این شکل همسایه یا مالک حوض را به دشواری می انداختند.

در واقع عقبه واژه زیرآب زنی به چنین اقداماتی باز می گردد که بصورت پنهانی برای ضربه زدن به افراد دیگر به کار گرفته می شد و در حال حاضر نیز از این واژه در اصطلاحات عمومی و عامیانه جامعه در مواردی که شخص یا عده ای به ناحق مبادرت به تخریب دبگران می کنند استفاده می شود

**بدگمانی و توهم مدیران،عامل شیوع فرهنگ زیرآب زنی

محمد حکیمی،جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران در تشریح عوامل موثر در شیوع پدیده زیرآب زنی،اظهار کرد:یکی از اصلی ترین عوامل تاثیر گذار در بروز و ظهور چنین ناهنجاری اخلاقی و رفتاری در جامعه معطوف به وجود برخی از مدیران بدگمان می شود که همواره در توهم توطئه به سر می برند.

وی افزود:برخی از مدیران به دلیل عدم تسلط کافی به فنون مدیریتی و قضاوت های عجولانه خویش،تلاش می کنند تا افراد بدگو را در اطراف خود قرار دهند و این افراد همواره برای حفظ موقعیت شخصی خویش به تخریب و بدگویی علیه دیگران می  پردازند.

** رقابت ناسالم

حکیمی وجود رقابت ناسالم در برخی از مجموعه ها را یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در شیوع این پدیده عنوان می کند.

این جامعه شناس و آسیب شناس مسائل اجتماعی افزود:در صورتی که رقابت ها بر مبنا و پایه های شایسته سالاری استوار شود و توانایی های فرد ملاک عمل قرار گیرد،فضا و جایی برای بدگویی و تخریب دیگران باقی نمی ماند و به عبارت دیگر ضرورتی برای پرداختن به چنین مسائلی احساس نمی شود  و مضافا بر اینکه پذیرشی نیز برای جذب و دریافت چنین مواردی وجود نخواهد داشت.

** تبعات و پیامدهای زیرآب زنی

عبدالرضا نامور،جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی در تشریح تبعات و پیامدهای پدیده نامیمون زیرآب زنی، اظهار کرد:وارونه سازی واقعیت،اخبار نادرست و ناصحیح،کوچک پروری،اختلاف و تفرقه،افزایش ریا،تزویر، دروغ،چاپلوسی و پرده دری از شایع ترین عوارض و تبعات این ناهنجاری اخلاقی است.

وی افزود:در صورت همه گیر شدن و تشدید افسار گسیخته این ناهنجاری اخلاقی،سرمایه های انسانی و اجتماعی اسیر فرسایش می شوند و نمی توانند آنطور که باید توانایی های خود را به کار بندند و همواره انرژی خود را صرف رفع و دفع بدگویی ها می کنند.

نامور گفت:رفع و دفع چنین ناهنجاری هایی،یک شبه یا در طول 30،20 سال شایع نشده که بتوان در کوتاه مدت نسبت به رفع آن اقدام کرد بلکه باید با برنامه ریزی های آموزشی وتربیتی مدون،اصولی و دراز مدت در جهت رفع چنین نقایصی گام برداشت.

نامور گفت:البته لازم به ذکر است که باید میان زیرآب زنی و بیان حقیقت تفاوت بسیاری قائل شد و در واقع اطلاق انتقال اخبار صحیح،و اصولی و در جریان گذاشتن نیروهای مافوق و مدیران از نارسایی و اعمال خلاف و نادرست اطرافیان امری حائز اهمیت است که نه تنها نمی توان از زاویه تخریبی به آن نگریست بلکه مولفه ای حائز اهمیت است که می تواند از بروز انحراف،هزینه و کژی در هر مجموعه ای جلوگیری کند.

این جامعه شناس و آسیب شناس مسائل اجتماعی یادآور شد:زیرآب زنی به بدگویی و وارونه سازی حقیقت گفته می شود که در آن به ناحق و برخلاف واقعیت،شخصیت،آبروی افراد با هدف مطامع و منافع شخصی زیرسئوال می رود و به واقع باید تفاوت بسیاری میان دروغ پردازی و بیان تخلفات در هر مجموعه ای قائل شد زیرا مورد نخست مخرب است،اما انعکاس اشکالات و اعمال نادرست برای اصلاح امور،سازنده و مفید فایده خواهد بود.




۱۲ دی ۱۳۹۴ - ۰۶:۱۹





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن