واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: شبکههای مجازی ما را به کجا می برد؟!/"حریمی"که ما را از هم بیگانه کرده است
نفوذ وسایل ارتباطی جدید و گسترش استفاده از آنها موجب سردی روابط بنیان خانواده شده است.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با رشد و گسترش شبکههای ارتباطی و افزایش گرایش افراد در جامعه به استفاده از این قبیل وسایل ارتباطی و رسانهای، تغییرات جدی در سبک زندگی خانوادهها روی داده است و موجب ترویج و تبلیغ الگوی خاص و جدید زندگی در بین اعضای خانواده ها شده است.
به گونهای که این تغییر سریع در سبک و سیاق زندگی و منش اقتصادی و اجتماعی موجب واردشدن آسیبهای جدی بر پیکر خانوادههای ایرانی شده است.
**عصر ارتباطات و ظهور شیوههای نوین ارتباطی
با توجه به اینکه قرن 21 عصر ارتباطات شناخته شده و در آن شاهد تحولات عظیم اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و ... در زندگی بشر امروز هستیم نوع روابط افراد و از جمله خانوادهها نیز تغییر کرده است و شکلهای تازهای به خود گرفته است.
تغییر شکل روابط انسانی در عصر ارتباطات و نفوذ شکلهای مختلف نوظهور شیوههای برقراری ارتباط بین جوامع موجب شده تا این سبکهای جدید مرزهای جغرافیایی و کشورها را درنوردیده و موجب دگرگونی در اعتقادات و ارزشها و همچنین فرهنگ جوامع و سبک زندگی خانوادهها به خصوص خانودههای ایرانی شود.
حال با توجه به نفوذ حجم عظیم تکنولوژیهای نوین در زندگی خانوادههای ایرانی آنها در برابر این قبیل تحولات عمیق و دگرگونیهای ناگهانی دچارسردرگمی شده و مدام در پی تغییردادن خود و سبک زندگیشان هستند تا بتوانند خود را به آخرین متدهای روز دنیا برسانند.
**گذراندن اوقات فراغت با تکنولوژیهای جدید
امروزه رسانهها و وسایل ارتباطی جمعی نوین به عنوان ابزاری برای وقتگذرانی و انجام برخی امور ضروری و غیرضروری بشر تبدیل شده است.
تأثیر رواج این وسایل در زندگی خانوادهها به جایی رسیده که کارکردها و نقش اساسی آنها را تغییر داده است. خانواده به عنوان نهاد و رکن اصلی در هر جامعهای در انتقال برخی ارزشها و ویژگیهای انسانی و اجتماعی به نسلهای بعدی دچار مشکلات فراوانی شده است.
نفوذ بیرویه وسایل ارتباطی مثل اینترنت، موبایل، شبکههای مجازی و گروههای مختلف اجتماعی دربین کاربران و استفاده بیرویه آنها از این قبیل لوازم باعث شده تا الگوی روابط خانوادگی و نیز الگوی مصرف کالاهای فرهنگی در بین افراد تغییر کند و دیگر جایی برای ارتباطات رو در رو و چهره به چهره آنها و نیز وسایل فرهنگی مثل کتاب، روزنامه و مجله و ... در بین آنها نباشد.
افراد مختلف اغلب اوغات فراغت خود را صرف استفاده از این وسایل نوین ارتباطی، بازی و یا چت کردن در این شبکهها میکنند. در نتیجه نفوذ این وسایل در بین جوانان و خانوادههای آنها الگوهای هویتپذیری افراد نیز دچار تغییر و گاها متزلزل شده و خانوادهها را در تربیت فرزندان و جامعهپذیری آنها دچار مشکل کرده است.
**شکلگیری هویت جدید و فردگرایی
استقبال از این لوازم و ابزارهای ارتباطی به وسیله کاربران به حدی بوده که شکلگیری هویت و شخصیت آنها را شدیدا تحت تاثیر قرار داده است.
این مسئله خود عاملی شده برای رشد فردگرایی در بین افراد، کمرنگ شدن برخی ارزشهای اخلاقی و اعتقادی، جایگزینی برخی الگوهای غربی، ضد اجتماعی و غیراخلاقی که توسط این وسایل رواج یافته است و نیز باعث سردی روابط خانوادگی و حتی افزایش میزان طلاق، کاهش ازدواج، رشد اختلافات خانوادگی و ضعف بنیان خانوادهها شده است.
امروزه لوازمی مثل موبایل و اینترنت به عنوان مهمان ناخوانده خانوادههای ایرانی تبدیل شده است که نعمت باهم بودن را از آنها گرفته است. تا جایی که حتی در روزهای تعطیل و ساعاتی که افراد بیکار هستند، باید وقت خود را در کنار خانواده و با یکدیگر سپری کنند، اما اعضای خانوادهها با به دست گرفتن گوشیها و وسایل ارتباطی خود دنیا و سبک جدیدی را در روابط خود به وجود آوردهاند.
آنها ساعتهای بسیاری را که میتوانند به همراه خانواده به گشتوگذار و یا تفریح بپردازند صرف چت کردن و یا گفتوگو با دوستان مجازی در صفحات اجتماعی میکنند.
با این حال ارتباط بین والدین و فرزندان و حتی زوجین درنتیجه استفاده از این قبیل لوازم سرد میشود و بستری مناسب برای بروز رفتارهای نابهنجار ناشی از رواج این شیوههای نادرست رفتاری که باعث رشد فردیت بیشتر در بین افراد جامعه میشود.
در نتیجه افراد برای آنکه جای خالی اعضای خانواده را پرکنند، در خارج از منزل و یا در محیط مجازی با دیگران دوست میشوند و راه برای انجام کارهایی خلاف فرهنگ و عرف جامعه باز میشود، چرا که فرد با تاثیر گرفتن از این قبیل وسایل ارتباطی و دوستان ناباب سبک و شیوههای جدید رفتاری را یاد گرفته و در زندگی واقعی خود عملی میکنند.
حال با این تفاسیر این فضاها و شبکههای اجتماعی موجب شده تا اوقات فراغت و باهم بودن خانوادهها نیز دستخوش تغییرات جدی قرارگیرد و تبعات جبران ناپذیری را برای آنها به همراه آورد.
با توجه به اینکه چرخه مدرنیته و جهانیشدن موجب شده تا نقش رسانهها و فضاهای ارتباطی نوین در زندگی بشریت نسبت به سایر عناصر فرهنگی پررنگتر شود، باید توجه بیشتری برکانون خانواده شود، چرا که این قبیل فضاها و وسایل ارتباطی سبب سست شدن پایههای نهاد خانواده و دورشدن اعضای آن از یکدیگر می شود.
سازمانها و نهادهای مربوطه باید برنامههای صحیح و مدونی را برای اوقات فراغت تهیه و تدوین کنند و همچنین به منظور استفاده صحیح کاربران باید فرهنگ سازی شود تا شاهد عواقب جبران ناپذیر آنها در جامعه نباشیم.
معصومه پاپی نژاد مدیرعامل کانون مهرخانواده علوی با بیان اینکه این روزها خانوادهها فرصت کمی برای دورهم بودن صرف میکنند، گفت: امروزه زن و شوهر و فرزندان هریک گذراندن اوقات فراغت جداگانه و با دوستان خود را به خانواده ترجیح میدهند.
وی همچنین با اشاره به نفوذ سبک زندگی غربی و تأثیر آن بر سبک زندگی ایرانی – اسلامی، گفت: باید ابعاد مختلف سبک زندگی را بشناسیم و برای تمام زوایای آن برنامهریزی داشته باشیم.
برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی باشگاه خبرنگاران جوان اینجا کلیک کنید.
انتهای پیام/
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
جبران کمبود پهنای باند اینترنت با شبکه توزیع محتوا
آغاز کنفرانس وحدت فردا با سخنرانی رئیس جمهور/ علمای اسلام با رویکرد فرهنگی با فتنهها مقابله کنند
محدودیت دسترسی بهاینترنت از هفته آینده
ایرانیها روزی چند ساعت کار میکنند؟
واعظی: دولت الکترونيک نیازمند هماهنگی 25 دستگاه دیگر است/سامانه گمرکی امکان تسریع دسترسی آزاد به اطلاعات
سالی که ایران از سایه خارج شد/ ارتباط بی سابقه ایران و آمریکا
مدارک سازمان بدر عراق درباره ارتباط ترکیه با داعش
گذران وقت به شیوه ایرانیان!!
روابط غیرمتعارف تهدیدی بر تحکیم بنیان خانواده
اعطای مدال افتخار به وزیر ارتباطات+تصاویر
واعظی: ایجاد خطوط تولید مشترک ایران و روسیه/همکاریهای اقتصادی افزایش پیدا میکند
رافع: استراتژی 2020 هلال احمر تغییر نگرش اجتماعی مردم است/ربایش افکار در شبکههای اجتماعی
محمدی: پیشگیری از اعتیاد باید از مهدکودک آغاز شود
واعظی:تا دوهفته آینده تحریم ها برداشته می شود
زوایای پیدا و پنهان تبلیغات در سبک زندگی/ از مصرفگرایی تا آگاهیرسانی
مرادی: بازنگری وضعیت سیستمی سامانه ماده 100
۰۶ دی ۱۳۹۴ - ۰۵:۲۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]