واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر؛
تولید۴۰۰تن طلای کثیف درکرمان/پای پسماندهای ویژه به خانهها باز شد
شناسهٔ خبر: 3004345 - پنجشنبه ۳ دی ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۷
استانها > کرمان
کرمان - پسماندها یکی از منابع درآمدزایی در کشورهای مختلف به شمار می آیند اما این امر در اغلب استان های کشور از جمله کرمان مورد غفلت قرار گرفته است. خبرگزاری مهر - گروه استانها: در حالی روزانه ۴۰۰ تن طلای کثیف در کلانشهر کرمان تولید میشود که میتوان با بازیافت این مواد زائد درآمدزایی ایجاد کرد. چرخهای که به نظر میرسد باید برای تکمیل آن اقدامات بیشتری صورت گیرد؛ ضمن اینکه بحث تفکیک زباله در این خصوص بسیار حائز اهمیت است و لازم است در این خصوص روشنگری صورت گیرد. اما یکی از مسائل مهم و حائز اهمیت در بحث پسماندها، مربوط به پسماندهای ویژه است. وقتی صحبت از این نوع پسماند به میان میآید ذهنها به سمت کارخانههای صنعتی معطوف میشود و این در حالی است که امروز در خانهها نیز پسماندههای ویژه قابلمشاهده هستند. پسماندهایی که میتوانند منجر به آلودگی آبوخاک و ایجاد بیماریهای خاص نظیر سرطان شوند. برای بررسی وضعیت پسماندها به لحاظ بهداشتی، مسائل فنی، جمعآوری، دفع و بازیافت آنها با مسئولین امر به گفتگو پرداختیم. تولید ۴۰۰ تن طلای کثیف در کرمان کمال جوانمرد از اعضای شورای اسلامی شهر کرمان در گفتگو با مهر اظهار داشت: تمامی مواد جامد، مایع و گاز غیر از فاضلاب که بهطور مستقیم و غیرمستقیم حاصل تولید دست بشر بوده و ازنظر تولیدکننده جزو مواد زائد محسوب میشود، پسماند به شمار میآید. وی از تولید روزانه ۳۵۰ تا ۴۰۰ تن زباله و پسماند در شهر کرمان خبر داد و افزود: شهرداری به روش کنار جدولی این مواد را جمعآوری میکند. وی ادامه داد: هر شهروند بهطور متوسط ۷۰۰ تا ۸۰۰ گرم زباله در روز تولید میکند که این آمار در ایام پایانی سال افزایش پیداکرده و به هزار تا هزار و ۲۰۰ تن نیز میرسد. جوانمرد ۳۰ درصد زبالهها را خشک و ۷۰ درصد مابقی را تر و تجزیهپذیر دانست و افزود: هزینه جمعآوری هر کیلوگرم پسماند و زباله برای شهرداری ۸۵ تومان است.
صرف سالیانه ۱۵ میلیارد تومان برای جمعآوری زباله وی از صرف سالیانه ۱۳ تا ۱۵ میلیارد تومان برای جمعآوری زباله خبر داد و اظهار کرد: فرهنگ برخورد با زبالهها و پسماندها چالشی است که با آن مواجه هستیم. این عضو شورای اسلامی شهر کرمان تصریح کرد: چنانچه مردم زبالههای خود را در ساعت مقرر پشت در منازل خود قرار دهند از هزینه کرد دو میلیارد تومانی اضافی که به شهرداری تحمیل میشود جلوگیری بهعملآمده و این اعتبار میتواند برای ساخت پارک صرف شود. وی در خصوص جمعآوری کاغذهای باطله اظهار کرد: در این زمینه در ابتدای راه هستیم و دکههایی برای این منظور در چهار منطقه شهرداری ایجادشده است. جوانمرد اظهار کرد: در شهر کرمان ۳۰ درصد تفکیک زباله در مبدأ و ۸۰ درصد در مقصد صورت میگیرد درحالیکه درگذشته میزان تفکیک زباله در مبدأ بین ۱۰ تا ۱۵ درصد بوده و در این زمینه شاهد ارتقاء تفکیک زباله در مبدأ هستیم. وی با ابراز امیدواری برای ارتقاء تفکیک زباله از مبدأ، اظهار کرد: باید در کنار ایجاد زیرساختها و راهاندازی دکههای تفکیک از مبدأ، فرهنگسازی نیز صورت گیرد. فرآیند ناموفق بازیافت زباله در کشور وی بازیافت پسماند در کرمان و کشور را بر اساس برنامه پنجم توسعه موفق ندانست، افزود: بر اساس برنامه پنجم توسعه هیچ مواد زائدی و زبالهای نباید دفع شود و باید به چرخه بازیافت وارد شود. جوانمرد ادامه داد: اما کارهایی خوبی در این خصوص صورت گرفته بهعنوانمثال در کیلومتر ۱۱ جاده کوهپایه مرکز بازیافت ایجاد شده و از طرفی شهرداری درصدد تجهیز ناوگان جمعآوری و حمل زباله است. این عضو شورای اسلامی شهر کرمان موفق نبودن در این زمینه را به دلیل اعتبار اندک و عدم همکاری برخی ارگانها مانند علوم پزشکی، بیمارستانها و پزشکان دانست. زمینهایی که به زبالهدان تبدیل شد وی از بیخطر کردن زبالهها و پرداخت عوارض در کرمان بهعنوان چالش پیش روی شهرداری نام برد و افزود: تبدیل زمینهای خالی به زبالهدان یکی دیگر از چالشهای موجود است که شهرداری در این خصوص به مالکینی که زمینها را بایر رها کردهاند تذکر داده که زمینهای خود را محصور کنند و سعی میکنیم بهصورت ضربتی این کار پیش ببریم. جوانمرد ادامه داد: نحوه برخورد با پسماندها در کرمان و کشور بهصورت مدرن و استاندارد نیست و هنوز نگاه ما به پسماندها بهصورت تهدید است نه فرصت؛ و تاکنون نتوانستهایم از این طلای کثیف استفاده کنیم. پسماندهای ویژه منجر به بیماری های ناشناخته می شود رئیس اداره محیط انسانی اداره کل محیط زیست استان کرمان و مسئول دبیرخانه پسماند استان نیز در گفتگو با مهر اظهار کرد: در فرآیندهای شیمیایی کارخانههای صنعتی پسماند گاز تولید میشود. علی غفاری در خصوص نقش محیط زیست در این زمینه گفت: قانون مدیریت پسماند کشور در سال ۸۳ مصوب و آییننامه ابلاغی آن در سال ۸۴ ابلاغ شد که در این قانون وظیفه محیط زیست صرفاً نظارت بر دستگاههای اجرایی مکلف در قانون است. وی با اشاره به اینکه پسماندها در قالب پنج گروه عادی، عفونی و بیمارستانی، صنعتی، کشاورزی و پسماند ویژه طبقهبندیشدهاند، گفت: پسماندهای ویژه که دارای عوامل سرطانزایی بوده و شامل ۹ گروه هستند در اولویت اول بحث مواجه با پسماند قرار دارند. غفاری مواد قابلانفجار، مایعات قابل اشتعال، گازهای قابل اشتعال، اسیدها و مواد خورنده، مواد رادیواکتیو، مواد عفونی و ترکیبات ناشناخته برای محیط زیست را ازجمله پسماندهای ویژه دانست و افزود: هرچند حجم این نوع پسماند در قیاس با پسماندهای عادی بسیار اندک است اما به دلیل اثرات مخربی که دارند حائز اهمیت هستند.
تولید پسماند ویژه در منازل وی ادامه داد: احتمال تولید پسماند ویژه در فرآیندهای صنعتی بسیار زیاد است اما باید توجه داشت این نوع پسماند در سطل زباله منازل نیز وجود دارد. غفاری از باطریهای قلمی و نیم قلمی و لامپهای کممصرف بهعنوان پسماندهای ویژه موجود در منازل نام برد و افزود: این نوع زبالهها نباید با زبالههای معمولی مخلوط شود. غفاری از وجود پنج میلیگرم جیوه در لامپهای کممصرف خبر داد و اظهار کرد: وقتی جیوه وارد چرخه پسماند میشود در درازمدت تبدیل به متیل مرکوری شده و منجر به آلودگی خاک و آب میشود که بیماریهای خاص و ناشناخته نظیر سرطان را به دنبال دارد. وی تأکید کرد: برنامهریزی در خصوص مدیریت پسماندهای عادی شهری باید بهگونهای باشد که پسماند ویژه قبل از جمعآوری زبالهها توسط شهرداری جداسازی شود. وی با اشاره به لزوم فرهنگسازی بهمنظور تفکیک در مبدأ توسط شهروندان، اظهار کرد: همچنین شهرداری موظف است در نقاط مختلف شهر مراکز ویژهای را برای جمعآوری پسماندهای ویژه در نظر بگیرد. توقف چرای دام در محل جمع آوری زباله غفاری گفت: در اردیبهشتماه سال محیط زیست در بحث چرای گوسفندان در محل زباله شهر کرمان ورود پیدا کرد و تا اخذ رأی قضایی و تخریب اماکن دامی نیز پیش رفت. وی ادامه داد: اعتبار چندانی برای تفکیک زباله از مبدأ نیاز نیست و استفاده از توان رسانهها برای فرهنگسازی میتواند بسیار مثمر ثمر باشد. وی کارهای صورت گرفته در این خصوص را خوب اما ناکافی دانست و افزود: کرمان در قیاس با شهرهای دیگر در این زمینه دچار عقبماندگی است.
پسماندها تهدید یا فرصت؟ معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز در گفتگو با مهر اظهار کرد: پسماند برای جامعه هم تهدید و هم فرصت است و هیچیک نافع دیگری نیست اما با مدیریت صحیح میتوان این تهدید را به فرصت تبدیل کرد. نوذر نخعی ادامه داد: بیماریهای گوارشی، بیماریهایی که از طریق ناقلینی همچون مگس، موش و سوسک به انسان منتقل میشود و بیماریهای عفونی ازجمله مخاطرات پسماندها به شمار میآید. وی با اشاره به مخاطرات پسماندهای ویژه اظهار کرد: در حال حاضر این تهدید بیشتر از فرصت است اما هنر این است که این تهدید تبدیل به فرصت تقریباً صد در صد شود. وی ادامه داد: براساس قانون پسماند کشور مدیریت اجرایی پسماندها بهجز نوع صنعتی و ویژه به عهده شهرداریها، دهیاری و بخشداری است و سازمان تولیدکننده پسماندهای پزشکی نیز باید پسماندها را بیخطر کند و بعد توسط شهرداری جمعآوری شود. نخعی ادامه داد: ریاست کمیته کشوری پسماند بر عهده محیط زیست است و در سطح استانها نیز معاونت عمرانی استاندار ریاست کمیته پسماند را بر عهده دارد. وی ناظر ارشد نظارت بر پسماندها را سازمان محیط زیست دانست و افزود: بیمارستانهای دولتی دارای چهار دستگاه امها کننده زباله هستند که استهلاک و هزینههای بالایی را دارند. معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان از انعقاد قرارداد با یک شرکت برای این منظور خبر داد و افزود: باوجود هزینههای بسیار بالای بیخطر سازی زبالهها این مسئله به اولویت اول ما تبدیلشده است. وی تولید زباله بیمارستانی در اساس هر تخت در حالت استاندارد را یک کیلوگرم دانست و افزود: این در حالی است در برخی بیمارستانها برای هر تحت یک کیلوگرم زباله بیمارستانی تولید میشود. نخعی ادامه داد: در اتاقهای بیمارستانها دو سطل برای زبالههای خطرناک و زبالههای عادی در نظر گرفتهشده است. وی کمحجم کردن و جداسازی زبالهها را به دلیل حجم بسیار بالای زبالههای عادی بسیار مهم دانست و گفت: استفاده از وسایل یکبار مصرف بر حجم زبالهها افزوده است. بی خطر سازی زباله ها در ۷۰ درصد بیمارستانها نخعی با اشاره به اینکه در ۷۰ درصد بیمارستانها بیخطر کردن زبالهها صورت میگیرد، افزود: اخیراً سه بیمارستان به تعزیرات حکومتی معرفیشدهاند و بهزودی نواقص موجود در این مراکز نیز برطرف میشود. وی تأکید کرد: زبالههای عفونی دائماً در درمانگاهها، آزمایشگاهها، مطبها تولید میشود در این قسمت کاملاً ضعیف بوده و باید بخش خصوصی در این زمینه ورود پیدا کند. خبرنگار: اسما محمودی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]