واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
صفاییفرهانی:دولت جلوی ریخت و پاشهای دوران احمدینژاد را گرفت
روز نو : نادیا صمدی:قائممقام اسبق وزیر اقتصاد معتقد است؛ شرایط اقتصاد کشور بهگونهای است که اگر قرار باشد دولت برای تک رقمی کردن نرخ تورم انگیزهای برای خرید ایجاد نکند، تورم را حتی به صفر هم برساند از آن طرف، رکود عمیقی بهوجود میآید. مهم این است که دولت رکود را از بین ببرد و تورم را نیز پایین نگه دارد.
طبق اظهارات این کارشناس اقتصادی؛ در شرایط پساتحریم دولت برای ترغیب حضور سرمایهگذاران باید یک استراتژی مشخصی را در این زمینه در نظر بگیرد و این استراتژی را به مدیران صنایع ارایه دهد و مشخص کند در چه زمینههایی، با چه شرایطی و چگونه حمایتهایی خواهد داشت تا سرمایهها به بخشهای مختلف جذب شوند.
صفاییفرهانی تک نرخی کردن ارز را در شرایط فعلی غیرممکن میداند و در این زمینه میگوید: «شرایط برای اجرای سیاست ارز تک نرخی فراهم نیست. بهطوری که پیشبینی میشود تا سال1395 چنین اتفاقی رخ نخواهد داد، شرایط بهگونهای نیست که بازگشت به اطمینانهای لازم در محافل بینالمللی و داخلی به زودی رخ دهد. »
مشروح گفتوگوی صفاییفرهانی را با «امید ایرانیان» در ادامه میخوانید:
باتوجه به اینکه ایران در شرایط پساتحریم قرار دارد، در شرایط فعلی برای جذب سرمایههای خارجی چه راهکاری را به دولت پیشنهاد میکنید؟
در حال حاضر عمده مشکل ما در کشور تولید است. اگر تولید بالا رود و رکود از بین برود، شرایط اقتصادی ایران کاملا تغییر خواهد کرد. به همین دلیل دولت برای پساتحریم باید سیاستگذاری منظمی داشته باشد، باید تیم اقتصادی دولت مامور شوند که با دید باز شرایط را برای حضور سرمایهگذاران خارجی فراهم کنند. از سویی دیگر برای ترغیب حضور سرمایهگذاران باید یک استراتژی مشخصی را در این زمینه در نظر بگیرد و این استراتژی را به مدیران صنایع ارایه دهد و مشخص کند در چه زمینههایی، با چه شرایطی و چگونه حمایتهایی خواهد داشت تا سرمایهها به بخشهای مختلف جذب شود.
سیاستهای دولت یازدهم را در روند کاهش نرخ تورم چگونه ارزیابی میکنید؟
سیاست دولت یازدهم در روند کاهش نرخ تورم در حالی شکل اجرایی به خود گرفته است که در حال حاضر میراث برجای مانده از دولت گذشته در اقتصاد ایران از نظر ایجاد رکود و تورم میراث بسیار بد و سنگینی است. در دوره دولت دهم باوجود درآمد افسانهای بالای 100میلیارد دلاری فروش نفت در سال، میبینیم که بهعلت ورود مسوولان، مدیران و نیروهای کمتجربه و ناتوان در راس مدیریتهای اجرایی و عدم توان هماهنگی در مدیریت و اجرا و بیاعتمادی بخش خصوصی به دولت و ناتوانی مدیران، دستگاههای اجرایی دولتی نابسامانترین دوره خود را طی کرده و قریب به اتفاق شرکتهای تولیدی و پیمانکاری و خدماتی به پایینترین سطح از توانایی خود رسیدند. باتوجه به این شرایط اگر قرار باشد دولت برای تک رقمی کردن نرخ تورم انگیزهای برای خرید ایجاد نکند، تورم را حتی به صفر هم برساند از آن طرف، رکود عمیقی بهوجود میآید. مهم این است که دولت رکود را از بین ببرد و تورم را نیز پایین نگه دارد. به صرف اینکه ما تورم را پایین آوریم، ولی در ازای آن رکود سنگین داشته باشیم، اصلا توصیه نمیشود. ضمن اینکه این اقدام دردی را از اقتصاد کشور دوا نمیکند.
در مجموع سیاست دولت یازدهم را طی دو سال گذشته چگونه ارزیابی میکنید؟
دولت با کنترل نرخ تورم 40درصدی از تحمیل کسری بودجه به مردم پیشگیری کرد. از سوی دیگر با برچیدن بساط ریخت و پاش توانست از رانتهایی که در دولت قبل ایجاد شده بود تا حدی پیشگیری کند. در این میان لازم به ذکر است که ما سالانه بین 80 تا 90میلیارد دلار واردات داشتیم که این واردات نه کالای سرمایهای بوده، نه کالای واسطهای، همه این کالاها مصرفی بوده است که منجر به رکود صنایع در بازار شده است. ازاینرو رفع تمام این مشکلات در یک دوره کوتاه و با مقاومتهای مقابلهگونه برای هر دولتی کار بسیار سنگینی است.
باتوجه به نوسانات گسترده بازار ارز در ماههای گذشته فکر میکنید قیمتها تا پایان سال دچار چه تحولاتی شود؟ و اینکه آیا دولت در شرایط کنونی توان تک نرخی کردن ارز را دارد؟
دولت درحال مدیریت نرخ ارز است. هماکنون بازار عرضه و تقاضا واقعی نیست و نمیتوان قضاوت درستی داشت. حتی اگر مدیریت هم خیلی تعیینکننده و سطح بالا نباشد ولی بههرحال مدیریت میشود. از سوی دیگر شرایط برای اجرای سیاست ارز تک نرخی فراهم نیست بهطوری که پیشبینی میشود تا سال 1395چنین اتفاقی رخ نخواهد داد، شرایط بهگونهای نیست که بازگشت به اطمینانهای لازم در محافل بینالمللی و داخلی بهزودی رخ دهد.
تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]