واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: فناوری «اسمک» دریچهای تازه به سوی کسب و کار دیجیتال فناوری اطلاعات > ارتباطات - ایران نوشت: دنیای فناوری، سکون ندارد و هر روز نوآوریها و ابتکارات تازه، زمینه ساز ایجاد تحول در زندگی بشر میشود.
فناوریهایی مانند شبکههای اجتماعی، تلفنهای هوشمند، تحلیل دادهها و سیستمهای ابری، گوشهای از فناوریهای نوظهور هستند که هریک مستقل ازهم ظهور پیدا کرده و توانستند انقلابی در زندگی مردم ایجاد کنند. طبیعی است که با ادغام شدن این چهار فناوری با یکدیگر تکنولوژی برتری ایجاد میشود که میتواند تأثیری چندبرابری داشته باشد. این موضوعی است که در سال 2012 مورد توجه محققان شرکت اینتل قرار گرفت و حاصل این بینش نیز معرفی فناوری اسمک(smac) به جهان شد.
اسمک؛راهی برای پیشبینی
فناوری اسمک که ادغام چهار فناوری نوین«شبکههای دیجیتالی اجتماعی social network، موبایلmobile، تحلیل دادههای عظیم analytics و سیستمهای ابریcloud» است، میتواند تحولی گسترده در سیستم کسب و کار ایجاد کند. گفته میشود که استراتژی اصلی اسمک نیز ادغام این فناوریها و ایجاد اکوسیستمی برای تغییر سیستمهای مدیریتی است. طاهره صاحب، محقق مرکز علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس که در زمینه این فناوری، مطالعاتی گسترده دارد و در یک شرکت مشاوره ای به عنوان نخستین شرکت ایرانی ارائه دهنده خدمات مشاورهای پیادهسازی الگوهای مدیریتی و کسب و کار پسادیجیتال فعالیت دارد، معتقد است با اتصال این چهار فناوری با یکدیگر باید روشهای سنتی تجارت دیجیتالی کنار گذاشته شود. وی که دکترای مطالعات علم و فناوری از دانشگاه رنسلیر پلی تکنیک امریکاست، «اسمک» را فناوری انقلابی میداند که سیستمهای مدیریتی و کسب و کار و بازاریابی را تغییر داده است، چرا که بینشهای پیشبینیکننده به صاحبان صنایع میدهد و این موضوع سبب افزایش چابکی، هماهنگی و کاهش ریسک و درنتیجه، افزایش سوددهی میشود. این متخصص فناوریهای اسمک و سیستمهای مدیریتی پسادیجیتال میگوید: حالا دیگر شرکتها و نهادهای دولتی و خصوصی میدانند که برای بقا در این محیط باید روشهای عملیاتی خود را تغییر دهند و از این تکنولوژیهای نوین، همزمان استفاده کنند. این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه شرکتهایی مانند Intel , IBM و SAP به عنوان پیشتازان توسعه پدیده نوین سیستمهای مدیریتی پسادیجیتال مطرح هستند میافزاید: از سال 2012، شرکتهای معروف مشاوره مدیریتی دنیا مانند Cognizant و Infosys، خدمات مشاورهای خود را بر پایه فناوریهای اسمک بازبینی کرده و سونامی جدیدی از تغییرات عمیق مدیریتی و کسب و کار ایجاد کردند، در سال 2014 نیز شرکتCapGemini، آزمایشگاه نوآوری اسمک را در ملبورن استرالیا ایجاد کرد. وی، گزارش کمپانی IBM را شاهد ادعای خود در زمینه گرایش شرکتها به فناوری اسمک میداند و میافزاید: این گزارش نشان میدهد در سال 2015 حدود 70 درصد بنگاههای امریکایی از فناوری اسمک استفاده کردهاند و 9درصد بنگاهها نیز معتقدند فناوری اسمک، به این شرکتها قدرت رقابتی در بازار داده است. به عنوان نمونه شرکت IBM در سال 2015 حدود 4بیلیون دلار برای الزامات استراتژیک فناوری اسمک و امنیت سرمایهگذاری کرد که طبق پیشبینیها باعث افزایش 40بیلیون دلاری درآمد این شرکت تا سال 2018 خواهد شد. صاحب، هند را یکی از کشورهای جنوب آسیا میداند که پیشتاز استفاده از فناوری اسمک است طوری که بنگلور هندوستان را SMAC VALLEY شرق مینامند. این کارشناس و محقق با اشاره به اینکه در هندوستان آزمایشگاههای اسمک فراوانی ایجاد شده است، میافزاید: 89 درصد از رشد فناوری سال 2014 هند در بخش اسمک بوده است.
تأثیر اسمک بر سلامت، کشاورزی و بانکداری
فناوریهای اسمک علاوه بر کسب و کار، در توسعه علم و فناوری و تحقیقات پزشکی و داروسازی نیز نقشی اساسی دارد به گونهای که این استاد دانشگاه میگوید: در تحقیقات پزشکی، قدرت محاسباتی تحلیل دادههای بزرگ که از طریق دستگاههای هوشمند و فناوریهای اجتماعی و تلفن همراه به دست میآید، محققان را قادر به رمزگشایی رشته هایDNA درعرض چند دقیقه و یافتن روشهای درمانی جدید میکند. ازسوی دیگر حالا دیگر تکنیک دادههای عظیم برای مانیتور بچههای زودرس و نوزادان بیمار استفاده میشود طوری که با ضبط و تحلیل ضربان قلب و الگوی تنفس هر نوزاد، الگوریتمهایی ارائه میشود که میتواند انواع مختلف عفونت را 24ساعت قبل از هرعلامت بیماری در دنیای واقعی، پیشبینی کند و به این ترتیب، تیم پزشکی با مداخله سریع، جان نوزاد را نجات دهد. صاحب ادامه میدهد: این بسته فناوری همچنین به محققان اجازه میدهد با ادغام دادههای پروندههای پزشکی یا تحلیل شبکههای اجتماعی پزشکی، شیوع بیماریهای همه گیر مانند آنفلوانزا را پیشبینی و کنترل کنند. همچنین IBM اجرای طرحی جدید در آفریقا تحت عنوان «منبع دادههای باز ابولا» را آغاز کرد تا با کمک به کشورهای درگیر ابولا، به کنترل این بحران بپردازد. به گفته صاحب، فناوری اسمک در بخش کشاورزی، بانکداری و همچنین مدیریت محیط زیست و انرژی نیز کاربرد دارد و تحقیقات نشان میدهد که فناوریهای تلفن همراه در کاهش فقر تأثیر داشته است.
ورود ایران به دنیای اسمک
حال این سؤال پیش میآید که با توجه به مزایای این فناوری، آیا ایران نیز به جمع استفادهکنندگان از اسمک پیوسته است؟ این استاد دانشگاه میگوید: این فناوریها همانند سایر کشورهای پیشرفته در ایران نیز مورد استفاده قرار گرفته است هرچند در ابعاد بسیار محدود و به صورت انفرادی. بنابراین زیرساختهای فناوری لازم در کشور وجود دارد اما آنچه که هنوز جانیفتاده، طراحی الگوهای مدیریتی و کسب و کار بر پایه بسته اسمک است. صاحب ادامه میدهد: در همین راستا باید یکسری الگوهای مدیریتی در کشور ارائه شود که این فناوریها را به صورت اکوسیستمی ادغامی و نه به صورت فناوریهای جدا و انفرادی در نظر گیرند. همچنین الگوهای مدیریتی باید طوری پیادهسازی شوند که از جزیرهای رفتار کردن و کاربرد انفرادی این فناوریها کاسته شود. وی میافزاید: فناوریهای اسمک و توسعه سیستمهای مدیریتی پسادیجیتال دارای فواید بسیار زیادی همچون ایجاد کانالهای نو برای دسترسی به مشتریان، بیماران و ذینفعان، ایجاد بینش عمیقتر از مشتریان و ارائه خدمات بهتر به آنان و نیز توسعه برنامههای کاربردی نوآورانه با توجه به کاربرد فناوری سنسورهاست. این محقق مرکز علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس، با اشاره به مزیتهای هریک از بخشهای فناوری اسمک، طراحی تدابیر تجاری براساس فناوریهای اجتماعی را یک ضرورت انکارناپذیر برای همه مؤسسات بازرگانی و تجاری مانند بانکها، خرده فروشها یا دولتها از جمله ایران میداند و میافزاید: روزانه میلیونها نفر به شبکههای اجتماعی وارد میشوند تا نظرات خود را در مورد محصولات و خدمات مختلف با دیگران به اشتراک بگذارند، بنگاههای تجاری هم از شبکههای اجتماعی برای خدمات پشتیبانی و سرویس دهی به مشتریان استفاده میکنند و میتوانند متقابلاً از دادههایی که مشتریان وارد شبکههای اجتماعی میکنند بهره ببرند تا محصولات خود را ارتقا دهند. وی ادامه میدهد: تلفن همراه نیز روشهای دسترسی افراد به محتویات دیجیتال را تغییر داده است و افراد در هر زمان و مکان میتوانند به محتویات دیجیتال دسترسی داشته باشند. همچنین بانکداری ازطریق تلفن همراه به عنوان یکی از مدرنترین محصولات در صنعت خدمات مالی ظهور پیدا کرده و در کشور ما نیز خوشبختانه مؤسسات بانکی با استفاده از تلفنهای همراه، ارتباط خود را با شهروندان قوی کردهاند، اگرچه هنوز پدیده بانک اجتماعی در کشور جا نیفتاده است ولی پیشنهاد میشود سازمانهای خدماترسانی مانند شرکت برق، آب و انرژی نیز استفاده خود را از فناوریهای تلفن همراه و اجتماعی افزایش بدهند. صاحب، درباره تجزیه و تحلیل دادههای عظیم نیز میگوید: هر سال، شرکتها و اشخاص، بیلیونها گیگابایت داده تولید میکنند و بنگاههای تجاری نیاز دارند که از قابلیتهای نرمافزارهای تجزیه و تحلیل داده باخبر شوند. تجزیه و تحلیل دادهها میتواند به خردهفروشان کمک کند که تصمیم خریداران را پیشبینی کنند و به بانکها نیز برای شناسایی تراکنشهای جعلی کمک میکند. وی درباره سیستمهای محاسبات ابری به عنوان چهارمین رکن فناوری اسمک نیز میگوید: در دنیای معاصر هم فروشندگان فناوری و هم مشتریان آن، قدرت غیرقابل انکار محاسبات ابری را در تسریع نوآوریها و بهبود تولید قبول کردهاند. با استفاده از سیستم ابر، دیگر نیازی به حمل اطلاعات و دادهها و همچنین پول نقد نیست و تنها به یک موتور جستوجو نیاز داریم. فناوریهای اسمک نه تنها برای سازمانها و نهادهای خصوصی و دولتی بزرگ کارآمد است بلکه بنگاههای تجاری کوچک و بزرگ نیز باید از این بسته فناوری برای ارتقای کسب و کار خود استفاده کنند.
5656
کلید واژه ها: کسب و کار اینترنتی -
دوشنبه 30 آذر 1394 - 09:35:46
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]