واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مهر گزارش میدهد
فروچاله دریاچه مهارلو عمیقتر شد/ بیآبی رمق تالابهای فارس راکشید
شناسهٔ خبر: 3004461 - یکشنبه ۲۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۹
استانها > فارس
شیراز- فروچالهای که چندی پیش در دریاچه مهارلو ایجاد شده بود اکنون عمیقتر شده تا بیآبی و خشکسالی رمقی برای تالابهای فارس نگذاشته باشد. خبرگزاری مهر - گروه استانها: دریاچه مهارلو در ۱۵ کیلومتری شیراز طی سالهای قبل میزبان پرندگان زیادی مثل فلامینگو، آنقوت و... بود.مهارلو مانند سایر دریاچههای فارس درگیر بیآبی شده ولی به واسطه ورود فاضلاب شیراز همواره کمی آب در آن وجود داشت.با شدت گرفتن خشکسالیها و نبود منابع آبی کافی به مرور همان میزان اندک آب نیز تبخیر شد و تالاب را به یک باتلاق بزرگ تبدیل کرد. از چندی پیش در سطح دریاچه فروچالهای دیده شده بود که متخصصان معتقد بودند درپی فقدان آب در بستر دریاچه ایجاد شده و اکنون خبر رسیده که عمق و ابعا این فروچاله در حال گسترش است. مدیر مرکز زمینشناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور (مرکز شیراز) در خصوص فروچالههای شرق مهارلو به خبرنگار مهر گفت: در بررسیها مشخص شد علت عمده این درز و شکافها، افت سطح آب زیرزمینی در اثر برداشت بیرویه آبهای زیر زمینی، خشکسالی، ایجاد سدها و... است و همچنین عوامل تکتونیکی و استخراج نفت و گاز در منطقه میتواند تشدید کننده این پدیده (فرونشست) باشد.
طهمورث یوسفی با بیان اینکه افزایش بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی در حوضههایی که با پهنههای آبرفتی و دریاچهای تحکیم نیافته انباشته شده به نشست یا فرو ریزش سطح زمین منجر میشود، بیان کرد: این فروچاله درجنوب روستای گشنهگان قرار داشته و در برخی موارد عمق فروچالهها بیش از دو متر است و بطور کلی شامل چندین فروچاله کوچک و یک فروچاله بزرگ همراه شکافهای متعدد در محدوده حدود ۳۰۰ متر مربع ایجاد شده است. وی با اشاره به اینکه این فروچاله به دلیل برداشتهای بیرویه عمیقتر شده، ادامه داد: خشکسالی و برداشتهای بیرویه آب در سالهای اخیر، گودالها و حفرهای بزرگ و تونلهایی در زیر سطح ایجاد کرده و با رشد این گسیختگیها به سطح به ویژه در بخشهای نزدیک به کوهستان و یا جاهایی که رخنمون سنگی نزدیک سطح قرار دارند سبب ایجاد شکاف در سطح شده است. آبدار بودن دریاچه از تراکم شدید رسوبات جلوگیری میکرد مدیر مرکز زمینشناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور (مرکز شیراز) اظهار داشت: آبدار بودن دریاچه از تراکم شدید رسوبات جلوگیری میکند اما طی چند سال اخیر به دلیل کم آب بودن آن مشکلاتی برای دریاچه ایجاد و شکافهایی ایجاد شده است. وی با اشاره به اینکه این شکافها فقط مربوط به فارس نیست، افزود: در دیگر نقاط کشور از جمله همدان این فرونشست زمین نیز دیده شده که ناشی از خشکسالی و برداشتهای بیرویه است. یوسفی در این منطقه گسل نیز وجود دارد، گفت: گسلهای موجود در منطقه شامل زون گسله بید زرد با سازوکار چپ بر و گسلههای فرعی هستند که خشکسالی دهه اخیر و برداشتهای بیرویه آب گودالها و حفرات بزرگ و تونلهایی در زیر سطح ایجاد کردهاند. وی مهمترین عامل ایجاد این فروچاله را برداشت بیرویه آب دانست و افزود: به دلیل برداشت بیرویه آب سطح ایستابی پایین آمده همین امر باعث خالی شدن فضای حفرات میان ذرات خاک شده است. وی گفت: البته خوب است که این فروچاله و نشستها معمولا در نقاطی که مسکونی نیست اتفاق میافتد در غیر این صورت مشکلات عمدهای به وجود میآمد. مدیر کل محیط زیست استان فارس نیز با اظهار نگرانی از ایجاد این فروچاله به خبرنگار مهر گفت: ایجاد آن یک فرآیند زمینشناسی است که نیاز به بررسی دارد. حمزه ولوی با اشاره به خشکسالیهای اخیر در سطح استان بیان کرد: پایین آمدن سطح آب منجر به ریزش رسوبات آهکی و در نهایت ایجاد این فرونشست شده و باید با مدیریت مصرف آب در سطح استان از گسترش آن جلوگیری کرد. وی با بیان اینکه این فروچالهها تاکنون مشکلی برای دریاچه به وجود نیاورندهاند، اظهار داشت: با این وجود میتواند در دراز مدت برای احیای دریاچه خطراتی ایجاد کند.
مدیر کل محیط زیست استان فارس پیرامون وضعیت دریاچه مهارلو بیان کرد: در بارندگیهای اخیر استان فارس حدود ۵۰ درصد از این دریاچه آبگیری شد اما در حال حاضر به دلیل عدم بارش حدود ۳۰ الی ۴۰ درصد دریاچه آبدار است. ولوی با اظهار نگرانی از وضعیت دریاچههای فارس تصریح کرد: به هر حال باید تدابیر ویژهای برای تخصیص حقابه دریاچههای استان اتخاذ شود در غیر این صورت هرروز وضعیت دریاچهها بدتر شده و شرایطشان بحرانیتر میشود. یک کارشناس حوزه محیط زیست نیز با اظهار نگرانی از ایجاد این فروچالهها در دریاچه مهارلو به خبرنگار مهر گفت: نشست زمین به دلیل برداشتهای بیرویه و بهره برداری از منابع آبهای زیرزمینی صورت میگیرد که در حال حاضر نیز حفرهای در مهارلو ایجاد شده است. علمدار علمداری افزود: زمانی که برداشتها زیاد باشد سفرههای زیرزمینی تخلیه و تغذیهای صورت نمیگیرد از این رو نشست ایجاد میشود. وی با اشاره به اینکه نشست در مهارلو یکی از علائم بحران دریاچه است، ادامه داد: در حال حاضر وضعیت تمامی دریاچههای استان ازجمله دریاچه مهارلو نگران کننده هست و هر روز نشانههایی از بحران در دریاچهها نمایان میشود. این کارشناس حوزه محیط زیست گفت: در این راستا باید هرچه سریعتر نسبت به مدیریت مصرف آب و برداشتهای بیرویه از آبهای زیرزمینی استان اقدام شود زیرا در صورت ادامه این روند در آینده احیای دریاچهها غیرممکن میشود. علمداری با اشاره به اینکه در حال حاضر وضعیت دریاچهها هشداردهنده است، بیان کرد: با توجه به وقوع فرونشست در دشتهای استان فارس و گزارشات متعدد دریافتی توسط سازمان زمینشناسی مرکز شیراز این پدیده باید به عنوان یکی از مخاطرات مهم در استان تلقی شده و راهکارهای بلند مدت و کوتاه مدت در نظر گرفت. به گزارش مهر، طی مدت اخیر اغلب دریاچههای فارس در حال مقابله با پیامدهای بیآبی هستند از این رو باید با تدابیر ویژه برای تامین حقابهها و آب مورد نیاز تالابهای استان اقدام جدی به عمل آورد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 8]