واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
آهوی کمیاب خوزستان در تیررس شکارچیان کشورهای حاشیه خلیج فارس جامعه > محیط زیست - روزنامه وقایع اتفاقیه نوشت: شلیک شکارچیان خارجی، کابوس تازه آهوی کمیاب خوزستان شده است. شبهای سرد و تاریک پاییز و زمستان، صدای مهیب شلیک، سکوت منطقه شکار ممنوع میشداغ را میشکند.
شکارچیان آفرودسوار، نور پروژکتور را در دشت میاندازند و آهوها که دیدشان کور شده، از حرکت باز میایستند و با یک گلوله از پای میافتند. میگفتند بعد از هشت سال جنگ تحمیلی آهوی میشداغ هم زیر توپ و آتش خمپارهها منقرض شده، اما سید باقر موسوی، محیطبان سابق میشداغ و فعال محیط زیست که تمام زندگی خود را در حمایت از محیط زیست این منطقه گذاشته، روی این تصور خطباطل کشید. او که رد پای آهوان را خوب میشناخت، نشانههای حضور آنها را به مسئولان اداره محیط زیست دشت آزادگان نشان داد، هرچند اوایل کسی حرفش را باور نمیکرد. او میگوید: «سال 86 بود، هر چه میگفتم آهوان زندهاند و من آنها را دیدهام کسی گوش به حرفم نمیداد تا اینکه با یک دوربین قرضی از یک جفت آهو عکس گرفتم و به آقای محمودیراد، رئیس اداره نشان دادم. بالاخره باورشان شد که آهوی خوزستان هنوز منقرض نشده، بعد از آن بود که به صورت شرکتی استخدامم کردند و تنها محیطبان منطقه میشداغ شدم».
آهوی دشت میشان
گونه ناب آهوی استان خوزستان که تاکنون به لحاظ ژنتیکی بررسی نشده، به دلیل کاهش روزافزون جمعیت آهوی ایرانی در کل گستره پراکندگی آن در جهان، از رده «نزدیک به تهدید» در سال 2003، به رده «آسیبپذیر» در طبقهبندی سال 2006 اتحادیه جهانی حفاظت طبیعت (IUCN) انتقال پیدا کرد، اینگونه آهو در دنیا همتا ندارد. اینگونه که همچون دیگر آهوها ظریف و پرسرعت است، برخلاف دیگر آهوها گردنی صاف دارد و گواترش پیدا نیست. آهوی بومی منطقه بینالنهرین اگر چه از میشداغ و بستان تا دشت عباس و ایلام و عراق را در قلمرو خود دارد، اما رو به نابودی است و گویا این روزها سرنوشتش برای مسئولان اهمیتی ندارد. مناطق رملی بستان، تپه ماهورهای اللهاکبر، سوسنگرد، دشتهای هویزه- طلاییه و بیت راشد (منطقه مرزی فکه)، از آبان میزبان میهمانانی ناخوانده شدهاند؛ شکارچیان غیرمجاز کشورهای حاشیه خلیجفارس که به هوس شکار آهو و هوبره از قطر، امارات و کویت راهی این مناطق میشوند، چادر بر پا میکنند و آسودهخاطر، حیات وحش منطقه خوزستان را نشانه میگیرند.
شکارچیان در تله محیطبان
باقر موسوی بدون هیچ امکاناتی و فقط با ابتکار خود و کمک بومیان توانست تا اول تیر1394 جمعیت آهوان را که پیشازاین به شمار انگشتان هم نمیرسید و مسئولان آن را منقرضشده میپنداشتند، افزایش دهد، اما آنگونه که میگوید به دلیل انتشار گزارش تخلفات محیط زیستی مردم و مسئولان، سرانجام از سوی اداره محیط زیست خوزستان اخراج شد. اگر چه دیگر استخدام رسمی سازمان نیست، اما دیدهبانی از حیات وحش و محیط زیست منطقه هنوز دغدغه اصلی اوست. او میگوید: «بیکارم، اما یک روز هم در خانه نمینشینم و مدام دنبال تخلفات محیط زیستی هستم و آشکارشان میکنم».وقتی در دهه 80 وجود آهوی میشداغ بر همه روشن شد، شکار را در منطقهای میشداغ (مشداخ) ممنوع اعلام کردند و آنجا سرانجام به منطقه حفاظتشده ارتقا پیدا کرد، اما باز هم شلیک شکارچیان خارجی سکوت دشتها را میشکست. سیدباقر بود و 40 هزار هکتار منطقه حفاظتشده، یک موتور قراضه و درگیریهای گاهبهگاه با شکارچیان. «چهار سال اول با همان موتور منطقه را حفاظت میکردم، تک و تنها، بدون اسلحه».محیطبان منطقه میشداغ دست تنها بود، اما خوب میدانست که چطور شکارچیان را در تله بیندازد: «میدانستم با ماشینهای بزرگشان از کدام منطقه وارد میشوند. روی جاده ورودی تله میخ کار میگذاشتم و ماشین شکارچیها پنچر میشد».آهوان که در روزهای اول استخدام سیدباقر، شمارشان به 20 نمیرسید، تا اواخر فعالیت رسمی تنها محیطبان میشداغ، به 300 عدد رسیدند. تابستان امسال، اما جز شلیک گلوله، کانالهای بتنی انتقال آب بلای جان آهوها شدند و نزدیک به 50 آهو در کانالهای بتنی افتاده و جان دادند. محیطبان این سد را هم از سر گذراند و سرانجام با امتحانکردن راههای مختلف نجات آهوان، مشکل حل شد: «بالاخره روی پلها علمکهای چشمکزن گذاشته شد تا مرگ آهوان هر شب تکرار نشود، ولی چه فایده که آهوها و هوبرهها هنوز در خطرند». حال شمار آهوهای میشداغ به 250 رسیده، اما چه بسا با شلیک شکارچیان خارجی در این روزها، گله آهوها باز هم کوچک و کوچکتر شود.
منطقه برای شکارچیان امن میشود
هرچند چندی پیش دو گروه از شکارچیان خارجی در خوزستان دستگیر شدند و محیطبان سابق میشداغ هم خود بارها و بارها با شکارچیان غیرمجاز بومی و اتباع خارجی درگیر شده، اما میگوید مناطق حفاظتشده برای برای شکارچیان خارجی امن میشود. او تعریف میکند که چندی پیش وقتی خودروی شکارچیان خارجی، به همراه خودروی اداره محیط زیست خوزستان در گل و لای تازه بارانخورده نزدیک روستاهای اطراف منطقه میشداغ گیر افتاد، با اینکه شکارچیهای خارجی دو «بالابان» با خود داشتند که به فعالان محیط زیست روستا سپردند، سرنشینان خودروی دیگر ادعا کردند که «ما اتباع شکارچی را در حین خرید گوسفند دستگیر کردیم». آنطور که این فعال محیط زیست میگوید حتی روستاییان هم متوجه قصد شکارچیها بودند: «اگر برای خرید گوسفند آمدند، پس هوبرهها را چرا خود شکارچیها به روستاییها سپردند؟ حتی بعدها صحبت این شد که مبلغی میلیونی این وسط رد و بدل شده تا ماجرای شکارچیها مسکوت بماند. از این دست ماجراها بسیار است». آنطور که موسوی میگوید؛ شکارچیهای اهل امارات، قطر و کویت بیشتر به منطقه بستان میآیند، یک تا دو هفته میمانند و احدی هم با آنها کاری ندارد. هر چند اداره محیط زیست به دفعات این مسئله را انکار کرده است».15سال پیش صدور مداوم مجوز شکار در منطقه میشداغ، ضربه سنگینی به حیات وحش و جمعیت آهوها و گونههای در معرض خطر منطقه وارد کرد. همین مسئله سبب شد؛ منطقه شکار ممنوع شود، اما شکارچیان لحظهای از شکار غافل نمیشوند. سیدباقر میگوید که اول آبان شکارچیان را در منطقه میشداغ دیده است. « گزارشات مفصلی از حضور شکارچیها دارم بهویژه در روزهای تعطیل. آنها به شکل گردشگر پا به کشور میگذارند و خودشان هم پرندههایی شکاری همراه دارند. شکارچیان در قبال شکار آهو و هوبره پول میدهند. بار اول نبود که شکارچیان را همراه کارکنان خود اداره دیدم، بار آخر هم نخواهد بود». ۴۲۴۲
کلید واژه ها: حیوانات وحشی - حفاظت از حیوانات -
یکشنبه 29 آذر 1394 - 09:55:33
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]