واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
در بیله سوار مغان؛
کشف بقایای جانور عظیم الجثه ماقبل تاریخ
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل از کشف بقایای یک جانور عظیم الجثه نادر مربوط به سه میلیون سال قبل در منطقه "پولادلو قویوسی" بیله سوار مغان خبر داد.
به گزارش سرویس علمی جام نیـوز به نقل از ایرنا، کریم حاجی زاده روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: منصور فکور کارشناس زمین شناس زیست محیطی و از اهالی بیله سوار مغان هنگام جستجو در معدن شن و ماسه قدیمی در منطقه پولادلو قویوسی بخش مرکزی بیله سوار بقایای یک جانور باستانی را کشف کرده است.
وی افزود: بر مبنای اطلاعات مقایسه ای انجام شده توسط این کارشناس زمین شناسی و براساس سن لایه های زمین، تخمین زده می شود که لایه یافت شده حداقل سه میلیون سال سن دارد و می تواند بخشی از بقایای نادر یک جانور عظیم الجثه باستانی همانند ماموت یا فیل باشد.
وی اظهار کرد: بقایای این جانور باستانی ساماندهی و با هماهنگی مسئولان شهرستان بیله سوار از معدن به اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این شهرستان انتقال داده شد.
حاجی زاده بیان کرد: بقایای عاج یافت شده در این اکتشاف، کاملا مشخص و حفظ شده است و ظاهر امر نشان می دهد که این جانور باستانی می تواند سنگواره یک فیل (ماموت) باشد و برای حضور متخصصان زمین شناسی، ژئوفیزیک و جانورشناسی از دانشگاه های تهران در بیله سوار جهت بررسی های کارشناسی و تخصصی هماهنگی شده است.
او ادامه داد: بقایای ماموت تاکنون در دو نقطه جهان کشف شده است و درصورتی که ماموت بودن بقایای این جانور باستانی توسط متخصصان زمین شناسی، ژئوفیزیک و جانورشناسی محرز شود، این سومین مورد ماموت کشف شده در جهان خواهد بود.
منصور فکور کارشناس ارشد زمین شناسی زیست محیطی هم گفت: معدن شن و ماسه منطقه فولادلو قویوسی با شهر بیله سوار 20 کیلومتر فاصله دارد و بر اساس مطالعات انجام گرفته، قدمت این معدن حدود هشت میلیون سال تخمین زده می شود.
وی افزود: پیمانکاران و معدنچیان از معدن مذکور، شن و ماسه برداشت می کنند و در بازدید از مراحل برداشت، در عمق 15 متری در داخل لایه های ماسه سنگی فسیل های عاج و اندام چند ماموت مشاهده شد.
وی اظهار کرد: در کاوش های اولیه یک مجموعه کامل شامل سر، کوپال، یال و عاج در داخل رسوبات ماسه سنگی و به فاصله 25 متر فسیل های دیگری از ماموت های کهنسال که دارای عاج به قطر 25 تا 30 سانتی متر و به طول دو تا 2.5 متر کشف شد.
فکور بیان کرد: احتمال می رود ماموت های این منطقه به صورت گله ای زندگی می کرده اند و توسط انسان ها یا شکارچیان محلی به سمت دره رم داده و سقوط کرده اند.
او ادامه داد: اگر اندام ماموت کهنسال کشف شده به تناسب اندازه عاج به دست آمده بازسازی شود حدود 4.5 متر ارتفاع و شش تا هشت تن وزن خواهد داشت.
کارشناس ارشد زمین شناسی زیست محیطی گفت: تاکنون در دو نقطه دنیا شامل سیبری روسیه بخشی از اندام بچه ماموت منجمد شده و در صحرای کلمبیای آمریکا فقط استخوان ران ماموت کشف شده است و کشف سنگواره این جانور ماقبل تاریخ در خاورمیانه و ایران سابقه ندارد.
وی بیان کرد: هرچند در مراحل مختلف برداشت ماسه و شن از معدن فولادلو به سنگواره های به دست آمده ضایعاتی وارد شده است اما قسمت هایی از سنگواره ها و فسیل های به دست آمده برای مطالعه و بررسی های علمی بیشتر به اداره حفاظت محیط زیست انتقال یافته است.
وی اظهار کرد: ماموت ها اجداد اولیه فیل های امروزی هستند به علت سرد بودن زمان زندگی آنها و به لحاظ اختلاف آناتومیک، اندامی پشمالو داشته اند؛ در دوره یخبندان زندگی می کرده اند و در اواخر دوره مذکور نزدیک به 450 هزار سال قبل منقرض شده اند.
فکور ادامه داد: احتمال داده می شود دوره زندگی ماموت های بیله سوار مغان حدود دو میلیون سال قبل با زندگی ساکنان این منطقه که در گذر از دوره تکامل مهارت ساخت مامن ، بافت لباس، کشاورزی و شکار را داشته اند مصادف بوده است.
آرام حلیم فرماندار بیله سوار مغان نیز در بازدید از محل کشف سنگواره ها گفت: این کشف در صورت تایید نهایی شروعی بر توجه به گذشته تاریخی و زیست محیطی این شهرستان خواهد بود و از تمام محققان، دانشمندان و صاحب نظران امر برای حضور و بررسی بیشتر در این شهرستان استقبال می کنیم.
وی افزود: بر اساس مطالب موجود در برخی کتاب ها و نقل و قول هایی که نسل به نسل به امروز انتقال یافته است، ریشه نام شهرستان بیله سوار از کلمه (پیل) یا (پیل سوار) گرفته شده و احتمال دارد این منطقه زیستگاه فیل های قدیمی بوده است.
بیله سوار مغان در شمال استان اردبیل و در نوار مرزی جمهوری آذربایجان قرار دارد.
2013
۲۵/۰۹/۱۳۹۴ - ۱۶:۰۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]