واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: واکنش مقامهای بینالمللی به بستهشدن پرونده پیامدی/رسانههای جهان چه نوشتند؟
مقامها وشخصیتهای بین المللی نسبت به بسته شدن پرونده ادعایی پی ام دی ایران توسط شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی طی نشست روز سه شنبه، واکنش نشان دادند.
آفتاب : شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی درنشست روز سه شنبه با تصویب قطعنامه پیشنهادی کشورهای 1+5 ، با اجماع، رای به بستن پرونده ای داد که بیش از یک دهه عامل فشار، تهدید وتحریم علیه ایران بود.
به گزارش آفتاب، به موجب این قطعنامه پرونده موسوم به پی.ام.دی یا همان مطالعات ادعایی بسته می شود و دستور کار آژانس از بررسی مسائل گذشته وحال ایران معطوف به آینده خواهد شد.
مختومه شدن پرونده ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران به معنی آن است که این پرونده از دستور کار آژانس خارج می شود واین نهاد نظارتی سازمان ملل ازاین پس نظارت بر حسن اجرای برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) را در دستور کار قرار خواهد داد.
درهمین زمینه «جان کری» وزیرخارجه آمریکا روزسه شنبه ازتصمیم شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی درخصوص مختومه شدن پرونده مربوط به «ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران» موسوم به «پی ام دی» استقبال کرد.
کری که درروسیه به سر می برد، دربیانیه ای که درمسکو صادر کرد، گفت : از اتفاق نظر اعضای شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی درتصویب قطعنامه ای دررابطه با ارزیابی نهایی 2 دسامبر مدیر کل این آژانس درباره ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای گذشته ایران تقدیر می کنم.
این بیانیه افزود : این تصمیم این امکان را برای آژانس بین المللی انرژی اتمی فراهم می کند تا بر اجرای توافقنامه 14ژوئیه که طبق آن ایران با محدود کردن برنامه هسته ای اش در ازای لغو تحریم ها موافقت کرد، تمرکز کند.
همچنین «فیلیپ هاموند» وزیر خارجه انگلیس نیز روز سه شنبه ضمن استقبال ازبسته شدن پرونده ادعایی پی ام دی ایران توسط شورای حکام آژانس بین المللی اتمی گفت: این یک روز مهم برای تعامل ما با ایران است.
وزیر خارجه انگلیس افزود: یک تحقیق چهار ساله ازاحتمال وجود ابعاد نظامی برنامه هسته ای ایران مختومه شد وآژانس ازهم اکنون می تواند کارش را برروی تایید ورصد اجرای توافق هسته ای تاریخی ایران که در ماه جولای گذشته صورت گرفت، متمرکز کند.
هاموند اضافه کرد: «اجرای کامل توافق همراه با پایبندی ایران با افزایش بازرسی ها و تایید فعالیت ها، موثرترین راه برای اطمینان یافتن از بابت این مساله است که ایران برنامه هسته ای نظامی را دنبال نمی کند و در نتیجه، این امر به تامین امنیت منطقه کمک کرده و اجازه می دهد که ایران بار دیگر با جامعه بین الملل تعاملش را از سر بگیرد.»
او گفت: «ما چشم به راه مشاهده تکمیل فعالیت های موردنیاز باقی مانده از سوی ایران قبل از روز اجرای توافق که می تواند رخ دهد و منجر به لغو تحریم ها شود، هستیم.»
«ولادیمیر وورونکوف» نماینده دائم روسیه در سازمان های بین المللی در وین هم با استقبال از بستن پرونده موسوم به پی.ام.دی درباره برنامه هسته ای ایران اعلام کرد: قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته ای ایران متوازن، سنجیده و جامع است.
وورونکوف روزسه شنبه درباره قطعنامه شورای حکام آژانس اتمی گفت: این سند در راستای طرح برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت برای حل و فصل وضعیت پیرامون برنامه هسته ای ایران تصویب شده است.
وی افزود: طرف روسی چند ماه پیش تنظیم چنین قطعنامه ای را (به گروه 1+5) پیشنهاد کرده بود که تلاش های دیپلماتیک گسترده ای برای پیشبرد این تصمیم انجام گرفت.
نماینده دائم روسیه درسازمان های بین المللی در وین گفت: بدون شک یکی از ارکان این سند، گزارش یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین الملل انرژی اتمی بود که در آن ارزیابی نهایی خود را درباره مسایل حل نشده در برنامه هسته ای ایران اعلام وخاطرنشان کرد که تهران به تمام تعهدات خود در چارچوب نقشه راه توافق شده میان ایران و آژانس در وین به موازات طرح برجام عمل کرده است.
وورونکوف افزود: مدیرکل آژانس بین الملل انرژی اتمی در گزارش خود تاکید کرد که در جریان بازرسی ها در ایران، آژانس هیچ نشانه ای دال بر وجود مواد هسته ای اعلام نشده نیافت. به این ترتیب سوء ظن ها به ایران مبنی برنقض تعهدات این کشور دررابطه با عدم انتشار (سلاح هسته ای) تایید نشد وپرونده موسوم به مطالعات ادعایی تهران در مورد جهات نظامی برنامه هسته ای ایران سرانجام بسته شد.
وی خاطرنشان کرد: قطعنامه تصویب شده از سوی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی شیوه بکارگیری تضمین های آژانس درایران را به حالت عادی بازگرداند که کاملا با اختیارات این سازمان بین المللی مطابقت دارد.
وورونکوف گفت: به این ترتیب همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی بر اساس توافقنامه پادمان های آژانس وپروتکل الحاقی و تدابیر داوطلبانه این کشور برای شفاف سازی برنامه هسته ای خود انجام می گیرد.
«یوکیو آمانو» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز پس از پایان نشست شورای حکام در یک کنفرانس خبری گفت که برغم تصویب این قطعنامه، هنوز نقاط خاکستری با ایران وجود دارد.
آمانو در ادامه با بیان اینکه ایران با سرعت و جدیت در حال انجام گام های مقدماتی برای رسیدن به روز اجرای برجام است، گفت: اما رسیدن به این مرحله تنها به سرعت اقدامات ایران وابسته نیست و آژانس هم برای راستی آزمایی از اقدامات ایران، نیازمند زمان است.
همه اینها در حالی است که وزارت خارجه رژیم صهیونیستی حتی پس از تصویب قطعنامه پیشنهادی کشورهای 1+5 به شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، همچنان ازاین تصمیم آژانس بین المللی انرژی اتمی نسبت به مختومه اعلام کردن برنامه ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران انتقاد کرد ومدعی شد: هنوز تردیدها درباره برنامه هسته ای ایران به قوت خود باقی است.
بازتاب بسته شدن پی.ام.دی در رسانههای جهان
همچنین بسته شدن پرونده ادعایی پی ام دی ایران بازتاب گسترده ای دررسانه های جهان داشت.
به گزارش ایرنا، بلافاصله پس از رایگیری اعضای شورای حکام درمورد این قطعنامه پیشنهادی، رسانههای جهان در خبرهای فوری به بستهشدن این پرونده توسط شورای حکام اشاره کردند.
شبکههای خبری، خبرگزاریها و پایگاههای خبری مهم جهان از جمله رویترز، آسوشیتدپرس، خبرگزاری فرانسه، اسپوتنیک، شبکه های سی ان ان، بی بی سی و پایگاههای اینترنتی روزنامه های مهم آمریکا ازجمله نیویورک تایمز، یو اس ای تودی و وال استریت ژورنال این خبر را به طور گسترده پوشش دادند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس درخبری اعلام کرد: آژانس بین المللی انرژی اتمی به پرونده مربوط به ابعاد احتمالی نظامی دربرنامه هسته ای ایران پس از 12 سال پایان داد.
شبکه بی بی سی نیز در خبری فوری گزارش داد: آژانس به 12 سال تحقیقات درمورد فعالیتهای هسته ای ایران خاتمه داد.
رویترز نیز درگزارشی عنوان کرد : آژانس بین المللی انرژی اتمی تصمیم گرفت که به تحقیقات درمورد برنامه هسته ای گذشته ایران پایان دهد.
شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی پرونده ادعایی ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته ای ایران موسوم به "پی.ام.دی" را پس از 12 سال مناقشه وجنجال بر سر برنامه صلح آمیز هسته ای ایران با اجماع بست تا روند اجرای توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 (برجام) آغاز شود.
پرونده ادعایی موسوم به پی.ام. دی مجموعه ای از ادعاهای بدون مدرک در خصوص فعالیت های هسته ای ایران است که سال هاست توسط برخی کشورهای غربی تکرار می شود اما گزارش اخیر "یوکیا آمانو" مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی ، بی اساس بودن آن را نشان داد وشورای حکام آژانس نیز با اجماع و تصویب قطعنامه ای، این پرونده را مختومه اعلام کرد.
یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین الملل انرژی اتمی دربیانیه مقدماتی خود روز سه شنبه خطاب به شورای حکام اعلام کرد: آژانس مدرکی دال براقدام ایران برای ساخت وسیله انفجاری هسته ای پس از سال 2009 نیافته است.
دراین بیانیه که متن آن درسایت آژانس بین المللی انرژی اتمی منتشر شده آمده است : آژانس هیچ مدرک معتبری دال برفعالیت های مربوط به ساخت وسیله هسته ای انفجاری درایران پس از سال 2009 در دست ندارد.
همچنین آژانس هیچ مدرک معتبری دال برانحراف مواد هسته ای درارتباط با ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران(پی ام دی) پیدا نکرده است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی 167 عضو و شورای حکام 35 عضو دارد که هر کدام یک حق رای دارند.
تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]