واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: واشنگتن و آنكارا در سوريه و عراق بهدنبال چه هستند؟
به نظر ميرسد كه توافقي بين تركيه، اقليم كردستان عراق و آمريكا براي تسلط براي بخشهاي از شمال عراق و شرق سوريه صورت گرفته است تا يك دولت دوفاكتو سني ايجاد شود كه به صورت مشترك تحت كنترل آنكارا و واشنگتن قرار ميگيرد.
جوان آنلاين: چه ارتباطی بین حملات آمریکا علیه یک مرکز نظامی سوریه و تهاجم تركيه به شمال عراق وجود دارد. هر دو اين اتفاق كه ظاهرا جدا از هم هستند بخشی از برنامه بزرگتر براي بالکانیزه کردن خاورمیانه است تا هم سلطه رو به کاهش واشنگتن بر منابع تقویت شود و هم روسیه به یک جنگ پرهزینه و طولانی کشیده شود تا غرب مطمن شود که همچنان دلارهای آمریکایی بر نفت خاورمیانه مسلط است. جوزف کیشور اخیرا در نوشته ای که بر وب سايت «ورلد سوسیالیست» منتشر کرده ، این مسئله را اینگونه خلاصه می کند. «اساسی ترین نیروی که جنگ در سوریه را پیش می برد همانی نیروی است که انگیزه های امپیریالیستی برای برای تیکه تیکه كردن خاور شرق به مثابله کل را پيش برد؛ منافع پایتخت مالي بین الملل. قدرت های امپیریالستی بزرگ می دانند اگر آنها میخواهند حرفی برای گفتن در تقسیم این غنیمت داشته باشند باید در کشتار سهیم شوند.» جنگ عليه ترور ویترینی است براي پنهان کردن چهره واقعی آمریکا که تلاش می کند بر جهان حکمرانی کند. بدون در نظر گرفتن اینكه چگونه اقدامات خشونت آمیز و ترور با یک استراتژی گسترده و جامع ژئوپلیتیکی همخوانی دارد که برای ایجاد یک نظم جدید تک قطبی جهانی، نابود کردن تمامی رقبای در حال ظهور، و گسترش سلطه کاملا آمریکایی بر سرتاسر کره زمین متمرکز شده است، غیرممکن است اتفاقاتی را که در گوشه و کنار جهان رخ می دهد را بتوان درك كرد. اجازه بدهید خاص تر نگاه کنیم؛ روز یکشنبه (15 اذر) هواپیماهای جنگی آمریکا یک مرکز نظامی سوریه را در شرق رقه بمباران کردند و سه سرباز سوري را کشتند و 13 نفر دیگر را زخمی کردند. این اتفاق در روستای عیاش واقع در استان دیر الزور رخ داد. استیو وارن، سخنگوي ائتلاف دخالت آمریکا را در این حمله مرگبار تکذیب کرد. علي رغم اين حقيقت كه «دیده بان حقوق بشر سوریه» که مقر آن در لندن قرار دارد تایید کرد که «حمله هوایی این مرکز نظامی را هدف قرار داد.»
بنابر گفته ديده بان حقوق بشر سوريه، این اولین بار است که حمله ای از طرف ائتلاف آمریکایی نظامیان دولت سوریه را هدف قرار می دهد. تکذیب استیو وارن این مسئله را به ذهن خطور می کند که اين حمله یک اقدام تحریک آمیز به منظور دامن زدن به حملات واکنشی از سوي روسیه بود تا حضور گسترده نظامیان و تسلیحات آمریکایی برای جنگ چهار نیم ساله سوریه را توجیه کند. مشخص نیست كه این حملات از کاخ سفید چراغ سبز دریافت کرده بود و يا عناصري به صورت خودسر در داخل پنتاگون به این اقدام دست زده باشند. آنچه مشخص است اينکه حمله علیه نظامیان سوریه که 30 مایل با هدف مشخض شده فاصله دارد عمدی نبوده است. لازم به یادآوری است که بمباران آمریکا همزمان شد با حمله جانبه داعش علیه روستاهای عیاش. به عبارت دیگر، حمله آمریکایی پوشش هوایی کافی برای تروریست های داعش فراهم آورد تا عملیات زمینی خود را انجام بدهند. كمتر از 24 ساعت بعد از اين اتفاق، هواپیماهای نظامی آمریکا روستای الخان را در شمال شرقی سوریه بمباران کردند و 26 غیرنظامی سوری را از جمله چهار زن و هفت کودک را کشتند. پیامی که ارتش آمریکا با این حملات مرگبار ميفرستد اين است كه ميخواهد کنترل حریم هوایی شرق سوریه را در اخيتار داشته باشد؛ جای که بر اساس برنامه ريزي قبلي داعش بايد برداشته شود و یک دولت سنی دوفاکتو ايجاد شود و سوریه و عراق به کانتون های کوچک تر تقسيم شوند که توسط جنگ سالاران محلی، اسلامگریان متصب و دست نشاندهای آمریکا حکمرانی میشوند. در یادداشتی که اخیرا جان بولتون در نیویورک تایمز منتشر کرده که به نظر می رسد از طرف تمامی نهادی سیاسی آمریکا حمایت می شود، آمده است:« واقعیت امروز این است که عراق و سوریه دیگر آنگونه که ما آنها را می شناختیم وجود ندارند...به جای تلاش برای احیای نقشه پس از جنگ جهانی اول واشنگتن باید ژئوپلتیک های جدید را شناسايي كند... بهترین جایگزین برای دولت اسلامی (داعش) در شمال شرقی سوریه و خاورميانه یک دولت مستقل سنی است... اين دولت سني کاملا با نوع محور روسی و ایرانی و پروکسی های آنها ( حزب الله، اقای اسد و بغداد تحت حمایت تهران) متفاوت است. هدف ايران و روسيه احیای دولت های بغداد و دمشق بر مرزهای سابق كشورشان هست. هدفی است که اساسا در تعارض با آمریکا، اسرائیل و منافع دولت های عرب دوست قرار دارد... این دولت سنی ممکن است که مثل سویس نباشد. این خلاقیت دموکراتیک نیست بلکه سیاست های قدرت سرد است. این با هدف استراتژیک انهدام داعش که با متحدانمان سهیم هستیم سازگار است و قابل دستیابی» همانطور که گفتیم نوشتار بولتون تنهای یکی از مقالات و نوشتارهای سیاستگذاری است که از تقسیم عراق و سوریه حمایت می کنید و نقشه جدیدی برای خاورمیانه ترسیم می کند. داعش که عمدتا توسط سازمان های اطلاعاتی غرب و همتایان شیوخ عربی خود خلق شده، یک بخش حیاتی از این طرح محسوب می شود. به عبارت ديگر، با قرار دادن یک سازمان تروریستي در مرکز خطوط نفت جهان دلیل منطقی برای دخالت در حاکمیت سایر ملت های ایجاد می شود.
آمریکا حملات خود را با نشان دادن پیراهن خونین داعش توجیه می کند اما در حقیت آمریکا صرفا اهداف استراتژیک خود را پیگیری می کند. در حالی که آمریکا به صورت رسمی یک منطقه پراوز ممنوع ایجاد نکرده است اما مشخص است که خطرهای بزرگتری در شرق سوريه عليه فعاليتهاي نيروهاي دولتي ايجاد شده است و این همان پیامی است که دقیقا پنتاگون تلاش می کند بفرستد. همین نقش را می توان برای تهاجم ترکیه به شمال عراق در نظر گرفت که تقریبا با 900 نيروي نظامی و 20 دستگاه تانک رخ داد. هیچ راهی وجود ندارد که ترکیه بدون موافقت آمریکا دست به این اقدام بزند. همه می دانیم دولت اوباما با چه خشونتی به مسکو واکنش داد زمانی که روسیه متعاقب کودتای تحت حمایت سیا در کییف از کریمه دفاع کرد. این واکنش را با پاسخ نرم برت مک گروگ، نماینده ویژه رئیس جمهور آمريكا مقایسه کنید که در تویتر گفت: « آمریکا از استقرار نظامی در داخل عراق بدون رضایت دولت عراق حمایت نخواهد کرد.» در نظر داشته باشید که واشنگتن تحریمی علیه ترکیه وضع نکرده یا پول جاری و بازارهای ملی اين كشور را مورد حمله قرار نداده و ترکیه را با همانند روسیه با جنگ تهدید نکرد. اوباما حتی ترکیه را مورد سرزنش قرار نداد. او خیلی راحت این مسئله را فراموش کرد و به طبع متحد آمرکیا در بغداد، حیدر العبادی نخست وزیر عراق را خشمگین کرد ه و تهدید کرده اگر ترکیه در عرض 24 ساعت نیروهای خود را خارج نکند اقداماتی علیه آنها انجام خواهد داد. يك بار دیگر اقدام تركيه کاملا با استراتژی تجزيه سوریه و عراق و تبدیل آنها به دولت های کوچک تر همخوانی دارد، دولت های کوچک بی ضرری که برای آینده مشخص، در حالت دائمی وابستگی استعماری خواهند ماند. متعصبان اسلامگرا در آنکارا احساس می کنند که آنها براي بازپس گیری اين سرزمینی مشروعيت دارند که فکر می کنند از انها متعاقب جنگ جهانی اول دزیده شد. هري فير خبرنگار راشا تودي به نقل از کمیل بارلاس ستون نویست ترکیه ای اورده است: « در گذشته این زمین ها متعلق به ما بودند؛ ما حق داریم در سرنوشت آنها مشارکت داشته باشیم. به علاوه، بستگان ما در این مناطق زندگی می کنند. ما نگران هستیم چه اتفاقی برای آنها می افتد... بنابر گفته بارسالاس تركيه بر منابع طبيعي سوريه و عراق حق دارد.» لشگر كشي تركيه به عراق نشانههاي از شروع اشغال بلند مدت است كه احتمالا تا موصل گسترش خواهد يافت. اين اقدام پايگاه مهمي براي كنترل بر منابع و خطوط لوله كه نفت را به بندر جنوبي جيهان منتقل ميكنند، فراهم مياورد. ياوز بايدار ستون نويس تركيهاي در اين باره نوشته است:« بازگشت كامل به موصل يكي از مهمترين دستور كارهاست. براي اين مسئله همگراي اشكاري بين منافع تركيه، دولت منطقهاي كردستان و متحدان غربي وجود دارد... شخصيت كليدي در اين تصوير بزرگ خالد خوجه، رهبري ائتلاف ملي سوريه است كه رابطه نزديكي با مسعود بارزاني رهبري اقليم كردستان عراق دارد. او كسي بود كه اعلام كرد بايد يك نيروي مشترك رزمي در كانتون رجوا ايجاد شود... اين نيرو ي مشترك از حمايت تركيه و آمريكا برخودار است.» بنابرين به نظر ميرسد كه توافقي بين تركيه، اقليم كردستان عراق و آمريكا براي تسلط براي بخشهاي از شمال عراق و شرق سوريه صورت گرفته است تا يك دولت دوفاكتو سني ايجاد شود كه به صورت مشترك تحت كنترل آنكارا و واشنگتن قرار ميگيرد. مارك وينتي منبع: كانتر پانجمترجم: محمد بابايي
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]