واضح آرشیو وب فارسی:فارس: یادداشت/ علی المومن
گفتمان اربعین، اصلی مترقّی برای عراقی پایدار
برگزاری مراسم میلیونی و بی مانند اربعین حسینی کرامتی است که ملت عراق توانسته در آن نقش داشته باشد. دستاورد و موفقیت دولت و ملت عراق در برگزاری این گفتمان سالانه و بزرگ یک اصل مترقی بسوی آینده ای درخشان و گام نهادن در مسیر طرح ملی فراگیر پایدار است.
گروه بین الملل خبرگزاری فارس؛ دکتر علی المومن*: آنچه در این نوشتار می آید یک زبان آماری است نه سخن گفتن از روی احساسات. به زبان آمار ، امنیت عراق از جایگاه مهمی در بین کشورهای جهان برخوردار است و به زبان واقعیت نیز دولت عراق ثابت کرده است که یکی از دولتهای موفق جهانی است.با وجود تمامی دشواری ها ، سختی ها و تنگناهایی که در زمینه های خدمات ، بیکاری و امنیت روزانه با آن مواجه هستیم؛ لیست بلندی از مشکلات که واقعی یا دروغین هستند و یاس و ناامیدی را فزون تر می کنند و به مفهوم خودزنی و انتقاد از خود است. اما مراسم اربعین امام حسین ( ع) نشان می دهد که عراق از یک قدرت بومی بالایی برای مدیریت بحران ها ، تولید پایداری و صبر ، همگامی ، همیاری و همکاری و حسن مدیریت و تدبیر برخوردار است بگونه ای که مانند آن در تاریخ و جغرافیا، کم نظیر است.
هر سالی که می گذرد ، این ملت رنج دیده و زخمی و دولتی که همواره در حال جنگ است، بزرگترین دستاورد سازمانی، مالی و اداری و شگفت انگیزترین نوع همیاری و همکاری بین توده های مردم، ارتش، پلیس ، نیروهای بسیج مردمی و سازمان های محلی و موسسات مرکزی دولتی را محقق می سازد. همگی آنها با یک روش بی مانند همکاری دارند و مانند یک پازل هماهنگ در محتوا، شکل و ساختار هماهنگ هستند تا یک دستاورد موفقیت آمیز را در زمینه های سازماندهی ، مدیریت امنیتی ، مالی ،غذایی و پشتیبانی به دست آورد.
به زبان آمار ، عراق امتی با جمعیت 36 میلیون نفری است. اما کسانی که در عراق با مراسم اربعین در ارتباطند پیروان اهل بیت(ع) هستند که تعداد آنان به 23 میلیون نفر می رسد. حدود 16 میلیون نفر یعنی 45 درصد در این مراسم از میان توده های ملت عراق شرکت می کنند که 70 درصد آنان را شیعیان تشکیل می دهند. 4 میلیون غیر عراقی نیز از 50 کشور دیگر در مراسم اربعین حضور دارند که آمار کلی آن در سال 2015 به بیست میلیون زن ، مرد و کودک رسید که پراکندگی حضور آنان در 2هزار کیلومتر مسیرهایی بود که این گروه انبوه انسانی آن را پیاده پیمود.کسانی که از اطراف 500 شهر و منطقه از دورترین نقاط جنوب عراق تا شمال این کشور آمده بودند.
مراسم اربعین حدود 15 روز بطول می انجامدکه در روز500 هزار وعده غذایی مجانی تقسیم می شود.( 100 میلیون وعده غذایی مجانی در مراسم اربعین ). بجز 600 میلیون لیتر آب و بیش از 400 میلیون بطری از انواع مختلف نوشیدنی ها و 10 هزار تن میوه که همگی مجانی توزیع می شود. و در هر شب ، در مسیر بیش از 5 میلیون نفر ( 50 میلیون اقامت شبانه در طول مراسم ) اقامت شبانه دارند و بیش از 500 هزار داوطلب نیز با تخصص های مختلف در 10 هزار موکب ، هیات و حسینیه با 20 هزار چادر و ساختمان در 2000 کیلومتر اقدام به خدمات دهی می کنند. مهم این است که در سطح تاریخی و جغرافیایی تمامی هزینه های این مراسم که به 500 میلیون دلار می رسد داوطلبانه توسط مردم و به عشق حسین بن علی پرداخت می شود. آری تنها با انگیزه عشق به حسین. این هزینه ها ، غذا ، خدمات ، اسکان ،حمل و نقل و خدمات را شامل می شود و انگیزه اساسی آن یک انگیزه انسانی ، دینی است که هیچ ارتباطی با دولت ، حزب ، گروه،مرجعیت دینی و سیاسی ندارد. همچنین هزینه های این مراسم را هیچ دولت و جریان دینی و سیاسی نمی پردازد. بلکه کمک های خیرین که با کمتر از یک دلار تا چند میلیون دلار انجام می گیرد.
دولت عراق نیز با استفاده از نیروی بسیج مردمی (الحشد الشعبی) ،ارتش ، پلیس و موسسات داخلی، بهداشتی ،بعد امنیتی و بخشی از خدمات دهی و نیز کنترل ترافیک را برعهده دارد. همچنی سفارتخانه ها و کنسول گری های عراق در سراسر جهان نیز اقدام به ویزادهی به 4 میلیون نفر در یک ماه می کنند یعنی 130 هزار ویزا در روز. و سفارتخانه های عراق و کنسول گری های این کشور در تمام کشورهای ایران ، لبنان ؛ ترکیه بحرین ، امارات ، پاکستان ، افغانستان ،هند ، اذربایجان بار سنگینی را در این زمینه برعهده دارند بگونه ای که در سال 2015 در ایران بیش از یک و نیم میلیون نفر ویزا داده شد یعنی 80 هزار ویزا در یک روز. این آمار در تاریخ هیچ سفارتخانه و کنسول گری وجود ندارد. در نتیجه دولت عراق هرساله یک موفقیت و دستاورد مهم و درخشان بی نظیر را در سطح جهانی محقق می کند. در 15 روز برگزاری مراسم که میانگین برگزاری است ، به ندرت مشکلاتی مانند خشونت ، حوادث ناامنی ، تصادفات جاده ای ،گسترش بیماری های واگیر دار پیش می آید و امار قربانیان بسیار اندک است . آن هم در مقایسه با حوادثی که در جهان رخ می دهد و در مقایسه با وضعیت امنیتی عراق که وضعیتی بی ثبات دارد و یک سوم آن را گروههای تکفیری و تروریستی وحشی اشغال کرده است و هرسال در استانه برگزاری مراسم اربعین با تهدید خود را برای سمی کردن آب های اشامیدنی ، گسترش بیماری های واگیر دار دارد و کشتار دسته جمعی مردم و زوار آماده می کند. اما هر سال در نتیجه قدرت امنیتی نیروهای عراقی شکست می خورد. و آیا دولت عراق، یک دولت شکست خورده است؟ واقعیت این است که ملت عراق در این روزها برای کرم و بخشش از یکدیگر سبقت و پیشی می گیرند؟نه تنها با مال و دارایی بلکه با جان خود و تمامی وجود برای محقق کردن اهدافی بزرگ، ملتی که توانست چنین سطح شگفت انگیزی از سازماندهی و تدبیر را به سرانجام برساند. اما بسیاری هستند که این سرمایه گذاری معنوی را به عنوان یک اصل حماسه ملی و شعور اجتماعی درک نمی کنند. مخالفان از تعطیلی موسسات دولتی ، داخلی و ترافیک جاده ها و 10 درصد از نقاط منفی این مراسم در برابر 90 درصد آثار مثبت آن سخن می گویند . آنان نمی دانند که این مراسم بزرگترین مولد نیروی امت وعالی ترین انگیزه برای سازندگی و برنامه ریزی درست و شگفت انگیز ترین تجلی گاه حماسه و وحدت امت و تجلی همکاری و همگامی آنان است. آری این سرمایه گذاری بزرگ نیازمند کارامدسازی است تا به وسیله آن حماسه ملی تقویت شود و اختلافات قومی و طائفه ای نیز از بین برود. ما نیازمند مشارکت گسترده تر اهل سنت، کرد و ترکمان در این مراسم هستیم تا اینکه شهروند عراقی به خانه، روستا و شهر و محل کارش بازگردد در حالی که مملو از نیروی سازندگی و عشق به دین و وطن و فرزندان میهن و پاکسازی کشور از فساد و تروریسم است.
بنابراین اگر مرجعیت دینی و سازمانهای جامعه مدنی و هیات های حسینی روی این نیروی بزرگ سرمایه گذاری کنند، به یقین معادله عراق تغییرخواهد کرد و این موفقیت و دستاورد مقطعی سالانه به موفقیت های درخشان مستمر تبدیل خواهد شد. با این وجود ملت بزرگ عراق نباید ناامید و سست گردد چون این ملت، با وجود تمامی بحران ها و مشکلات، ملتی بزرگ در درون دولتی موفق است. برگزاری این مراسم کرامتی است که ملت عراق توانسته است در برگزاری این حادثه تاریخی بی مانند نقش داشته باشد. دستاورد و موفقیت دولت و ملت عراق در برگزاری این گفتمان سالانه بزرگ میلیونی یک اصل مترقی بسوی آینده ای درخشان و گام نهادن در مسیر طرح ملی فراگیر پایدار است .
این دستاورد مستمر نشان دهنده این است که ملت و دولت عراق می توانند از بحران ها و سختی ها گذر کنند و بسوی برنامه ریزی درست و سازندگی در تمامی زمینه ها پیش بروند. ملت عراق باید بداند ملتی که پدرش علی بن ابی طالب و رهبر آن حسین بن علی است ، بی تردید در این مسیر موفق خواهد شد. * رئیس مرکز تحقیقات مشرق عربی عراق
http://fna.ir/1AZFAB
94/09/16 - 00:18
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]