واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اتحاديه لوازم خانگي: خبري از وام ۱۰ ميليوني خريد كالا نداريم!
حدود 45 روز از تشريح بسته خروج از ركود ميگذرد ولي همچنان كارتهاي اعتباري خريد كالا توزيع نشده است.
نویسنده : بهناز قاسمی
حدود 45 روز از تشريح بسته خروج از ركود ميگذرد ولي همچنان كارتهاي اعتباري خريد كالا توزيع نشده است. قرار بود ۱۸ آذر، اجراي اين طرح آغاز شود اما دولت باز هم خلف وعده كرده و اجراي طرح را به اواخر آذر موكول كرده است.
پيگيريها نشان ميدهد این طرح در بانکمرکزی متوقف شده و در صورت موفقيت بانك مركزي در تأمين منابع لازم، نخستين سري از كارتهاي اعتباري خريد كالا احتمالا اواخر آذرماه توزيع شود .
به رغم اينكه مسئولان در روزهاي نخست رونمايي از بسته خروج از ركود، تخصيص كارتهاي اعتباري خريد را در كوتاه ترين زمان ممكن به مردم وعده ميدادند اما به نظر ميرسد موانع بزرگي برسر عمل به اين وعده وجود دارد؛ موانعي كه بي گمان بزرگترين آنها نبود منابع مالي لازم براي اختصاص اعتبار به كارتها است. اعطاي وام 10 ميليوني كه با سود 12 درصد تنها براي خريد كالاي 100 درصد ايراني و با هدف حمايت از كالاي وطني صورت ميگيرد در قالب يك كارت اعتباري به متقاضي پرداخت ميشود و هيچكس نميتواند آن را به صورت نقدي دريافت كند. اعطاي اين وام كه به گفته مسئولين دولتي به ويژه وزارت صنعت و معدن و تجارت به خاطر گردش نقدينگي در بازار راكد كالاي ايراني داده ميشود با نقدهايي در اين زمينه از سوي كارشناسان روبهرو بوده است.
در اين ارتباط دبيركل انجمن صنايع لوازم خانگي ايران با بيان اينكه وام 10 ميليوني كه دولت در بسته خروج از ركود براي صنايع لوازم خانگي در نظر گرفته تصميم مناسبي جهت حمايت از توليد است ميگويد: اين مبلغ متناسب با نياز خانوادهها و مردم نيست چرا كه خريد وسايل پخت و پز، سرمايشي و گرمايشي جزو لوازم ضروري خانوادهها محسوب ميشود ولي مبلغ 10 ميليون تومان براي خريد اين وسايل كافي نيست. به گفته حبيباالله انصاري با توجه به ركود شديد اقتصادي در بخش صنايع لوازم خانگي چنانچه دولت بخواهد اين صنايع را از ركود خارج سازد بايد چتر حمايتي خود را در قالب اعطاي وام ارزان قيمت جهت نوسازي و بهسازي اين واحدها گسترده كند. در همين ارتباط رئيس اتاق اصناف ايران نيز ميگويد: نبايد تصور كنيم با اجراي چنين طرحي ركود به طور كامل از بازار كالاي ايراني رخت برميبندد چرا كه دامنه ركود در اقتصاد و صنعت كشور بسيار عميق است. علي فاضلي با بيان اينكه در حال حاضر 90 درصد از توليدات كشور در بنگاههاي كوچك و زودبازده انجام ميشود، اظهار كرد: متأسفانه اعطاي اين وام بيشتر شامل صنايع بزرگ و خودروسازي كشور است و بنگاههاي كوچك را شامل نميشود.
اعتبار ۶۰ هزار ميلياردي براي خريد كالا
گمانهزنيهاي مختلفي درباره اعتبار مورد نياز براي تخصيص كارتهاي اعتباري انجام شده ولي هنوز مشخص نيست نهايتاً دولت قصد دارد به چند نفر از متقاضيان، كارت اعتباري خريد كالا بدهد. علاوه براين آماده نبودن زير ساختها و نبود دستگاه پوز در فروشگاهها نيز دليل تعويق اجراي طرح عنوان شده است. يك محاسبه ساده نشان ميدهد در صورتي كه تمام واجدان شرايط دريافت كارت اعتباري خريد كالا بخواهند از اين شبه تسهيلات استفاده كنند، بانك مركزي بايد اعتباري بين 50 تا 60 هزار ميليارد تومان براي اين كارتها اختصاص دهد.
به گفته رئيس كميسيون حمايت از توليد ملي، حميدرضا فولادگر ، اعتبار بانك مركزي براي سه طرح تسهيلاتي خودرو، كالاي ايراني و توليد بايد در مجموع 9 هزار و 500 ميليارد تومان باشد و بانك مركزي اعلام كرده كه تمام اعتبارات طرح وام خودرو را از محل منابع خود تأمين كرده است. اعتبارات طرح خريد دين و كالاهاي مصرفي هم توسط بانكها تأمين شده است. اما پيگيريها نشان ميدهد تأمين اعتبار لازم براي كارت خريد اعتباري با دستانداز مواجه شده و بانكها نتوانستهاند منابع لازم را فراهم كنند به همين خاطر بانك مركزي به دنبال يافتن منابعي است تا بتواند بدون پيامدهاي تورمي يا با حداقل آثار تورمي ناشي از توزيع منابع پرقدرت و افزايش پايه پولي، وعدهاي كه توسط ساير بخشهاي دولت به مردم داده شده است را محقق كند.
تازهترين خبرها از پيشرفت كار حاكي است براي تأمين بخشي از اعتبارات لازم هنوز به بيست تا سي هزار ميليارد تومان نياز است و پيگيريها براي يافتن منابع تأمين اين مقدار اعتبار ادامه دارد. تلاش بانك مركزي بر اين است تا اين اعتبار را نهايتاً تا پايان آذر ماه فراهم آورد تا توزيع سري نخست كارتهاي اعتباري در همان زمان انجام شود. بنا بر اين گزارش، طولاني شدن فاصله اعلام تا اجراي طرح توزيع كارت اعتباري خريد، ركود را در بازار تشديد كرده است. مردم منتظرند تا در صورت توزيع اين كارتها، خريد كنند و به همين خاطر نيز به جاي اينكه كارت اعتباري، خريد آينده را به اكنون منتقل كند، خريد فعلي را به آينده موكول كرده است.
ركود عميق در بازار
همچنين محمد طحانپور، رئيس اتحاديه لوازم خانگي در گفتوگو با «نسيم» با انتقاد از سكوت دولت ميگويد: ما به عنوان اتحاديه لوازم خانگي در رابطه با طرح وام 10 ميليوني كالاي لوازم خانگي هيچ خبر تازهاي نداريم و اطلاعات جديد را نيز از رسانهها پيگيري ميكنيم.
وي ميافزايد: روند اين كار در حال حاضر ديگر در دست وزارت صنعت و يا اتحاديه لوازم خانگي نيست بلكه بقيه مراحل در دست بانك مركزي است كه بايد كار را جلو ببرد. وي تاكيد ميكند: در اين مدت هم عواملي از جمله ماه محرم و صفر و همچنين اعلام اعطاي اين وام 10 ميليوني باعث شد تا مردم بيش از قبل براي خريد احتياط كرده و در نتيجه خريد كمتر شده و بازار دچار ركود بيشتري نسبت به قبل از اعلام طرح شده است.
طحانپور ميگويد: در حقيقت مردم براي گرفتن اين وام است كه دست نگه داشته و خريدي نداشتهاند اما هنوز وام را نگرفتهاند و ما و ديگر واحدهاي صنفي نيز ديگر هيچ گونه اطلاعي از سرنوشت اين طرح نداريم.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۳۹۴ - ۲۱:۴۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]