واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: روایت فرانس پرس از دوئل سلطان و تزار
خبرگزاری فرانسه در گزارشی از استانبول به قلم« استوارت ویلیامز» نوشت از یک هفته پیش ، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه وارد زورآزمایی شدیدی شده اند که دوستی آنان را مدفون کرد و روابط بین دو کشور را تهدید می کند. اکنون دوئل « سلطان » با « تزار» آغاز شده است .
به گزارش نامه نیوز، پس از آنکه هواپیماهای ترکیه بیست و چهارم نوامبر در مرز سوریه یک بمب افکن روس را که بنابراعلام آنکارا ،حریم هوایی ترکیه را نقض کرده بود ،سرنگون کردند ، تنش بین دو روسای جمهوری تشدید شد و اتهامات ،تهدیدها وتوهین ها از هر دو سو روانه شد.
پس از آنکه پوتین اعلام کرد« باند» همتای ترک او از جمله خانواده اش در قاچاق نفت خام داعش در سوریه نقش دارند ،این نبرد سران حتی رنگ و روی شخصی به خود گرفت .
اردوغان با رد اتهامات مسکو آنها را افترا خواند.
به عقیده کارشناسان ، جنگ لفظی که رهبران دو کشور به آن متوسل شده اند به این زودی ها پایان نخواهد یافت .
فیلیپ گوردون تحلیلگر شورای روابط خارجی آمریکا می گوید:« آنها بر مواضع خود تاکید می کنند و عقب نشینی هم نمی کنند و من فکر نمی کنم یکی از دو طرف آماده باشد در آینده ای نزدیک این کار را انجام دهد.»
هم اردوغان و هم پوتین حرفه سیاسی و مشروعیت خود را مدیون وجهه « مرد قدرتمند» و به ویژه انعطاف ناپذیر خود هستند.
فردریک وسلو از شورای روابط خارجی اروپا تاکید می کند:« روسای جمهوری دو کشور برای رسیدن به قدرت از اعتبار شخصی خود مایه گذاشته اند.»
وی می افزاید:« اعتبار آنان با بروز کمترین ضعف زیر سئوال خواهد رفت مثلا اگر آنان معذرت خواهی کنند یا به دنبال آشتی باشند.»
تا قبل از این بحران ،این نزدیکی ویژگی ها موجب شده بود ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان زوج دیپلماتیک بسیار مستحکمی باشند.
مسیر آنان یکدیگر را به هم نزدیک کرده بود . روسای جمهوری ترکیه و روسیه که به سبب بحران وخیم اقتصادی قدرت را به دست گرفتند کشور خود را با مشتی آهنین اداره می کنند و برای سرکوب اعتراضات خیابانی یا سرکوب منتقدان خود تردیدی به خود راه نمی دهند.
پیش از این با وجود اختلافات آشکار در خصوص جنگ سوریه یا بحران اوکراین و تاریخ مناقشه برانگیز دو کشور ،روابط شخصی آنان موجب همکاری سازنده ای به ویژه در خصوص انرژی شده بود.
روسیه برای ساخت نخستین نیروگاه هسته ای ترکیه در آککیو ( جنوب)در سواحل مدیترانه انتخاب شد و دو کشور قرار بود یک خط لوله انتقال گاز موسوم به ترک استریم احداث کنند ، دو طرحی که هرکدام دهها میلیارد دلار ارزش دارد.
اردوغان در اخطاری به اتحادیه اروپا که الحاق ترکیه را به تاخیر می اندازد حتی در سال 2013 به طور تلویحی گفت کشورش ممکن است به سازمان همکاری شانگهای که مسکو و پکن ایجاد کرده است محلق شود.
ظرف 10 روز ، دوستی بین ترکیه و روسیه فرو پاشید.
روسیه روادید را برای گردشگران ترک را دوباره برقرار کرد و طرح ترک استریم را به حال تعلیق در آورد و ممنوعیت هایی علیه میوه ها و سبزی های ترکیه را برقرار کرد.
طوفان آنقدر ناگهانی بود که رهبران دو کشور به شدت عصبانی ظاهر شدند.
پوتین گفت :« من بسیار متاسف هستم زیرا شخصا مدت های زیادی برای ایجاد این روابط بسیار تلاش کردم .»
اردوغان نیز با همین لحن حسرت دوران همکاری های خوب را خورده است.
رئیس جمهوری ترکیه با تاسف گفت:« او ( پوتین ) از شجاعت و جسارت من تجلیل می کرد. او حتی صداقت و ویژگی های حکومتی من را می ستود.»
بحران فعلی هم اکنون چارچوب روابط دوجانبه را پشت سرگذاشته است . سه هفته پس از حملات پاریس ،این بحران ایجاد ائتلاف بزرگ مبارزه با تروریسم را پیچیده کرده و چشم انداز راه حل سیاسی برای مناقشه سوریه در گفتگوهای وین تیره تر شده است .
فیلیپ گوردون می گوید:« این دو کشور مدت زمانی طولانی روابط سردی خواهند داشت و این مسئله کار آمریکایی ها را در وین سخت تر خواهد کرد.»
سرگئی ایوانف رئیس دفتر رئیس جمهوری روسیه گفت روابط بین پوتین و اردوغان قطعا هرگز ، مانند روابط قبل نخواهد بود.
۱۴ آذر ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]