واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: فاطمه (س) در آيينه كتاب ياس عصمت در فكر و قلم انديشمندان
معرفي كتب مربوط به حضرت زهرا (س) در راستاي جلوه عظمت بانوي دو جهان و به عنوان اظهار ارادت به پيشگاه اقدس آن حضرت مصادف با ايام فاطميه براي آشنايي دوستداران اهل بيت(ع ) هديه ميشود.
***اولين تاليف درباره حضرت زهرا(س)
اولين عالمي كه تاريخچهاي از زندگاني حضرت صديقه كبري (س) را به قلم آورده وبه صورت كتاب تدوين كرده است ابوصادق سليم بن قيس هلالي كوفي متوفاي سال ۷۶هجري است .
او مطالب مربوط به حضرت زهرا ( س ) را به فاصلهاي كمتر از سه سال از شهادت آن حضرت به نقل از اميرالمومنين (ع )، سلمان، ابوذر و مقداد كه شاهدان عيني ماجراها بوده اند، نقل كرده است.
كتاب سليم كه نخستين كتاب در تاريخ اسلام شناخته شده است داراي مطالب بسياري در فضايل و مناقب حضرت زهرا (س) و نيز مصايب و وقايعي كه منجر به شهادت آن حضرت شد، در خود ضبط كرده است .
اين يادگار هزار و چهارصد ساله بارها چاپ شده است و متن تحقيق شده آن به زبانهاي عربي، فارسي، اردو و انگليسي در دسترس عموم قرار گرفته است.
***تاريخچه تاليف در آستان حضرت فاطمه (س) :
در طول ۱۴قرن كتابهاي بسياري درباره حضرت زهرا (س) تاليف شده است كه تعدادي از آنها مفقود شده است چنانچه شيخ صدوق چهار كتاب در چهار موضوع مربوط به آن حضرت تاليف كرد ولي هيچ كدام در دست نيست.
در اين ميان مولفاني نيز اقدام به فهرست نگاري كتب مربوط به حضرت زهرا (س ) كردهاند و در دهه اخير با نوعي همفكري موجب تكميل كار يكديگر شده اند.
يكي از مهمترين كتابهايي كه در اين زمينه وجود دارد كتاب مصحف فاطمه (س) است .
اين كتاب از ودايع امامت است كه پس از شهادت آن حضرت نزد اميرالمومنين (ع ) بوده و در كنار كتاب علي (ع ) كه املاي پيامبر (ص) و دست خط امير المومنين است به دست يكايك ائمه رسيده و تاكنون كه نزد حضرت ولي عصر (عج ) است. اين كتاب را احدي غير از امامان نديده است و از مطالب آن اطلاع ندارد جز آنچه خود ايشان فرموده اند.
***تدوين كتابنامههاي حضرت زهرا (س) :
در زمينه فهرست كتابهاي مربوط به حضرت زهرا (س) نوشتهها مختلف بوده و هر يك با روش خاصي تدوين شده است با اذعان به اين كه اولين قدم در اين راه را علامه حاج آقا بزرگ تهراني در كتاب الذريعه برداشته و كتابهاي بسياري درباره حضرت زهرا معرفي كرده است، كه از جمله :
-۱چهل كتاب درباره حضرت زهرا (س) تاليف عبدالرحيم موكهي كه در كتاب فاطمه زهرا (س) ياس عصمت ص ۱۲۵ - ۱۳۰چاپ شده است.
-۲رانده فخر النسا تاليف حيدر علي سعدي، كتابنامهاي به زبان عربي است و در نجف به سال ۱۳۸۷قمري چاپ شده است.
-۳الزهرا في المكتبه العربيه تاليف محمد حسون كه در كتاب اعلام النسا المومنات ص ۵۷۵تا ۵۶۷چاپ شده و ۱۸۴كتاب عربي را در دو قسمت كتب مستقل و ضمني معرفي كرده است.
- ۴فهرست كتابهاي مربوط به مناقب و مصائب حضرت فاطمه (س) تاليف محمد باقر كجوري كه در كتاب خصايص فاطميه ص ۱۴تا ۱۶آورده شده است.
- ۵كتابشناسي حضرت زهرا (س)، تاليف احمد صادقي اردستاني، كه در مجله آئينه پژوهش: شماره ۱۰۷ _ ۱۱۳و نيز در كتاب خود فاطمه الگوي زن مسلمان،:
ص ۲۰۰_ ۱۳۷چاپ نموده است و طي آن ۲۸۰كتاب در ۴بخش فارسي ، عربي و اردو و كتابهاي ضمني معرفي نموده است.
- ۶كتابشناسي حضرت فاطمه زهرا (س)، تاليف امير علي آقاياري و مينو فضلي نژاد است. اين كتاب در ۲۷۷صفحه كتب مربوطه را معرفي كرده است .
- ۷كتابنامه حضرت فاطمه زهرا (س)، تاليف ناصرالدين انصاري قمي، كه در ۱۲۰صفحه، ۴۷۱كتاب را در دو بخش چاپي و خطي معرفي كرده است.
- ۸كتابنامه حضرت فاطمه (س)، تدوين بنياد فرهنگي فاطمه الزهراء (س)، كه ۷۹۶كتاب را معرفي كرده است. اين كتابنامه هنوز چاپ نشده و به صورت كامپيوتري عرضه شده است.
- ۹كتابنامه فاطمه زهرا (س)، تاليف مجتبي يزدي كه كتابها و مقالات مربوط به حضرت فاطمه (س) را جمع آوري كرده است.
- ۱۰كتابنامه كوثر، تدوين پژوهشكده باقر العلوم (ع) قم، كه در ۳۶صفحه ۳۳۴عنوان كتاب فارسي در دو قسمت مستقل و ضمني معرفي نموده است.
- ۱۱الكتب المولفه في الزهرا (س)، تاليف علي محمد علي دخيل كه در سال ۱۳۸۷قمري به مناسبت مسابقات تاليف درباره حضرت زهرا (س) در نجف تدوين شده و در كتاب خود فاطمه الزهرا (س): ص ۱۴۷ _ ۱۶۴چاپ كرده و ۱۰۰كتاب در سه قسم خطي و چاپي و كتب برنده مسابقات معرفي كرده است. البته كتاب مصادر الدراسه عن الزهرا (س) كه تاليف آقاي دخيل است در معرفي منابعي است كه در تحقيقات مربوط به زندگاني حضرت زهرا (س) مورد استفاده قرار مي گيرد و كتابنامه نيست.
- ۱۲الكتب المولفهفي الزهرا (س)، تاليف احمد رحماني همداني، كه در كتاب خود فاطمه الزهرا (س) بهجه قلب المصطفي (س): ص ۶۷۹ _ ۷۱۱چاپ نموده و پس از ذكر ۱۰۰عنوان كتابهاي آقاي دخيل ۱۶۰عنوان ديگر به آن اضافه شده و مجموعا ۲۶۰عنوان كتاب معرفي نموده است. اين فهرست عينا در كتاب اعلموا اني فاطمه تاليف عبدالحميد مهاجر: ج ۱۰ص ۶۹۵ _ ۷۴۲منعكس شده است.
- ۱۳كتابشناسي توصيفي حضرت فاطمه (س)، تاليف محمد روحاني علي آبادي كه ۸۰۰كتاب مستقل درباره حضرت زهرا (س) را به ترتيب الفبا و با تذكر منابع ارايه نموده و هنوز چاپ نشده است.
- ۱۴معجم ما الف عن فاطمه الزهرا (س)، كه در سال ۱۴۰۸توسط دارالعلوم در بيروت منتشر شده است.
- ۱۵معجم ما كتب عن فاطمه الزهرا (س)، تاليف عبدالجبار رفاعي، كه در مجله تراثنا: شماره ۱۴ص ۲۹۶ ،۵۷ _ ۱۰۴عنوان كتاب به ترتيب الفبا معرفي كرده و تعدادي كتب ضمني و مقالات مجلهها را هم آورده است. همين كتابنامه به عنوان بخشي از كتاب معجم ما كتب عن الرسول و اهل البيت (ع) درج ۵ص ۱ _ ۱۳۰چاپ شده است.
- ۱۶معجم المولفات حول السيد فاطمه، تاليف عبدالله منتفكي، كه در مجله الثقافه الاسلاميه: شماره ۴۰ص ۴۴_ ۸۹به معرفي ۲۸۴كتاب به شكل موضوعي پرداخته است.
_۱۷الكتب المولفه عن فاطمه الزهرا (س) بالعربيه، تاليف علي اكبر مهدي پور، كه ۳۰۶كتاب چاپي و خطي به زبان عربي معرفي كرده و ۲۴۸عنوان چاپي، و ۴۴عنوان خطي و ۱۴عنوان در آخر كتاب به عنوان كتابهاي برنده در مسابقات كتابهاي حضرت آمده است.
- ۱۸فاطمه (س) في مرآه الكتاب، ترجمه عربي چاپ دوم كتابنامه حاضر كه مختصرا در مجله المرشد (چاپ دمشق) شماره ۷ _ ۸سال چهارم از ص ۶۰۷ _ ۵۱۳ در سال ۱۴۱۸منتشر شده است.
- ۱۹كتابشناسي فاطمي در تاليفات اهل سنت كه توسط معاونت فرهنگي ستاد منطقه ۲كشوري سازمان تبليغات تهيه شده و در كنگره بانوي آفتاب در كرمانشاه در سال ۱۳۷۹در كتابي با عنوان ويژه نامه نشست مقدماتي كنگره بانوي آفتاب از ص ۵۴تا ص ۹۱به معرفي ۷۰كتاب از مولفين اهل سنت درباره حضرت زهرا (س) پرداخته است.
- ۲۰فاطمه (س) در ائينه كتاب، كتاب حاضر كه آخرين و كاملترين كتابنامه در اين زمينه است. بار اول با معرفي ۷۳۵كتاب مستقل در ۱۵زبان در سال ۱۴۱۶منتشر شد. بار دوم با معرفي ۱۱۵۵كتاب مستقل در ۱۹زبان در سال ۱۴۲۷ به طبع رسيد. چاپ سوم آن با معرفي ۱۶۲۹كتاب مستقل در ۲۶زبان صورت گرفت . اينك چاپ چهارم آن با معرفي ۲۰۲۲كتاب مستقل در ۲۷زبان منتشر شده است
*** كتابشناسي حضرت فاطمه (س) در زبانهاي مختلف:
تاليفات مستقل درباره حضرت فاطمه (س) تا كنون به ۲۷زبان دنيا به دست آمده است. اكثريت كتابهاي اين مجموعه به زبانهاي فارسي، عربي و اردو هستند و اين دقيقا به علت گسترش مذهب تشيع در اهل اين زبانها است. كتاب هايي چند نيز به زبان تركي ديده ميشود كه به صورت تاليف است. اكثر كتاب هايي كه به غير اين سه زبان هستند ترجمه از فارسي يا عربي و يا اردو است.
مخاطبين خاص اين كتابها يا مسلماناني هستند كه به يكي از اين زبان ها سخن ميگويند و يا از اديان و ملل غير مسلمان هستند كه چنين كتابهايي به عنوان هدايت و راهنمايي آنان تاليف شده است. به همين جهت رعايت اختصار و پرداختن به مسايل كلي و يا قطعههاي داستاني به خصوص در كتابهاي كودك مشهود است.
از سوي ديگر در كتبي كه توسط غير مسلمانان همچون هنري لامنس بلژيكي و لوئي ماسينيون فرانسوي تاليف شده با توجه به ديدگاه خاص آنان و فاصلهاي كه از اسلام دارند، تحليل خاص خود را از تاريخ حضرت ارائه كرده اند.
طبق شمارشي كه در فهرستهاي آخر كتاب مشهود است تعداد كتابها در هز زباني چنين است:
۱۰۴۷كتاب فارسي - ۶۱۴كتاب عربي - ۲۱۴كتاب اردو - ۲۷كتاب تركي آذري - ۲۶كتاب تركي استامبولي - ۱كتاب تاجيكي - ۱كتاب كردي - ۱كتاب گجراتي - ۲كتاب مالايو - ۴كتاب هندي
۱كتاب سندي - ۱كتاب چيني - ۳كتاب تاميلي - ۲كتاب بنگالي - ۱كتاب تايلندي - ۳كتاب سواحلي - ۱كتاب هوسايي - ۱كتاب سوماليايي - ۳۶كتاب انگليسي - ۱۰كتاب فرانسوي -
۲كتاب آلماني - ۴كتاب روسي - ۴كتاب اسپانيايي - ۱كتاب ايتاليايي - ۱۲ كتاب پرتغالي -
۳كتاب بوسنيايي - ۱كتاب آلبانيايي .
ذكر يك نمونه از هر كتاب با زبان خاص تاليف شده :
-۱فارسي: چشمه در بستر، سيد مسعود آقايي و بيش از ۱۰۰۰عنوان ديگر.
-۲عربي: مجمع النورين ، ابوالحسن مرندي، و بيش از ۶۰۰عنوان ديگر.
-۳اردو: آخري نبي كي اكلوتي بيتي سعيد الرحمن، و بيش از ۲۰۰عنوان ديگر -۴تركي استامبولي: اورنك ايسلام قاديني حضرت فاطمه (س) و ۲۵عنوان ديگر.
-۵تركي آذري:خانيم لر خانيمي فاطمه الزهرا (س) و ۲۷عنوان ديگر.
-۶انگليسي: د ليدي آو لايت و ۳۴عنوان ديگر.
-۷آلماني: فقو هه بوت شافت و ۱عنوان ديگر.
-۸پرتغالي: حياه الزهرا فاطيما (س) و ۱۱عنوان ديگر.
-۹روسي: پري وتست وي يه بژست ون نم و وداخ ناوينيو و ۲عنوان ديگر.
-۱۰فرانسوي: سلوت الوانيس پايراسيون و ۹عنوان ديگر.
-۱۱اسپانيايي: يولوس امو امالوس توتمبين و ۳عنوان ديگر.
-۱۲ايتاليايي: سلوتي المسجيو دي ديو و ۱عنوان ديگر.
-۱۳گجراتي: تحفه المومنات، احوال فاطمه (س).
-۱۴بنگالي: نبي بنديني و ۷عنوان ديگر.
-۱۵تاميلي: بنگل دي لاهم فاطيما (س) و ۲عنوان ديگر.
جمعه 10 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 302]