تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 26 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هر كس روزه دارى را افطار دهد، براى او هم مثل اجر روزه دار است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830113723




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

درباره چرايي گسترش آسيب‌هاي اجتماعي


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: درباره چرايي گسترش آسيب‌هاي اجتماعي
نویسنده : دكتر جعفر باي * 
روابط نامشروع، طلاق، جرم و جنايت، اعتياد و ساير آسيب‌هاي اجتماعي در ايران طي چند دهه اخير روند رو به رشدي داشته است و اين واقعيتي است كه كمتر مقام مسئول و آسيب‌شناسي به آن اذعان نكند. اما اين افزايش آسيب‌ها ريشه در چه چيزي دارند و چرا به‌رغم تمام تلاش‌ها و اقداماتي كه براي پيشگيري و مقابله با اين آسيب‌ها شده نتيجه آن نيست كه انتظارات را برآورده كند.  در دهه‌هاي اخير سه اتفاق و به عبارت ديگر سه انفجار در جامعه ما رخ داد. نخست رشد علم و دانش بود و ايران در جغرافياي نخبگي منطقه قرار گرفت، اما نكته اينجاست كه اگر اين ظرفيت و پتانسيل به درستي مديريت شود،  بسيار مغتنم است در غير اين صورت خود مي‌تواند يك آفت و آسيب اجتماعي باشد.
مدرنيته بي‌برنامه اتفاق ديگري بود كه جامعه ما در اين سه چهار دهه اخير با آن مواجه شد. شما نگاه كنيد حذف والدين در انتخاب همسر براي جوانان كه به افزايش طلاق منجر شده چه نابساماني‌هايي در خانوارها به‌وجود آورده است.  سوم انقلاب در ارزش‌ها بود؛ يعني پس از انقلاب اسلامي دگرگوني‌هاي عظيمي در حوزه اعتقادات و باورهاي مردم پيش آمد و اما نكته مهم اين است كه انقلاب‌هاي ايدئولوژيك شمشير دولبه هستند كه اگر نتواند با دقت و به‌درستي اهداف مد نظر را پياده كند، گاهي مشكلات و تبعات فراواني را به دنبال خواهد داشت.  در كنار همه اينها بايد توجه داشته باشيم كه ما در چند مسئله از جمله در بحث اعتياد در خط اول و مسير ترانزيت مواد مخدر هستيم.
ضمن اينكه همه اين آسيب‌ها يك توطئه جهاني و يك حركت درون و برون مرزي دارد. يك مدرنيته‌اي آمد و زلزله عجيبي در اعتقادات و باورهاي مردم ايجاد كرد به طوري كه جوان امروز از هيچكس و هيچ چيز تبعيت نمي‌كند. در بخش دروني هم ما در حوزه فرهنگ متأسفانه ضعيف عمل كرديم و همچنان گرفتار ندانم كاري‌هاي فراوان هستيم.  اين در حالي است كه در حوزه فرهنگي از ابتداي انقلاب تا كنون تلاش‌ها و اقدامات مختلفي صورت گرفته است، يعني ما در اين حوزه هم شاهد برخوردهاي قهري بوديم و هم برخورد علمي و ارشادي؛ سؤال اساسي اين است كه ديگر چه كاري در اين ارتباط بايد انجام مي‌شد، اما نشده است؟
برخوردهاي ما با مقوله فرهنگ برخورد انتظامي بود. درحالي كه فرهنگ يك مقوله لطيف و نرم است و ظرافت‌هاي خاص خودش را دارد و با آموزش و به شيوه غير مستقيم مي‌توانيم فرهنگسازي كنيم، تمام برخوردهايي كه شده برخوردهاي وارونه‌اي بود كه متأسفانه منجر به تلاطم بيشتر در نظام ارزشي جامعه شد و به آن دامن زد. هنوز هم عبرت نگرفتيم. كماكان چنين برخوردهايي ادامه دارد. بايد در اين مقوله دانش عمومي را افزايش بدهيم. در واقع به جاي فيلترينگ و... جوان را به درجه‌اي از رشد و تعالي برسانيم كه خودش براي ورودي‌هاي خوراك فرهنگي‌اش فيلتر داشته باشد. خودش قدرت تشخيص و تفكيك داشته باشد.
بايد بپذيريم كه مقوله فرهنگ تزريقي ، ديكته‌اي يا دستوري نيست. به هيچ عنوان ما نمي‌توانيم با قوه قهريه و سلبي فرهنگسازي بكنيم و اين وظيفه مهم را به نحو شايسته انجام بدهيم.  بايد اقدامات اساسي و ريشه‌اي آن هم صبورانه و دراز مدت انجام بدهيم. البته چنين تلاش‌هايي هم نياز به بودجه كافي دارد بايد براي فرهنگسازي هزينه كنيم. ما در حوزه سخت افزاري تا جا دارد هزينه مي‌كنيم، اما در بخش نرم‌افزاري خير. مقوله فرهنگ در ايران از مقوله‌هاي فراموش شده است.
قطعاً افزايش آگاهي و دانش در مقابله با آسيب‌هاي اجتماعي و كاهش آنها تأثير مثبت دارد البته به اين شرط كه افراد توانايي مديريت دانش را داشته باشند و بدانند علمي كه دارد كاربردي است و چه نفعي براي زندگي‌اش دارد وگرنه كسي كه توان مديريت دانش نداشته باشد، انباشت علوم به تنهايي نمي‌تواند وي را به صورت كامل از آسيب‌هاي احتمالي برهاند، مثلاً در پديده طلاق. در حال حاضر هرم تحصيلي زنان جامعه ما بالا رفته و به سواد و دانش عمومي هم ارتقا يافته، اما اينكه آيا اين سواد كاربردي بوده و منفعتي براي زندگي فردي آنان داشته، جاي بحث دارد. به همين دليل معتقدم دانش مديريت نشده قطعاً تيغ تيزي است به دست زنگي مست كه ويران مي‌كند و ريشه‌ها را مي‌زند.  يك قانون زيبا و ارزشمند وقتي مجري قدرتمند و قوي نداشته باشد، فقط به‌درد ويترين خواهد خورد. محتواي درسي ما، معلم درخور لازم را ندارد. يادمان نرود كه آموزش بيشتر عملكردي است؛ يعني كودكان ما بيش از آنكه از حرف و سخن‌هاي معلمشان ياد بگيرند از الگوهاي رفتاري آنان درس و عبرت مي‌گيرند. امروز معلمان ما توان نشان دادن محتواي اسلامي را ندارند. در واقع در حال حاضر به جاي تربيت اسلامي آموزش اسلامي مي‌دهيم؛ يعني پرورشي در كار نيست. به عبارتي ديگر تربيت مقوله‌اي است كه با عمل و اجرا منتقل می‌شود. نظام آموزش و پرورش ما فقط آموزش است، نه پرورش. نظام و دستگاه فرهنگي ما فقط صحبت است نه عمل و اجرا و اينها ما را دچار مشكل كرده است.  مطابق قانون مديريت پيشگيري از جرم به عهده قوه قضائيه است، اما مي‌توان آن را يك امر گسترده ملي دانست كه مجموعه‌ نهادهاي تربيتي مثل خانواده و آموزش و پرورش، دانشگاه و رسانه‌ها در اين زمينه نقش تأثيرگذاري دارند. اگر آنها فعاليت‌هاي خويش را به شايستگي انجام دهند، ديگر وقوع جرم چندان محتمل نخواهد بود تا نهادهاي پيشگيري‌كننده به طرح برنامه‌ها و فعاليت‌هاي بازدارندگي بپردازند، اما بي‌برنامگي و ناهماهنگي و كم‌كاري و سوءمديريت و... در هر يك از اين نهاد‌ها باعث بروز ناامني يا جرائم اجتماعي خواهد شد كه در چنين حالتي متقابلاً نهادهاي ديگري ملزم به امر مصونيت‌سازي جامعه و تأمين امنيت اجتماعي براي شهروندان هستند.

*آسیب‌شناس

منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۰۷ آذر ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۱





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


حوادث

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن