واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: شعر فاطمي/3مصطفي محدثي خراساني:شاعران جوان پنجرهاي تازه در شعر فاطمي گشودند
گروه ادب: شاعران جوان پنجرهاي تازه در شعر فاطمي گشودند و از زاويه ديگر به حضرت زهرا(س) نگريستند؛ اين نگاه دربردارنده سيره عملي آنحضرت و رسالتي بود كه در قبال امامت بر عهده داشتند.
«مصطفي محدثيخراساني» در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) با بيان اين مطلب گفت: در جريان دو سه دهه اخير، به ويزه پس از انقلاب، بيشتر ذهن و علاقه شاعران به مفاهيم ديني و مذهبي معطوف شد؛ در نتيجه با نگاه تازهاي روبهرو شديم. اين نگاه تازه كه دربردارنده اهداف حضرت زهرا(س)، سيره عملي آن حضرت و رسالتي بود كه آن حضرت در قبال امامت، نبوت و شكلگيري نظام اجتماعي اسلام در آن محدوده زماني خاص بردوش داشت، در اين چند ساله ايجاد شده است.
محدثيخراساني يادآوري كرد: بخش عمدهاي از رسالت اين نگاه تازه و پرداختن اينگونهاي به حوزه مسائل ديني و سيماي حضرت فاطمه(س) را در واقع نسل جوان ما و شاعران جوان بر عهده داشتند كه در فراز و فرودهاي انقلاب كشف شدند.
صاحب كتاب «طنين كوه» گفت: به شعر فاطمي از دو منظر ميتوان نگاه كرد؛ يكي اينكه شعرهايي را شعر فاطمي بدانيم كه پيرامون شخصيت حضرت فاطمه(س) و رويدادها و رخدادهاي زندگي او باشد؛ مرثيههايي كه براي حضرت زهرا(س) گفته شده بخش عمدهاي از اينگونه شعرها را تشكيل ميدهد.
او ادامه داد: منظر دوم اين است كه شعرهايي را شعر فاطمي بدانيم كه از خاستگاه و پايگاه تفكر شيعي برآمده باشند و بيانگر اهداف و آمال و آرزوهايي است كه خاندان اهلبيت(ع) به دنبال آن بودند و حضرت زهرا(س) در اين مسير زندگي كردند و به شهادت رسيدند.
او افزود: اگر ما شعر فاطمي را از منظر دوم بررسي كنيم، خواهيم ديد كه نخستين زمزمههاي آن در شعرهاي كسائي مروزي ـ كه دربردارنده اين تفكر شيعي و فاطمي است ـ بود و يكي از مهمترين منابع معرفتي شعر فارسي همين تفكر شيعي و معرفتي بوده است.
اين شاعر و نويسنده تصريح كرد: پيش از انقلاب مرزبندي نادرستي بين شاعران روي داده بود؛ به اين شكل كه پرداختن به مضامين مذهبي كار يك قشر خاصي از شاعران ـ عمدتا مداحان ـ است و ديگر شاعران نميتوانند به اين مضامين بپردازند. البته استثناهايي هم در اين امر وجود داشت؛ مانند «طاهره صفارزاده» و «موسوي گرمارودي» كه در همان پيش از انقلاب نيز به سرودن شعر آييني ميپرداختند. اما پس از انقلاب اين انحصار شكست و حتي توانمندترين شاعران ما افتخارشان اين شد كه درباره اهل بيت(ع) شعر بگويند. بهعبارت ديگر انقلاب به عنوان نقطه عطفي در تاريخ شعر آييني ما محسوب و سبب شد تا نگاهي والا به مضامين ديني شكل گيرد و يك شاعر يكي از رسالتهاي خود را سرودن شعر آييني بداند.
جمعه 10 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 241]