واضح آرشیو وب فارسی:مهر: یک هفته با میراث فرهنگی و گردشگری؛
«حسنآباد» در محاصره برجهای تجاری/ حاشیههای «آسمان» ادامه دارد
شناسهٔ خبر: 2978470 - پنجشنبه ۵ آذر ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۶
فرهنگ > میراث فرهنگی و گردشگری
پلمپ و فک پلمپ هتل آسمان طی دو روز، بررسی اکوسیستم غار جهنم در استان خراسان جنوبی، سرقت از محوطه تاریخی شمی و تجاوز به میدان حسن آباد تهران از جمله خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته بود. خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ: در این هفته از شیراز خبر رسید که هتل آسمان پلمپ شد آن هم به این دلیل که به جای ۱۴ طبقه برای ۱۸ طبقه نقشه کشیده بود! این تعداد طبقات اضافه موجب شده تا پرونده محور تاریخی زندیه در معرض خطر قرار گیرد. همچنین حریم بصری ارگ کریمخانی نیز دچار مشکل شود. همین موضوعات باعث شد تا دادستان شیراز این هتل را پلمپ کند اما یکی دو روز بعد این آن را فک پلمپ کرد تا مالک، بتواند این هتل را تا ۱۴ طبقه که مجوز و پروانه داشت، تکمیل کند. ولی همچنان می بایست ۴ طبقه اضافه آن تخریب شود. سایه تهدید بر سر «جهنم» کارشناسان فنی انجمن غارشناسی کشور، سرایان و بیرجند برای بررسی ساختار و متراژ غار «جهنم» به روستای طاق رفته و به این نتیجه رسیدند که فعالیتهای معدن در حریم این غار موجب تخریب آن میشود. جواد نظام دوست سرپرست تیم تحقیقاتی غار جهنم گفت: مدتی پیش اداره صنعت و اکتشافات معدن مزایدهای برگزار کرده و عدهای از سرمایهگذاران برنده شده بودند که از معدن منگنز حوالی این غار برداشت کنند. برای گرفتن مجوز این معدن، پرونده وارد کارگروه غارشناسی استان خراسان جنوبی شد و کارگروه مربوطه مجوز برداشت را به سرمایهگذار داد. این مجوز مورد اعتراض اهالی محل و روستای تپه طاق قرار گرفت.
وی با اشاره به اعزام غارشناسان به محل این غار گفت: بررسی گروه کارشناسان فنی از غار جهنم موجب شد تا به این نتیجه برسد که اینجا فروچاله معمولی نیست، بلکه اطلاعات اولیه از غار جهنم نشان می دهد که این غار مملو از بلورهای کلسیت و نهشتههای آهکی فراوان و نسبتاً طولانی با ۳۵۰ متر طول و عمق بیش از ۵۰ متر است. وجود حوضچه آب در انتهای غار، خفاش، نوعی سوسک و اسکلت نشان می دهد که این غار هنوز زنده است. همچنین با وجود اینکه خشکسالی سالهاست که در این منطقه وجود دارد اما حوضچه غار هنوز آب دارد. سرقت از محوطه تاریخی شمی عصر روز بیست و هشتم آبانماه نگهبان شیفت شب محوطه تاریخی شمی در استان خوزستان پس از انجام کاوش های باستان شناسان تنها در محوطه مانده بود که صدای ویراژ یک موتور توجه او را به خود جلب کرد. او به سمت موتوری رفت تا آنها را از محوطه دور کند اما زمانی که برگشت دید، قبر کوچکی که باستان شناسان ایتالیایی و ایرانیا کشف کرده بودند، باز شده و چند شی تاریخی از جمله گردنبند، مهره و دو کوزه سفالی که به عنوان ظرف تدفین استفاده می شده و داخل قبر بوده، سر جایش نیست. اکنون کاوشهای باستان شناسی در این محوطه تاریخی متوقف شده است تا بررسیها به سرانجام برسد. تجاوز ساختمانهای تجاری به حریم بصری میدان ۸ گنبد حسن آباد! در فاصله بسیار کمی از میدان حسنآباد تهران و در ضلع شمال شرقی، ۵ طبقه از یک ساختمان دیوار چین شده که اداره کل میراث فرهنگی استان تهران مدعی است به دلیل رعایت نکردن ضوابط پلکانی و حریم ثبتی میدان، ساخت و ساز آن را متوقف کرده است. قرار بود این ساختمان ارتفاع ۷.۵ تا ده متر به صورت پلکانی داشته باشد، اما آن را رعایت نکرد. تاور عظیم این ساختمان چند سالی است که باقی مانده است. اما بازهم در همان محدوده میدان، اسکلت ۵ طبقه ای قرار بود در کوچه ای کم عرض به مجتمع تجاری تبدیل شود آن هم بدون احتساب پارکینگ و طبقه همکف!
اداره کل میراث فرهنگی استان تهران نیز در جریان این ساخت و ساز قرار دارد به نحوی که از شهرداری منطقه ۱۲ درخواست توقف ساخت و ساز را کرده بود اما مالک این ساختمان بدون توجه به هشدارها همچنان به ساخت و ساز ادامه می دهد به نحوی که سقف طبقه سوم آن را نیز تکمیل کرده است. از سوی دیگر پشت ضلع جنوبی میدان حسن آباد نیز قرار است یک مجتمع تجاری چهار طبقه ساخته شود این ساختمان هم حریم بصری میدان را تحت تاثیر قرار خواهد داد. عضویت ایران در شورای اجرایی «ایکروم» تا ۲۰۱۹ ادامه دارد معاون میراث فرهنگی کشور گفت: عضویت ایران در شورای اجرایی ایکروم تا سال ۲۰۱۹ ادامه دارد و قرار است کارگاههای آموزشی در موضوعات مختلف میراث فرهنگی به ویژه در سطح منطقه برگزار کنیم. محمد حسن طالبیان درباره عضویت ایران در شورای اجرایی ایکروم گفت: ایکروم مرکزی است که بیشتر در بحث آموزش و ظرفیت سازی در حوزه میراث تاریخی و فرهنگی، محوطه ها و یادمان ها کار می کند و در حقیقت بازوی اصلی سازمان یونسکو در این حوزه است. ایران از سال ۱۹۷۲ عضو این مجموعه شد یعنی همان زمانی که کنوانسیون میراث جهانی شکل گرفته بود. یونسکو برنامه های کارگاههای آموزشی و ظرفیت سازی را از طریق ایکروم انجام می دهد. چون ایکروم یکی از نهادهای موثر در این کار است و به عنوان بازوی آموزشی یونسکو فعالیت می کند. مثل ایکوموس که در حوزه حفاظت و مرمت مجموعه ها و بناها و بافت ها فعال است و یا ایکوم که در حوزه موزه ها فعالیت دارد. طالبیان با بیان اینکه ۱۳۴ کشور عضویت ایکروم را پذیرفتهاند ولی شورای اجرایی آن متشکل از ۲۴ عضو است گفت: معمولا ایکروم هر دو سال یکبار مجمع عمومی برگزار میکند. اما هر عضو میتواند ۴ سال عضو شورای اجرایی باشد. درحال حاضر ۱۲ کشور عضو شورای اجرایی تا سال ۲۰۱۷ هستند و ۱۲ عضو دیگر نیز تا سال ۲۰۱۹ عضویتش ادامه خواهد داشت. شی تاریخی و تقلبی توسط یگان حفاظت میراث فرهنگی تهران کشف شد یگان حفاظت از میراث فرهنگی استان تهران از ابتدای امسال ۵ هزار و ۲۵۰ شی را از قاچاقچیان به دست آورده که در هفته گذشته طی دو روز با انجام سه عملیات توانست ۲۸۸ شی را کشف کند که از این تعداد ۱۷۱ سکه، نقره دوره اشکانی بود و مابقی اشیاء متعلق به دوره ساسانی و دورههای قبلتر است. برخی از این اشیا نیز کارشناسی شده و حدود ۱۰ شی از آنها تقلبی هستند. پس از کارشناسی تمام اشیا مراحل قانونی برای تحویل به موزهها انجام میشود.
۵۲ پیکره آهنی در میان این اشیا وجود دارد. همچنین ۴ قلم گوشواره، یک گردنبند با سنگ تزئینی یشم، ۳ مهره ساسانی، یک تبر مفرغی متعلق به هزاره اول در میان این اشیا وجود دارد. همچنین لوح مفرغی با خط میخی، بُز بالدار و یک جام نیز کشف شده که تقلبی هستند و از روی نمونه شی های دوره هخامنشی ساخته شده است. در جریان کشف و ضبط این اشیا، یگان حفاظت از میراث فرهنگی به صورت صوری وارد معامله شده بود و موفق به بازداشت ۶ نفر شد. از نظر کارشناسان قیمتگذاری روی اشیای تاریخی امکانپذیر نیست منتهی از آنجا که دادگستری خواهان حدود قیمت برای این اشیا است، ۳ میلیارد تومان برآورد معامله انجام شده تخمین زده میشود. این اشیا به مخزن موزه آبگینه و رضا عباسی تحویل داده خواهند شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 6]