واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ آذر ۱۳۹۴ (۱۱:۱۶ق.ظ)
در بورس کالاي ايران؛ معاملات گواهي سپرده کالايي ذرت خوزستان آغاز شد موج - در پي ابلاغيه دولت طرح قيمت تضميني بر روي ذرت و جوي استانهاي خوزستان و کرمانشاه از طريق بورس کالاي ايران، همزمان با آغاز برداشت ذرت از کشتزارهاي استان خوزستان، معاملات گواهي سپرده کالايي ذرت دانهاي خوزستان در بورس کالا آغاز شد.
به گزارش خبرگزاري کشاورزي موج، پس از توديع بخشي از ذرت برداشت شده در استان خوزستان به انبارهاي پذيرش شده در بورس کالاي ايران، معاملات گواهي سپرده کالايي اين محصول طي روز دوشنبه، دوم آذر، در بورس کالاي ايران آغاز شد و در نخستين روز معامله، 376 هزار و 664 کيلو گرم ذرت دانهاي از 21 کشاورز به قيمت هر کيلوگرم شش هزار و 400 ريال و به ارزش بيش از 2.4 ميليارد ريال توسط مشتريان خريداري شد.
لازم به ذکر است، وجه معامله ظرف دو روز کاري از روز معامله، مستقيم به حساب کشاورزان فروشنده واريز شده و بر اساس قانون، مابهالتفاوت قيمت کشف شده در بورس کالا با قيمت تضميني اعلامي از سوي دولت، ظرف مدت دو هفته از سوي دولت به کشاورزان پرداخت ميشود.
بر اساس اين گزارش، هماکنون علاوه بر وزارت جهاد کشاورزي بهعنوان مسئول اجراي طرح، سازمان تعاون روستايي، سازمان جهاد کشاورزي و شرکت پشتيباني امور دام خوزستان به همراه بورس کالاي ايران، دستاندرکاران اجرايي شدن سياست قيمت تضميني ذرت در استان خوزستان به عنوان بزرگترين توليدکننده ذرت کشور هستند.
صدور 5700 کد بورسي براي کشاورزان
اين گزارش حاکي است، به منظور معاملات گواهي سپرده کالايي ذرت در چارچوب ماده 33 قانون افزايش بهرهوري بخش کشاورزي تاکنون حدود پنجهزار و 700 کد بورسي براي کشاورزان ذرتکار خوزستاني بر اساس اطلاعات سازمان جهاد کشاورزي استان خوزستان صادر شده است.
تأمين مالي کشاورزان از طريق گواهي سپرده کالايي
بر اساس اين گزارش، اجراي طرح ملي قيمت تضميني از طريق بورس کالاي ايران، علاوه بر کاهش بار مالي دولت باعث افزايش بهرهوري بخش کشاورزي و افزايش سرعت پرداخت پول محصول به کشاورزان و حذف واسطههاي ناکارآمد ميشود.
گفتني است، بر اساس مصوبه شوراي عالي بورس و اوراق بهادار گواهي سپرده کالايي اوراق بهاداري است که مؤيد مالکيت دارنده آن بر مقدار معيني کالا است و پشتوانه آن قبض انبار استانداردي است که توسط انبارهاي مورد تأييد بورس صادر ميشود. لازم به ذکر است در فرايند اجرايي سياست قيمت تضميني، پس از توديع محصول از سوي کشاورز و يا مالک کالا به بکي از انبارهاي پذيرششده از سوي بورس کالاي ايران، گواهي سپرده کالايي (قبض انبار) از سوي انباردار، صادر شده و در اختيار کشاورز و يا مالک کالا قرار ميگيرد. پس از صدور گواهي سپرده کالايي، کشاورز و يا مالک کالا ميتواند با مراجعه به يکي از کارگزاران داراي مجوز معاملات در بورس کالاي ايران و ارائه گواهي سپرده کالايي، درخواست فروش محصول خود را در بورس کالاي ايران ارائه کند. همچنين امکان تأمين مالي و اخذ تسهيلات از نظام بانکي به پشتوانه گواهي کالايي صادر شده وجود دارد.
همچنين قيمت خريد تضميني دولت به ازاي هر کيلوگرم ذرت 9 هزار و 600 ريال اعلام شده که اگر اين محصول در بورس با قيمت کمتري از نرخ تضميني فروش رود، مبلغ مابهالتفاوت محصول از سوي دولت به کشاورزان پرداخت ميشود.
لازم به ذکر است، شرکتهاي مرتبط با شرکت پشتيباني امور دام به همراه اتحاديههاي زير نظر سازمان تعاوني روستايي و صندوقهاي حمايت از صنعت دام و طيور بهعنوان خريدار در اين طرح حضور دارند. بر اساس آخرين دستورالعمل وزارت جهاد کشاورزي ميزان رطوبتي که کشاورز ميتواند بر اساس آن محصول ذرت خود را تحويل دهد 35 درصد و ذرت خشکشده نيز ۱۴ درصد اعلام شده است.
اين گزارش حاکي است، بر اساس ماده 33 قانون افزايش بهرهوري بخش کشاورزي و منابع طبيعي، از تاريخ تصويب اين قانون، علاوه بر اجراء قانون خريد تضميني محصولات کشاورزي، در قالب بودجههاي سنواتي و اعتبار مصوب، سياست قيمت تضميني نيز برقرار ميشود. توليدکنندگان محصولات کشاورزي ميتوانند محصولات خود را در بازار بورس تخصصي کالاي کشاورزي عرضه کنند و در صورت کاهش قيمت بورس نسبت به قيمت تضميني اعلامشده از سوي دولت، مابهالتفاوت آن توسط دولت به توليدکنندگان پرداخت ميشود. وزارت جهاد کشاورزي مکلف است هرساله متناسب با شرايط توليد و بازار، محصولات تحت سياست خريد و قيمت تضميني را انتخاب و اعلام کند.
تجربه جهاني
بر اساس گزارشهاي منتشرشده توسط نهادهاي بينالمللي مانند صندوق بينالمللي پول (IMF)، فائو (FAO) و... قبوض انبار از ابزارهاي متداول تأمين مالي در کشورهاي توسعه يافته و حتي برخي کشورهاي در حال توسعه به حساب ميآيند. اين در حالي است که کشورهاي در حال توسعه و ازجمله ايران، اقدام قابل توجهي در اين زمينه انجام ندادهاند. همچنين بر اساس تجربيات جهاني، کاربرد قبوض انبار در تأمين مالي، براي تمامي بخشهاي اقتصادي با اهميت است، اما؛ براي بخش کشاورزي حياتي بوده و از ابزارهاي بسيار مهم تأمين مالي کشاورزان به حساب ميآيد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]