واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: زماني براي چرخش در استراتژي آمريكا
اين روزها در رسانههاي امريكا سخن از ضرورت حمله نظامي به ايران اعتبار خود را از دست داده و از اين تهديدها خبر چنداني نيست. اغلب رسانههاي معتبر و محافل تحليلي قابل اعتناي امريكا نغمه ضرورت مذاكره مستقيم امريكا با ايران را ساز كردهاند. تحليلگران سياسي و سياستمداران كهنه كار امريكائي هم مذاكره امريكا با ايران را تنها راه برون رفت امريكا از بحرانهائي ميدانند كه گريبانگير سياست خارجي امريكا شده است.
برخي از تحليلگران، شكست اخير امريكا و دوستانش را در تحولات لبنان آخرين ميخ بر تابوت طرح موسوم به خاورميانه جديد دولت بوش در ادامه گرفتاريهاي عديده امريكا در خاورميانه ميدانند. شايد به همين دليل بوده است كه تحليلگران امريكائي طرح كردن واقع گرائي را بر آرمان گرائي و خيالبافيهاي بوش ترجيح دادهاند.
روزنامه كريستين ساينس مانيتور پا را از اين نيز فرا ترگذاشته، از احتمال آغاز مذاكرات قريب الوقوع دو كشور خبر داده و اين احتمال را در قبال ايران قلمداد كرده است. مفسر اين روزنامه نوشته است اگر چه ايران و امريكا دشمنان قسم خورده يكديگرند اما دو كشور ترجيح دادهاند طرح مذاكره را براي حل مشكلات فيمابين در صدر برنامههاي خود قرار دهند. مفسر كريستين ساينس مانيتور حتما به اين نكته واقف بوده است كه جمهوري اسلامي ايران پيوسته طرفدار صلح و خواهان حل مشكلات بين المللي از طريق گفت و گو و مفاهمه بوده و اين سردمداران كاخ سفيد امريكا بودهاند كه پيوسته بر طبل جنگ و تهديد كوبيدهاند.
اين كه خبركريستين ساينس مانيتور واقعاً مبناي قابل اعتنائي دارد يا نه مشخص نيست. اما يك نكته روشن است و آن اين كه اگر امريكا چنين تغييري در استراتژي خود داده باشد به زمينه سازي زيادي در افكار عمومي خود نياز دارد تا تبليغات منفي قبلي خود را در قبال ايران تعديل نمايد. كاخ سفيد امروز در داخل امريكا با مشكل تشريح و تبيين دلائل تغيير احتمالي استراتژي خود در قبال ايران روبرو است.
در چنين لحظاتي است كه تعدادي از سياستمداران كهنه كار به كمك كاخ سفيد آمدهاند. هر يك به حزبي تعلق دارند و ميكوشند از كنار اين تغيير احتمالي استراتژي، به تسهيل راه مذاكره و آماده كردن افكار عمومي پرداخته، براي نامزد حزب دلخواه خود در انتخابات موقعيتي كسب كرده، دست او را در صورت پيروزي در انتخابات قريب الوقوع رياست جمهوري امريكا در بهره گيري از ميراث اين تغيير استراتژي باز بگذارند.
در تاريخ اخير امريكا هيچ رئيس جمهوري بهاندازه جيمي كارتر طعم شكست در برابر انقلاب اسلامي را نچشيده است. شكست كارتر در برابر امواج طوفنده انقلاب اسلامي، شكست ماموريت ژنرال رابرتهايزر به عنوان نماينده شخصي كارتر كه براي مقابله با انقلاب و ترتيب دادن كودتاي نظامي خونين به تهران اعزام شده بود، مساله گروگان گيري جاسوسان امريكائي در تهران و نقش بر آب شدن طرحهاي مداخله جويانه و براندازانه در تهران، شكست ماموريت نظامي امريكا در ايران در صحراي طبس و دهها حادثه كوچك و بزرگ ديگر در سالهاي 1979 و 1980 كه موقعيت كارتر را در تاريخ سياسي امريكا متزلزل و ببر پوشالي امريكا را در جهان بي آبرو كرد بخشي از اين تجربه تلخ كارتر در دوران رياست جمهوري اش است.
كارتر كه روابط امريكا با ايران را قطع، تجارت امريكا با ايران را متوقف، دارائيهاي ايران را در امريكا توقيف و دهها اقدام ضد ايراني ديگر را انجام داد، امروز ناصحانه به روساي جمهور فعلي و بعدي امريكا توصيه ميكند كه در برابر جمهوري اسلامي ايران سنجيده تر عمل كنند. كارتر چند روز پيش خواستار
از سر گيري روابط تجاري امريكا با ايران شد. ترجمه سخنان اخير كارتر معادل عدول از باورهاي گذشتهاي است كه خود او مطرح كرده بود. به عبارت ديگر كارتر امروز دريافته است كه رفتارش در دوران رياست جمهوري در قبال ايران اشتباه بوده است.
كارتر در سخنان اخيرش داشتن رابطه امريكا با ايران را دانسته است و خواستار تامين فناوري و سوخت هستهاي از سوي امريكا به ايران شده است. كارتر گفته است كه چنين رفتاري حسن نيت امريكا را در قبال ايران نشان خواهد داد. البته رسانههاي امريكائي ميكوشند موضع كارتر را در واكنش به بسته پيشنهادي جمهوري اسلامي ايران تحليل كنند.
برخي از مقامات ايراني طي سالهاي اخير خواستار تغيير رويه امريكا در قبال ايران و اثبات حسن نيت واشينگتن در رابطه با ايران بودهاند. سخنان كارتر پرده از بخشي از معضلات موجود در روابط امريكا با ايران بر ميدارد. اما خود آقاي كارتر هم ميداند كه اين اقدامات پيشنهادي براي نشان دادن حسن نيت امريكا به ايران كافي نيست.
دليل اين تغيير نگرش كارتر در قبال ايران را بايد در تغيير اخير در زاويه ديد وي نسبت به همه مسائل جهاني ديد. سفر اخير كارتر به خاور ميانه، ديدار وي با مقامات حماس و اظهارات مهم وي بعد از آن ديدار خبر از اين ميدهد كه در امريكا هستند كساني كه سياست خارجي امريكا را در بوته نقد عملي قرار دادهاند، حتي اگر خودشان مسئول ايجاد بخشي از اين مشكلات و مضايق در سياست خارجي امريكا بودهاند.
كارتر بهانه تراشيهاي كاخ سفيد را كه مدعي تلاش ايران براي دست يابي به سلاح اتمي است به باد تمسخر گرفته و مردم ايران را توصيف كرده است. وي افزوده است كه هيچ انسان منطقي در پي كسب سلاح اتمي نيست.
كارتر تاكيد كرده است كه امريكا بايد از در دوستي با ايران درآيد و براي اثبات اين دوستي، حتي فناوري و سوخت هستهاي مورد نياز ايران را تامين كند.
كارتر، جرج بوش را به باد انتقاد گرفت و او را به ارتكاب متهم كرد. او بوش را به غير منطقي بودن متهم كرد و افزود تا به حال در امريكا هيچ رئيس جمهوري از اين اقدامات كه بوش انجام ميدهد انجام نداده است.
بد نيست بدانيم كه همين ديروز منشي مطبوعاتي سابق كاخ سفيد در انتقادي شديد از بوش گفت: اسكات مك للان در خاطراتش كه به زودي انتشار خواهد يافت از حمله نظامي آمريكا به عراق به عنوان ياد كرد و بوش را به عدول از صداقت متهم كرد.
در كنار كارتر بد نيست از هنري كيسينجر هم يادكنيم. در سلسله مراتب سياسي در امريكا شايد كسي بهاندازه كيسينجر اوضاع خاور ميانه را بهتر نمي شناسد. كيسينجر مبدع نظريه گفت و گو و ديپلماسي رفت و برگشتي بين اعراب و اسرائيل1 در دهه 1970 و كسي است كه منشأ تحولات مهمي در سياست خارجي امريكا در خاورميانه و بعد از آن در آسياي جنوب شرقي شد.
كيسينجر هم امروز به كاخ سفيد توصيه ميكند كه روش خود را در قبال ايران تغيير دهد. وزير خارجه اسبق و تحليلگر برجسته سياست خارجي امريكا توصيه كرده است كه امريكا هر چه زود تر مذاكرات مستقيم خود را با ايران براي حل همه مسائل آغاز كند. برخلاف كارتر نظر كيسينجر بر اين است كه مذاكرات امريكا با ايران بايد همه جانبه باشد و همه مسائل مورد نظر در يك بسته يكجا حل و فصل شود.
مقامات ايراني پيوسته خواستار حل همه مسائل امنيتي و سياسي خاورميانه در يك بسته يكپارچه شده و تاكيد كردهاند كه مسائل خاورميانه و به خصوص مسائل مرتبط با فلسطين، عراق، ايران و امثال آن بايد در ارتباط با يكديگر حل شود و عاري كردن همه خاورميانه از سلاحهاي كشتار جمعي مانند سلاحهاي اتمي ميتواند به حل مسائل امنيتي در اين منطقه كمك كند.
هم كيسينجر و هم كارتر بدون ترديد ميدانند كه نمي توان اجازه داد عنصري چون اسرائيل تا دندان به سلاحهاي هستهاي مجهز باشد و در روشي مزورانه امنيت منطقه را تهديد كند. در حالي كه ديگر كشورها از داشتن فناوري و جنبههاي علمي كاربرد صلح آميز در برخي زمينهها محروم بماند.
ضمناً هفته گذشته ژنرال ديويد پترائوس فرمانده نيروهاي امريكائي در خاورميانه و نامزد فرماندهي كل نيروهاي مسلح امريكا به كنگره اين كشور اطلاع داد كه وي خواستار روي آوردن همه جانبه امريكا به ايران است. اين سخن وي در محافل امريكائي به عنوان ترجيح ديپلماسي بر جنگ از نظر اين ژنرال امريكائي ترجمه شده است.
اين تحولات و اين اظهار نظرها خبر از اتفاقي ميدهد كه احتمالا در امريكا در حال وقوع است. در عرصه ديپلماسي تغيير استراتژيها در متن يك برنامه ريزي تبليغاتي برملا ميشود. آيا كارتر، كيسينجر و روزنامه كريستين ساينتس مانيتور
باز كنندگان راه اعلام اين تغيير استراتژي هستند؟
- Shuttle Diplomacy1
پنجشنبه 9 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 252]