واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: زلزله نظام شينگن از حوادث تروريستي پاريس
حملات تروريستي اخير در پاريس باعث افزايش اختلافات ميان كشورهاي اروپايي در خصوص پذيرش پناهجويان شده است.
نویسنده : دكتر سيدرضا ميرطاهر
حملات تروريستي اخير در پاريس باعث افزايش اختلافات ميان كشورهاي اروپايي در خصوص پذيرش پناهجويان شده است. در اين حملات كه در 22 آبان رخ داد دستكم 129 نفر كشته و بيش از 350 نفر مجروح شدند. گروه تروريستي داعش مسئوليت اين حملهها را به عهده گرفته است. در كنار جسد يكي از مهاجمان حملات پاريس، گذرنامهاي سوري پيدا شده كه مقامات يوناني ميگويند متعلق به پناهجويي است كه وارد آن كشور شده بود. البته گزارشهايي نيز منتشر شده كه از احتمال «تقلبي بودن» گذرنامه يافتشده حكايت دارد. اين مسئله موجب افزايش اختلاف بين كشورهاي اروپايي در باره نحوه برخورد با پناهجويان شده است.
تقابل مخالفان و موافقان
پس از اين حادثه، برخي كشورهاي اروپايي مانند لهستان و اسلواكي ضمن اعلام امتناع از پذيرش پناهجويان يا اخراج آنها از خاك خود، اعلام كردهاند كه اعضاي داعش ميتوانند در ميان پناهجويان، وارد كشورهاي اروپايي شده باشند. كونراد شيمانسكي وزير امور اروپايي لهستان اعلام كرد در پي حملات تروريستي در پاريس، ورشو از پذيرش پناهجويان بر اساس سهميه تعيين شده از سوي اتحاديه اروپا خودداري خواهد كرد. شيمانسكي تصريح كرد دولت جديد لهستان با تعهد اين كشور به پذيرش سهميه خود در اتحاديه اروپا موافق نيست و با توجه به اتفاقاتي كه در فرانسه رخ داد، امكان عمل به اين تعهد وجود ندارد. روبرت فيكو نخستوزير اسلواكي نيز اعلام كرد اين كشور پناهجويان مسلمان را از خاك خود اخراج خواهد كرد. ويكتور اوربان نخستوزير مجارستان و مارين لوپن رهبر حزب راستگراي افراطي «جبهه ملي» در فرانسه و البته شمار ديگري از مقامات اروپايي نيز توقف پذيرش پناهجويان را خواستار شدهاند. دولت دانمارك قصد دارد قوانين مهاجرت خود را به نحوي تغيير دهد كه بتواند متقاضيان پناهندگي را از همان پشت مرز به كشورهاي خود بازگرداند. اين در حالي است كه هنوز پليس، اطلاعات دقيقي از هويت عاملان حملات اخير پاريس ارائه نكرده و معلوم نيست كه پناهجويان سوري در بين عاملان تروريستي باشند. در مقابل بعضي از كشورهاي اروپايي مانند آلمان اعتقاد دارند نبايد مسئله حوادث تروريستي را به پناهجويان ارتباط داد. آنگلا مركل از سياست درهاي باز اتحاديه اروپا در قبال پناهجويان حمايت كرده است. حملات پاريس موجب شده تا مقامات آلماني از سياستهاي صدراعظم خود انتقاد كنند، اما مركل معتقد است نبايد گناه حملات تروريستي پاريس را برگردن پناهجوياني انداخت كه از جنگ و تروريسم گريختهاند. يونان نيز از جمله كشورهايي است كه با ايجاد مانع در پذيرش پناهجويان مخالف است. به گفته يانيس موزالاس وزير مهاجرت يونان، ربط دادن تروريستها به مسئله مهاجرت، اشتباه است و پناهجويان نبايد از عواقب اين فاجعه رنج ببرند. در حالي حدود۲ ميليون پناهجوي سوري در كشورهاي اروپايي اقامت دارند كه حدود يك ميليون نفر از اين تعداد در آلمان پذيرفته شدهاند.
موضع سازمان ملل
استفان دو جاريك سخنگوي سازمان ملل دوشنبه قبل برخورد برخي مقامات اروپايي را درباره پناهجويان، مورد انتقاد قرار داد. وي گفت قابل درك است كه كشورهاي اروپايي تدابيري براي حفظ جان شهروندان خود در مقابل تروريسم اتخاذ كنند ولي تمركز بر افراد آسيبپذير، كه به دليل خشونت خانه و كشور خود را ترك كردهاند، اقدام درستي نيست. مليسا فلمينگ سخنگوي كميسارياي عالي پناهندگان سازمان ملل نيز خودداري كشورهاي اروپايي از تصميمگيري عجولانه درباره پناهجويان را خواستار شد. فلمينگ از كشورهاي اروپايي خواسته پناهجويان را به دليل حملات تروريستي در شهر پاريس پايتخت فرانسه، سرزنش نكنند. سخنگوي كميسارياي عالي پناهندگان سازمان ملل با اشاره به برخي واكنشها به حملات پاريس در اهريمني جلوه دادن پناهجويان، تصريح كرد چنين واكنشهاي خطرناكي باعث افزايش ميزان بيگانهستيزي در اروپا خواهد شد.
چشمانداز نامعلوم
اكنون نه فقط سياست «درهاي باز» مركل بلكه اساساً سياست پذيرش پناهجويان در سطح اتحاديه اروپا زير سؤال رفته و مورد حمله منتقدان قرار گرفته است. البته قبل از حملات اخير پاريس نيز برخي مقامات سياسي و امنيتي اروپايي از احتمال نفوذ و رخنه عناصر داعش در بين پناهجويان سخن گفته و در مورد آن هشدار داده بودند. با اين حال اكنون وزنه هواداران اعمال محدوديت و حتي ممنوعيت ورود پناهجويان به اروپا سنگينتر شده و در مقابل طرفداران ورود پناهجويان در موضع انفعالي قرار گرفتهاند. پس از حملات پاريس، لهستان اولين كشور اتحاديه اروپا بود كه رسماً اعلام كرد از پذيرش پناهجويان امتناع ميكند. البته اين وضعيت در ديگر كشورهاي اروپايي به ويژه كشورهاي كوچك اتحاديه اروپا نيز حاكم است و همه اين كشورها به بهانه حادثه پاريس كما بيش به اعمال محدوديت يا ممانعت از ورود پناهجويان به قلمرو خود خواهند پرداخت. اين كشورها در عين حال پناهجوياني را نيز كه در حال حاضر در اين كشورها بهسر ميبرند به اصطلاح غربال خواهند كرد. اساساً كشورهاي كوچك شرق و مركز اروپا مانند مجارستان، اسلووني و كرواسي ادعا ميكنند كه علاوه بر دغدغههاي امنيتي ناشي از ورود پناهجويان، نگران تغييرات بنيادين اجتماعي و فرهنگي بهدليل ورود موج عظيم پناهجويان به كشورهاي خود هستند. اين در حالي است كه اكنون دولتهاي كشورهاي اصلي پذيرنده پناهجويان مانند آلمان، فرانسه، اتريش و سوئد نيز كه تاكنون شمار زيادي از پناهجويان را پذيرفتهاند، به دليل افزايش مخالفتهاي داخلي اعم از افكار عمومي و احزاب مخالف، بايد با چالش بزرگي دست و پنجه نرم كنند. كما اينكه اكنون آنگلا مركل صدراعظم آلمان با فشار شديدي از جانب رهبران احزاب مخالف و حتي همحزبيهاي خود براي تغيير سياست كنوني در زمينه پذيرش پناهجويان مواجه شده است. آلمان در حال حاضر با شديدترين بحران پناهجويان از زمان جنگ جهاني دوم تاكنون روبهرو است. ضمن اينكه روند حمله به پناهجويان در آلمان از جانب راستگرايان افراطي رو به افزايش است. بدين ترتيب به نظر ميرسد بهرغم حمايت مركل از سياست درهاي باز وي ناگزير خواهد بود تا سرانجام سياست محدوديت ورود پناهجويان را بپذيرد.
در عين حال ميتوان پيشبيني كرد حملات پاريس موجب به اصطلاح انقلابي در زمينه نظام تردد آزادانه اتباع اروپايي در سطح اين قاره كه اكنون از طريق پيمان شنگن صورت ميگيرد خواهد شد. كما اينكه شاهد آن بوديم كه فرانسوا اولاند رئيسجمهوري فرانسه پس از حملات پاريس در يك سخنراني هشدار داد اگر اروپا بر مرزهايش كنترل نداشته باشد به مرزهاي ملي خود باز خواهيم گشت. در عين حال بايد انتظار تحولات مهمي درباره تغيير قوانين و مقررات ناظر بر تردد شهروندان اروپايي، نظام پذيرش مهاجران، افزايش سختگيريها عليه مهاجران و از همه مهمتر نظارت هر چه بيشتر دولتهاي اروپايي بر شهروندان خود از طريق شنود تلفني، جاسوسي اينترنتي و ديگر نظارتهاي نامحسوس را داشته باشيم. ضمن اينكه مطمئناً از اين پس اوضاع امنيتي در اروپا به وضعيت سابق باز نخواهد گشت و بايد مقامات امنيتي اروپا همواره آماده شنيدن اخبار ناخوشايند درباره وقوع حملات تروريستي جديد باشند. البته نبايد فراموش كرد كه اوضاع فاجعهبار امنيتي كنوني حاصل سياستهاي نادرست برخي دولتهاي اروپايي مانند فرانسه و انگليس در زمينه حمايت همه جانبه از گروههاي تكفيري مانند داعش در سوريه به بهانه سرنگوني دولت سوريه است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]