واضح آرشیو وب فارسی:مهر: تدوینکننده کتاب حاج حمزه:
کتاب «حاج حمزه» ثبت تاریخ شفاهی و بومی دفاع مقدس است
شناسهٔ خبر: 2970840 - سهشنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۴ - ۱۷:۳۵
استانها > قزوین
قزوین- تدوینکننده کتاب خاطرات سردار حاج حمزه قربانی گفت: دغدغه و هدف اصلی این کتاب ثبت تاریخ به ویژه تاریخ شفاهی و بومی دفاع مقدس در استان قزوین است. روحالله شریفی در حاشیه رونمایی از کتاب حاج حمزه که ظهر سهشنبه در سالن اجتماعات تبلیغات اسلامی قزوین با حضور مسئولان و اقشار مردم برگزار شد، در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: یکی از ضرورتهای امروز ثبت تاریخ شفاهی در خصوص دفاع مقدس است. وی ادامه داد: بر این اساس پژوهشگاه علم و معارف دفاع مقدس پروژهای را شروع کرد که هدف اصلی آن توجه به تاریخ بومی هر استان در حوزه دفاع مقدس بود. نویسنده دفاع مقدس و معاون هنری حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس قزوین با اشاره بهضرورت های اساسی تهیه آثاری ازایندست اظهار داشت: یک کتاب از نوع خاطره و یا تاریخ شفاهی، زمانی کتاب خوبی خواهد شد که مصاحبه آن بهخوبی انحام شود و اگر کاری ضعیف برآورد شد قطعاً عیب کتاب در مرحله مصاحبه بوده است، متأسفانه امروزه به ویژه در استان قزوین شاهدیم که مصاحبههای تخصصی انجام نمیشود و این بخش مبتلا به بسیاری از افراد است. شریفی در تشریح مشکلات و سختی های تهیه کتاب حاج حمزه نیز گفت: مشکل اولیه در این کتاب این بود که حاج حمزه علاقمند به نگارش کتاب نبود و ازسوی دیگر فراموشی خاطرات رزمندگان یکی دیگر از مشکلات این عرصه بودچنانکه بسیاری ازفرماندهان و شخصیتهایی که تاریخ شفاهی برههای را در خاطرات خود دارند، بیان میکنند که حوادث چندین دهه قبل از زندگی خود را به یاد نمیآورند. وی بیان کرد: این نکته اگرچه درست است اما اگر افراد با مصاحبهگر خوبی که میتواند با استفاده از تمهیدات مختلف خاطرات آنها را احیا کندمواجه شوند این موضوع تا میزان قابل توجهی مرتفع میشود.
تدوینکننده کتاب حاج حمزه افزود: بیشتر خاطره گویی ها که بخشی از آن مربوط به رسانهها و صداوسیماست یکی دیگر از مشکلات این عرصه است چنانکه این قالب خاطره گویی، ساختار ذهنی راویان تاریخ شفاهی به ویژه در حوزه دفاع مقدس را بههم ریختهاند و در نتیجه این مشکل با کلاف سردرگمی مواجه هستیم که گره بر گره آن افزوده شده است. معاون هنری حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس قزوین بیان کرد: در مورد حاج حمزه ابتدا شش ساعت با ایشان مصاحبه کردیم که کلیات زندگی این رزمنده تا سال ۶۷ مطرح شد اما مصاحبه اولیه بسیار مغشوش بود و پس از آن نیز کسالت ایشان زمان را طولانی کرد و دوباره مصاحبه قبلی مورد موشکافی قرار گرفت و در نهایت برای هر جلسه موضوع مشخصی تعیین شد. وی ادامه داد: این مرحله از تهیه کتاب نیز کار سختی بود چراکه در آن مقطع هیچ مجموعه آرشیوی در رابطه با دفاع مقدس در قزوین وجود نداشت از سویی باید برای هر جلسه مصاحبه با حاج حمزه بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ صفحه پیرامون موضوع تعیینشده برای آن جلسه، انجام میشد تا هم اطلاعات تکمیل شود و هم بسیاری از مطالب به یاد حاج حمزه بیاید. شریفی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: دغدغه کتاب حاج حمزه، تاریخ به طور ویژه تاریخ شفاهی دفاع مقدس در استان قزوین است و این قالب خاطره گویی تلقی نمی شود. تدوینکننده کتاب حاج حمزه افزود: این کتاب اولین اثر در تاریخ شفاهی استان قزوین بهصورت پرسش و پاسخ است که ویژگی کتاب بسیار مهم است زیرا جمع آوری سند نیازمند پرسش و پاسخ است. معاون هنری حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس قزوین بیان کرد: نکته دیگر این است که در این کتاب پرسشهای اساسی دفاع مقدس قزوین متولد شدهاند البته نه تدوین گر و نه حاج حمزه مدعی پاسخ دادن به همه پرسشها نیستیم اما سؤالات اساسی مطرحشده است.
وی اظهار داشت: این کتاب اولین کار بومی در حوزه تاریخ دفاع مقدس استان قزوین است که به همت بنیاد حفظ آثار تهیه شده و نویسندگی و مسائل مالی آن در استان حل شد و این کار نشان داد که نباید منتظر افرادی در تهران باشیم و خود افراد قزوینی باید در این امور پیشقدم باشند. شریفی همچنین در رابطه با سردار حاج حمزه قربانی گفت: شخصیتهای زیادی در این شهر هستند که خاطرات زیادی دارند اما کسی که برای اولین بار خط شکنی کرد و با همه بضاعتی که داشت پای میکروفون حاضر شد و بسیاری از سؤالات که برخی هم گزنده بود را با سعهصدر و حوصله جواب داد حاج حمزه بود در اینجا نیز وی خط شکنی کرد همانگونه که در عملیات رمضان، در کربلای ۵ در مهاباد و بسیاری از مامویتهای دیگر خط شکن بود. نویسنده کتاب که حالا لبخند میزنید در پایان ضمن تشکر از هیئت رزمندگان اقبالیه، اداره حفظ آثار استان قزوین و سردار قربانی بیان کرد: خداوند منان را شاکرم که این توفیق را بدست آوردیم تا در این حوزه وارد شویم و اثری را ثبت کنیم تا ماندگار شود و امیدوارم این کتابخوانده شود و نظرات دیگر دوستان اگر کتاب به چاپ دوم رسید در این اثر لحاظ شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]